Over de boerderij

Goede teelt van tomatenteelt

Pin
Send
Share
Send
Send


Tomaten worden beschouwd als een van de meest populaire groenten, dus het is moeilijk om een ​​moestuin te vinden waar geen tuin is. Niet elke eigenaar kan echter bogen op een genereuze oogst en groot fruit. Het grootste deel van het probleem van de teelt van tomaten is niet-naleving van de regels van de landbouwtechnologie.

Om een ​​rijke oogst te krijgen moet je goed voor planten zorgen, want om een ​​groente in verschillende regio's te laten groeien, zullen niet alle variëteiten het doen.

Welke acties zijn inbegrepen in de teelt van tomatenteelt

Veel liefhebbers van tuinders geloven dat de hele verzorging van de tomatenbedden water geeft en wiedt. In feite, met zo weinig aandacht, zullen zelfs de meest productieve en ziekteresistente hybriden geen hoge opbrengsten geven. Laten we proberen de algemeen aanvaarde regels voor het telen van tomaten in meer detail te begrijpen.

Agro-teelt van tomaat bestaat uit de volgende items:

 • selectie van zaden (in het bijzonder variëteiten) - bepaalde variëteiten van tomaten zijn geschikt voor elke regio;
 • voorbereiding van zaaigoed voor zaaien (weken om de groei te desinfecteren en te stimuleren);
 • het scheppen van voorwaarden voor het kweken van zaailingen (verlichting, temperatuur, bewatering, voeding);
 • zaailingen plukken;
 • de keuze van een locatie voor een bed en de voorbereiding van de bodem;
 • zaailingen overplanten naar de bedden;
 • drenken;
 • Bemesting;
 • ziektepreventie;
 • wieden en losmaken van de grond;
 • de vorming van struiken en pasynkovanie, kousenband hoge planten (zelfs als de tomaat kort is, moet je je niet terugtrekken uit deze regels);
 • oogst.
Selectie van zaden en variëteiten van tomaten - een van de eerste fasen van de landbouwtechnologie

Naast de hoofdfasen worden toegepast extra evenementeneen betere cultuur bevorderen:

 • mulching bedden;
 • behandeling van zaailingen met groeibevorderaars;
 • de constructie van een tijdelijk onderkomen om te beschermen tegen voorjaarsvorst (film of agrofibre);
 • planten in de buurt van ongedierte afstotende gewassen.
Om zich te houden aan de bewarende verzorging van planten, maken ervaren tuiniers aan het begin van het seizoen een actieplan.

Wat voor soort aarde hebben tomaten?

Tomaten kunnen groeien praktisch op elke bodemDe vraag zit in de hoeveelheid voorbereidend werk.

De beste teeltresultaten worden genoteerd. op broeikasgassen met voedingsstoffen die goed vochtig en ademend zijn. Dergelijke kwaliteiten zijn bijvoorbeeld leem. Het medium moet neutraal of licht zuur zijn, maar niet zuur.

Voor de landing moet je controleer het pH-niveau met behulp van laboratoriumtests of lakmoespapier. Als de waarde de waarde van 5.5 - 6.5 overschrijdt, moet de behandeling worden uitgevoerd om de zuurgraad aan te passen. Om dit te doen, wordt op het oppervlak van de bodem dolomietmeel of gebroken kalk gesproeid, dat vervolgens voorzichtig wordt gemengd met een hark met de grond.

Bodemzuur voor het planten wordt gereguleerd door kalk

De grond voor tomaten moet vruchtbaar zijn, verrijkt met kalium, stikstof, fosfor, ijzer, zink en andere sporenelementen.

Wanneer meststoffen worden gebruikt in het stadium van de voorbereiding van de site voor het planten van zaailingen, worden zowel organische meststoffen als complexe minerale meststoffen gebruikt. Het is echter de moeite waard om dat te overwegen kom niet in voedingsstoffenmengsels, je kunt jonge scheuten wegbranden of een intensieve groei van groen teweegbrengen ten koste van de vorming van fruit.

Wanneer u een plaats voor een tomatenbed kiest, moet u bedenken welke gewassen er het afgelopen seizoen zijn verbouwd.

De voorgangers kunnen de grond zo leeg maken dat het onwaarschijnlijk is dat ze grote tomatenvruchten krijgen. Hetzelfde geldt voor de regels voor vruchtwisseling, het planten van gewassen op dezelfde site wordt niet aanbevolen.

Hoe de grond voor tomaten te bereiden

Afhankelijk van de voedingswaarde van de bodem en de structuur, worden optimale varianten van meststoffen geselecteerd.

In de kas

Om zich te ontdoen van mogelijke plagen in de kas bodem - het moet worden gedesinfecteerd

Moet de voorbereiding van de bodem in de kas meer van de herfst zijn. Om te beginnen is ontdoen van alle plantaardige afvalplagen en ziekteverwekkers overwinteren er met succes mee.

Voor het verkrijgen van biohumus wordt het aanbevolen direct na de oogst. land de siderata (bijvoorbeeld mosterd). Tegen de winter worden ze volwassen en kunnen ze worden geknipt. Beoordeel de resultaten van de bevalling in het voorjaar, de bodem wordt verbeterd, ontdaan van onkruid en verrijkt met voedingsstoffen.

Als tijdens het seizoen uitbraken van ziekten werden opgemerkt, moet de grond worden vervangen. Hiervoor wordt een laag van 20-30 cm volledig verwijderd en uit de kas gehaald. Alle oppervlakken van de structuur moeten worden behandeld met fungiciden. Gebruik daarnaast zwavel checker.

Er volgt een nieuwe laag gezonde grond verrijken met mest, compost of complexe minerale meststoffen. De beste samenstelling van het bodemmengsel voor de kas omvat de volgende componenten:

 • vruchtbaar tuinland;
 • turf;
 • rivier grof zand;
 • compost;
 • rotte mest.

In het voorjaar moeten de kasoppervlakken opnieuw worden schoongemaakt, en een speciale oplossing verwerken (bijvoorbeeld Baikal-EM) voor desinfectie en giet kokend water over het bed om de grond te verwarmen.

2 weken voor het planten werden superfosfaat (30 g), ammoniumnitraat (20 g) en kaliumsulfaat (15 g) in de grond gebracht. Verse mest wordt in het voorjaar niet gebruikt, het veroorzaakt bladgroei en vertraagt ​​de vorming van vruchten.

Betekent dat Baikal EM geschikt is voor het desinfecteren van de kas voordat een tomaat wordt geplant
Warme bedden zijn gemaakt voor vroege oogst. De voorwaarden voor ontscheping met deze techniek zijn 2-4 weken eerder verschoven.

In de open grond

Tuinbedden worden ook bereid in het najaar. Want dit volgt verwijder alle plantenresten en graaf de grond op met een diepte van onderdompelingshulpmiddel op een bajonetspade. Gelijktijdig met graven geïnjecteerd organisch (compost, mest) met een snelheid van 6-8 kg per 1 m2.

In het voorjaar wordt het bed weer opgegraven en 1-2 weken voor het planten. behandeld met warme oplossing van blauwe vitriol (voor desinfectie). Om de grond koel te houden, wordt hij afgedekt voordat hij met een film wordt geplant.

Tijdens het planten wordt een voedingsmengsel in elk putje gegoten: humus, compost, turf en houtas.

De regels om tomaten te laten groeien om een ​​goede oogst te krijgen

meststoffen

Tijdens het groeiseizoen, tomaten moeten zijn voer meerdere kerendan kunnen de opbrengsten aanzienlijk worden verhoogd.

Om de opbrengst van tomaten te verhogen, moet je meerdere keren voeren

In de open grond de eerste portie wordt een week na het planten van de zaailingen toegediend. Een oplossing van 10 liter water, Art. l. Nitrofosfaat en 500 ml vloeibare koningskaars. Ongeveer 0,5 liter wordt uitgegeven aan elke struik.

De tweede keer dat het voer wordt gemaakt tijdens de bloeiperiode. In dit stadium, een oplossing van 10 liter water, 500 ml vloeibare kippenmest, art. l. superfosfaat, tsp kaliumsulfaat.

Na 10 dagen kan de plant worden gevoed met een oplossing op basis van Agricola Vegeta of Signor Tomato. Na nog eens 10-14 dagen zijn de bedden verrijkt met 10 liter water, 1 eetl. l. kalium humate (of natrium).

In de kas de eerste dressing wordt in de putjes gebracht tijdens het planten van zaailingen, het gat wordt gevuld met compost, humus en houtas.

Het tweede deel van het voedingsmengsel wordt na 2-3 weken ingebracht. In de Wateremmer worden meststoffen verdund: stikstof (25 g), potas (15 g), fosfaat (40 g). Giet onder elke struik 1 liter van de werkoplossing in.

De volgende dressing draagt ​​bij aan de periode van massale bloei. Uit voedingsmengsels geschikte samenstelling op basis van water (10 liter), vloeibare toorts (500 ml) en kaliumsulfaat (15 g). Onder elke struik giet je 1-1,5 liter vloeistof.

Daaropvolgende procedures worden uitgevoerd met een interval van 10-14 dagen (nitrofosfaat, kalium humate en andere middelen worden gebruikt).

Een struik vormen

Om ervoor te zorgen dat de plant niet tevergeefs energie verspilt, wordt het aanbevolen om struiken te vormen in 1, 2, 3 stelen.

De hoofdstam komt van de wortel, van onder zijn er vellen, in de oksels waaruit de stiefkinderen worden gevormd. Dankzij hen gaat de plant vorken aan en neemt hij de meeste voedingsstoffen op.

Het hele proces gaat ten koste van de vorming van eierstokken en fruit als gevolg van gebrek aan voeding. daarom Om de 5 dagen moet je de stiefzonen verwijderenen vormen een tomaat met een bepaald aantal stengels.

Een dergelijke procedure wordt uitgevoerd onafhankelijk van de teeltlocatie van het gewas, of het nu open grond of een kas is.

Juiste watergift

Open bedden zijn geïrrigeerd 1-2 keer per week. Bij warm, droog weer neemt de regelmatige irrigatie toe. tot 3-4 keer. De doorslaggevende factor is echter de mate van bodemvocht. Het verhoogde vochtgehalte veroorzaakt de ontwikkeling van schimmelinfecties, dus u moet niet betrokken raken bij irrigatie.

In de volle grond worden de tomaten 1-2 keer per week water gegeven

In de kas worden de irrigatiesnelheden geregeld afhankelijk van de luchtvochtigheid en de bodem. In de regel worden procedures uitgevoerd met behulp van een druppel- of ondergronds irrigatiesysteem.

Loszitten en mulchen

Om de grond te verrijken met zuurstof en de vorming van korst in kassen en open grond te voorkomen, wordt het losmaken uitgevoerd, wat vaak wordt gecombineerd met wieden.

De eerste procedure wordt uitgevoerd na de eerste bevloeiing met onderdompeling in de grond op een diepte van 8 - 10 cm, gevolgd door rippen met een diepte van 3-4 cm. 3-4 keer per seizoen, maar totdat de struiken groeien. Na volledige formatie kunnen extra doorgangen tussen planten hen verwonden.

In de kas wordt de eerste loslating ook uitgevoerd na water geven. Latere procedures worden uitgevoerd. elke 2 weken tot de rijen dicht bij elkaar staan.

Om vocht in de bodem te houden, worden tomatenbedden gemout met droog stro, zaagsel of turf.

De dikte van de laag moet zijn binnen 6-7 cm (nadat het materiaal zit). Ook gebruikt als mulch zijn: jute, krantenpapier, geraspte boomschors, gedroogd gemaaid gras, etc.

Geheimen van het verbouwen van tomaten en het krijgen van een rijke oogst aan fruit

Elke ervaren tuinman heeft zijn eigen geheimen die hoge opbrengsten garanderen, zelfs in ongunstige weersomstandigheden. Onder de effectieve en interessante zijn de volgende tips.

 • Om de opbrengst tijdens de bloeiperiode van de tweede en derde borstel aan te bevelen verstuif de plant met boorzuur oplossing (lage concentratie). Boor bevordert de kieming van pollen, de vorming van eierstokken en vruchtvorming.
 • De meeste tomaten zijn zelfbestuivend. Maar onder ongunstige omstandigheden, wordt het proces van bestuiving slecht uitgevoerd, zodat de plant de menselijke hulp niet zal verstoren. Hiervoor heb je een beetje nodig schud de struik met tussenpozen van 1 elke 3-6 dagen.
 • Het mulchen van de bedden met tomaten voorkomt dat de grond uitdroogt en vormt een korst op het bodemoppervlak. Bovendien vermindert mulch de groeisnelheid van onkruid - de grootste vijand van groentegewassen.
 • Herfstgrondvoorbereiding zorgt voor een verhoging van de opbrengst, als compost wordt gebruikt als meststof, mest in combinatie met turf.
 • Het plakken voor veel tuinders blijft een onontwikkelde gebeurtenis, dus om de vruchten te krijgen met de kenmerken die zijn beschreven op het zaadetiket, blijkt het verre van alles. Door de nutteloze scheuten te verwijderen, wordt de stroom voedsel en energie doorgestuurd naar de vorming van grote tomaten. Bovendien hebben ze de tijd om te rijpen voor het einde van het seizoen.

In het algemeen is landbouwtechnologie niet moeilijk, hoewel het enkele kenmerken heeft, maar het is heel goed mogelijk om de opbrengst te verhogen. Nadat u ervaring hebt opgedaan met het telen van tomaten, kunt u redelijkerwijs uw eigen aanpassingen en praktijken aan de zorgregels maken en deze vervolgens op de forums delen.

Bekijk de video: TOMATEN KWEKEN in je MOESTUIN (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send