Over de boerderij

Soorten en variëteiten van erwten met een beschrijving

Pin
Send
Share
Send
Send


Een van de oudste culturen die door de mens wordt gekweekt, is de zaaiwt. Jaarlijks kruid van de vlinderbloemigenfamilie. In de teelt zijn geen grote fysieke kosten nodig.

Soorten en beschrijving van erwten zaaien

De meest voorkomende soort is het planten van erwten. Dit is een klimplant. Het heeft vederachtige bladeren en scheuten die eindigen op antennes. De peulen zijn groen, de zaden zijn rond en enigszins samengedrukt, het oppervlak is glad. Bloesems in wit, soms roze. Deze plant wordt zowel voedsel als veevoer verbouwd.

Er zijn verschillende populaire variëteiten van erwten te zaaien:

  • suiker
  • hersenen
  • het schillen

Suikerrassen kunnen worden onderverdeeld in soep en dessert. soep rassen hebben kleinere vruchten dan andere variëteiten. Van hen bereiden verschillende soepen.

dessert rassen worden vers gegeten. Er worden ook dessertsoorten bereid met bijgerechten voor verschillende hoofdgerechten. Deze plant bevat een grote hoeveelheid eiwit.

erwten hersen- gebruikt in voedsel in een staat van rijpheid thuis. In principe wordt deze soort gebruikt voor instandhouding. het schillen rassen worden op industriële schaal geoogst voor de voedingsindustrie.

Hoe waardevol is erwt

De voordelen van erwtenzaaien moeten worden toegeschreven aan de verzadiging met vitamines.

En ook dergelijke noodzakelijke elementen voor een persoon als vetzuren, zetmeel, plantaardige oliën, vezels. Rijk aan groenten en mineralen. Nadat u deze plant op de site hebt geplant, vult u het dieet met een smakelijk en nuttig product.

Siteselectie en voorbereiding

Zaaien is klaar in het vroege voorjaar in de voorbereide grond van de herfst.

Bij het kiezen van een perceel voor zaaien, moeten de volgende voorwaarden in acht worden genomen:

  1. De site moet goed verlicht zijn.
  2. De afwezigheid van dicht grondwater.
  3. Lichte, vruchtbare grond.

Deze cultuur groeit goed op zonnige plaatsen en tolereert beschaduwing zeer slecht. De bedden moeten zich in open, goed geventileerde ruimtes bevinden.

Zaaiende erwten groeien goed in goed verlichte gebieden

Houdt niet van erwten in laagland, moerassige gebieden. De wortels dringen diep genoeg in de grond en gewassen van overaanbod kunnen pijn doen.

Erwtenplant houdt van vruchtbare grond en groeit zeer slecht op arme gronden.

Voor de voorbehandeling moet een voldoende hoeveelheid organisch materiaal zijn. In de herfst wordt er gegraven tot 6 kg organische meststof per vierkante meter, zoals beschreven of instructies.

U hoeft geen verse mest te gebruiken, omdat het een snelle groei van de groene massa kan veroorzaken en de bloei en de vorming van vruchten kan vertragen. Zeer goed voor loslaten van de lente. de as. Het zal met succes minerale meststoffen vervangen.

Bij het planten van deze plant op zure grond, is het noodzakelijk om te produceren verkalking. 350 - 400 gram kalk per vierkante meter wordt aangebracht.

Deze cultuur niet bang voor de kou en de landing kan beginnen zodra de aarde een beetje opwarmt. Kleine vorstscheuten zijn niet verschrikkelijk.

Erwten kunnen worden geplant in de lente zodra de aarde opwarmt

Voorgangers kunnen dienen alle gewassen behalve peulvruchten. Het zal goed groeien na kool en aardappelen. De erwt zelf is een uitstekende voorloper voor alle planten, omdat het de grond verzadigt met stikstof. De wortels mogen niet worden weggegooid tijdens het schoonmaken. Als je ze in de grond graaft tijdens het graven in de herfst, zal je de vruchtbaarheid aanzienlijk vergroten.

Vrienden van een groente met maïs. Een kleine hoeveelheid maïs in de tuin zal als een goede ondersteuning voor deze plant dienen. Om verschillende oogsten in de zomer te oogsten, kunt u verschillende rijpingsvoorwaarden voor verschillende variëteiten gebruiken. Het is noodzakelijk om met een interval van 7 tot 10 dagen te planten om groene erwten zo lang mogelijk te krijgen.

Zaadvoorbereiding en planten

Snel en nauwkeurig de zaden selecteren voor plantbehoefte doe ze in lichtgezouten water. Gedreven zaden zijn niet geschikt om te planten. Tot de bodem van de erwt moet worden gewassen in schoon water. Kieming zal snel zijn als de erwten gedrenkt in water bij kamertemperatuur gedurende 10-12 uur. Water moet na 3 - 4 uur worden vervangen.

Het planten gebeurt na het losmaken van de grond in 6 tot 8 uur, zodat de aarde niet uitdroogt. Zaden worden diep begraven 4 - 6 cmrijafstand 35 - 40 cm. Rij afstand 10 - 15 cm.

Dit plantschema is niet geschikt voor alle rassen. Zulke variëteiten als de Oregon-reus en Supersweet, die in de hoogte tot twee meter groeien, moeten worden geplant volgens het schema van 70x70 cm.
Hoge variëteiten van erwten moeten worden geplant volgens het schema 70x70

Zaden bestrooid met aarde. Voor een betere conservering van vocht moet de grond worden gecomprimeerd. Zodat de zaden niet pikken, bedekken de vogels het tuinbed met een film. Scheuten verschijnen binnen 7 - 10 dagen en de film kan worden verwijderd.

De zorg is heel eenvoudig. Op tijd om water te geven en de bedden los te maken - en je zult een prachtige oogst hebben. Opgemerkt - plant verdraagt ​​hitte en droogte zeer slecht. Bij dit weer moet je het heel overvloedig water geven.

goed combineer irrigatie met dressing. Een eetlepel nitroammofoski wordt verdund met 10 liter water. Na het sproeien maken ze de gangpaden los en poederen ze de planten zelf.

Voor een hoge opbrengst moet je op erwten zetten leiboom. Hierdoor kunnen de scheuten niet in een worp terechtkomen. Ja, en het produceren van wieden en losmaken zal veel handiger zijn. Het verwerken van gewassen is erg handig Fokins platte snijder. Geknipt onkruid droogt uit en mulkt de aarde.

Bestrijding van ziekten en plagen

In het koele, natte en bewolkte weer is de kans om erwten te verslaan groot schimmelinfecties.

Traditioneel worden in dergelijke gevallen geneesmiddelen zoals kopersulfaat en fungiciden gebruikt. Bij het verwerken van gewassen is het noodzakelijk om de instructies en aanbevelingen voor het gebruik van deze medicijnen strikt te volgen.

Erwtmot is de ergste vijand van erwten

Pea mot is de ergste vijand. Zijn rupsen overwinteren in de grond. Typisch, vlinders erwt mot vliegen met het begin van bloeiende erwten. Een week nadat ze hun eieren leggen, verschijnen er kleine rupsen. Ze dringen het fruit binnen en eten het op.

Na ongeveer drie weken worden de rupsen uit het fruit geselecteerd en verpoppen ze in de bovenste lagen van de grond, waar ze tot het volgende seizoen in slaap vallen.

Bezig met verwerken van chemicaliën tijdens de bloei. Indien nodig kan dit binnen een week worden herhaald.

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met oogsten zodat de erwten niet verslapen.

Na de oogst is het noodzakelijk om diep te ploegen en de vruchtwisseling te observeren. Breng de erwten niet terug naar deze plaats voor 5-6 jaar.

Door dit gewas te telen, krijg je een product dat rijk is aan vitamines en mineralen. En verbeter ook de bodemstructuur en verrijk het met stikstof.

Pin
Send
Share
Send
Send