Over de boerderij

Hoe op de juiste manier voor tomaten zaailingen thuis te zorgen

Pin
Send
Share
Send
Send


Ervaren tuiniers hebben lang opgemerkt dat wanneer tomaten uit zaailingen worden gekweekt, de opbrengst en immuniteit van planten aanzienlijk hoger zijn dan wanneer ze direct op open bedden worden gezaaid. Het kweken van zaailingen thuis zal niet moeilijk zijn als je je aan bepaalde eisen houdt en er goed voor zorgt.

De juiste timing van het zaaien van tomatenzaden

Juist zaaitijd is de sleutel tot een goede groei van de struik en zijn overvloedige vruchtvorming. Zaai zaden voor zaailingen 55-60 dagen voor het planten van zaailingen in de volle grond.

In verschillende regio's zijn de landingsperioden afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Bijvoorbeeld:

 • in Oekraïne en Zuid-Rusland moet zaaien worden uitgevoerd van 15 tot 20 februari;
 • in het centrum van Rusland - 15 - 20 maart;
 • in het noorden van Rusland - van 1 tot 15 april.

Zaad voorbereiding

Voor het planten, is het noodzakelijk om de zaden van tomaten te selecteren.
Allereerst moet u een selectie maken die geschikt is voor het planten van tomatenzaden.

Hiervoor heb je nodig week ze in een zoutoplossing gedurende 10 minuten. Verwijder zaden die naar de oppervlakte drijven, omdat ze niet geschikt zijn om te zaaien. Waterig gemaakt en ontsmet in een 1% -oplossing van kaliumpermanganaat, waarbij de zaden gedurende 10 minuten in een doek worden gedruppeld.

Let goed op de tijd, zodat u het zaad niet te veel gebruikt in oplossing, omdat dit de kieming zal verminderen.

Gedesinfecteerde zaden moeten worden gedrenkt in een groeibevorderaar voor een betere ontkieming. Voer daarna de uithardingsprocedure uit door ze een dag in een zakje in de koelkast te bewaren. Geharde zaden warmen 8 uur op een temperatuur +21 graden.

Bodemvoorbereiding

Meng grond in de tuin in gelijke delen met gezeefd rivierzand, turf of humus en voeg as toe om de zuurgraad te normaliseren. Klaar terrein moet worden ontsmet om ziekten te voorkomen.

Bodemdesinfectie kan worden gedaan met mangaanoplossing.

Dit kan op twee manieren worden gedaan:

 1. Giet de grond goed met een hete oplossing van sterk mangaan;
 2. Verwarm de grond in de oven gedurende 15-20 minuten op een temperatuur van 190-210 graden.

Thuis zaden zaaien

Bereid de voorbereide grond in containers voor, maak hem goed glad. Zaai de zaden in de diepte van de groeven 0,5-0,7 cm op een afstand 2,5 cm van elkaar. Bestrooi met een dunne laag aarde, bevochtig met een spuitfles en dek af met polyethyleen.

Verplaats de container naar een donkere kamer met temperatuur. + 27 + 28 graden. Polyethyleen moet gedurende deze tijd worden geopend om de zaden toegang te geven tot zuurstof. Bevochtig de grond indien nodig. Wanneer de eerste kiemen van polyethyleen verschijnen, verwijder en breng de container over naar een goed verlichte ruimte.

De luchtvochtigheid van de ruimte moet ten minste 80% zijn. Om dit te doen, plaatst u in de kamer water naast de batterij.

De eerste week moet de temperatuur in de kamer 's middags zijn + 13 + 15 graden's nachts + 8 + 10 graden. In de tweede week wordt de temperatuur overdag en 's nachts met 4 graden verhoogd.

verlichting

Na het ontkiemen wordt de container op de zonnigste vensterbank geplaatst.

Na de opkomst van zaailingen, moet speciale aandacht worden besteed aan verlichting en verzorging. Container met spruiten moet worden geplaatst op de verlichte vensterbank.

Bij onvoldoende verlichting worden zaailingen aanbevolen om de eerste drie dagen een extra 24-uurs tegenlicht te creëren. Dit kan gedaan worden met behulp van tl-lichten. In de toekomst zou de duur van de dag moeten zijn niet minder dan 16 uur.

watering

Water moet worden gedaan Eén keer per dag met een spuitfles. Gieten van water kan niet zijn dat de stroom water het nog zwakke wortelsysteem niet beschadigt.

Water moet op kamertemperatuur zijn. Het water moet gematigd zijn, omdat overtollig vocht tot schimmelziekten leidt.

Top dressing

De eerste voeding is nodig om te produceren 14 dagen na de eerste scheuten. In de toekomst te voeden om te maken elke week.

Het beste van alles is dat gefermenteerde toorts of kippenuitwerpselen geschikt zijn voor tomaten. Je kunt ook as gebruiken, gebroken eierschalen en een infuus van uienschillen. Meststof moet worden aangebracht na het drenken in de ochtend of de avond. Meststoffen worden toegepast op de wortelzone.

Duik zaailingen

Duik van tomaat zaailingen is gemaakt na het verschijnen van 2 bladeren

Als de zaden dicht werden gezaaid, zou de eerste oogst moeten worden uitgevoerd. 10 dagen na de eerste scheuten. Zaailingen worden zeer zorgvuldig geplant, omdat het verplanten van planten die nog niet sterk zijn, zeer destructief voor hen is.

Herplant zaailingen in turftabletten of plastic bekers met een capaciteit van 200 gram.

De volgende transplantatie moet worden uitgevoerd indien beschikbaar op zaailingen twee bladen. Vervang het is nodig in potten met een inhoud van 1 liter. Dit moet voorzichtig worden gedaan door de zaailingen samen met de grond uit het glas te verwijderen, om het nog zwakke wortelsysteem niet te beschadigen. Na het verplanten moeten zaailingen worden besproeid met een sproeiflacon.

prischipka

Voer de knijpprocedure uit, zodat de stiefkinderen de groei van de hoofdsteel niet vertragen. Het is noodzakelijk om ze te verwijderen tot totdat ze uitgroeiden tot 5 cm. Deze procedure is pijnloos voor de plant.

Na het verplanten wordt aanbevolen knijp en steel zelf. Dan zal alle kracht naar de vruchten worden gericht. Voor lange variëteiten is het aanbevolen om twee stelen in te knijpen.

Tegelijkertijd blijft er naast de hoofdstam nog een stiefkind over, die vervolgens de tweede stam zal zijn. Met dit soort knijpen om te rijpen, zal het fruit langzamer zijn, maar de opbrengst zal aanzienlijk toenemen.

Zaailingen knijpen

verharding

Na verschijnen op zaailingen drie bladen het moet worden getemperd. Dit zal zaailingen helpen om zich beter aan weersveranderingen aan te passen en de immuniteit tegen ziekten te verbeteren.

In de eerste dagen van verharding in de kamer gedurende 20 minuten opent u het raam. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen tocht is, en de koude luchtstroom was niet gericht op de zaailingen.

Daaropvolgende dagen worden de zaailingen eerst gedurende 2 uur naar de open lucht gevoerd, waarna de tijd wordt verhoogd tot een daglicht. Twee dagen voor het planten worden zaailingen een dag buiten gelaten.

Tekenen van voortreffelijkheid gezonde zaailingen

 • de hoogte 30-35 cm;
 • dikke stevige steel;
 • beschikbaarheid 10-12 vellen;
 • bladkleur is donkergroen;
 • gevormde bloeiwijzen.
Dikke stengel en de aanwezigheid van 10-12 bladeren - tekenen van gezonde tomaten zaailingen

Veelgemaakte fouten bij het kweken van zaailingen

 • de ongeschiktheid van zaden voor het kweken van zaailingen (niet geselecteerd);
 • onjuist voorbereide grond (zware grond of niet gedesinfecteerd);
 • niet-naleving van het temperatuurregime;
 • gebrek aan verlichting (overmatig uitrekken van de zaailingen);
 • vroege voorwaarden voor het zaaien van zaden;
 • gebrek of overmaat aan vocht;
 • geen verharding;
 • vroegtijdige transplantatie van zaailingen.
Zaailingen moeten in de grond geplant worden als de nachtvorst voorbij is, dan zal het mogelijk zijn om succesvol te bewaren.

Tegen de tijd van het planten, zou de leeftijd van de zaailingen moeten zijn 55-60 dagen. Perederzhivat zaailingen worden niet aanbevolen, omdat dit de oogst aanzienlijk zal verminderen. Afhankelijk van de regio wordt de landing uitgevoerd van begin mei tot half juni.

Naleving van deze aanbevelingen is de sleutel tot het kweken van gezonde, robuuste zaailingen en het behalen van hoge opbrengsten.

Bekijk de video: Tomaten zaaien - Een groener thuis #05 (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send