Over de boerderij

Juiste teelt van peterselie uit zaden op de vensterbank

Pin
Send
Share
Send
Send


De voordelen van peterselie voor de mens zijn onbetwistbaar. Qua gebruiksfrequentie in koken staat het nummer op de eerste plaats bij de greens. Het bevat foliumzuur en ascorbinezuur, kalium en calcium, selenium en ijzer. Heb je een stuk land of is het tuinseizoen afgelopen? Dit is geen reden om zonder peterselie te blijven. Natuurlijk kan het worden gekocht in de winkel of op de markt. Het is echter veel interessanter om zelfstandig zaden te kweken uit zaden op een vensterbank of op een balkon.

Het is mogelijk om te doen elk moment van het jaar. Als u normale omstandigheden creëert voor de groei van zaailingen, oogst u groen zowel in de winter als in het vroege voorjaar.

Welke variëteit te kiezen voor teelt op het balkon of vensterbank

Door het uiterlijk van groene peterselie is verdeeld in groot blad en gekruld. Wat u kunt kiezen om thuis te laten groeien, beslis voor uzelf. Dit is een kwestie van smaak.

Curly Parsley

Op volwassenheid is peterselie verdeeld in vroege, midden en late variëteiten. Om te groeien op de vensterbank van een appartement, kiest u vroege variëteiten.

Groenen van deze rassen kunnen worden afgesneden na 50 - 60 dagen na het planten in de grond.

Vroege rijpe variëteiten van gekrulde peterselie

"Emerald lace" - hoogte 15 cm, geurige variëteit met gekrulde bladeren, verhoogt snel de groene massa na het snijden.
"Astra" - hoogte is maximaal 15 cm, bladeren van een gegroefde, verzadigde groene kleur, groeien snel na een snede. Rosette struik dicht, luchtig.

Vroege rijping

"Morning versheid" - de bushfitting is sterk, de hoogte is tot 20 - 30 cm, nieuwe scheuten groeien snel. Na het snijden blijft het blad nog lang vers.
"Mevrouw" - de struik is vrij hoog, tot 35 cm. Sappige groenten, donkergroen, tot 20 bladeren vormen in de kom.

Groente thuis krijgen door wortels van peterselie uit de tuin te ontkiemen. Met deze methode kan worden geoogst in drie tot vier weken.

De grond voorbereiden voor aanplant

De grond voor het planten van peterselie zou moeten zijn los, zonder klonters. Het is beter om kant-en-klare grond te kopen. U zult er zeker van zijn dat het geen plaaglarven en schimmelsporen bevat, die niet alleen de peterseliegewassen, maar ook alle kamerplanten zullen schaden.

Het wordt aanbevolen om biohumus (voor vruchtbaarheid), perliet of vermiculiet (om vocht in de grond vast te houden) en kokosvezel (voor het losmaken van de grond) toe te voegen.

De aankoop van grondmengsel bevat alle nuttige mineralen voor planten - stikstof, kalium, fosfor, magnesium, zink, boor.

Capaciteitskeuze

Dit kan een pot, doos of container zijn. De hoogte van de pot moet zijn niet minder dan 25 cm. Kleipotten hebben een poreuze structuur waardoor lucht de wortels van de plant kan binnendringen. Bovendien zal overtollig vocht snel verdampen in een dergelijk vat.

Plastic pot met een hoogte van 25 cm is goed geschikt voor het kweken van peterselie

Plastic schepen zijn praktischer in gebruik. Hun nadeel is dat ze geen lucht toelaten. Overflow zal daarom de wortels van de plant doen rotten.

Thuis zaden zaaien

Overweeg de stappen van het zaaien van peterseliezaden:

  • geniet van de zaden voor een dag in de stimulator voor betere kieming. Zirkoon, Appel of Wimpel kan worden gebruikt;
  • een krat of pot voor het planten moet een afvoeropening hebben voor het afvoeren van overtollig water. Als er geen pallet in de container zit, is het mogelijk om op de bodem een ​​laag geharde klei van gebrande klei te gieten. Zo bescherm je wortels van peterselie tegen rotten;
  • Verdeel de aarde licht voordat u de zaden plant en aanstampt. Plaats peterseliezaden in de grond. tot een diepte van 1 cm. Zaden planten door groeven of los;
  • bedek met zaden bedekt met folie. Dus de zaden zullen sneller groeien. Het moet voor een paar uur per dag worden verwijderd om te luchten;
  • zaad kiemkracht op een donkere plaats zettenen na het verschijnen van scheuten - om over te brengen naar de verlichte vensterbank;
  • draai de pot met scheuten eens in de twee of drie dagen, zodat de zaden zich niet naar de zon uitstrekken.

Zorgregels

watering

Water geven moet gematigd zijn als de grond uitdroogt.

watering matig als de grond droogt. Het is beter om een ​​beetje water te geven, maar om de andere dag dan om de plant één keer per week te schenken.

Vóór het opkomen bevochtigt u de grond met een spray uit een spuitfles. Dus je maakt de grond niet onscherp en beschadigt de tere scheuten niet.

Na het verschijnen van zaailingen, voorzichtig water onder de wortel. Gebruik voor irrigatie gescheiden water bij kamertemperatuur. Goed zal de scheuten van peterselie in de keuken voelen in omstandigheden van hoge vochtigheid. Lighting. Idealiter plaatst u de poot op de zuidoostelijke vensterbank.

Je kunt ook gebruiken fitolamp daglicht markeren en verlengen. Het wordt aanbevolen om het 3-4 uur per dag op te nemen.

Phytolamp - een lamp voor planten die daglichturen verlengt, de groei van zaailingen en de ontwikkeling van fruit versnelt. Lampen met koud, blauw licht worden gebruikt bij het kweken van zaailingen wanneer de plant de wortelmassa moet vergroten. Lampen met warm, rood licht worden gebruikt om het groeiseizoen te beëindigen en de bloei te verbeteren.

Wieden en losmaken

Deze procedure wordt uitgevoerd om de dag. Dat wil zeggen, op een dag - water geven, de tweede - onkruid de grond.

Het losmaken van de grond helpt de lucht naar de wortels te laten stromen. Het bevat koolstofdioxide, dat de wortels binnendringt en betrokken is bij fotosynthese. Ook wordt bij het losmaken de bodemkorst verwijderd, wat bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van wortelrot.

Top dressing

Als voer kunt u het medicijn Fertika gebruiken
Zaailingen kunnen beginnen te bemesten na het verschijnen van twee - vier echte bladeren van de plant.

Gebruik voor greens complexe meststoffen met een hoog stikstofgehalte. Dit kunnen medicijnen zijn. Kemira Lux, Fertika, Master. Minerale meststoffen worden bij voorkeur afgewisseld met organische (Gumat7, Gumat-kalium).

nodig hebben met zorg om minerale meststoffen te maken bij het kweken van greens. Peterselieplant accumuleert snel nitraten met onregelmatige toevoer.

het verdunnen

Noodzakelijke procedure bij de verzorging van zaailingen. Verdun zaailingen op volgorde om ruimte te maken voor de zon voor elke spruit. Zuurstof zal beter door de grond naar de wortels doordringen.

oogst

De eerste oogst van peterselie gekweekt op de vensterbank zal worden verzameld in 1,5 maand.

Peterselie wordt gesneden wanneer het een hoogte van 10-15 cm bereikt

Snijd in de toekomst de greens met een hoogte van 10 - 15 cm, één keer in twee - drie weken. Het is duidelijk dat grote opbrengsten niet te verwachten zijn. Een paar potten peterselie zorgen voor verse kruiden voor voorgerechten en salades.

Peterselie in kameromstandigheden, met de juiste zorg, kan het hele jaar door groeien. Een jaar later zullen nieuwe zaden moeten worden geplant.

Zoals u kunt zien, is het niet moeilijk om peterselie op de vensterbank te laten groeien. Om dit te doen, bereidt u de zaden, de aarde en de capaciteit voor. Wijd dit bedrijf enige tijd aan om thuis groen te krijgen. U zult weten dat peterselie wordt gekweekt zonder nitraten en niet is behandeld met chemicaliën. Bovendien is het groeiproces erg fascinerend.

Bekijk de video: Citroengras kweken (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send