Over de boerderij

Hoe tomatenzaailingen groeien en transplanteren

Pin
Send
Share
Send
Send


Van de bestaande variëteiten en hybriden van tomaten is het moeilijk om de voorkeur te geven aan één optie. Elke kamer onderscheidt zich door een zekere smaak en handelskwaliteiten. Maar agrarische technologie bestaat over het algemeen uit algemene regels die tijdig moeten worden geïmplementeerd. Hoe zaailingen van tomaten te kweken, wat is de optimale temperatuur die het kan weerstaan ​​en wat te doen als het verder bevriest in het artikel.

Voorwaarden voor het planten van tomatenzaailingen op zaailingen

Haast je met zaad zaaien is het niet waard. Het is belangrijk om zich te houden aan de voorwaarden aanbevolen door de geselecteerde variëteit. Sommige tuiniers blinken uit in januari om zaden te planten. In principe kunnen zaailingen ongeveer 60 dagen op de vensterbank doorbrengen, maar op het moment van de transplantatie zullen de stengels en het gebladerte worden belemmerd door gebrek aan licht en overtreding van de voorwaarden om de containers met zaailingen te houden.

Februari, vanaf de tweede helft, kan de startperiode zijn voor het zaaien van tomaten. Er is echter een vereiste: het hele proces moet plaatsvinden in een verwarmde kas met goede verlichting. Raamdorpels van stadsappartementen zijn hier niet op aangepast. Als fluorescentielampen kunnen helpen met het extra licht, is het onwaarschijnlijk dat de temperatuur en de ruimtevoorwaarden worden aangepast.

Tomaatzaden worden aanbevolen om te worden geplant in de tweede helft van februari.

Ervaren tuinders hebben zichzelf de optimale tijd voor het zaaien geboden - half maart. De zaailingen ontvangen voldoende licht, wat belangrijk is voor de normale plantengroei. Vroegrijpe variëteiten kunnen begin april worden geplant. Bij bewolkt weer is het noodzakelijk om de containers met zaailingen te belichten, dit legt een hoge opbrengst.

Bereken de tijd van het zaaien kan worden gebaseerd op de timing van zaadkieming en rijpende zaailingen. Van het planten tot het overbrengen van zaailingen naar de tuin gaat gemiddeld 50-60 dagen voorbij.

Hoe zaden in een doos te planten

Zaailingen worden thuis in aparte potten of bekers gekweekt, maar meestal wordt een houten kist als een container gekozen. Desinfecteer voor gebruik. Dit kan gedaan worden met een oplossing van blauwe vitriol (100 gram per emmer water). De parameters van de container moeten voldoen aan: een hoogte van minimaal 8-10 cm, lengte en breedte van 30x50 cm.

Aanvankelijk kunnen zaden in een doos worden geplant.

Ongeveer een week voor het zaaien wordt een grondmix voorbereid:

 • graszodengrond (deel 1);
 • humus (1 deel);
 • zaagsel (1 deel);
 • houtas (2 el.).
 • superfosfaat (1,5 el.);
 • gehydrateerde kalk (10 g.);
 • turf (1 deel).

De verwerkte doos is tot de rand gevuld met substraat. Het is beter om sneeuw te gebruiken om te bevochtigen en er een laag uit te leggen voor geleidelijk ontdooien. Als dit niet mogelijk is, kunt u langskomen door herhaaldelijk te spuiten. Giet geen voorbereide containers met veel water.

Vóór het zaaien moeten de zaden worden getraind, waaronder weken voor desinfectie, behandeling met groeistimulerende middelen, ontkieming in een vochtige doek.

Op de dag van zaaien wordt de doos besproeid met een oplossing van water (8,5 liter), toorts (3 el L.) en kopersulfaat (half theel.).

De zaaidiepte is 0,5 cm, de afstand tussen de zaden is 2x5 cm. Je kunt de top lichtjes besprenkelen met hetzelfde mengsel waarmee de doos gevuld is, maar overdrijf het niet. Het bovenste deel van de container is bedekt met glas of film. Tot de opkomst van zaailingen boven de grond, zou de temperatuur binnen + 22 ° C moeten worden gehouden. Het is ook belangrijk om goed licht te zaaien.

Indien gewenst kunnen zaden in een separatorcontainer worden gezaaid

Thuis groeiende tomatenzaailingen

Om de zaailingen gezond en sterk te laten groeien, moet je de juiste omstandigheden creëren.

verlichting

Scheuten verschijnen ongeveer een week na het zaaien. De doos moet op een goed verlichte plaats worden geïnstalleerd. Als het een vensterbank is, dan is het de helderste. Bij gebrek aan zonlicht worden fluorescentielampen geïnstalleerd. De beste ontwikkeling van jonge boompjes kan worden bereikt door de verschenen scheuten in de eerste 2-3 dagen gedurende de dag te highlighten, waarna je in een normale daglichtmodus kunt gaan - 16 uur.

Eerste keer zaailingen wenselijk dosachivat

watering

Jonge scheuten moeten voldoende vocht opnemen, droge grond is onaanvaardbaar. In de kiemfase wordt het vochtregime gehandhaafd dankzij een beschutting van glas of plastic folie. Het is niet nodig om het onmiddellijk na het verschijnen van scheuten te reinigen, u kunt de container periodiek openen, zodat de scheuten zich aan de nieuwe omgeving kunnen aanpassen. Na 1-2 weken van deze modus is het afdekmateriaal volledig verwijderd.

Met de groei van scheuten en een toename van het temperatuurregime van irrigatie, is meer nodig, de grond begint water intensiever te absorberen tijdens irrigatie. Bevochtig zaailingen beter bij de wortel, zonder het groene gedeelte aan te raken. Water moet warm zijn (+ 22 ° С), geregeld.

De eerste 27-30 dagen na ontkieming van spruiten boven het grondoppervlak, wordt driemaal water gegeven. De eerste irrigatie gebeurt na het verschijnen van scheuten (de snelheid van het waterverbruik - 1 kopje per doos). De tweede procedure wordt uitgevoerd na 3 weken, en de derde - op de dag van het plukken van de zaailingen.
Tomaten water geven bij voorkeur volgens een vooraf geselecteerd schema.

Top dressing

Als het grondmengsel correct is bereid, dan is het niet nodig om de subcortex in te voeren in de eerste fase van de ontwikkeling van de spruit. Het is aangewezen om de grond te verrijken met voedingsstoffen nadat het blad is gevormd op de zaailing. Stikstofhoudende meststoffen die groene groei stimuleren, worden vaak gebruikt. Het is in dit opzicht belangrijk om het niet te overdrijven om de gewassen niet te verbranden. Op een emmer water genoeg om een ​​eetlepel ureum op te lossen.

Het tweede voer wordt toegediend na een week. Het beste van alles in dit stadium is geschikte nitrophoska (voor 1 liter water een eetlepel van het product). Deze procedure wordt om de 10 dagen uitgevoerd.

Met de juiste grondvoorbereiding zijn zaailingen niet nodig.

Extra zorg

Gecultiveerde tomaten zaailingen in dozen moeten worden geplukt. De essentie ligt in het plaatsen van scheuten in afzonderlijke potten (je kunt plastic bekers gebruiken). Termen van transplantatie komen meestal een maand na het verschijnen van spruiten boven het grondoppervlak voor. Voorbereide kleine containers moeten een gat in de bodem hebben om overtollig vocht te kunnen verlaten. Het onderste deel van de pot is gevuld met drainage (kleine klei of groot rivierzand). Slaap dan in lichte vruchtbare grond of universeel substraat.

Voor het plukken wordt de doos met de zaailingen overvloedig gedrenkt om tijdens de extractie de scheuten niet te beschadigen. Bij het overbrengen van een zaailing naar een aparte container is het de moeite waard de wortel te knijpen. Gedurende 2-3 dagen na het plukken, is het nodig om de temperatuur enkele graden te verhogen, zodat de planten spoedig wortel zullen schieten in de nieuwe omstandigheden.

Wanneer de zaailingen opgroeien, moet deze in afzonderlijke kopjes worden gezet.

Welke temperatuur wordt als optimaal beschouwd voor tomatenzaailingen

Een van de hoofdregels van de agrotechniek van tomaten na zaaien is het in acht nemen van de temperatuursomstandigheden. Om te voorkomen dat de zaailingen uitrekken, wordt de temperatuur binnen 13-16 ° С gehandhaafd in de eerste week na hun uiterlijk. Verder stijgt het dagelijkse cijfer tot + 20-22 ° en nacht - tot + 17-18 ° C. Als de temperatuur daalt tot + 10 ° en lager, stopt de ontwikkeling van de opname en met een minusindex bestaat het gevaar dat de plant bevriest.

Overleef de zaailingen na bevriezing kan, op voorwaarde dat de temperatuurdaling was kort. Als de hulp aan het gewas niet tijdig wordt verstrekt, zullen de tomaten niet overleven.
Tomaten groeien goed bij een luchttemperatuur van 20-22 graden

Is het mogelijk om tomatenzaailingen te laten groeien in een poly carbonaatkas?

Tomaten zijn geschikt om in een kas te kweken, maar het is de moeite waard om op te merken dat niet alle ontwerpen hiervoor geschikt zijn. Om bijvoorbeeld goede omstandigheden in een broeikas gemaakt van plastic folie te creëren, is het onwaarschijnlijk dat deze zal werken als er geen ventilatieopeningen en vensters zijn. De eerste zonnestralen zullen de temperatuurindicator op een kritiek punt brengen.

De optimale temperatuur is:

 • overdag 20-22 ° bij zonnig weer, 19-20 ° in bewolking;
 • 's nachts 16-17 °.

In de eerste fase van vruchtlichamen bereikt de maximale snelheid 26-32 ° С. Tijdens de bloeiperiode mogen de graden niet onder de 14 ° C komen.

Als de temperatuuromstandigheden dit toelaten, kun je zaailingen in de kas planten

Om de groei van tomaten en hun rijping na het verwijderen van de eerste vruchten te stabiliseren, wordt de temperatuur verlaagd tot 16-17 ° C.

Laat geen groot temperatuurverschil tussen nacht- en dagindicatoren toe.

Wat te doen als bevroren zaailingen: kan ik opslaan

Wanhoop niet als de jonge scheuten bevroren zijn, de tomaten behoren tot de weer oplevende plantensoorten die gereanimeerd kunnen worden. Met de juiste verzorging kunnen jonge scheuten worden opgeslagen, het gewas zal zelfs vruchten afwerpen, maar de opbrengst zal natuurlijk afnemen.

Meestal bevriezen zaailingen wanneer de temperatuur daalt tot -3 ° C. Tegelijkertijd vervagen de toppen van tomaten niet alleen, maar worden ze ook donkerder.

De volgende activiteiten worden gebruikt voor reanimatie van tomaten:

 • snoeien van het beschadigde deel van de stengel;
 • top dressing met ureum oplossing;
 • inleiding tot de grond van de ratten verdund met kippenuitwerpselen of mest;
 • constructie van onderdak tegen film of agrofibre.
Bij het invriezen kunnen zaailingen worden opgeslagen, maar het is raadzaam om onmiddellijk te handelen

Cultuurherstel vindt plaats in een korte tijd, je moet niet wanhopen en opgeven. Bovendien zal het percentage gewasverliezen onbeduidend zijn.

Als na het planten van zaailingen op de bedden het gevaar van nachtvorst bestaat, is het planten bedekt met plastic folie of landbouwtextiel.

Je kunt zelf zaailingen uit zaden laten groeien als je gunstige omstandigheden creëert voor de ontkieming van zaailingen en hun verdere ontwikkeling. Sterke en gezonde zaailingen gaan sneller door een periode van aanpassing, wat de oogst zal versnellen.

Bekijk de video: Tomaten kweken en dieven - Groei & Bloei (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send