Over de boerderij

Hoe cherrytomaatjes groeien op de vensterbank

Pin
Send
Share
Send
Send


Het kweken van cherrytomaatjes thuis is aantrekkelijk om het dieet aan te vullen met vers fruit in de winter en het voorjaar. Cultuur wordt een ongewoon decor voor het pand, waardoor u kunt zorgen voor uw favoriete hobby na het einde van het tuinseizoen. Je kunt een tomaat planten en laten groeien, niet alleen in een groot appartement, maar ook op een gewoon balkon of vensterbank.

Is het mogelijk om cherrytomaten thuis op balkon of vensterbank te laten groeien

Veel tuinders proberen thuis kersentomaten te laten groeien. Niet iedereen kan echter oogsten. Het probleem is de verkeerde keuze van variëteiten en fouten agrotechnologie.

Met de komst van nieuwe rassen en hybriden is deze taak een beetje eenvoudiger. Planten zijn gericht op groei in kameromstandigheden: relatief bestand tegen weinig licht, ziektes en bijna geen stiefzonen. Fruit in de winter en de lente.

Tuinders blunderen - de verkeerde keuze van de teeltdata. Er zijn twee perioden van uitgebreide tomatenteelt, waarin planten zich zullen ontwikkelen en normaal vrucht zullen dragen.

De eerste termijn geeft u de mogelijkheid om een ​​oogst te krijgen half december, en met de juiste zorg en selectie van het ras om het uit te breiden tot februari. In dit geval worden de zaden eind augustus gezaaid. In de tweede term - winter, worden de zaden gezaaid in november - december. Gewas geoogst in maart of april.

Als er niet genoeg licht is in de winter, is extra verlichting nodig voor het kweken van kersen
Houd rekening met de teeltomstandigheden. In zeer donkere ruimtes is extra verlichting nodig.

Met een gebrek aan licht, beginnen tomaten te sterven in de korte wintermaanden. Tot de dood van planten en leidt tot een daling van de luchttemperatuur van meer dan +5 graden.

Soorten en hybriden van kerstomaatjes voor decoratieve teelt thuis

Compacte kersensoorten zijn vooral aantrekkelijk voor decoratieve teelt. Ze stoppen snel met groeien, velen hebben na de eerste oogst geen vrucht meer. Deze planten schaduwtolerant, praktisch niet nodig vormgeven en hebben een hoog percentage fruit.

kwaliteiten:

 • Balkonwonder;
 • Pinocchio;
 • bonsai;
 • pygmee;
 • Maskotka;
 • Minibell.

Geschikt voor oogst op lange termijn onbepaalde variëteiten en hybriden. Ze worden gekenmerkt door een continue groei, in staat om de vrucht herhaaldelijk te binden.

Hoogproductieve variëteiten met fruit voor verse consumptie en inblikken

Lycopa F1

De plant vormt tegelijkertijd eenvoudige en complexe handen van elk 12 vruchten. Middelgrote vruchten 40 g, rijke rode kleur en zoetzure smaak.

Doorrijpen 90 dagen na het verschijnen van scheuten. Het heeft een hoog gehalte aan lycopeen in de vrucht.

Lycopa F1

Maksik F1

De plant heeft korte internodiën, daarom groeit het uit tot een compacte struik en neemt het weinig ruimte in beslag. Begint door te groeien 90 dagen na ontkieming. Fruit is massa 25 ghelder rood met een zoete smaak.

Maksik F1

Cyrus F1

Vruchtvorming begint door 90-95 dagen na ontkieming. Rood-oranje fruit van gemiddeld gewicht 40 g. Ze hebben een zoete smaak, een uitgesproken fruitaroma en het vermogen om maximaal 2,5 maanden te worden bewaard.

Cyrus F1
Bij het kiezen van een variëteit moet je je richten op de karakteristieken van de kamer. Hoge variëteiten zijn geschikt om in een verwarmde loggia te groeien, compacte struiken passen goed op een brede vensterbank.

Zaaiende zaden

Werk aan de teelt van kerstomaatjes is beter in fasen te plannen. Het bespaart tijd, behalve belangrijke details worden niet vergeten.

Voorbereiding van grond en tanks

Het zaaien van tomaten voor thuiskweek kan het beste gebeuren recht in de vazen. Voor een hoge plant heb je een pot van 8-10 liter nodig, voor een compacte - 3-5 liter. De containers worden gedesinfecteerd met 1% kaliumpermanganaatoplossing (kaliumpermanganaat), een drainagelaag wordt op de bodem gelegd (15% van het volume).

Vaak sterven kersentomaten op de leeftijd van zaailingen. Het probleem ligt in de bodem, die kan worden geïnfecteerd met ongedierte en schimmelsporen. Handig en relatief veilig om planten te planten in afgewerkte gestoomde substratendie in tuincentra kan worden gekocht.

Veilig om kant en klaar substraat te gebruiken voor het planten van kersen

Onafhankelijk wordt het grondmengsel bereid uit gelijke delen:

 • tuin land
 • veen
 • rivierzand
200 gram houtas wordt toegevoegd aan 10 liter van het mengsel. Het substraat wordt gemorst met een 1% hete oplossing van kaliumpermanganaat of fytosporine.

Zaad voorbereiding

Tomaatzaden kunnen het best worden gekocht bij bekende agrofirms met een periode van niet meer dan 3 jaar na de productie. Let op het moment van aankoop op informatie over het behandelen van zaden, als dit niet het geval is, vraag het de verkoper.

Twijfelachtige of zelfgekozen zaden desinfecteren. Ze worden in gaas gewikkeld en gedurende 15 minuten ondergedompeld in een 0,5% oplossing van kaliumpermanganaat. Om het kiemingsproces te versnellen ondergedompeld in een groeistimulator: Appel of Zirkoon gedurende de tijd gespecificeerd in de instructies. Behandelde zaden worden binnen 12 uur geplant.

zaaien

Voor het zaaien van zaden, wordt het substraat overvloedig gedrenkt met warm water. 2-3 zaden worden gezaaid in een pot op een diepte van 3 cm. Het bodemoppervlak wordt bedekt met een film. Tanks plaatsen op een warme plaats met een temperatuur van + 20 + 25 graden.

Scheuten verschijnen 5-7 dagen na het zaaien. Verwijder daarna de film, de tomaten worden op een vaste plaats van de teelt geplaatst.

Cherry scheuten verschijnen in potten 5-7 dagen na het planten

zorg

Ideaal voor het plaatsen van planten - vensterbanken met een zuid- of zuidoostelijke richting.

Sinds de opkomst van scheuten tomaten verlichting nodig hebben minstens 12 uur per dag. Fluorescentielampen, geïnstalleerd op een afstand van 30 cm van planten, helpen om dit probleem op te lossen.

Vereiste luchttemperatuur +20 graden overdag, + 15 + 17 graden 's nachts. Om dit te bereiken, helpt een optimale installatie op de vensterbank. Het snijdt de stroom hete lucht van de batterijen af ​​en houdt de nodige koelte van de ramen.

Geef de tomaten pas water nadat de aarde coma helemaal droog is. Gemiddeld om de 3 dagen. Gebruik hiervoor warm gedestilleerd water.

Na het verschijnen van twee echte bladeren neem de sterkste plant, de rest wordt verwijderd. De wortel van de resterende tomatenknijper op 1/3 en geplant met verdieping tot de zaadlobben.

Top dressing

Omdat tomaten een kleine hoeveelheid grond bevatten, worden ze bevrucht om de 10 dagen. Onder kameromstandigheden hebben planten meer kalium en een minimum aan stikstof nodig. Selecteer een complexe meststof met een verhouding van mineralen N: P: K = 5:15:45, opties:

 • Plantafol
 • Aqua drop
 • Plantafid
Als voeder kunt u de samengestelde meststof Plantafol gebruiken

Worteldressing van tomaten gecombineerd door het spuiten van de bladeren en stengels met Megafol. Dit is een antistressproduct dat alle noodzakelijke substanties voor tomaten bevat.

Vormen en trimmen

Naarmate de struiken groeien, worden de stengels die groeien uit de bladoksels (stiefkinderen) verwijderd. Voor de vorming van struiken in de 2-3 steel verlaten de laagste stepsons. Als ze beginnen met het zetten van fruit op elke stengel, laat 4-5 borstels. Anderen worden verwijderd. Knijp tegelijkertijd het groeipunt van hoge planten 3-4 cm.

Met planten regelmatig verwijder alle vergeelde en zieke bladeren.

Om de wortels niet te beschadigen, wordt het losmaken voorzichtig uitgevoerd met een houten spatel. Kale wortels besprenkeld met humus.

Ziektepreventie

Voor het voorkomen van ziekten een maand na het verschijnen van scheuten worden de struiken en het bodemoppervlak besproeid met een 1% -oplossing bordeaux-mengsel. Na het zetten van het fruit, verwerken infusie van knoflook.

Om dit te doen, wordt een suspensie van knoflook (100 g) gedurende een dag in water (0,5 l) geïnfundeerd. Verstrek infusie verdund in 5 liter water, voeg 20 g zeep toe. Verwerkingsbedrijven brengen elke maand door.

Bestuiving van tomaten

Kersentomaten hebben zelfbestuiving, maar thuis kunnen ze hulp nodig hebben.

Alle variëteiten en hybriden van kerstomaten, aanbevolen voor thuiskweek, - zelfbestoven. Thuis, waar er geen schommelingen in de lucht zijn, wordt dit proces echter belemmerd. Het feit dat de bloem niet bestoven is, is te zien op de bloembladen. Na de bestuiving vouwen ze terug.

Zelfgemaakte tomaten hebben hulp nodig. Met een penseel stuifmeel van een bloem wordt overgebracht naar de stamper van een andere. Je kunt een ventilator met warme lucht in de buurt van de planten houden voor een paar minuten of gewoon de struiken schudden.

Het stuifmeel rijpt 's nachts, dus de procedure is gepland in de ochtend. Bestuiving brengt de gehele periode van bloeiende tomaten door, waarbij regelmatig de staat van de bloemen wordt onderzocht.

Gerijpte tomaten worden vlak voor gebruik afgescheurd. Ze hebben een speciale smaak en aroma, veel beter dan bij opslag van tomaten. Voor conservering worden tomaten twee keer per week geoogst, waarbij de onderrij in een donkere kamer wordt opgeladen.

Bekijk de video: Zelf lekker gratis sperziebonen kweken (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send