Over de boerderij

Juiste teelt van tomatenvariëteiten

Pin
Send
Share
Send
Send


Niet iedereen heeft een huisje en houdt er van om er groenten op te verbouwen. Maar om verse en gezonde tomaten te eten, waarin geen chemicaliën zitten, vinden velen het niet eens erg. Dat is de reden waarom dergelijke liefhebbers vooral de ampelachtige variëteiten van tomaten zullen waarderen, bijvoorbeeld tijgers, die zich zelfs in een bloempot geweldig voelen bij kamertemperatuur.

Wat is ampelachtige tomaten en hun kenmerken

Ampel-tomaat heeft verschillende voordelen ten opzichte van reguliere variëteiten. De belangrijkste daarvan zijn het feit dat:

 • ze voelen zich goed, zelfs in de schaduw;
 • het zijn geen gevaarlijke dammen;
 • geen neiging om uit te rekken;
 • struiken bijna geen contact met de grond, omdat bestand tegen vele ziekten en plagen;
 • hoewel ze inferieur zijn aan gewone variëteiten, overtreffen ze ze in hun geweldige smaak;
 • de laatste jaren zijn er steeds meer nieuwe soorten van deze variëteit.
Ampel-tomaat groeit goed, zelfs in de schaduw

De meest populaire soorten ampelnoe-tomaten

Tegenwoordig zijn er vele uitstekende variëteiten van ampelachtige tomaten, die opvallen in hun smaak.

De meest populaire onder hen zijn echter:

 • Tuin parel;
 • F1-burger;
 • Cascade Red F1 en Cascade Elo F1;
 • Ampelny-tijger.

Garden Pearl

Een tuinparel is een plant die lang is minder dan 40 cm. Deze variëteit verwijst naar vroege rijping culturen. Na ongeveer 93 dagen kun je de eerste oogst oogsten.

Een tuinparel zal u verrassen met ronde roze vruchten, waarvan de massa varieert van 15 tot 20 g. Het is volledig kieskeurig en hoeft niet te worden bewaard. Dat is alleen het volume van de pot moet minimaal 3 liter zijn.

Garden Pearl

Stadsbewoner

Het is ook de moeite waard om de variëteit en Citizen F1 te vermelden. Hij verwijst ook volgens de beschrijving naar te vroeg variëteiten en is beroemd om zijn opbrengst.

Zijn rode en sappige vruchten zullen je verrassen met hun zoete smaak. De massa van het fruit wordt 30-50 g. De hoogte van deze struik kan 80 cm bedragen, moet worden ingeslagen en geeft de voorkeur aan groei in een hoeveelheid van niet minder dan 4 liter.

F1 Citizen

cascade

Cascade Red F1 en Cascade Elo F1 verwijzen naar medium vroeg hybriden. Voor hun rijping duurt een periode van 100 tot 110 dagen. Voor deze soorten wordt gekenmerkt door de vorming van talrijke scheuten, variërend van 1 tot 1,5 m.

Helder rood of geel fruit heeft een gewicht van 40-60 g. Deze variëteiten worden geplant in een pot van minimaal 5 liter. Het wordt afgeraden om de stengels te verwijderen, u moet alleen de gele of gedroogde bladeren eraf halen.

Rode F1-cascade en gele F1-cascade

gestroomd

En, natuurlijk, een van de meest heerlijke en mooie is de ampelachtige tijgervariëteit. Het rijpt na 55 dagen na het zaaien van zaden in de grond.

De struik is zeer weelderig, de diameter is 40-45 cm in diameter. De hoogte van de ampelachtige tijger is 15 cm. Deze tomaat heeft weelderig blad dat de grond beschermt tegen overmatige verdamping van vocht. Hij heeft ook uitstekende kleine gestreepte vruchten die op tijgerkleur lijken, dus deze tomaten kregen hun naam.

Plantenregels Ampella-tomaat

Om een ​​rijke oogst te krijgen, is het noodzakelijk om de zaden goed te behandelen en de grond op te nemen voor zaaien.

Wat de zaden betreft, ze zijn 60 minuten voor het zaaien. gedrenkt in een lichte oplossing van kaliumpermanganaaten vervolgens gewassen met water. Daarna worden ze gezaaid in kleine putjes, ongeveer 2 cm diep.Zaden voor het ontkiemen van zaailingen worden vaak gezaaid in maart, dan zul je zeker in staat zijn om een ​​vroege oogst te krijgen.

Je moet ook op de grond letten. Het is het beste om het zelf te koken. Neem hiervoor gelijke hoeveelheden in:

 • humus;
 • turf;
 • grasland.
Een capaciteit van ongeveer 5 liter is nodig voor een succesvolle teelt.

Het succes van uw oogst hangt ook direct af van de grootte van de tank waarin de ampel-tomaat zal staan. Gebruik hiervoor geen pot met een inhoud van minder dan 3 liter, maar voor een goed resultaat is het beter om de capaciteit te kiezen ongeveer 5 l.

Op de bodem van de pot moet de drainage worden gevuld met een dikte van niet minder dan 2 cm, omdat deze plant erg bang is voor stilstaand vocht. Hierdoor kan het sterven of lijden aan een zwarte been.

Zorgregels

Wanneer een cultuur een paar volledige folders krijgt, is het duiken. Tomaten moeten geplant worden in mei. Ze kunnen worden gekweekt op het balkon, in de kamer of op straat.

Transplantatie wordt uitgevoerd met een aardse bal en deze wordt geplaatst in een nieuwe container die 3 cm lager is dan hij groeide.

Er zijn 2 gouden regels voor het kweken van variëteiten die je zullen helpen een heerlijke oogst te krijgen:

 1. Er moet aan worden herinnerd dat als je binnen kweekt een cultuur binnenshuis, de plant dat ook zou moeten doen schud af en toe.
 2. Eenmaal in 14 dagen zijn tomaten nodig voeden. Ongeveer 5 g minerale meststoffen worden gebruikt voor 1 kg grond. In dit geval wordt een dergelijke procedure aanbevolen voor gebruik in combinatie met irrigatie.
Ampel-tomatennaalden, kunnen 1 of 2 stelen worden gelaten

Tomaten ook moeten worden geblokkeerd. Ze kunnen 1 of 2 stelen laten. Als u besluit een weelderige plant te kopen, moet u 2 stelen laten. U hoeft de stiefzoon niet af te scheuren onder de eerste bloemenborstel.

Ziekten en plagen

Ondanks het feit dat tomaten in verschillende potten worden gekweekt, zijn ze nog steeds onderhevig aan verschillende ziekten en plagen. De meest voorkomende ziekten onder hen zijn onder meer:

 • aardappelziekte;
 • zwart been;
 • wortel, grijs en bruinrot;
 • fruit kraken.

Wat betreft ongedierte, deze vruchten zijn niet vies van eten witte vlieg en spint.

Phytophthora is de meest voorkomende en meest gevaarlijke ziekte. In de regel manifesteert de ziekte zichzelf in de laatste 2 maanden van de zomer. De functies omvatten donkerbruine vlekken. Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van Phytophthora zijn hitte en vocht. De ziekte treft zowel de stengel zelf als de vrucht.

Ter bestrijding van schimmelziekten in de bodem Trichodermin maken

Het kan niet alleen de hele plant vernietigen, maar ook overbrengen naar anderen in de buurt. Omdat bij de eerste manifestaties van de ziekte is scheur alle vruchten af ​​en vernietig de struik. Als de tomaat niet rijp is, kan deze in heet water worden gezet, met een temperatuur van ongeveer 60 graden, seconden op 60, en vervolgens op een warme en droge plaats worden gezet.

Zwart been beïnvloedt zaailingen. De ziekte veroorzaakt rotting van de wortel, waardoor de zaailingen sterven. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om matig water te geven en geen te dikke zaden te planten. Ook kan vóór het zaaien Trichodermin aan de grond worden toegevoegd.

Wortelrot veroorzaakt ook wortelrot. Geïnfecteerde planten moeten worden verwijderd en de bodem moet worden weggegooid.

Grijze en bruine rot sla het fruit. Ziekten zijn niet minder gevaarlijk en worden overgedragen aan andere planten, dus moeten ze ook voorzichtig zijn met hen.

In het geval van ongedierte zoals witte vlieg en spintmijten, is het het beste om chemicaliën te gebruiken omdat het moeilijk is om van deze parasieten af ​​te komen. En zij blijven op hun beurt bij het blad en zuigen al het sap eruit.

Oogsten en opslag

Deze tomaten worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn.

Een ander ding, als je ze laat groeien om je oog te behagen met zijn schoonheid, dan kun je wachten tot ze volledig volwassen zijn.

Zoals je kunt zien, is het niet nodig om een ​​zomerhuisje te hebben om jezelf te behagen met een goede oogst van tomaten. Met behulp van Ampel-variëteiten of -mengsels, kunt u zelfs op uw balkon een echt groentenparadijs maken.

Pin
Send
Share
Send
Send