Over de boerderij

Correcte teelt van basilicum uit zaden op de vensterbank

Pin
Send
Share
Send
Send


Veel huisvrouwen leren de teelt van vers groen, en plaatsen geïmproviseerde bedden direct op de vensterbank. Door het korte groeiseizoen van basilicum kun je het hele jaar door oogsten, behalve voor het kruiden van een salade of als eerste gerechten niet naar de supermarkt of de markt hoeven. In ons artikel zullen we u vertellen hoe en welke variëteiten thuis uit zaad kunnen worden gekweekt.

Is het mogelijk om basilicum op de vensterbank te laten groeien?

Een van de populaire soorten groen is basilicum. Het wordt met succes in potten gekweekt, direct thuis in de keuken of op het balkon van een appartement. Voor beginners wordt thuis tuinieren aanbevolen om te beginnen met deze specerij, zoals het pretentieloze zorg.

Het gras voelt heerlijk binnen en geeft een royale oogst. De voorwaarden voor het planten en oogsten van de bladeren zijn niet beperkt tot data, basilicum groeit goed in de zomer en de winter. Het artikel beschrijft in detail de regels van de landbouwtechniek en andere kenmerken van het eigen land.

Er zijn veel manieren om basilicum op de vensterbank te planten en te laten groeien: stekjes, jonge scheuten en zaden. De zaadmethode wordt gekenmerkt door een lange en overvloedige formatie van groen in de struik.

Wat voor soort om te kiezen om thuis te groeien

Degenen die direct op de vensterbank een groen bed willen, kunnen elke variëteit gebruiken voor zaaien. Gezien de kenmerken van de thuisteelt en beperkte ruimte, moet echter de voorkeur worden gegeven korte bundelvormende variëteiten basilicum.

dwerg

Basil Dwarf

Compacte struik met kleine bladeren bereikt de hoogte van alles 8-10 cm (vegetatie 60-65 dagen). Geschikt voor teelt in open grond en in kameromstandigheden, waar vormen laat het hele jaar door.

De plant wordt gebruikt als smaakmaker, heeft een geweldige smaak, maar heeft naast deze voordelen ook een rijke vitaminesamenstelling, rijk aan nuttige micro- en macro-elementen.

Groen eten heeft een gunstig effect op het spijsverteringsstelsel, versterkt de beschermende functie van het lichaam.

markies

markies

Basilicum is een middellange termijn van veroudering met een plantengroei van 65 dagen. De geur van gras is doordrenkt met kruidnagelpeperaroma, de bladeren zijn klein groen. Bush hoogte is niet groter dan 25 cm. In diameter is de vertakking ongeveer 20 cm, wat het mogelijk maakt om een ​​cultuur in potten te laten groeien.

Met de juiste agrotechnologie kunnen planten worden verwijderd. 100-120 gr. groen. Naast de aanvraag voor verschillende gerechten, zal de markies de drankjes (thee, cocktails) aanvullen met een delicate en verfijnde smaak.

De grond voorbereiden voor aanplant

Voor het planten van basilicum nodig potten, houten kisten of plastic containers. Voorwaarde is de aanwezigheid van drainagegaten aan de onderkant van de tanks. Het volume van de pot is geselecteerd in 1-2 litercontainerdiepte - meer dan 15 cm.

Een van de belangrijke voorwaarden voor de groei van groen wordt beschouwd als een correct samengesteld grondmengsel.

Kan gebruiken universele grond of bereid het substraat met je eigen handen voor. De volgende opties zijn ideaal voor basilicum:

  • universele grond + tuingrond + turf (1: 1: 1);
  • vermicompost + substraat voor kamerplanten (1: 4);
  • turf, vruchtbare grond, compost (1: 2: 0,5).

Gebruikte grond is noodzakelijk ontsteek in de oven voor desinfectie (1 uur op een temperatuur van 100 graden).

Voor het kweken in een appartement geschikt potten van 1-2 liter

Het vullen van de container met het substraat moet in de volgende volgorde worden uitgevoerd:

  • de bodem is bedekt met kiezels of geëxpandeerde klei op 2-3 cm (drainage);
  • de volgende laag aarde (de randen van de pot bereiken geen 3-4 cm).

Zaaiende zaden

Zaden voor het planten moeten worden verwerkt. Hoewel deze fase als optioneel wordt beschouwd, is bij het kopen van materiaal van onbekende fabrikanten of van de handen de kans op infectie van jonge scheuten met schimmelziekten groot.

Desinfectie wordt uitgevoerd met zwakke kaliumpermanganaatoplossingwaarin je de zaden 2 uur moet weken. Na verwerking worden de zaden gewassen met schoon water en op gaas gelegd om te drogen.

Een dag voor de landing moet je dat doen bespuit de grondom het niet te overwinnen.

Het zaaiproces omvat:

  • plant de zaden met tussenpozen met tussenpozen 2 cm uit elkaar;
  • poederlaag van grond 1-2 cm;
  • een hoes maken van glas of plastic folie (transparant).
Zaden moeten worden ontsmet voordat ze worden geplant.

Capaciteit voor het ontkiemen van zaden is geplaatst op een warme plaats. Periodiek moet de film of het glas worden geopend voor ventilatie. Water geven in dit stadium is niet nodig. Als er echter sprake is van overgedroogde grond, kunt u de geïmproviseerde tuin licht besproeien met warm, bezonken water (bij voorkeur ontdooid).

De eerste scheuten verschijnen na 7-15 dagen, afhankelijk van de variëteit en temperatuur. Na het verschijnen van massale scheuten moet het asiel worden verwijderd. En wanneer de zaailingen een beetje uitrekken, kunt u veilig verdun het bed, terwijl er 10 cm tussen de scheuten overblijft.Nadat de basilicum is gegroeid tot 5-7 cm, is het noodzakelijk om de aarde in de container (2-3 cm) te gieten.

Regels voor de verzorging van basilicum bij het groeien

Met de juiste landbouw, mits goed onderhouden, en de juiste keuze van zaadvariëteiten, kun je bijna het hele jaar door verse groente snijden. Een van de belangrijkste voorwaarden is de temperatuur, deze moet hieraan voldoen 20-25 graden. Als het cijfer lager is, verliest het gras zijn smaak.

watering

Het grondmengsel moet altijd nat zijn, maar u moet voorkomen dat er water stagneert. In de zomerperiode moet de dagelijkse bevochtigingsprocedure worden uitgevoerd door sproeien bush.

Kraanwater mag niet worden gebruikt voor het bewateren van basilicum.
Kraanwater is niet geschikt voor irrigatie. De aanwezigheid in de samenstelling van chemische verbindingen, metalen en chloor hebben een negatief effect op de greens.

Bij regelmatig gebruik, verschijnt geelheid, de bladeren krullen soms. Ontdooide vloeistof of bezonken regenwater is meer geschikt. Haar temperatuur zou binnen moeten zijn 18-22 graden. Water geven met koud water remt de ontwikkeling van planten, met name het wortelstelsel.

In de winter zou irrigatie minder frequent moeten zijn, 2 keer per week zal voldoende zijn. Maar in elk geval is het belangrijk om rekening te houden met de mate van droogte van de bodem.

verlichting

Voor normale vegetatie van basilicum is vereist 12 uur natuurlijk licht. Tussen maart en augustus is er voldoende zon rondom het raam en van herfst tot februari is het beter om een ​​fluorescentielamp boven het geïmproviseerde tuinbed te plaatsen voor extra licht.

De afstand tussen de planten en het verlichtingsapparaat is 20-30 cm.

In de winter heeft u wellicht extra potten met basilicum nodig.

losmaken

Bodemlosprocedure wordt uitgevoerd. 1 keer in 3-4 dagen om het te verrijken met zuurstof. Bij warm weer, wanneer er droge lucht is, is het noodzakelijk om de grond vaker los te maken, zodat er geen aardkorst op het oppervlak ontstaat.

Top dressing

Om de groei van grasbladeren te stimuleren Een keer per maand om complexe meststoffen te maken. De eerste keer dat de plant wordt gevoed in het stadium van actieve groei vóór de bloei. In 5 liter water 1 el verdunnen. l. nitrophosphate.

Herhaalde procedures worden uitgevoerd met behulp van universele meststoffen op basis van humaten en compost. Bij het kweken van een werkoplossing worden de door de producent gespecificeerde doseringen waargenomen.

Wanneer u een plaats voor basilicumcontainers kiest, moet u er rekening mee houden dat cultuur negatief reageert op tocht. Om direct zonlicht de greens niet te laten opbranden, moet u een lichte schaduw creëren (met behulp van air tulle).

oogst

Basil blaadjes snijden

Aanbevolen wordt om de levenscyclus van de plant te verlengen en het aroma in de bladeren te maximaliseren verwijder regelmatig bloeiende scheuten.

Beginnen met het vormen van een struik na de vorming van 4-6 bladeren (ongeveer 1-1,5 maanden na het zaaien). Knijp in dit stadium de bovenkant van de basilicum (2-3 bladeren vanaf de bovenkant van de stengel). Deze procedure bevordert de vertakking en de bladeren.

Knip tops met greens gebruikt voor culinaire doeleinden of gedroogd voor een lange houdbaarheid. Gehakte verse basilicumblaadjes kunnen ook worden ingevroren en vervolgens worden gebruikt om verschillende gerechten te bereiden. Het herhalen van de procedure met knijpen moet elke 2-3 weken zijn.

Groeiende greens op de vensterbank kunnen een echte hobby voor het huishouden zijn. Daarnaast hebben potten met basilicumstruiken een decoratieve waarde, ze brengen een stukje natuur en frisheid naar het interieur.

Bekijk de video: Vijf groenten die makkelijk te kweken zijn (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send