Over de boerderij

De voordelen en schade van tomaten aan het menselijk lichaam

Pin
Send
Share
Send
Send


Tomaten zijn een populair groentegewas dat op bijna elke site wordt geteeld. Uitstekende smaak geeft het gerecht een unieke smaak, of het nu verse tomaat is of ingeblikt in zijn eigen sap. De werkelijke waarde ligt echter in de samenstelling, verzadigd met mineralen en sporenelementen die nuttig zijn voor het lichaam. Laten we in dit artikel praten over de voordelen en nadelen van deze zelfgemaakte groente, de structuur van de wortels analyseren en ontdekken hoe groenten in het appartement kunnen worden opgeslagen.

De structuur van de wortels en het wortelsysteem van tomaten

Tomaat behoort tot de familie van de zomerachtigen. Het wortelstelsel van de plant is goed vertakt, in het proces van ontwikkeling van de scheut wordt gevormd door de actieve groei van laterale processen. Het planten van wortels in de grond is beter tot een diepte van 30-50 cm.

In het stadium van zaadkieming wordt een wortel (kiemkrachtig) gevormd in de grond, die vervolgens de hoofdwortel van de tomaat wordt. Al in de tweede week is het overwoekerd met takken. Iets later groeien onvoorziene takken van het wortelstelsel. Ze worden direct van de stengel gevormd, in sommige planten direct van de bladeren.

De meest extreme delen van het wortelsysteem zijn dunne haartjes (pluisjes). Het is door hen dat de cultuur vocht en voedingsstoffen uit de bodem ontvangt. Geen wonder dat deze gebieden de zuigzone worden genoemd.

Tuinlieden, bij het uitpakken van een struik uit een bed, hebben zeker opgemerkt dat de parameters en structuur van de wortels verschillend kunnen zijn. Dit komt door het feit dat de plant van een bepaald type is. Ze onderscheiden er slechts twee: runderen en pivotal. De moppige wortel heeft geen uitgesproken hoofdwortelstok, het lijkt op een spons (waarvan de naam afkomstig is). Het kerntype daarentegen wordt gekenmerkt door een goed ontwikkelde langwerpige wortel, die aanzienlijk verschilt van andere takken. De lengte is groter dan de vorige soort.

Bij het planten van zaailingen moet u zich ervan bewust zijn dat de beschadigde wortel de verticale groei stopt. Na engraftment op een nieuwe plaats, wordt het wortelstelsel gevormd door het vergroten van de laterale processen. Om de ontwikkeling van de wortel van de plant te stimuleren, is het aan te raden om de struiken te spuien.
Tomatenwortels

Chemische samenstelling

De samenstelling van tomaten bevat veel micro- en macro-elementen die het lichaam heiligen, vitamines. Een van de belangrijkste:

 • kalium;
 • magnesium;
 • calcium;
 • jodium;
 • ijzer;
 • zink;
 • thiamine;
 • riboflavine;
 • beta-caroteen;
 • vitamines PP, A, C, etc.

In de vruchten van een groot aantal voedingsvezels, organische zuren, die de prestaties van het maag-darmkanaal verbeteren. Flavonoid quercetine reinigt en versterkt de bloedvaten, wat een gunstig effect heeft op de werking van het vaatstelsel. De samenstelling van de tomaat is een unieke substantie - lycopeen, die het risico op kanker vermindert.

Tomaten zijn opgenomen in het dieet vanwege het lage caloriegehalte (per 100 gram, 21 Kcal). Vet erin is klein en de beschikbare koolhydraten worden gemakkelijk opgenomen door het lichaam. Met een laag suikergehalte kunt u plantaardige diabetespatiënten gebruiken.

Tomaten rijpten precies op de tak

De voordelen en nadelen van consumptie voor het lichaam van vrouwen en mannen

Voedingsdeskundigen en artsen bevestigen het positieve effect van tomaten op het menselijk lichaam. Allereerst verbeteren de vruchten de structuur van het bloed, wat het werk van individuele organen en alle vitale systemen gunstig beïnvloedt. Het dunner wordende effect voorkomt de vorming van bloedstolsels. En organische zuren die onderdeel zijn van de verbetering van de spijsvertering, die het proces van assimilatie van zware voedingsmiddelen (bijv. Vlees) vergemakkelijkt.

Gezien de samenstelling rijk aan waardevolle stoffen, kunnen we de volgende bruikbaarheid van tomaten voor het menselijk lichaam vermelden:

 • het product heeft anti-sclerotische en anti-reumatische effecten;
 • vanwege kalium, ijzer en magnesium is het werk van de hartspier verbeterd;
 • alfa-tomatin is een natuurlijke oncoprotector, wat zich uit in het vermogen om kankercellen te vernietigen;
 • ijzer voorkomt de ontwikkeling van bloedarmoede, helpt bij het herstellen van de structuur van bloed na een ziekte.

Als we het nut van het product specifiek voor mannen beschouwen, worden de volgende voordelen van het gebruik benadrukt:

 • preventie van prostaatkanker, impotentie;
 • vermindering van het ontstekingsproces bij prostatitis;
 • leverzuivering bij de behandeling van alcoholafhankelijkheid.

Niet minder waardevolle voordelen brengen tomaten voor vrouwen. Foliumzuur is een belangrijke component in het functioneren van de vrouwelijke organen. Het belangrijkste kenmerk is de regulatie van vruchtbaarheid. Daarom moeten tomaten worden opgenomen in het menu voor degenen die moeder willen worden, maar ook tijdens de zwangerschap. Op basis van rode groente in cosmetica zijn er veel hulpmiddelen, waarvan de werking gericht is op het verjongen van de huid, het voeden met nuttige micro-elementen. Het is de moeite waard de nadruk te leggen op het lage caloriegehalte van het product, waardoor u vruchten in het dieet kunt opnemen. Het is belangrijk om de mooie vorm van de figuur te bewaren.

Nuttig en rijp tomatenfruit, klaar om te oogsten.

Voor kinderen zijn tomaten ook van grote waarde, wat te danken is aan de rijke chemische samenstelling. Waardevolle micro- en macro-elementen zijn actief betrokken bij de intensieve groei van het kind. De belangrijkste voordelen van het gebruik van tomaten zijn:

 • versterking van het immuunsysteem;
 • verrijking van bloed met voedingsstoffen;
 • de lever van gifstoffen reinigen;
 • verbetering van het metabolisme in het lichaam;
 • voorkomt de ontwikkeling van bloedarmoede.
Een interessant feit is dat tomaten hun waardevolle eigenschappen behouden, zelfs na verwerking. Daarom is het, naast verse groenten, nuttig om tomatensap, verschillende sauzen en gedroogde vormstukken te gebruiken.

Contra-indicaties voor het eten van tomaten

De samenstelling van tomaten naast voedingsstoffen omvat organische zuren, die chronische ziekten kunnen verergeren. Daarom is het de belangrijkste contra-indicatie voor hun gebruik.

Oxaalzuur heeft dus een nadelig effect op het water-zoutmetabolisme, wat een overtreding van de nieren veroorzaakt. Het activeert het spijsverteringsstelsel, wat resulteert in verhoogde productie van gal. In de aanwezigheid van cholelithiase veroorzaakt dit effect een verslechtering van de gezondheid.

Je kunt tomaten niet eten in aanwezigheid van:

 • aandoeningen van het bewegingsapparaat (zuren veroorzaken ernstige pijn in de gewrichten);
 • problemen met het spijsverteringskanaal;
 • hypertensie (om het gebruik van fruit in gezouten en gebeitste vorm te beperken);
 • pancreatitis.

Zware rokers moeten niet betrokken raken bij het gebruik van vers fruit, omdat tomaten de nicotineverslaving verhogen. Natuurlijk verdient het de voorkeur om sigaretten af ​​te geven ten gunste van tomaten, maar iedereen zou deze keuze onafhankelijk moeten maken.

Het uitsluiten van tomatenproducten uit het dieet zou ook allergisch moeten zijn. Tomaat is een sterk allergeen, bovendien kunnen aangekochte vruchten toxische stoffen verzamelen die deel uitmaken van verschillende preparaten voor de behandeling van planten.

Het eten van een groente van onbekende oorsprong voor kwetsbare mensen is hetzelfde als het spelen van Russisch roulette. Je moet dergelijke experimenten niet met je gezondheid doen.
Tomaten kunnen niet worden gegeten met allergieën en ziekten die kunnen verergeren na het eten van rood fruit

Hoe sla tomaten thuis op in het appartement?

Rijpe tomaat verwerft ongebruikelijke smaken door de combinatie van suikers en zuren met vluchtige stoffen. Het zijn de vluchtige componenten die extreem gevoelig zijn voor lage temperaturen. Dit verklaart het verlies van plantaardige smaak na opslag in de koelkast.

Maar waar zijn dan de groenten die moeten worden bewaard en wat is het temperatuurregime dat ze moeten kiezen? De kwestie van het opslaan van de vruchten van tomaten zonder hun smaak voor lange tijd te verliezen, werd beslist door Franse wetenschappers, totdat ze uit ervaring bevestigden dat de koelkast geen wondermiddel was. De temperatuur van + 20 ° C zorgt niet alleen voor de veiligheid van vluchtige stoffen, maar draagt ​​ook bij aan hun intensieve ontwikkeling. Deze modus is echter niet geschikt voor oogstbesparingen op lange termijn.

Er zijn een paar eenvoudige regels, waarvan de naleving het mogelijk zal maken om van de smaak van verse tomaten te genieten tot de winter zelf, of zelfs meer.

Tomaten opslaan in laden
 1. De belangrijkste aanwijzing voor het probleem ligt in de juiste selectie van variëteiten. Dit moeten late en middellange te late gewassen zijn. Van de teeltmethoden wordt de voorkeur gegeven aan de open grond. Glastomaten hebben geen lange houdbaarheid. Onder de aanbevolen variëteiten: Nieuwjaar, rode steen (groente blijft dicht en smakelijk tot de winter), Long Keeper, Giraffe (behoudt frisheid tot de lente!). Iets minder (6-8 weken) opgeslagen: farao, burggraaf, paladin. Niet geschikt voor langdurige opslag van planten met vroege en tussentijdse rijping.
 2. Opslag kan zijn alle koele donkere kamers (kelders, kelders, opslagruimten, groentevak van de koelkast).
 3. Fruit behoudt frisheid en waardevolle eigenschappen bij een temperatuur van 8-10 ° C, luchtvochtigheid - binnen 80%.
 4. Een belangrijk punt in opslag is de juiste voorbereiding van tomaten. Ze moeten worden gesorteerd en beschadigde, vervormde, overrijpe en groene exemplaren verwijderen. Melkrijpgroenten zijn ideaal voor langdurige bewaring. Om de tomaten te reinigen van schadelijke microben, is het raadzaam om ze af te vegen met een in alcohol gedrenkt wattenschijfje (wodka).
 5. U kunt het fruit in houten of plastic dozen vouwen, waarin er openingen voor luchttoegang moeten zijn. De bodem en wanden van de container zijn bedekt met papier, waarna de tomaten afwisselend zijn opgemaakt met stelen naar boven. Elke laag moet bedekt zijn met papier. In totaal in een doos van 3 lagen. De bovenkant is gevuld met zaagsel. Het is ook mogelijk om elke groente tijdens het leggen te omhullen met zwart papier. Dit voorkomt de verspreiding van rot in het geval van schade aan een van de tomaten. Met deze methode is de veiligheid van het gewas gegarandeerd voor de nieuwjaarsvakantie. Als rassen met een lange houdbaarheid worden gebruikt, kunt u tot het voorjaar genieten van een heerlijke tomaat. In de koelkast kan het fruit niet meer dan 7-8 dagen spenderen.

Het nut van tomaten ligt voor de hand, maar het is de moeite waard alleen fruit van hoge kwaliteit te eten zonder tekenen van vervorming en ziekte. Hiervoor is het noodzakelijk om te zorgen voor goede bewaaromstandigheden voor het gewas.

Bekijk de video: Je lever ontgiften met deze zes gezonde voedingsmiddelen (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send