Over de boerderij

Hoe om te gaan met schurftaardappelen

Pin
Send
Share
Send
Send


Gekookte aardappelen verliezen ongeveer 30% van het zetmeel, hun smaak wordt verergerd en ze worden veel minder tijd opgeslagen. Omdat de zieke aardappel in de grond zit, is het onmogelijk om de ziekte onmiddellijk op te merken en te genezen als de aardappel groeit. Daarom is het erg belangrijk om activiteiten uit te voeren voor het voorkomen van de ziekte.

Wat is schurft op aardappelen

Schurft - een ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel, meestal vaker beïnvloedt de knollen, soms de wortels en een deel van de stengel, die ondergronds is.

Zoals gemanifesteerd op aardappelen

Schurft op aardappelen is verdeeld in 4 vormen: gewoon, zilver, poederachtig en rhizoctoniosis (zwarte korst).

gewoon

Een gunstige omgeving voor haar is een alkalische of kalkrijke bodem met een tekort aan vocht, terwijl de luchttemperatuur 25-30 gralus is.
Gemeenschappelijke korst

De sporen van de schimmel penetreren de knol door scheuren in de schil. Bij het bewaren van de aardappelen raken ze niet geïnfecteerd, omdat de pathogenen in ongunstige omstandigheden in rust zijn, maar niet doodgaan.

Gemeenschappelijke korst valt voornamelijk op aardappelen met een scharlaken of dunne huid. Als je aardappels diep in de grond plant, water intensief met de groei van knollen, dan neemt het risico om ziek te worden af.

Symptomen: zichtbaar op de knolgewassen harde zweren met een onregelmatige vormzweren kunnen de hele aardappel bedekken of er zijn scheuren zichtbaar op de zere plekken op de schil.

zilverachtig

Het verschijnt vaak wanneer aardappelen worden geplant in zandige leem en leem, de optimale luchttemperatuur voor de ziekte is 18-20 graden, en de luchtvochtigheid is verhoogd - 85-100%.

De schimmel komt de knolgewassen door de grond en gaat vervolgens naar de andere aardappelen. Het verschil van deze vorm van anderen - zieke knollen rotten niet in opslag, maar verliezen alleen vocht.

symptomen: de huid is gerimpeld, er verschijnt zilver op de aangetaste plekken, vooral helder is het zichtbaar op de kwaliteiten met een scharlaken peeling. Geleidelijk bruinachtig grijze vlekken groeien, soms zien ze er depressief uit.

Zieke aardappelen ontkiemen nauwelijks en de oogst is laag.
zilverachtig

poederachtig

zij meest voorkomendeHet is een schimmelpathogeen dat kan bewegen. De ziekte komt voor bij knolgewassen, wortels en het ondergrondse deel van de stengel.

Wanneer ze in opslag worden geplaatst, drogen zieke aardappelen, maar als de omgeving overmatig vochtig is, rot de aardappel. Vaak worden op zieke aardappelen, aardappelziekte en droogrot aan de korst toegevoegd.

Bronnen - land, zieke pootaardappelen en mest (bij het voeren van vee aan zieke aardappelen verliezen schimmelsporen hun activiteit niet, zelfs niet nadat ze door de vertering van een koe zijn gegaan). De ziekte komt voor op zwaar land met overtollig water, bij een temperatuur van 12-18 graden.

poederachtig

symptomen: witachtige gezwellen zichtbaar op de wortelsmet een verschillende vorm, worden ze geleidelijk bruin gemaakt. Op een ziek knol zichtbare wratten, een verscheidenheid aan vlekken. Na een tijdje drogen de zieke gebieden op, nadat de zweren barsten en verschijnen, is de grijsbruine substantie zichtbaar - sporen. Meer rot aan aardappelen.

Rhizoctoniosis (zwarte korst)

Het kan aardappelen met een hoge luchtvochtigheid en een luchttemperatuur van 17 graden raken, als er vaak neerslag is in de lente en bij koud weer. Gewasverliezen door zwarte korst - 20-25%.

symptomen: zwarte vlekken op de knolgewassendie op de grond lijken, kunnen ze niet van de knollen worden afgewassen en moeilijk te schaven, maar ze berokkenen de knollen niet. Zieke struiken verdorren gedurende de dag, groeien laag, ze hebben verdraaide bladeren. Als het regent en het is warm, dan is een "witte poot" zichtbaar op de stengel.

Rhizoctonia

Waar de ziekte vandaan komt en hoe deze zich ontwikkelt

Schurft - een ziekte die voortkomt uit de schimmel.

Oorzaken van uiterlijk:

 • Verbaasd land.
 • Zieke knolgewassen, waarop de ziekte niet zichtbaar is, maar er is een schimmel, omdat deze tijdens de eerste verspreiding niet zichtbaar is.
 • Overtollige stikstof in de bodem stimuleert de ontwikkeling van korst.
 • Als je aardappels van jaar tot jaar op één plek plant, dan zullen ziekten zich in de grond ophopen.
 • Hoge grondtemperatuur.
 • Land met zure eigenschappen.
 • Grondmest voor het poten van aardappelen verse mest.

Hoe te vechten

fungiciden

Maxim - Dit is een contactfungicide. De schimmel vermoordt, bewaart Maxim de gunstige microflora van de aarde. 4 ml Maxim wordt toegevoegd in 0,05-0,1 1 water. Gebruik, verwerking van 10 kg knollen.

Drug Maxim - een effectieve remedie voor korst

Om van de ziekte af te komen, worden knolgewassen besproeid voor het planten:

 • 13 g Agata25K wordt toegevoegd aan 1 l water, deze samenstelling is voldoende voor 100 kg aardappelen;
 • 10 g Fitosporine M wordt opgelost in 5 liter water, met behulp van deze snelheid per 20 kg knollen;
 • 10 druppels Krezacin-infuus in 2 liter water, gebruik deze samenstelling per 40 kg aardappelen.

Fytosporin besproeid struiken 3 keer per seizoen, voeg in 1 verpakking van het geneesmiddel 3 l water toe en spuit het vervolgens in.

Ze nemen 25-50 gram Kuprosat, voegen water toe aan de emmer van tien liter, sproeien de struiken. De tweede keer dat de struiken worden behandeld, 10 dagen later, maar niet later dan 20 dagen voordat de struiken worden uitgegraven.

Heesters worden ook bespoten met medicijnen. Albit, Colfugo, Acrobat MC, Mancozeb, Profit Gold, Fenoram Super, Ordan.

Dit wordt 2-4 keer per vegetatief seizoen gedaan, zoals beschreven in de instructies.

het voorkomen

 • Voor het planten van afhaalmaaltijden absoluut gezonde knollen. Behandel de knollen vóór het planten met speciale formuleringen.
 • Verander elk jaar de plaats van het planten van aardappelen, het planten van aardappelen na bonen, erwten, bonen. Gebruik geen verse mest als meststof.
 • Als je een alkalische grond hebt, maak het dan zuurder door een oplossing van 2 eetlepels toe te voegen. lepels ammoniumsulfaat in een emmer water van tien liter en morsen het gebied. Als je onder een struik bloeit, giet je 0,5 liter oplossing.
 • 14 dagen voordat aardappelen worden gegraven maai de toppen.
 • De ruimte voor het bewaren van aardappelen moet droog en koel zijn.

Welke aardappelrassen worden als zeer resistent tegen de ziekte beschouwd

 • Alena - vroege variëteit. Knollen zijn ovaal, ze hebben een scharlaken huid en sneeuwwit vlees. Aardappelen zijn resistent tegen korst, kanker, droogte. Maar niet bestand tegen Phytophthora, het zal moeten vechten.
 • Sneeuwwit - medium vroege variëteit. Goed en lang opgeslagen. Het heeft weerstand tegen korst en Phytophthora. Ovale knollen hebben gelige schil en sneeuwwit vlees, kleine ogen.
 • hulpbron - halverwege het seizoen. Bestand tegen droogte en hitte. Bijna niet onderhevig aan virale ziekten, korst. Bestand tegen mechanische schade. Knollen zijn ovaal met beige huid.
 • Lasock (Lasunak) - middellange laat, gelanceerd in Wit-Rusland. Hij heeft een uitstekende smaak, een hoge opbrengst. Bestand tegen schurft, het raakt de coloradokever bijna niet.
 • tempo - laat. Groot, plat in vorm met een romige huidtint en een romige tint van vlees, het smaakt heerlijk. Bestand tegen korst.

Om ervoor te zorgen dat de aardappelen niet worden aangetast door korst, is het de moeite waard om speciale rassen te plukken die resistent zijn tegen deze ziekte, en ook om preventie niet te verwaarlozen.

Bekijk de video: ADHD ADD - Uitleg & Tips hoe om te gaan met ADHD - Psycholoog Najla (December 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send