Over de boerderij

Hoe maak je een trellis voor tomaten met hun eigen handen

Pin
Send
Share
Send
Send


Dit is de naam van een speciaal gemaakte verticale ondersteuning voor planten in de tuin of in de tuin. Structureel kan het bestaan ​​uit palen die in de bedden van hout of metaal zijn gegraven, waartussen het plastic of metalen rooster uitsteekt. Het is toegestaan ​​om het net te vervangen door volledige houten planken. Tegenwoordig kunnen dergelijke rekwisieten worden gekocht in winkels of om gebruik te maken van handig materiaal. In deze review zullen we het hebben over het maken van wandtapijten voor tomaten met onze eigen handen en hun ontwerpkenmerken.

Doel en voordeel van het latwerk voor tomaten

In feite de aan de dragers bevestigde tomaten krijgen meer zuurstof, worden verlicht door zonlicht, die nodig is voor de vorming van de eierstok en het rijpen van het gewas. Tegelijkertijd wordt het contact van bladeren met de bevochtigde grond volledig uitgesloten, wat helpt bij het voorkomen van vele ziekten. In de periode van vorming, is de stengel vastgebonden, dan is het de draai van de takken met groenten. Aldus wordt de belasting op de hoofdstam van de struik verminderd.

Tomaten voor tomaat kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt: metaal, hout, textiel

Tomatenplanten op een latwerk in een open tuin voelen beter aan, verhogen de opbrengst en zijn bestand tegen ongunstige klimatologische omstandigheden. Hun vruchtseizoen wordt langer.

Daarnaast biedt het gebruik van trellis zijn voordelen in de verzorging van tomatenculturen:

 • kan vrij verplaats tussen rijen;
 • de planten goed geventileerd, ze zijn gemakkelijker te knijpen;
 • gemakkelijker oogst, fruit is niet gewond.

ontwerp opties

Het latwerk is een ondersteuning voor tomatenplanten, ondersteunende stengels en zware tomaten. Het kan worden gemaakt van touwen, draad of gaas met grote cellen, geregen langs kolommen.

De eenvoudigste manier om een ​​trellis-touw of -draad te maken, gemonteerd op het frame

IJzerhandel aanwezig bij tuinmannen kant-en-klare traliewerkconstructies ontworpen voor installatie in polycarbonaatkassen. Er zijn opties voor onbeschermde grond met de mogelijkheid om planten te beschermen bij koud weer.

De meeste tuinders geven er de voorkeur aan om zelf tapijten te maken, terwijl ze veel fantasie tonen.

Hoe maak je een trellis doe het zelf

Het ontwerp van het latwerk voor tomaten

Rekening houdend met de eenvoud van het ontwerp en het feit dat de beschikbare materialen voor de vervaardiging ervan altijd in elk huishouden te vinden zijn, is het zelfgemaakte trellis niet zonder betekenis. Tegelijkertijd is het mogelijk om geld te besparen ruimte in de bedden, installeer steunen niet alleen voor tomaten, maar ook voor andere planten.

Voorbereiding van materialen

De eenvoudigste versie van een trellis, geschikt voor de teelt van niet erg hoge en sterk vertakkende tomatenvariëteiten - uitgerekt in verschillende lagen tussen de touwen of de draad. De constructie moet tot anderhalve meter boven het bed uitkomen om de planten tijdens het groeien te kunnen binden. Voor de installatie van deze ondersteuning hebt u het volgende nodig:

 • ondersteuningen van metaal of hout;
 • draad ofwel touw.
Trellis-raster

Voor meer serieuze ontwerpen kan bovendien het volgende vereist zijn:

 • lompen;
 • polyethyleen;
 • polymeer gaas;
 • bevestigingsmateriaal.

Instructies voor het maken

Als je besluit om grote tomatenrassen te kweken, de hoogte van het latwerk moet maximaal twee meter zijn om de struiken goed te kunnen vormen In dit geval wordt een dikke draad langs de palen getrokken, vanwaar touwen bedoeld voor kousenbanden naar elke plant worden getrokken. Ze kunnen gemaakt zijn van zacht doek of plastic folie, om de takken van planten niet te beschadigen.

Tapijtwerk voor tomaten uit polymeer gaas

Een uitstekende oplossing - het gebruik van polymeergaas met grote cellen. Om zo'n wandtapijt te installeren heb je nodig:

 • vaststellen ondersteuningsberichten;
 • beveilig een netwerk tussen henzodat het de grond niet raakt.
Het voordeel van een dergelijk trellis is dat het kan worden verbonden met tomaten van elke variëteit - hoog en laag.

Hieraan moet worden toegevoegd dat een dergelijk rooster met succes kan worden gebruikt als een bed voor planten in een polycarbonaatkas. Het mag alleen worden bevestigd aan de bovenkant van de kas en vrij hangen. Nu kunt u op elke hoogte takken en borstels knopen met fruit.

Een andere praktische optie - het ontwerp, in de vorm van de letter "X". Houten palen zitten vast in de bedden onder een bepaalde hoek, kruisen elkaar, zijn met een paar touw of draad verbonden op de contactpunten. Bovenop deze hut is een lange dwarsbalk geplaatst en gefixeerd. Daarop hangen touwen, die de planten zullen vasthouden.

H-vormige trellis voor tomaten

Verticale steunkolommen graven in twee tot drie meter tot een diepte van vijftig tot zestig centimeter. Als er een aanzienlijke belasting wordt verwacht, moet de grond rond de pilaren worden versterkt met gebroken stenen, steenslag of beton. Houten palen worden behandeld met antiseptische samenstelling, geverfd of bedekt met beits. Met deze maatregel kunt u ze beschermen tegen vocht en blootstelling aan insecten. Steunen van metaalachtig materiaal moeten worden geprimed.

Houten elementen worden bevestigd met spijkers of schroeven. Metalen onderdelen zijn bedraad of gelast. Van boven kun je het touw strekken om de planten te beschermen met een afdekmateriaal bij slecht weer.

Er zijn vakmensen die volumetrische ontwerpen maken van een dunne metalen staaf. Het is erg handig voor kleine ruimtes. Zo'n tapijt zal perfect helpen om ruimte te sparen, het gaat lang mee.

Metal Bar Tomato Tapestry
Vergeet niet om te voldoen aan de vereisten voor vruchtwisseling, verander groenten onder de lattenontwerpen of draagsteunen naar andere plaatsen.

Tomatenkousebandmethoden

Voor het binden van tomatenstruiken is het noodzakelijk om een ​​dik en zacht materiaal te gebruiken. Het is het beste om het te bereiden van lompen. Hard garen en draad wordt niet aanbevolen.

Koppelverkoop kan op verschillende manieren worden gedaan:

 • takken repareren op dwarse steunen als ze groeien;
 • van het bovenste touw trek de jarretels naar beneden, om de planten "op te pikken".
Takken van struiken moeten niet aan elkaar worden gebonden - de plant moet vrij kunnen groeien.

Zoals je ziet, is alles vrij eenvoudig. Met een beetje humor, van restmaterialen kunt u altijd ondersteunende structuren organiseren, zodat uw planten goed gevormd en volmaakt vruchtbaar zijn.

Bekijk de video: Komkommers kweken (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send