Over de boerderij

Wat is koolraap en hoe wordt het gekweekt

Pin
Send
Share
Send
Send


Weinig mensen weten hoe een Zweed eruitziet en stelt speciale eisen aan de zorg, en ook aan de familie waartoe het behoort. De plant is twee jaar oud, in het eerste jaar vormt hij een knolgewas en gebladerte. Het volgende jaar groeit de groente een stengel, die na de bloei zaden produceert die het volgende jaar kunnen worden geplant. De plant is niet eenvoudig en zelfs wispelturig, het heeft constante aandacht nodig tijdens de teelt.

Wat is deze Zweed?

Afhankelijk van de variëteit, is de vorm van de vruchten van koolraap anders:

  • cilindrische;
  • round;
  • afgerond;
  • flat afgerond.
Rutabaga-wortelgroenten sluiten omhoog

Het vlees van de groente is stevig, kan licht of geel zijn. De grootte van wortelgewassen is groot, tijdens de groei is hun bovenste gedeelte zichtbaar op het oppervlak van het bed. Het apicale deel van een donkergroene tint, in het onderste deel - geelachtig of violet met een lichte roodheid.

De plant verdraagt ​​koude omstandigheden, de zaden kunnen beginnen groeien met een paar graden warmte. Sprouts zijn bestand tegen kleine nachtvorsten, volwassen koolraap is niet gevaarlijk en vijf graden vorst.

Op het grondgebied van ons land heeft de teelt van rutabaga geen massale distributie gekregen, maar in de westerse landen is de teelt ervan ontwikkeld. De Britten beschouwen het bijvoorbeeld zelfs als hun nationale gerecht.

Nuttige eigenschappen en contra-indicaties

Zweed bevat een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Opgemerkt wordt dat de groente zelfs na warmtebehandeling in staat is haar positieve eigenschappen te behouden.

In de lente kan het gebruik van rapen perfect avitaminosis voorkomen, de aanwezigheid van calcium zal een gunstig effect hebben op tandglazuur en bot.

De aanwezigheid van vitamine C-credits zweeft in een aantal producten die worden aanbevolen door scheurbuik. Vers geperste sappen worden met succes gebruikt bij wondgenezing, ze werken effectief als slijmoplossend middel en diuretica.

Gerechten gemaakt van deze groente kunnen de spijsvertering verbeteren, aanbevolen voor mensen die lijden aan obesitas en obstipatie. Gebruik groenten en bij het bereiden van diëten.

Er wordt aangenomen dat het wortelgewas heel waardevol is voor vee als voer. Als u het in het dieet van melkvee opneemt, kunt u de melkproductie aanzienlijk verhogen.

Rutabagum van dichtbij
Gebruik geen koolraap voor mensen die lijden aan ziekten van het maag-darmkanaal.

Meest populaire variëteiten

Groente wordt geteeld voor de behoeften van tafel en voeder, daarom is het onderverdeeld in bepaalde variëteiten:

- Krasnoselskaya - gekweekt voor gebruik in voedsel. Qua rijping wordt de plant als middellange termijn beschouwd, het groeiseizoen duurt drie tot vier maanden. Pulp van een gele schaduw, suikerachtig. Het wortelgewas heeft een platte afgeronde vorm, een grijsachtig groene tint met hints van paars. Het gewicht van een groente varieert van driehonderd tot zeshonderd gram. De cultuur is geschikt voor langdurige opslag;

- zeltene abolu - een tafelras van Letse selectiespecialisten, die niet verschillen in goede houdbaarheid. Vanaf het moment van kieming tot de oogst gaan er zeventig tot honderddertig dagen voorbij. Het gemiddelde gewicht van een groente is vierhonderd gram, het vlees is geel, stevig;

- Zweeds is een universele variëteit, geteeld voor tafel- en voederdoeleinden. Smaakt enigszins inferieur aan Krasnoselskaya. Het groeiseizoen duurt ongeveer vier en een halve maand.

Voorwaarden voor de landing

Zaad in volle grond moet worden geplant begin mei. Als het de bedoeling is om groenten te kweken met de zaailingmethode, moet het zaaien worden uitgevoerd in maart - begin april, zodat de zaailingen minimaal veertig dagen hebben voordat ze worden overgeplant naar een vaste plaats.

Hoe zaden planten in de open grond?

Op zowel neutrale als zure grond kan groente groeien. Het land zou vrij vruchtbaar en los moeten zijn. Het beste van alles, als het leemachtige, zanderige of veenachtige gekweekte bedden zijn. De grond moet gemakkelijk te absorberen zijn en vocht vasthouden.

Klei, zandige landerijen of plaatsen waar grondwater dichtbij komt, zijn niet geschikt om koolraap te laten groeien.

De beste voorlopers voor deze plant zijn peulvruchten, solanaceous of pompoen.

Rutabou houdt van mest, dus het wordt aanbevolen om het in de herfst in de grond te zetten, tijdens het graven. Maar in het stadium van plantaardige rijping is een dergelijke meststof gecontra-indiceerd - het wortelgewas wordt droog en poreus. Fosfaat-kalium is het best geschikt als minerale meststofverbindingen. Een goede oplossing is om dolomietmeel of limoen te gebruiken.

Rutabaga oogst

Bij het verbouwen van zaden moet in de herfst een bed worden voorbereid. Het zaaien gebeurt op een diepte van twee - tweeënhalve centimeter, het interval tussen de rijen is vijfenveertig centimeter. Opkomende zaailingen moeten uitdunnen, zodat tussen de planten een interval van vijftien centimeter overblijft.

Goede verzorging en teelt

Het kweken van een groente is niet moeilijk. De zorg voor standaard sweep is irrigatie, verwijdering van onkruid, ziektepreventie, de introductie van verbandformules.

Het eerste decennium van groei van zaailingen is traag, het is op dit moment erg belangrijk om de spruiten op tijd water te geven, om onkruid te verwijderen. Na een half - twee maanden begint de groente wortels te vormen, zoals blijkt uit het bladerdek van de plant, waarvan een deel opdroogt.

De plant houdt van vocht, dus er moet minstens tien liter water in elke vierkante meter ruimte worden gegoten.

Voed de rapen twee keer - een paar weken na het planten (mest) en tijdens de vorming van de foetus (complexe formuleringen).

Gevoeligheid voor ziekten en plagen

Net als andere kruisbloemige planten, kan Zweed worden aangetast door echte meeldauw, as en linnen. Zo'n koolvlieg, bladluis en kiel zullen zo'n cultuur niet passeren.

Om problemen te voorkomen, moet u de planten constant inspecteren. Na de eerste tekenen gevonden te hebben, is het noodzakelijk om de nodige acties uit te voeren, na het verwerken van landingen met speciale constructies.

Rapen op een bed

oogst

De opbrengst van het gewas is vijfhonderd kilogram van honderd vierkante meter beplanting. De toppen zijn toegestaan ​​voor veevoer, wortels worden voor de winter bewaard in stapels, kelders of geulen.

Het bleek echter moeilijk om een ​​goede variëteit te vinden voor de teelt, maar er is altijd een mogelijkheid van buitenlandse fokkers om een ​​geschikte optie te vinden. Bij het organiseren van de juiste zorg kan elke tuinier dit gewas op zijn eigen perceel telen.

Bekijk de video: koolraap oogsten (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send