Over de boerderij

Curly en 8 andere soorten en variëteiten van bonen

Pin
Send
Share
Send
Send


De geschiedenis van de boon heeft bijna 7 duizend jaar. Het behoort tot de peulvruchtenfamilie, momenteel zijn er meer dan 250 soorten bekend, maar ongeveer 20 van hen worden het meest gebruikt, inclusief klimmen. Cultuur heeft een rijke geschiedenis dankzij een niet minder rijke, zeer nuttige samenstelling: een complete set vitaminen, een enorm scala aan micro- en macronutriënten, vezels, koolhydraten, vetten, pectine en plantaardige eiwitten, dus noodzakelijk voor een persoon, wiens inhoud alleen inferieur is aan vlees! Welke soorten bonen leren we van het artikel?

Soorten bonen

Er zijn veel verschillende soorten en variëteiten van dit gewas, maar voor iedereen zijn er algemene regels voor groei en verzorging. Elk type boon is thermofiel, daarom moeten zaden worden geplant in de eerste helft van mei, wanneer de aarde opwarmt tot 12-14 graden. Voor een snellere zaadopname wordt aanbevolen om een ​​nacht in water te weken en vlak voor het zaaien - gedurende 5 minuten in een oplossing van boorzuur. Dit zal de zaailingen versterken, de gewasopbrengst verhogen.

Peulvruchten hebben de mogelijkheid om de grond te verzadigen met stikstof - knobbel bacteriën nemen het uit de lucht, dus de plant is een goede voorloper voor veel groentegewassen in de tuin.
Soorten bonen

Groeiende struikbonen

Deze soort lijkt op kleine struiken tot 60 cm hoog. Het kan groeien in de schaduw van hoge bomen, tussen bessenstruiken, kruisbessen, maar het is onmogelijk om te veel schaduw te geven - het zal de opbrengst beïnvloeden. Plantdiepte - niet meer dan 2 cm, anders zullen de zaden zelfs tijdens het zwellen in de grond afsterven. De plant houdt van bemesting met humusgrond, reageert goed op bemesting met voedingsstoffen. Het kan vrij dicht worden geplant - rijen op een afstand van 30 cm, tussen de zaden - 4-5 cm.

Bonen sproeien dubbel nodig voor meer stabiliteit. Vanaf het moment van opkomst en tot het rijpen van malse sperziebonen duurt het ongeveer 55 dagen. Peulen, eetbaar, zeer delicaat van smaak, vezelloos, vooral in suikervariëteiten.

Groen of groen

Het waren de Italianen die voor het eerst geraden gebruikten onrijpe peulen van Europeanen. Gerechten uit groene of gele peulen van snijbonen hebben een verrassend delicate smaak, een zeer laag caloriegehalte - slechts 25 kcal / 100 g product, rijk aan vitamines en micro-elementen (meer dan in granen), hoewel het eiwitgehalte inferieur is aan droge granen. Groene bonen geeft uitstekende opbrengsten. Het gebruik ervan voor het lichaam is ook moeilijk te overschatten:

 • helpt de spijsvertering te verbeteren;
 • verlaagt de bloedsuikerspiegel;
 • hoge niveaus van zwavel heeft een preventief effect bij infectieziekten van de darm;
 • Vezels, proteïnen, koolhydraten, sporenelementen hebben een gunstig effect op de toestand van het lichaam, in het bijzonder op het verbeteren van de structuur van haar en huid.

Curly variëteit

In feite kunnen alle soorten bonen worden onderverdeeld in struiken en krullen. De laatste hebben vooral veel variëteiten.

De volgende kenmerken zijn gebruikelijk voor hen:

 • pretentieloosheid en hoge groeisnelheid, waardoor het mogelijk is om te bloeien en vrucht te dragen vanaf half juni tot het begin van koud weer;
 • verscheidenheid van vormen en kleuren van bloeiwijzen, peulen, granen;
 • bodemverrijking met stikstof.

Regelmatige verzameling van peulen in de zomer stimuleert de vorming van nieuwe eierstokken. Met een kleine bezette ruimte geeft het gekrulde beeld van deze cultuur een uitstekende oogst, als je het op tijd vastmaakt, heeft het een decoratieve functie, zodat het kan worden geplant aan het hek, tuinhuisjes, onder het balkon. Groeiende omstandigheden en gunstige eigenschappen zijn hetzelfde als in andere soorten kweken.

Asperges of groenten

Dit is een relatief recent gefokte variëteit van bonen voor exclusief gebruik in de groene (onrijpe) vorm. De peulen zijn groen of geel (afhankelijk van het ras), dun, 12-15 cm lang, zeer delicate smaak, sappige, vlezige suiker, zonder ruwe vezels. De struiken zijn laag - van 30 tot 70 cm, compact, maar ondanks de grootte van de plant leveren ze tot 1 kg bonen per seizoen.

Alle soorten bonen kunnen worden onderverdeeld in suiker en halfsuiker. Suikerplanten zijn bedoeld voor het eten van peulen met een ronde doorsnede gevuld met een gelachtige substantie. De semi-sucrosepeulen zijn vlakker, de gelei is veel kleiner dan de eerste. Dergelijke variëteiten zijn universeel: zowel peulen als graan zijn geschikt voor gebruik.

Om de hele zomer lang een goede oogst te hebben, is het noodzakelijk om verschillende variëteiten te planten, rekening houdend met hun rijpingsvoorwaarden - van vroege rijpingsvariëteiten (65 dagen van kiemen tot technische rijping) tot laat (100 dagen). Kleine struiken hebben geen rekwisieten nodig, zijn bestand tegen koude, vroege rijping.

Groene bonen

purper

Naast de gebruikelijke groene en gele groene bonen, zijn planten met donkerpaarse peulen goed wortel geschoten in de tuinen: de variëteit Bluekhilda (Duitsland), de Purple King (Oostenrijk), enz. Ten eerste, de eierstok op de wijnstokken van de gebruikelijke groene kleur, maar wanneer de peulen een lengte van 10 cm bereiken, verandert de kleur onmiddellijk in paars.

Als we deze twee soorten vergelijken, zijn de peulen van Bluekhilda vleziger, maar voordat de rijping van het blad grover is, verschijnen er vezels. Granen van beige kleur, vette, zeer zacht en smakelijk, snel verpletteren. De bonen van de Purple King zijn plat, minder vlezig, maar zonder de perkamellaag zijn ze zo goed als de eerste. Verander tijdens het koken van kleur naar groen.

Beschietingen (graan)

Schelpvariëteiten worden uitsluitend geteeld voor de productie van granen, hoewel ze vaak vrij laat rijpen.

In Centraal-Rusland bijvoorbeeld rijpen de korrels van dergelijke variëteiten niet en de peulen hebben zelfs in de vroege stadia van rijping een dichte vezelachtige structuur die niet geschikt is voor menselijke consumptie.

Maar, natuurlijk, als je ze in een warme klimaatzone kweekt, kun je een uitstekende oogst krijgen van zeer voedzaam, rijk aan vitamines en mineralen, met een hoog eiwitgehalte van granen.

De meest voorkomende soorten: Ballad, Ruby, Golden, Barbara, Generous, etc. Ze worden gewaardeerd om hun hoge opbrengst en smaak.

Welke kleur heeft de boon?

wit

Korrels van dergelijke bonen hebben een melkwitte kleur, een stevige structuur. Het belangrijkste voordeel van witte bonen - hoog eiwitgehalte - 20%. In termen van voordelen voor het lichaam is het alleen te vergelijken met rundvlees-eiwit en bovendien is het dierlijk vet beroofd, wat het voor mensen moeilijk maakt om dergelijke vitale zaken te assimileren.

Handige eigenschappen:

 • verwijdert slakken en toxines;
 • vermindert de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed;
 • heeft een gunstig effect op het cardiovasculaire systeem;
 • kan tijdens diëten worden gebruikt, omdat het rijk is aan voedingsstoffen met een lage calorie (120kkal / 100 g).

rood

Rode granen bevatten weinig calorieën (94 kcal), bevatten een grote hoeveelheid vitamines B6, B12, B1, A, C, E, PP, aminozuren, lysine, arginine, magnesium, calcium, ijzer, koper, zink, enz. Vanwege een dergelijke rijke chemische samenstelling hebben rode bonen een gunstig effect op het functioneren van vele organen en systemen van het menselijk lichaam. - nerveus, bloedsomloop, spijsverteringskanaal, versterkt het immuunsysteem, verbetert de conditie van het haar, tanden, huid.

zwart

Het gebruik van zwarte granen wordt versterkt door een nog grotere concentratie van alle ingrediënten waaruit ze bestaan.

Hoe rijker de kleur van de bonen, hoe meer voedingsstoffen het bevat.

Zwarte granen worden het vaakst aangetroffen in Latijns-Amerikaanse gerechten, hebben een zoete smaak en een gerookte smaak. Zwarte bonen zijn het meest rijk aan chemische samenstelling, voedingswaarde en medicinale waarde, ze nemen de eerste plaats in onder de producten van plantaardige oorsprong. Het volstaat te zeggen dat zwarte bonen het meest nuttige voedsel zijn voor de preventie van kanker en diabetes.

Zoals u kunt zien, kunnen de voordelen van dit product niet worden overschat. Bonen minstens twee keer per week drinken in verschillende vormen - salades, eerst, hoofdgerechten, enz. - zal zeker een gunstig effect hebben op uw lichaam. Zelfs uiterlijk zal het merkbaar worden - fluwelen huid, glanzend haar, mooie nagels worden u aangeboden met regelmatig gebruik van bonen in het algemeen en zwart - in het bijzonder.

Pin
Send
Share
Send
Send