Over de boerderij

Hoe koolkoolzaden thuis te kweken

Pin
Send
Share
Send
Send


Witte kool is een van de meest voorkomende en favoriete tuingewassen. De meeste eigenaars van land- en gezinspercelen houden zich met plezier en enthousiasme bezig met de teelt. Velen van hen slagen erin om niet alleen kool te kweken, maar ook koolzaden.

Wat voor soort aarde heeft kool bij het planten?

Om een ​​goede kooloogst te laten groeien, het is noodzakelijk om de juiste plaats te kiezen voor de landing. Veel hangt af van waar uw vakantiehuis zich bevindt. Dus welk complot om op te halen om daarna een rijke oogst te oogsten? Een onafhankelijke keuze is goed, maar het is beter om te luisteren naar het advies van ervaren tuiniers. De beste oplossing is de uiterwaard van de rivier, waar de wortels van een vochtminnende plant zijn voorzien van een overvloedige toevoer van water. De grond voor dit tuingewas kan van elk type zijn met een alkalische of neutrale reactie. Dit soort land zal zeker van kool houden. Absoluut niet geschikt voor het kweken van koolzure aarde, waardoor de kans groter wordt dat de groentekiel wordt verslagen. Als de grond op uw site een zure reactie heeft, moet u voordat u kool gaat kweken, prokvestkovat.

De grond voor het kweken van koolzaailingen heeft veel eisen
De beste deoxidatiemiddel is dolomietmeel. Het bevat niet alleen calcium, dat de zuurgraad verlaagt, maar ook magnesium, wat een gunstig effect heeft op de kwaliteit van plantaardige producten en de accumulatie van suikers bevordert. Breng in het voorjaar dolomiet (kalksteen) meel aan, dat kan vlak voor het planten van kool. Maar de lime-pushonku moeten maken in de herfst.
De grond voor de kas wordt bereid uit een mengsel van graszoden of turf met humus in gelijke verhoudingen, en houtas wordt ook in een kleine hoeveelheid toegevoegd. In het broeikasmengsel wordt het mengsel gevuld met een laagdikte van 10 cm of meer. De optimale grootte van de kas voor koolzaailingen 3x1,5, hoewel het niet kritisch is.

Hoe een goede oogst te laten groeien?

Om een ​​hoog koolrendement te krijgen, is het noodzakelijk om te voldoen aan de landbouwpraktijken in alle stadia van het telen van groenten, namelijk:

 • zaad goed bereiden;
 • zaai en groei sterke gezonde zaailingen;
 • plant zaailingen in de grond volgens alle regels;
 • zorg voor planten;
 • oogst zonder verlies.

Voorbereiding van witte koolzaailingen

Groeiende witte koolzaailingen

Om sterke gezonde zaailingen en vervolgens een grote koolkop en een hoge opbrengst witte kool te verkrijgen, moet men op tijd zorgen voor het verkrijgen van zaadmateriaal van hoge kwaliteit. Veel tuinders zijn bezig met het verbouwen van hun eigen koolzaden.
Zaailingen van kool kunnen worden geplant in kassen, serres, open grond. Het is mogelijk en thuis, maar, zoals de ervaring leert, in dit geval, blijken de zaailingen zwak, minder resistent tegen ziekten.

De meest voorkomende is nog steeds de methode om koolzaailingen te kweken in kassen van verschillende grootten en uitvoeringen. Het planten van zaden in een kas is mogelijk vanaf begin april. Voorgeselecteerd en vestigt de locatie van de kas. Een uniforme verlichting van de site door de zon is een noodzakelijke voorwaarde.

Zaden worden voorzichtig in dwarsgroeven gezaaid, verzonken niet meer dan 10 mm. Na de landing wordt het gebied genivelleerd. De grond is licht bevochtigd en de gewassen zijn bedekt met een film. Kas regelmatig, ongeveer eens in de drie dagen, open voor ventilatie.
De zaailing is ongeveer 3 weken na het planten van het zaadje klaar om in de volle grond te planten. Zodra het 4e echte blad verschijnt. Maar je moet je niet haasten, je kunt wachten tot het wortelsysteem en de hele plant als geheel sterker wordt. Dit zal garanderen dat de kool vol vertrouwen zal groeien en bloeien in het open veld. doorgaans volledige inzet voor transplantatie op een permanente komt met de inzet van 5-6 vellen.

Zaden van vroege rijpe rassen van kool worden gezaaid op zaailingen al in maart, halverwege het seizoen variëteiten - in eind maart-april, laat rijpende rassen - in april.

Lente zaailingen in de volle grond planten

Zaailingen in de volle grond planten

Wanneer de zaailingen klaar zijn om in open grond te planten, om zeker te zijn dat het comfortabel zal zijn om te groeien, worden de volgende maatregelen genomen:

 1. Open een kas om de planten te verharden.
 2. Een week voor de geplande landing is de snelheid van irrigatie verminderd, maar om verwelking te voorkomen.
 3. De dag voordat de planten worden overgebracht naar een vaste plaats, worden ze gevoed met kaliummest.
 4. Een bed voorbereiden voor het planten van kool: opgraven, onkruid verwijderen, de gaten markeren.

Afhankelijk van de rijpingsperiode van de plant wordt deze op een afstand van 50-60 cm van elkaar geplaatst. Plant kool in rijen of op een verspringende manier, rekening houdend met de aanbevolen afstand tussen aangrenzende exemplaren. Het planten van zaailingen moet voorzichtig gebeuren, om het groeipunt niet met aarde te vullen. De putten worden vooraf met water geprepareerd en na het planten voeren ze ook overvloedig water uit.

Vertrek na de landing

Top dressing kool

Agrotechnologie koolverzorging is vrij eenvoudig en omvat:

 • drenken;
 • top dressing;
 • loslaten en hikken;
 • onkruid, ziekte en ongediertebestrijding.

Watergift wordt regelmatig uitgevoerd, afhankelijk van het weer om de 2-3 dagen, overvloedig, want de plant is vochtig, met koud water.

Watergift van halverwege het seizoen en laat rijpende variëteiten stopt ongeveer een maand voor de oogst. Voor vroegrijpe rassen is deze regel niet van toepassing.

Na elke watergift is het nodig om de grond los te maken om luchttoegang tot het wortelsysteem van planten te verzekeren. Hilling gebeurt zoals nodig, ongeveer eenmaal per twee weken.

Voer de kool in het open veld wordt meerdere keren uitgevoerd.
De eerste keer ongeveer twee weken na het uitstappen van de infuusvloeistof verdund met water met een snelheid van 1 l per 10 l.
Opnieuw voeden met dezelfde samenstelling wordt uitgevoerd na 2 weken.
Kaliummeststoffen en ureum worden gebruikt als de koolkoppen in de knoop raken. Beide in een hoeveelheid van 10 g verdund in een emmer water en geven bladvoeding.

ongedierte

Ongedierte beschadigde kool

Witte kool is gevoelig voor aantasting door verschillende plagen: de koolboom, kruisbloemige vlo, slakken en anderen. Ze beïnvloeden deze cultuur- en schimmelziekten. Daarom is het gedurende de gehele teeltperiode noodzakelijk om beschermende, profylactische en therapeutische maatregelen te nemen. Tegenwoordig kunt u effectieve hulpmiddelen kopen om plagen in de tuin te bestrijden en het planten aan te pakken volgens de instructies die aan de voorbereidingen zijn gehecht. Goede resultaten worden gegeven en folk remediesbewezen voor tientallen jaren.

Het recept voor een effectief middel tegen spuiten van koolmotten, bladluizen en ander ongedierte: kook 400 g tabakstof gedurende 2 uur in 2 liter water, maal dan de bouillon, voeg 50 g zeep toe en breng de oplossing tot 10 liter. Spuit de kool in met het resulterende medicijn.

Hoe koolzaad te krijgen

De moederlikeur van kool voorbereiden voor opplant

Kool verwijst naar tweejarige planten. Dat is het je kunt zijn zaden pas in het tweede jaar krijgenwanneer de plant bloemen en fruit vormt.
Dus, nadat we kopjes kool uit zaailingen hebben gekweekt, gaan we slechts halverwege door om zaadjes te krijgen. Het is noodzakelijk om geschikte planten voor koningincellen te selecteren. De voorkeur wordt gegeven aan ondermaatse exemplaren met een dunne stronk, een klein aantal buitenste bladeren met korte bladstelen.

Indien mogelijk worden de koolspruiten gekweekt door zaden direct in de grond te zaaien. In dit geval is het mogelijk om planten te verkrijgen met een sterk wortelgestel en een korte stronk die beter worden opgeslagen.
Moedervlokken worden verwijderd om te bevriezen, worden opgeslagen met wortels en dopen ze eerder in een kleimengsel.

Bij het verlaten van een koolkop met 2-3 dekbladen worden ze apart van voedselvoorraden in de kelder of kelder opgeslagen bij een temperatuur van + 2 ° C. Een maand voor het planten worden de koningincellen overgebracht naar een kamer met een temperatuur van + 5 ° C.
Aan het einde van maart - begin april van het volgende jaar, beginnen ze met het voorbereiden van hun koninginnen om te planten. Ze reinigen de verrotte wortels en snijden de kop in een kegel zodat de basisdiameter 12-20 cm is. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het plantmateriaal gedurende deze tijd niet opdroogt, niet bevriest en niet meer aankan.

Onder de landing van de koningincellen, worden de gebieden teruggetrokken waarvan de sneeuw eerst komt. Zelfs in de herfst wordt een dergelijke site tijdens het graven bemest met mest met een snelheid van 4-5 kg ​​/ m2. Compost kan ook worden gebruikt. In het voorjaar worden potas- en fosfaatmeststoffen toegevoegd met een snelheid van respectievelijk 10 g / m2 en 20 g / m2. Naar behoefte stikstofmeststof produceren (15 g / m2).

De juiste tijd voor het planten van testikels in de grond

Deadline - eind april. Voor het planten worden de wortels van planten bedekt met een romig mengsel van toorts en klei. Geplaatst in het gat, op een afstand van 60 cm van elkaar, onder de kop zelf. Planten worden gedrenkt en pritenyat de eerste keer van de zon, en beschermen ook tegen vorst. Verzorging van de teelballen is hetzelfde als bij het planten van andere groenten: wieden, water geven, losmaken, voeren.
Na twee weken worden gerootte planten bevrijd van de overblijfselen van oude bladplaten en bladstelen om rotting te voorkomen. Wanneer bloemstengels zich ontwikkelen, produceren ze een kousenband voor steunen. Kleurloze en zieke scheuten worden verwijderd.

Overtollige bloemstengels breken ook af. Bloei duurt ongeveer een maand.
Zaden in fruit-pod rijpen in anderhalve maand na het einde van de bloei. De zaden worden geoogst zonder te wachten op de volledige rijping van de vrucht, anders zullen de allereerste worden verloren na het morsen van de peulen. Tot 50 g zaad kan worden geoogst uit een enkele plant. De zaden die worden geëxtraheerd uit de peulen worden gedroogd en opgeslagen.

Koolzaad plant

Het is niet zo moeilijk om een ​​goede oogst witte kool te kweken en om zaadmateriaal van hoge kwaliteit voor het volgende jaar te krijgen, je hoeft alleen maar al het landbouwmateriaal van deze tuinoogst uit te voeren. Ons advies om u te helpen.

Pin
Send
Share
Send
Send