Over de boerderij

Juiste cultivatie van Jeruzalem-artisjok en hoe dit nuttig is

Pin
Send
Share
Send
Send


De Indianen gaven de wereld veel groentegewassen: maïs, tomaten en aardappelen. Onder hen is de girasol-familie. In XVII redde deze worteloogst Canadese immigranten van de honger. En na honderden jaren werd bekend dat de aardpeer kanker, een hartaanval en een beroerte kan voorkomen. Het kweken van groenten is mogelijk in het open veld en in de huisjes in de buurt van Moskou en de middelste band. Het belangrijkste is om de juiste verzorging van de plant te observeren en de aarde voor te planten voordat deze wordt geplant.

Beschrijving en kenmerken van de artisjok van Jeruzalem

Artisjok van Jeruzalem - eeuwigdurend plant, met een sterk wortelgestel en een directe stengel tot 4 m hoog. De bladeren zijn groot, 20-25 cm lang. De bloemen zijn klein, tot 10 cm in diameter, geel of goudkleurig. Op de ondergrondse worden scheuten gevormd knollen (wit, rood, paars), smaken als rapen, met wit vlees.

Dat zijn ze zeer voedzaam en bevatten:

 • fructose
 • sporenelementen (silicium, mangaan, chroom)
 • macronutriënten (kalium, zwavel, fosfor)
 • eiwit
 • vitamines (B, C, caroteen)
 • aminozuren (methionine, threonine, lysine)
Artisjokknollen van Jeruzalem zijn zeer voedzaam en bevatten een groot aantal sporenelementen.

De aardpeer is een hoogrenderende, droogtebestendige en vorstbestendige plant. Stengels van een plantaardige cultuur zijn bestand tegen koeling tot -12 graden. Knollen kunnen de maand in de grond bij -10 graden invriezen, ontdooien en klimmen in het voorjaar.

De artisjok van Jeruzalem brengt een overvloedige oogst, ongeacht het weer. Het wordt beschouwd als een verzekeringsoogst.

De oorsprong en distributie van de plant

Topinambur komt uit Noord-Amerika. De naam die hij ontving namens de Indiase stam Topinambo. Ze groeiden en aten knolgewassen lang voordat de Europeanen arriveerden.

Groentecultuur kwam in de 17e eeuw vanuit Canada naar Europa. Onschuldige plant vestigde zich snel op het nieuwe continent. De artisjok van Jeruzalem wordt traditioneel gebruikt in de keukens van Engeland, Nederland en Frankrijk. In Duitsland werd hij gebeld gemalen peren en aardappelen met schnaps (hier maken ze wodka op basis van het).

In Rusland werd de groentecultuur bekend in het midden van de XVII eeuw. Wijn op basis van met wortelgroenten behandelde hartziekten en bloedvaten. Toen werd hij als een zeldzaamheid beschouwd, het werd alleen door de rijken gegeten.

Na honderd jaar verspreidde zich overal een aarden peer. fruit stoven, koken en braden, rauw mag niet worden geconsumeerd. Geroosterde Jeruzalem-artisjokken lijken op zoete geroosterde aardappelen naar smaak.

Topinambur-vruchten kunnen worden gestoofd, gebakken, gekookt

Medische toepassingen

De artisjok van Jeruzalem bevat inuline. Eenmaal in het menselijk lichaam reinigt dit polysaccharide het bloed van cholesterol en afbraakproducten.

Bovendien, de artisjok van Jeruzalem:

 • Behandelt gastro-intestinale ziekten: gastritis en pancreatitis. Elimineert dysbiose, verlicht constipatie en koliek.
 • Excretes toxines en zouten van zware metalen.
 • Het heeft een diuretisch effect. Goed voor mensen met nierstenen.
 • Verlaagt de druk. Aanbevolen voor hypertensie.
 • Verlaagt suiker in bloed dankzij inuline (diabeteszorg).
 • Versterkt het hart en voorkomt de afzetting van zouten in het lichaam (nuttig voor osteochondrose, artrose, jicht).

De juiste bodemkeuze voor het planten van Jeruzalem-artisjok

Aardpeer groeit op alle gronden, behalve sterk zuur en moerassig. Overvloedige scheuten worden gegeven op:

 • losse chernozem
 • lichte leem
 • uiterwaarden
De plant reageert op humus en minerale meststoffen.
De artisjok van Jeruzalem is bestand tegen ziekten en plagen en vereist geen behandeling met bestrijdingsmiddelen.

Het wortelgewas is bestand tegen vele ziekten en parasieten (coloradokever, nematode en phytophthora) en vereist geen behandeling met pesticiden.

Teelt en verzorging in het open veld in het huisje of in de tuin

Knollen moeten in de grond worden geplant begin meiwanneer de lucht opwarmt tot 18 graden. In het najaar is de plot voorbereid:

 • opgegraven tot de diepte van de toekomstige aanplant van knollen (15 cm)
 • verwijder vuilnis uit de grond
 • mest wordt toegevoegd aan de bodem

Voor planten en fokken worden grote knollen geselecteerd. Zieke plekken worden gesneden en gepoederd met steenkool. Hoe gezonder knollen, hoe overvloediger het gewas zal zijn.

De grond vóór het planten wordt losgemaakt en geëgaliseerd, in rijen verdeeld 70 cm. Knollen moeten op een afstand worden geplant 40-50 cm uit elkaar. Dit is belangrijk, omdat in de zomer de scheuten twee meter hoog worden. Het blad van de artisjok van Jeruzalem is dik, met dichte ineengestrengelde aanplant. Dit kan de verzorging van gewassen ernstig belemmeren.

Voor de kieming en na de grond losmaken en schoffelen. Van planten tot oogsten, het wortelgewas nodig heeft in overvloedig water geven. Het is belangrijk om de plant niet te schenken. Overtollig vocht is gevaarlijk rotten en het verschijnen van slakken. En het nadeel - trage ontwikkeling en klein fruit. Een keer per maand topinambur voeden kalium- en stikstofmeststoffen.

Het is belangrijk om de groei van planten waar te nemen. Als ze traag groeien, bladeren verliezen en bloeien, is dit een teken van ziekte of ongedierte. Getroffen planten worden verwijderd en verbrand.

Topinambur struiken kunnen een zeer grote hoogte bereiken, dan heb je een kousenband nodig

Wanneer scheuten oplopen tot 30 cm het aanaarden. Opnieuw planten in het midden van de zomer. Wanneer de stengels van de aarden peer de hoogte van een meter bereiken, zijn ze aan sterke steunen gebonden. Bijvoorbeeld voor het bekleden van steunen voor struiken.

Zodra de stengels groeien, zijn ze netjes geknipt tot een hoogte van 1,5 m, de bloemen zijn ook verwijderd. Het stimuleert de wortelontwikkeling en de vorming van knollen.

Wanneer knollen verzamelen

Knollen zullen rijpen na 120 dagen vanaf het moment van verschijnen van scheuten. Een maand voor het oogsten wordt het voeren gestopt en na twee weken worden de stelen tot 30 cm lang gesnoeid. Dit zal het fruit helpen om een ​​dichte huid te vormen en hun houdbaarheid te verlengen.

Als je de knollen in de grond laat, dan zijn ze blijf tot de lente. Ter bescherming tegen de koude bedden bestrooid met aarde vermengd met humus en bedekt met stro. De stelen zijn gesneden. Temperatuurdalingen hebben geen invloed op de vrucht van de aarden peer. Ze zullen weer ontdooien en bevriezen. Maar de groene massa planten sterft als ze wordt achtergelaten.

In het voorjaar worden de vruchten in de bedden bepaald door gesneden stelen. Ze groeien snel en als ze hun groei niet controleren, kan de aardpeer andere planten uit de bedden duwen.

De beste oogsttijd is oktober of november. Later zullen voedingsstoffen uit de knollen in de stengels en bladeren stromen.

Als het de bedoeling is om andere gewassen op het terrein te laten groeien, dan wordt de grond eerst bezaaid met kuilvoerplanten. Daarna worden ze verzameld op groen voer, en het land wordt diep opgegraven en herbiciden worden geïntroduceerd om de aardpeer van Jeruzalem te vernietigen.

De beste oogsttijd is oktober of november.

Gewasopslag

In de grond

Hier worden de vruchten opgeslagen het langst. Om dit te doen, leg ze in lagen in een kleine kuil en val in slaap bovenop turf of zand. Opbergplaats kies voor droog en subliem. Een 30 cm diepe gracht wordt rond de dijk gegraven om water af te voeren.

In de kelder

Verzamelde knollen worden opgeslagen op een donkere en koele plaats. Geschikte kelder of kelder met een temperatuur van +1 tot +4 graden en vochtigheid tot 90%. Wortelgroenten worden opgeslagen in houten kisten. Ze zijn bedekt met zand en bedekt met multiplex.

In het appartement

Een glazen loggia of balkon is geschikt voor opslag. Als de wortels bevroren zijn, verliezen ze hun nutritionele eigenschappen niet. Ze worden twee maanden in dozen of met zand gevulde zakken bewaard.

Het is belangrijk om te onthouden dat topinambur geen direct zonlicht en hitte verdraagt.
Als de wortels bevroren zijn, verliezen ze hun voedingswaarde niet, maar kunnen ze de directe zon niet verdragen

vriezer

Wortelgroenten worden grondig gewassen en gedroogd. Gebruik voor opslag tassen of verzegelde containers. Fruit wordt ontdooid door ze in koud water te plaatsen. Verse Jeruzalem-artisjok wordt opgeslagen in de groentesectie tot 3 wekenin de vriezer - tot 3 maanden.

Als je bedenkt dat als een aarden peer een bescheiden plant is, je er niet voor hoeft te zorgen - een fout Om een ​​groente te laten groeien en een rijke oogst te krijgen, heb je een beetje aandacht en een beetje werk nodig. Dit zijn gemakkelijke en aangename klusjes. Ze zijn de nuttige eigenschappen van de aarden peer meer dan waard. Gezondheid is immers de belangrijkste rijkdom die moet worden beschermd.

Bekijk de video: Tips Voor Het Oogsten Van Aardperen! (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send