Over de boerderij

Gebruik van kaliumsulfaatmonofosfaat als meststof voor tomaten

Pin
Send
Share
Send
Send


Zelfs vruchtbare zwarte grond wordt met de tijd armer. En vroeg of laat gekweekte planten beginnen een tekort aan nuttige sporenelementen te ervaren. Tomaten zijn geen uitzondering. Kaliumsulfaat is een meststof waarmee je de aarde kunt verrijken met kalium om de ontwikkeling en groei van groenten te optimaliseren, om een ​​goede oogst en smakelijk fruit te verkrijgen. Over de toepassing en verder praten

Kaliumwaarde voor tomaten

Tomaten zijn van vitaal belang voor de regelmatige inname van kalium als gezond spoorelement. Vooral het betreft de periode van vorming van de eerste blaadjes op een jonge boom. Dan is deze meststof nodig om de ontwikkeling van het wortelstelsel te optimaliseren, zodat de struik goed wortel kan schieten in de nieuwe omstandigheden. Bodemverrijking moet een week vóór het verplanten gebeuren. In de toekomst is de component noodzakelijk voor de plant vanaf het verschijnen van de eerste eierstok tot het voltooien van de vruchtvorming.

De gewenste concentratie in de bodem:

 • draagt ​​bij tot de betere ontwikkeling van bladeren en scheuten van de struik;
 • vermindert de term wortelvorming van tomaten na hun transplantatie in volle grond;
 • leidt tot een toename van droge ingrediënten in fruit;
 • beïnvloedt de smaak van de groente. Het is kalium dat de tomaat zoet maakt. Het gebrek ervan zal ertoe leiden dat de groente zuur wordt;
 • laat de plant op tijd vruchten produceren;
 • beschermt tomaten tegen verschillende ziekten van bacteriële en schimmel oorsprong;
 • stelt u in staat om de veiligheid van de installatie te verhogen vóór lage temperatuurmetingen en andere ongunstige omstandigheden.

Dit alles suggereert dat het onmogelijk is om een ​​goede oogst tomaten zonder kalium te krijgen. Het wordt aanbevolen om de grond elke 15 dagen te verrijken. Overmatige concentratie op het perceel wordt zeer zelden waargenomen. Tegelijkertijd ondervinden tuinders vaak een tekort aan deze voedingscomponent.

Kaliumsulfaat - topdressing voor tomaten

Om een ​​tekort aan kalium in tomaten te diagnosticeren, kunnen de volgende externe kenmerken zijn:

 • als er droge randen op de bladeren zijn. En na verloop van tijd verandert deze kleur van licht naar donker. Het blad droogt uit de punt en verspreidt zich geleidelijk over het gehele oppervlak;
 • slecht gevormde eierstokken in de struiken;
 • ongelijkmatige rijping van vruchten vindt plaats;
 • helemaal aan de stam van het fruit verschijnen onvolgroeide vlekken.

Krapte draagt ​​bij tot het beëindigen van de normale groei van de plant, laag vruchtelende tomaten, met inbegrip van slecht behoud van het gewas, om nog maar te zwijgen van de verslechtering van de smaak van groenten.

Vreemd genoeg, een tekort aan kalium veroorzaken, kan een overmaat calcium in de bodem. Omdat deze componenten antagonistisch zijn.

Een goede tuinman moet door het uiterlijk van zijn planten van te voren het probleem opmerken. Het tekort aan kalium moet worden opgevuld met speciale meststoffen door de hele struik te besproeien of de tomaten bij de wortel water te geven.

Samenstelling en kenmerken van kaliumsulfaat

Het wordt gepresenteerd in de vorm van een geel poeder, dat bestaat uit kleine kristallen. Dit is 44 procent kalium met zuurstof. Korrels zijn gemakkelijk op te lossen in water. Het bevat ook zwaveloxide, natrium, calcium en ijzeroxide. Deze componenten verhogen de harmonieuze groei van tomaten en hun opbrengst. Maar de concentratie van deze stoffen is zo onbeduidend dat het niet de moeite waard is om ze in aanmerking te nemen voor de voeding van groenten.

Deze voedingsstof zorgt ervoor dat zaailingen het metabolisme op cellulair niveau versnellen. Het neemt deel aan de fotosynthese, veroorzaakt de vorming van zuren van organische oorsprong en zorgt ook voor de normalisatie van het stikstofmetabolisme.

Om toplaag efficiënter te laten werken, is het noodzakelijk om daarnaast stikstof- en fosformiddelen te gebruiken.

Close-up kunstmesttype

Voor- en nadelen van kunstmest

Het wordt aanbevolen om het bij voorkeur te gebruiken voor zure grond. Dankzij deze component is de zuur-base balans van de bodem geoptimaliseerd. Er moet ook worden herinnerd aan de voordelen van supplementen voor veengrond en graszodenplanten, die meestal te kampen hebben met een tekort aan nuttige micro-elementen. Hoewel het zonder uitzondering toegestaan ​​is om kunstmest te gebruiken voor alle grondsoorten, is het belangrijkste om rekening te houden met de bodemkenmerken.

Na de introductie van kalimeststof zal de groei en beworteling van jonge zaailingen in het open veld en de kas aanzienlijk versnellen. Bij het kweken van een groente in elk stadium van zijn ontwikkeling, wordt kunstmest gebruikt, maar in verschillende doseringen en uitvoeringsvormen. Immers, kunstmest kan worden gebruikt als blad- en wortelverband. En het resultaat hoeft u niet lang te wachten.

Maar net als elke andere meststof heeft het mengsel zijn nadelen. In dit geval gaat het om de compatibiliteit van individuele kunstmestcomplexen. Het is bijvoorbeeld verboden om het te gebruiken met ureum en krijt. Het mengen van voedingen met stikstofgehalte wordt gedaan voordat het mengsel wordt gebruikt. De compositie zou niet lang moeten wachten, wachtend op de toepassing ervan. Voor zure grond combineert kunstmest beter met kalk.

Een ander negatief aspect van het gebruik van kaliumhoudende meststoffen is dat ze bijdragen aan de opname van magnesium, calcium, mangaan en andere sporenelementen die nuttig zijn voor planten.

Het laatste gebruik van topdressing moet uiterlijk twee weken vóór de oogst plaatsvinden.

Een voorbeeld van het gebruik van meststoffen voor het verpotten van tomaten in de volle grond

Instructies voor gebruik

Bodemverrijking met voedingsstoffen kan worden uitgevoerd met behulp van een verscheidenheid aan technieken, zowel droog als verdund. Bovendien kan het gebruik van meststoffen worden gebruikt als een voeder voor aantrekking van de gehele periode van groei en ontwikkeling van een gecultiveerde plant. Kaliumsulfaat, verdund in water tot de gewenste concentratie, kan direct op de bladeren en stengels van de plant worden gespoten.

Het gebruik van een topdressing voor tomaten met een geïntegreerde aanpak is goed, maar het is beter om kunstmest rechtstreeks op de grond aan te brengen. Dit zal niet alleen de plant verzadigen met mineralen, maar ook bijdragen aan het optimaliseren van de zuur-base balans van het land.

De instructies om toe te passen zijn vrij eenvoudig. Allereerst wordt aanbevolen om de meststof gelijkmatig over de hele site te strooien tijdens de voorjaarsgraafperiode. In dit geval kunnen de kristallen direct in de grond worden ingebed, zodat ze oplossen en verzadigen met kalium. De diepte van deze inbedding moet overeenkomen met de geschatte diepte van de verdere aanplant van zaailingen of zaden.

De meeste tuinders zijn het erover eens dat per vierkante meter land ongeveer 20 g kaliumsulfaat nodig is. Als de verrijking van de bodem in het proces van graven.

In het zomerseizoen wordt kaliumsulfaat gebruikt voor topdressing als een oplossing direct onder de wortel.

Voormenging van kaliumsulfaat met aarde

Andere kalimeststoffen

Omdat tomaten negatief betrekking hebben op chloor, worden kaliummeststoffen gewoonlijk gebruikt voor hun normale groei. Er zijn er genoeg, en er is genoeg om uit te kiezen. Dat is waar we het over zullen blijven hebben. dus:

 1. Kaliummonofosfaat is een combinatie van kalium en fosfor. Het complex zal de beste optie zijn voor het voeden van zaailingen na hun transplantatie.
 2. Kaliumnitraat bestaat uit stikstof, kalium en fosfor, wat de groei van groenten zal bevorderen. De beste manier om de feed toe te passen totdat de eierstok verschijnt.
 3. Kaliummagnesium is een combinatie van kaliumsulfaat en magnesium. Deze meststof zal het gebrek aan meer magnesium helpen vullen. Maar om het complex constant te gebruiken voor het voederen van gecultiveerde planten wordt niet aanbevolen. Het is beter om aandacht te besteden aan andere opties.

U kunt ook hele complexen gebruiken die zijn gekocht in gespecialiseerde winkels of die persoonlijk zijn gemaakt. In dit geval hebben we het over kaliumsulfaat, humate, ammophoska en nitrophoska.

Als u voortdurend een uitgebreid dieet gebruikt om de groei en ontwikkeling van groenten te verbeteren, kunt u de opbrengst aanzienlijk verhogen en de smaak van zowel tomaten als komkommers verbeteren. Dit geldt met name voor uitgeput land, waar micro-nutriënten ontbreken. Tekenen van kaliumsterfte, waarover we eerder spraken, zouden een zeker signaal moeten zijn dat speciale mest niet kan worden vermeden. Anders rijpen tomaten lang en worden ze zuur en smaakloos.

Pin
Send
Share
Send
Send