Over de boerderij

Sierkoolzaad planten en kweken

Pin
Send
Share
Send
Send


Decoratieve kool of, zoals het ook wordt genoemd, decoratieve prinses is een unieke bloem waarmee je je tuin of bloembed kunt versieren. De buitengewone schoonheid van de plant laat het toe het hoogtepunt van de site te worden. Als u de locatie van de kool in de bloementuin correct regelt, kunt u er zeker van zijn dat het ontwerp van het bloembed prachtig zal zijn. In dit artikel zullen we uitleggen hoe je een gekleurde groente plant en de daaropvolgende verzorging uitvoert.

Decoratieve kool: bloem of groente?

Sierkool is een tweejaarlijkse plant, die in feite verschillende soorten boerenkool combineert. In het eerste jaar van zijn leven, verbaast het met zijn prachtige uiterlijk. In het tweede levensjaar begint de actieve bloei en het uiterlijk van fruit.

Een verscheidenheid aan variëteiten die tot deze groep kruisbloemige culturen behoren, zal iedereen in staat stellen een plant te vinden die aan al zijn smaakvoorkeuren voldoet. De hoogte van de bloem varieert van 25 cm tot 120 cm. Koolbladeren kunnen verschillende vormen en schakeringen hebben. De meest voordelige elliptische en eivormige look. Het kleurenpalet van de plant heeft een enorm aantal tonen, van bleek wit tot fel paars.

Bloeiende decoratieve kool dicht omhoog

Is het mogelijk om een ​​decoratieve groente te eten?

De meeste koolsoorten zijn eetbaar. Het rode en witte type van groene planten (Nagoya) onderscheidt zich door sappige en zachte bladeren, die vaak worden gekweekt voor de verkoop voor de bereiding van een bijgerecht. Ook uitstekende smaak hebben variëteiten van planten met omzoomde bladeren.

Gebruik voor het koken alleen verse en jonge bladeren.

Spoel ze af onder stromend water. Je kunt een lange tijd niet in water weken, omdat de kruisbloemige cultuur zijn heilzame eigenschappen verliest. Deskundigen adviseren, in plaats van te wassen, de bladeren met kokend water te gieten. Licht gevouwen leaflet kan worden gebruikt in momenten van het koken van soeppuree.

Populaire variëteiten om te laten groeien

Elk van de variëteiten decoratieve kool heeft een unieke uitstraling. De populairste variëteiten van planten voor het kweken in hun eigen bloembed moeten zijn:

 • Lace jabot - een weergave die verschillende kleuren combineert die elkaar perfect aanvullen. Gegolfde bladen zijn identiek aan de gevouwen jabot. Kenmerkend voor deze variëteit zijn lichte contouren en frisse kant. De plant wordt 50 cm hoog.
 • Peacock F1 - variëteit met een gevarieerd palet van kleuren, met behoud van de helderheid van de randen. De kool heeft een diameter van 70 cm en de hoogte is niet groter dan 35 cm. De bladeren in het onderste gedeelte zijn groen gekleurd en de bovenste stengels kunnen wit, rood of roze zijn. De structuur van de bladeren is vergelijkbaar met pauwenveren.
 • Russische cirkel - kool van ongelooflijke schoonheid die op bloemen van verschillende soorten en soorten kan lijken. Compacte plant kan elke kleur hebben.
 • Leeuwentong - een klassiek type kruisbloemige cultuur, die een groene tint en verschillende soortgelijke pigmenten heeft. Bladeren van cultuur hebben overeenkomsten van hangende talen, die lijken te willen stijgen naar de hemel. De plant kan 85-90 cm hoog worden.
 • Coral Queen - Het belangrijkste kenmerk van deze soort is een specifieke dunne snede van bladeren. De cultuur is vergelijkbaar met het kweken van koraal in het midden van de mariene vegetatie. De bladeren zijn geverfd in lichtrode tinten.
 • Piglon - een bloem die lijkt op een luxe roos. De kleuren van de aansluitingen zijn in de meeste gevallen crèmewit, maar er zijn ook andere lichte kleuren.

Landingsregels in de tuin of in het huisje

Je kunt decoratieve koolzaailingen kweken met zaad. Zaailingen kunnen worden gezaaid in:

 • containers;
 • kassen;
 • open terrein.

Zaaien in containers

Kleine containers oppakkend, we zaaien een paar zaden in elk van hen. In de regel wordt de verankering in de bodem tot op een diepte van 1 cm gemaakt. Voorlopig is het aangeraden om de grond te behandelen met een fungicide, waardoor het verschijnen van de zwarte stengel in zaailingen wordt voorkomen.

Als de temperatuur in de kamer waar de gewassen zich bevinden binnen 20 graden is, kunnen de eerste scheuten na een paar dagen worden verwacht.

Na het verschijnen van zaailingen moet het worden verplaatst naar een koelere kamer. Bewateren oefening matig. Wanneer het tweede blad verschijnt, is het noodzakelijk om de zaailingen te voeren. Om dit te doen, is het het beste om Kemira Universal te gebruiken. Voor elke sq.m. een lepel (st.) kunstmest nodig hebben.

Tegen het begin van mei moeten scheuten in de volle grond worden geplant. In de regel heeft elke plant in deze periode ongeveer 5 bladeren. Indien gewenst kunt u de zaailingen aanvankelijk in de tuin zaaien en dichter bij het einde van augustus om in een bloembed te verplanten.

Gegroeid zaailingen van sierkool, klaar om in open grond worden geplant

Zaaien in de kas

Voordat een plant in een kas wordt geplant, is het noodzakelijk om een ​​grondmengsel te maken op basis van zand, veen en tuinland (verhouding 2: 1: 2). De bodemmengsellaag moet ongeveer 12-15 cm bereiken.Vóór het zaaien wordt de grond behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat, waardoor er in de toekomst geen schimmelinfectie zal optreden.

Zaden moeten worden gelegd in kleine kuiltjes (ongeveer 1 cm) in een hoeveelheid van 2 stuks. en licht bestrooid met goed pluizige grond. DOm de kieming van gewassen bedekt met film te versnellen. De temperatuur in de kas moet binnen 20 graden zijn. Zodra de eerste scheuten verschijnen, daalt de temperatuur tot 12 graden. De zaailingen worden matig bewaterd en de grond wordt uit noodzaak losgemaakt.

Zaaien op open terrein

Met deze methode kan een plant worden gekweekt die bestand is tegen temperatuurveranderingen en die gehard en resistent is. De ideale periode voor het planten van zaden is half april. Voordat de opkomst van zaailingen gezaaid plaats bedekt met film.

Zaden worden gezaaid in losgemaakte grond, tot 1,5 cm diep. Zodra de scheuten verschijnen, moeten de gewassen worden verdund, waardoor de bloemen sterker worden. De zaailingen worden getransplanteerd naar een permanente plaats na 30-40 dagen.

Als u de plant op tijd verzorgt, krijgt u een grootgevormde veterrozet.

Decoratieve kool planten in de volle grond

zorg

Zorg voor decoratieve kool is eenvoudig. Het is belangrijk om regelmatig:

 • drenken;
 • wietbedden van onkruid;
 • voed de grond;
 • loslaten

Na 2 weken na het planten van een permanente plaats om te planten, is het noodzakelijk om de jonge scheuten te voeren. Gebruik voor deze doeleinden ureum en verdunde toorts. Het is beter om de verhouding voor dressing te kiezen uit een liter-inhoud van toorts per 10 liter water. Dit zal een intense bladvorming veroorzaken.

De volgende voeding wordt in de regel 14 dagen na de eerste uitgevoerd. Gebruik hiervoor minerale meststoffen. Zodra elk van de struiken ongeveer 10 bladeren vormt, kunt u beginnen met het losmaken van de grond rond de bloemen.

Een goede voeding stimuleert de groei en snelheid van de ontwikkeling van zaailingen. Het is echter erg belangrijk om de regels te volgen en de hoeveelheid meststoffen niet te overschrijden.

Gebruik op bloembedden in landschapsontwerp

Koolvariëteiten die lijken op de vorm van een roos worden vaak gebruikt om bloemperken, rabatok en stoepranden te maken. In dit geval is het wenselijk om ze naast eenjarige planten te planten. Ook zijn bloemen met succes gesetteld in de plaats van ottsvevshih lentebloemen. Een sierplant wordt goed verdragen door verschillende transplantaties, hij kan zelfs bloeien bij het begin van de vorst.

De bloem verdraagt ​​niet alleen vorst, maar ook een bittere verkoudheid bij een temperatuur van -12, -14 graden. Het belangrijkste voordeel van het planten van decoratieve kool in bloembedden wordt beschouwd als kosteneffectiviteit. Eén plant neemt bijna 50 cm ruimte in beslag, dus dit is een ideale optie voor eigenaars van grote oppervlakken.

Ziekten en plagen

Decoratieve kool hou van koolvliegen. Om je bloemen te beschermen, moet je speciale kragen van papier maken. Snijd cirkels van papier, waarvan de diameter ongeveer 10 cm zal zijn. We snijden hun randen langs het midden langs rechte lijnen. We passeren stengels door de sneden en verpakken de bloemen stevig. Zodra de zaailingen steviger worden, kunt u de papierkragen verwijderen.

Sierkool is onderhevig aan bepaalde ziekten, namelijk:

 • oppervlakkige necrose;
 • Keel;
 • ziekten van het wortelstelsel.
Om de planten te beschermen, is het noodzakelijk om het onderhoud van de zuurbalans van de bodem te controleren en regelmatig preparaten van microbiologische soorten aan te brengen.

Met inachtneming van alle aanbevelingen van experts, kunt u uw eigen site inrichten en er een vleugje van maken. Bijzonder mooie plant zorgt voor het begin van de vorst. Rijp op de bladeren geeft ze een bepaald kristal, en tussen de bladeren van de bladeren schitteren ze in de zon als diamanten.

Pin
Send
Share
Send
Send