Over de boerderij

Hoe te maken en waar gedroogde mandarijnen te gebruiken

Pin
Send
Share
Send
Send


Het oog wordt meteen aangetrokken door feloranje bloemen op witte taartsuikerglazuur. Dit zijn gedroogde mandarijnen. Ze worden veel gebruikt bij het koken, voor het maken van compotes, als smaakmaker voor vleesgerechten. Ontwerpers hebben gebruik gevonden voor hen in het interieur, in de elementen van decor. Om dit fruit uit Zuidoost-Azië te drogen is genoeg voor iedereen.

Hoe mandarijnen drogen en tuimelen

Citrus bevat veel nuttige elementen.

Mandarijnen zijn zeer gezonde vruchten. Per 100 g van het product bevat 180 mg kalium, 18 mg magnesium, evenals calcium, zink en ijzer. Dit is een opslagplaats van vitamines: vitamine C, beta-caroteen, vitamines van groep B (B1, B2, B5, B6, B9). Eén hele vrucht bevat gemiddeld 1,5 g voedingsvezels. Zo'n samenstelling maakt mandarijnen vooral aantrekkelijk voor mensen met hart- of gezichtsproblemen. Mandarijnen verbeteren de spijsvertering en verbeteren de immuniteit van het lichaam samen met vitaminecomplexen uit de apotheek.

Om de beschreven voordelen te verkrijgen in de afwezigheid van verse mandarijnen, moet u gedroogd of gedroogd product van hoge kwaliteit maken. Deze vruchten zijn veeleisend voor opslag en bederf gemakkelijk. Daarom moet je voordat je droogt zorgvuldig het intacte fruit selecteren. Ze zijn erg sappig, de pulp van de plakjes wordt beschermd door een dikke film. Dit maakt het droogproces langer.

Je kunt het fruit met en zonder schil drogen. Opgemerkt moet worden dat de schil driemaal meer vitamine C bevat. Het is een bron van essentiële olie, die de vrucht een speciaal aroma geeft.

Mandarijnen kunnen worden gedroogd met hele plakjes en stukjes. Wanneer ze in stukken worden gesneden, worden de celwanden gedeeltelijk vernietigd, wat het drogen versnelt. De bloemvormige stukken in de sectie worden vooral gewaardeerd om hun decoratieve eigenschappen.

Methoden voor het drogen, behoud van het aroma van citrusvruchten

Gebruik de volgende droogmethoden:

  • in de oven
  • in elektrische droger,
  • in de zon
  • op de vensterbank,
  • op de batterij.

Hoe te maken in de oven

De bakplaat moet bedekt zijn met bakpapier, anders blijft het fruit plakken.

Bereide mandarijnen opgemaakt op een bakplaat bedekt met perkament. Stukken mogen niet aanraken. Ze worden 2-3 uur in de oven geplaatst, waardoor de deur op een kier blijft voor ventilatie. Er wordt meestal gezegd dat de oven moet worden verwarmd en dat de temperatuur 120-140 graden moet zijn.

Met een scherpe hitte op het oppervlak van de stukken wordt een korst gevormd, waardoor wordt voorkomen dat vocht verdampt. Het product komt er hard en smaakloos uit. Het is veel beter om de temperatuur geleidelijk te verhogen, te beginnen bij 60-70 graden. Onder invloed van warmte wordt plantenweefsel zachter en celwanden beter doordringbaar. Vervolgens vindt de verdamping van vocht gelijkmatiger plaats. Om een ​​uniforme droging te garanderen, moet u de fruitstukken om de 30-40 minuten draaien.

Voor gelijkmatige droging moeten de plakjes worden omgedraaid.

Met deze methode kunt u de mandarijnen snel drogen. Het nadeel is de behoefte aan constant toezicht. Ook in de oven gedroogde mandarijnen gaan vaak te droog. In afgewerkte vorm moeten ze buigen, maar niet breken.

In de elektrische droger

In de elektrische droger, bijvoorbeeld het model VOLTERA 1000 Lux, kunt u gedroogde mandarijnen van hoge kwaliteit krijgen. Dit is het resultaat van blootstelling aan stabiele, maar lage temperatuur en goed georganiseerde ventilatie.

Als de droger niet universeel is, moet u het temperatuurregime kiezen volgens de instructies.

Deze methode is erg populair. Het elimineert de noodzaak om de temperatuur te bewaken. U kunt de stukken minder vaak omdraaien of de pallets om de 2-3 uur herschikken. De nadelen zijn een hoog energieverbruik, de duur van het proces (8-12 uur, afhankelijk van het model van de apparatuur).

In de zon

Het is noodzakelijk om vuilnis en insecten te vermijden.

Drogen in de zon is een traditionele methode die al lang wordt gebruikt in het thuisland van mandarijnen. Dit is een tijdrovend proces. Snij mandarijnen op een hard oppervlak bedekt met gaas. Als het oppervlak van hout is, kun je het er direct op leggen. Gedurende de dag moet je ervoor zorgen dat de vrucht in de zon blijft, keer hem regelmatig om. Als vliegen, wespen, bijen of andere insecten aanvallen, zijn mandarijnen bedekt met gaas in 1-2 lagen bovenop. Dit maakt het moeilijk voor zonlicht om te penetreren. 'S Avonds, evenals in het geval van regen, wordt het drogen uitgevoerd in een overdekte ruimte om het te beschermen tegen vocht. Meestal duurt het vier tot zes dagen om het eindproduct te krijgen.

Drogen in de zon vereist een temperatuur van + 25-30 graden, een relatieve vochtigheid van niet meer dan 60% en goed weer voor meerdere dagen. Het is niet altijd mogelijk om dergelijke omstandigheden te bieden, die het uiterlijk en de geur van fruit schaden.

Op de vensterbank

Mandarijnen kunnen volledig worden gedroogd op een warme vensterbank

Door het fruit op de vensterbank te laten drogen, maakt de gastvrouw zich geen zorgen meer over het weer. Glas laat ongeveer 46% van de thermische straling van het zichtbare spectrum en 50% van de infrarode straling door. Daarom is het effect van zonlicht bijna hetzelfde als wanneer het in de open lucht wordt gedroogd. Als er geen zon is, blijft het fruit drogen vanwege de temperatuur in de kamer. Ze zullen niet overdrijven.

Moeilijkheden kunnen optreden bij het zorgen voor goede ventilatie. Niet alle huisvrouwen zijn zo dat de vensterbank twee of drie weken bezig is. De afmeting van de vensterbank is ook beperkt.

Op batterij

Deze manier van drogen verschilt niet veel van het drogen op de vensterbank. Omdat de warmtebron dichterbij is, gaat het proces sneller - 7-10 dagen.

In de winter wordt de hete batterij meestal gebruikt voor het drogen.

Voor decoratieve doeleinden is een andere aanpak mogelijk. Op twee vellen golfkarton, gesneden tot het formaat van de batterijsectie, zijn kleine openingen aangebracht. Leg op het ene blad de afgewerkte billetmandarijnen, bedek het tweede vel, maak beide vellen vast met wasknijpers, grote clips of touw en tussen de batterijsecties. Gaten zijn nodig voor ventilatie, het karton absorbeert overtollig vocht. Niets hoeft te worden omgedraaid. Een groot voordeel van deze aanpak is het behoud van de oorspronkelijke vorm.

Klaar gedroogde mandarijnen worden opgeslagen voor een of twee jaar. Ze worden gekauwd in gedroogde vorm in plaats van snoep, gedrenkt en versierd met gebak en gebak. Ze kunnen malen en gebruiken als smaakmaker. Goed gedroogde mandarijnen behouden hun visuele aantrekkingskracht en vitamine-minerale samenstelling, en brengen voordeel en vreugde.

Van snoepjes, appels, citroenen en meloenen worden vaak ook gedroogd. Artikelen over aanbestedingen vindt u op onze website.

Bekijk de video: Het O5 nestje Mandarijn op pad (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send