Over de boerderij

4 manieren om gedroogde wortels goed te bereiden voor de winter

Pin
Send
Share
Send
Send


De traditie om wortels te drogen kwam naar ons uit het oude Rusland en is nog steeds relevant vandaag. Wortel bevat een grote hoeveelheid vitamines en is gunstig voor de lichaamssubstanties die in het gedroogde product worden bewaard. De bereiding is universeel en kan worden gebruikt voor het bereiden van gerechten, neemt weinig ruimte in beslag, bespaart tijd en de smaakkwaliteiten van gedroogde groenten veranderen niet.

De specificiteit van wortelen thuis drogen

Goed wortelen bereiden voor de winter door te drogen is niet moeilijk. Het proces bestaat uit dehydratatie van het product door blootstelling aan hoge temperaturen of warme lucht, waardoor het zich onderscheidt van gedroogd. Bij drogen daarentegen droogt de groente onder invloed van lage temperaturen uit.

We nemen wortels van de gemiddelde grootte en zonder gebreken

Voordat je wortels gaat drogen, moet het worden voorbereid. Het is raadzaam om middelgrote wortels te kiezen, met een kern die nog niet is uitgehard. Voor deze ideale vroege variëteiten of niet overrijpe groenten.

Het is strikt onmogelijk om beschadigd of rottend fruit te gebruiken en als er vlekken op zitten, knip ze dan uit. Was daarna de wortels grondig, snijd de bovenkant en maak schoon. Als het volume groot is, kunt u dit doen met een groentesnijder of een gewoon keukenmes.

Soms worden wortels voor het drogen 5-15 minuten geblancheerd in kokend water, afhankelijk van de grootte van het fruit, maar het is toegestaan ​​rauwe groenten te gebruiken.

Je kunt de knolgewas snijden met wielen, rietjes, halve cirkel, blokjes of rasp op een grove rasp. De stukken mogen niet dik zijn, anders duurt het lang om ze te drogen. In de toekomst kunt u sommige figuren op verschillende manieren mengen om sommige gerechten te versieren.

Manieren om goed te drogen

Inkoop kan op twee verschillende manieren: op natuurlijke warmte van de zon of met huishoudelijke gas- en elektrische apparaten. Bij blootstelling aan warmte van de plant wordt vocht en vloeistof verwijderd door verdamping. Het kan worden versneld door terug te grijpen naar de instrumenten, en natuurlijk drogen vertraagt ​​het proces dagen en weken lang.

In de oven

Het drogen van de oven is een van de meest populaire en betaalbare manieren om wortels in voorraad te houden. Het nadeel van deze methode is dat het proces voortdurend moet worden gecontroleerd en niet onbeheerd kan worden achtergelaten. De hele procedure duurt 5 tot 8 uur, afhankelijk van de manier van snijden.

Het is beter om de bakplaat te bedekken met perkamentpapier.

De bakplaat is bedekt met droog papier waarop het snijwerk is uitgelegd met een laag tot 1 cm hoog. Nadat de oven op 70 ° C is verwarmd, wordt het vel binnen geplaatst en wordt de deur niet bedekt, omdat de groente bij afwezigheid van luchtcirculatie kan worden verbrand of geroosterd. Om de paar uur moet de bakplaat worden verwijderd en moet de massa worden geroerd.

In de droger

Het principe van het drogen van wortels in een elektrische droger is vergelijkbaar met een knuppel met behulp van een oven. Het snijden wordt ook in een dunne laag op pallets aangelegd, in een elektrische droger, bijvoorbeeld VOLTERA 1000 Lux, wordt een temperatuurregime van 70 ° C vastgesteld. De essentie van de methode is de penetratie van infrarode straling in de wortel, die de verdamping van de vloeistof versnelt.

Van tijd tot tijd is het raadzaam om de wortelplaten te draaien

Drogen in een elektrische droger is de handigste manier en heeft verschillende voordelen:

  • gemak en eenvoud van het proces;
  • verminderde tijd in vergelijking met natuurlijk drogen;
  • bescherming tegen insecten;
  • compactheid;
  • splitst geen caroteen en andere nuttige elementen.

Het apparaat werkt op netstroom en het proces duurt respectievelijk 10-12 uur, de nadelen van deze methode kunnen alleen worden toegeschreven aan een hoog elektriciteitsverbruik.

Hoe te drogen en veeg wortel in de frisse lucht

Bij natuurlijk drogen in de zon moet je een plek uitkiezen die door de wind wordt geblazen, maar tegelijkertijd toegankelijk is voor de zon. Ideaal voor deze tuin, moestuin of voorstedelijk gebied. In het geselecteerde gebied mag geen stof en vuil zijn.

Zet op een open zonnige plaats met goede ventilatie

Drogen in de open lucht is de langste manier van oogsten, omdat de weersomstandigheden kunnen variëren. Als er geen zon is, kan het proces wekenlang worden uitgesteld, maar deze methode heeft zijn eigen voordelen:

  • milieuvriendelijkheid;
  • kost geen kosten;
  • het is niet nodig om het proces voortdurend te bewaken.
In het geval van regen, kunt u een parasol plaatsen en de trays er direct onder zetten.

In de magnetron      

Voor deze droogmethode kunt u een magnetron van elk vermogen gebruiken. Wortelschijven worden in een kopje geplaatst en het apparaat wordt gedurende 3 minuten op maximaal vermogen ingeschakeld.

Aan het einde van de tijd werd het mengsel geroerd en gedurende nog eens 3 minuten ingesteld. Vervolgens moet je naar de staat kijken, maar je kunt elke keer het vermogen verminderen. Meestal kan volledige droging worden bereikt in 5-6 benaderingen.

Droogt zo snel mogelijk, ongeveer 3 minuten

U kunt de gesneden wortelen verpakken met een papieren handdoek en deze ook verwarmen in de magnetron in stappen van elk 3 minuten. Bij deze methode moet een glas water in het apparaat worden geplaatst om uitdroging te voorkomen. Deze kookmethode is erg snel, maar niet de meest populaire.

Toepassing in de winter van gedroogde worteltoppen

Vaak gebruiken ze niet alleen de knolgewas, maar ook het bodemgedeelte van de groentetoppen. Groenen kunnen op dezelfde manier gedroogd worden als de wortel zelf, na het goed te hebben gespoeld. Vervolgens worden de toppen met een mes verpletterd, maar men mag deze op natuurlijke wijze met bundels drogen. De droogtijd van de toppen is aanzienlijk minder dan de wortel.

Geschikt voor het strooien van kant-en-klare vleesgerechten

Het wordt gebruikt als pittige kruiden voor vlees en vis, toegevoegd aan soepen en hoofdgerechten, gebrouwen in de vorm van kruidenthee. Deze drank bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen, daarnaast heeft mint in combinatie met een verfijnde unieke smaak.

Opslag en gebruik van wortelgroenten

Na het einde van het droogproces moeten de wortels worden gekoeld en in afgesloten blik, glas, plastic containers en potten of papieren zakken worden gedaan. Het is beter om kruiden op een droge donkere plaats te bewaren. U kunt het product een aantal maanden gebruiken, maximaal een jaar.

Opgeslagen in een koelkast in een zak of in een droog glazen recipiënt.

Het product wordt 15 minuten voordat het klaar is toegevoegd aan de schaal, terwijl de droge wortels geen extra voorbereiding vereisen. Het is handig om plantaardige mengelingen te gebruiken als u gedroogde uien, knoflook, bieten en andere groenten kunt opslaan in een container die is gemengd met wortels.

Gedroogde wortels zijn een universeel product, omdat het niet alleen in de keuken wordt gebruikt, maar ook in cosmetica en traditionele geneeskunde.

Naast wortelen bieden we ook gedroogde aardappelen aan en maken we chips van verschillende groenten en fruit.

Bekijk de video: How to Cook Healthy Food! 10 Breakfast Ideas, Lunch Ideas & Snacks for School, Work! (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send