Over de boerderij

Goede teelt van bieten in de tuin van het huisje

Pin
Send
Share
Send
Send


In de tuin is een van de meest populaire wortelgewassen bieten, waarmee zelfs een beginnende zomerbewoner het hoofd kan bieden. Deze groente wordt in veel gerechten gebruikt. Het bevat vitamines en andere nuttige elementen, niet alleen in de wortel, maar ook in de bladeren, die de winkel niet koopt.

Om een ​​groente in het land te laten groeien, moet je de geheimen van vruchtbare landbouw kennen, van de plant houden en er goed voor zorgen.

Hoe een goede oogst van bieten in het land of de tuin te krijgen

Rode biet is een koudebestendige en pretentieloze cultuur. In vergelijking met andere groenten veroorzaakt het kweken geen problemen. Maar hoewel de agrotechnologie van de teelt eenvoudig is, betekent dit niet dat het voldoende is om de zaden in de grond te zaaien en uitstekende resultaten te behalen.

Bij het oogsten van dergelijke tuinders wacht de teleurstelling: zonder goede verzorging zijn de wortels vaak klein en lelijk van vorm, hoeveel ze niet water geven.

Om te voorkomen dat de kwaliteit en kwantiteit van het gewas verminderen, zijn er een aantal nuances die het overwegen waard zijn:

 • goede verlichting en afvoer plot;
 • neutrale zuurgraad grond;
 • composteren bij de voorbereiding van de grond vóór het zaaien;
 • voorbakken van zaden voor desinfectie en versnelling van ontkieming;
 • warme grond om te zaaien, om te voorkomen dat pijlen loslaten;
 • zaaien in de periode dat er aanzienlijke reserves aan vocht in de grond zijn;
 • respect voor de diepte van de zaadplaatsing en de afstand tussen de rijen;
 • minstens twee keer dunner worden;
 • tijdigheid van wieden en drenken;
 • bemesten met minerale meststoffen en micro-elementen.
Een van de voorwaarden voor de opbrengst van bieten - respect voor de diepte van het zaaien

Bieten zaaien kan niet worden uitgevoerd na kleine zaadjes gewassen (bieten, wortelen, dille) en kruisbloemig (Kool). Goede voorlopers zijn vertegenwoordigers van koolzaad- en pompoengewassen (komkommer, aardappelen, tomaat), daarna groeit de groente goed.

Agrotechnologie zaaien en kweken

Zaaiende bieten worden op twee manieren uitgevoerd: de meest voorkomende is het zaaien van zaden in de volle grond en de tweede omvat het forceren van zaailingen.

Voorwaarden voor het rijpen van gewassen, inclusief bieten, zijn afhankelijk van het tijdstip van zaaien.

Elk gewas heeft een bepaald groeiseizoen, waarvan de bepalende factor de variëteit is. Als een middelgrote biet bijvoorbeeld wordt geplant, moet u 100 dagen wachten voordat u gaat oogsten. Het aftellen is begonnen sinds de opkomst van scheuten.

Zaaien van zaden in de volle grond

Rode biet is een cultuur die bestand is tegen kou, maar wordt gezaaid voordat de luchttemperatuur stijgt 6-8 gradenniet de moeite waard. Dit zal het samenvallen van de timing van het verschijnen van scheuten en terugkeervorst elimineren, waarbij de plant wordt neergeschoten ten nadele van het vergroten van de massa van de wortel.

Zaaiende bietenzaden in de grond

Aanbevolen stappen bij het zaaien van zaden:

 1. Om de kieming van zaden te versnellen, worden ze 24 uur in de kou geplaatst of een half uur in warm water gehouden.
 2. Zaaien gebeurt op diepte. tot 4cm.
 3. De breedte van het gangpad hangt af van de variëteit en ambities van de tuinman: bij het kweken van kleine groenten is het voldoende om te vertrekken 7 cmen voor grote afstanden 30 cm.
 4. De afstand tussen de wortels in een rij voor kleine kopieën is 6 cmvoor groot - 10 cm.

Wanneer gekiemde zaden worden gezaaid, kunnen na drie dagen spruiten verschijnen en in het geval van droog zaad na een week.

Als na het zaaien geen zorgmaatregelen zijn genomen en de lucht nog niet is opgewarmd, wordt het verschijnen van scheuten genoteerd na een interval van twee weken.

Bieten zaailingen planten

Er is een zaailingmethode om de wortel te planten, wat een uitstekende optie is voor diegenen die niet graag de bedden willen uitdunnen. Voorbereiding van zaailingen begint op voorhand - een maand voor de geplande landing op open terrein.

Bietenzaailingen worden in de grond geplant na het verschijnen van 4 bladeren

Om deze methode te gebruiken, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 1. Maak in de mini-kas groeven met afstand in 5 cm.
 2. Plaats de zaden erin met een afstand van 3 cm.
 3. Bevochtig de grond goed.
 4. Na het verschijnen van spruiten is het ventileren van de kas, het verharden van zaailingen.
 5. Toen de scheuten gevormd vier bladeren, je moet zaailingen planten op een permanente plaats van groei, volgens het schema van het zaaien van zaden in de volle grond.
Als de tuin niet groot genoeg is om alle gewenste gewassen te huisvesten, is het niet nodig om een ​​apart bloembed aan de cultuur toe te wijzen. Rode biet kan worden aangevuld met uien- of wortelbedden.

Wortelverzorging

Het vriendelijke uiterlijk van spruiten vereist dat de tuinman voor de cultuur zorgt.

Wieden en losmaken

Gelijktijdig met de eerste scheuten zullen de groei en onkruidvegetatie beginnen. Onkruidbeheersing moet regelmatig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen in de bodem blijven voor de wortelgroei.

Tegelijkertijd moet worden uitgevoerd losmaken tussen de rijen na regen of bewatering om luchttoegang tot de wortel te verzekeren.

Zorg ervoor dat u losraakt in het gangpad en de onkruidbestrijding

het verdunnen

Wanneer de plant wordt gevormd derde bladmoet de zaailingen voor de eerste keer verdunnen. Bij het verschijnen vijfde blad bietenteelt moet opnieuw worden getrokken.

Als gevolg van de eerste procedure zal de afstand tussen scheuten worden 4 cmna de tweede 6-10 cm. Spruiten die worden verwijderd na de vorming van twee paar bladeren kunnen worden geplant in een vrij gebied en ze zullen wortel schieten.

De procedure wordt uitgevoerd op bewolkte dagen na besproeiing of regen.

watering

Tijdens de periode van intensieve groei, wanneer een wortelgewas wordt gevormd, is bodembevochtiging erg belangrijk. Watergift moet systematisch en overvloedig zijn - een keer per week onder normale weersomstandigheden.

Introductie van macro- en micronutriënten

Voer knolgewas salpeter voorzichtigheid waard. Deze cultuur heeft het vermogen om stikstof aan de wortel te accumuleren, waarvan de consumptie in voedsel de gezondheid negatief kan beïnvloeden. Als de tuinman overtuigd is van het ontbreken van dit macro-element, zullen twee extra voedingen voldoende zijn voor het hele groeiseizoen.

Kaliumfosfaatmeststoffen beter om te maken met water geven twee weken na het zaaien. Om de kwaliteit en kwantiteit van het gewas te verbeteren, moet bladbemesting met dergelijke sporenelementen worden uitgevoerd boor, mangaan en calcium.

Bescherming van plagen en ziekten

Om ziekten en plagen te bestrijden, worden bietenstruiken behandeld met fungiciden

Het ontbreken van sporenelementen, de aanwezigheid van schimmelinfecties en pathogene micro-organismen in de bodem kan leiden tot een aantal ziekten: fomoz, peronosporoz, verval, wortel en andere. En ook worden bieten vaak getroffen door verschillende plagen.

De belangrijkste beschermingsmaatregelen omvatten: gewasrotatie, tijdige verwijdering van onkruid nabij de cultuur, behandeling met insecticide fungicide werking.

Geheimen van overvloedige oogst

Ervaren tuinders, niet het eerste jaar dat een goede oogst ontvangt, adviseren:

 1. Zaai de zaden zodra er oorbellen op de esp verschijnen, dan zou je niet bang hoeven te zijn voor vorst.
 2. Om verse groenten te eten in juni, zaaien bieten aan het einde van oktober.
 3. Om een ​​stabiele oogst vanaf het begin van de zomer en het hele jaar door te zaaien, zaait u variëteiten met verschillende rijpingsvoorwaarden en -kwaliteiten.
 4. Om het suikergehalte van de wortel te verhogen, maakt u een zoutoplossing met een snelheid van een theelepel zout in een emmer water.
 5. Voeg kalk toe bij het voorbereiden van de bedden voor zaaien om de zuurgraad van de grond te verminderen.

Veel tuinbezitters telen bieten, maar niet allemaal zijn ze blij met het resultaat. Naleving van de eenvoudige regels van de teelt van wortelgewassen zal het zelfs een onervaren zomerbewoner mogelijk maken om een ​​goede oogst te bereiken.

Bekijk de video: Een echte Makkelijke Moestuin (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send