Over de boerderij

Hoe om te gaan met septoria en fusarium van de aar en bladeren van tarwe

Pin
Send
Share
Send
Send


Deze ziekte is te vinden in elke regio, maar het komt het meest voor in de uitlopers van de Noord-Kaukasus, op het grondgebied van West-Oekraïne, in Wit-Rusland en in de Baltische staten. Dit probleem doet zich ook voor in de regio's van de Russische niet-Zwarte Aarde-regio, de westelijke regio's van Siberië. En als er zware regenbuien zijn in de tijd van het gieten van de pitten, maak je dan klaar om dit probleem te bestrijden. Deze review gaat over de ziekte van tarwe, genaamd septoria, de oorzaken van voorkomen en methoden om deze ziekte aan te pakken.

Hoe septoria te herkennen

Ceptoria wordt als een pijnlijk pathogeen beschouwd. Het zijn meestal aangetaste tomaten, granen, gierst, wijngaarden, kruisbessen, krenten, soja- en hennepplanten. hoofdzakelijk de ziekte verspreidt zich over de overblijfselen van vegetatie door zwelling van pycnidia op regenachtige dagen.

Bladeren van tarwe getroffen door septoria

Tekenen van de ziekte worden beschouwd als roestige of bruine vlekken, onregelmatig van vorm. Ze zijn omringd door een gele rand met rand. In de centrale delen van de vlekken kunnen zwarte punten worden waargenomen die pycnidia worden genoemd. Het is met hen dat de schimmel zich vermenigvuldigt.

Na een bepaalde tijd bedekt de vlek het hele vel. Met de volledige ontwikkeling van de ziekte worden scheuten aangetast, het gebladerte begint te drogen, de stengels kreuken en worden bruin. Vaak valt het loof voortijdig.

De oorzaken van de ziekte

Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van de schimmel worden overwogen hoge luchtvochtigheid en temperatuur in twintig tot vijfentwintig graden van warmte.

Hoe om te gaan met steptoriose?

De strijd tegen de ziekte van tarwe moet op een alomvattende manier worden gevoerd, rekening houdend met de fytosanitaire omstandigheden van gewassen. Ze gebruiken niet alleen agrotechnische maatregelen, maar ook chemische behandelingen:

 • wanneer stoppels worden gepeld, dan herfst schil - deze methoden voor grondbewerking zullen helpen om de pijnlijke ziekteverwekker, gelegen op de overblijfselen van vegetatie, volledig te vernietigen. Tijdens het ploegen worden pycnidia vernietigd, hun sporen sterven binnen twee tot drie weken;
Perepashkaveld na het oogsten van tarwe
 • het wordt niet aanbevolen om aangrenzende velden met gewassen te zaaien, die kan worden aangetast door septorioseschimmel;
 • is noodzakelijk behoud optimale zaaitijd. De grootste ontwikkeling van de ziekte wordt waargenomen in wintertarwe. In het voorjaar wordt de ziekte overgedragen van deze velden naar de aangrenzende gewassen. Voor lentetarwe is het het beste om te voldoen aan de eerste voorwaarden voor zaaien, om geen gunstige omstandigheden voor de schimmel te creëren;
 • zaad moet worden gebeitst ze kunnen immers de bron van de ziekte zijn. Als de ziekte vijf procent of meer van het gebladerte beïnvloedt, komen fungiciden in de strijd.

Detectie van fusarium op tarwe

De belangrijkste bron van de ziekte is aangetaste zaden en samenstelling van de bodem. Pijnlijke ziekteverwekkers voor een lange periode kunnen blijven bestaan ​​in de grond en op de overblijfselen van vegetatie. Als de plant voldoende immuniteit heeft, zal de ziekte zich niet manifesteren.

De ziekte kan zich ontwikkelen onder ongunstige klimatologische omstandigheden, op verzwakte planten die door insecten zijn beschadigd.

Fusarium korenaar

Fusarium-ziekteverwekker heeft een hoge mate van weerstand tegen weersomstandigheden, wat hem helpt om lange tijd levensvatbaar te blijven. Hij laat de grootste activiteit zien als het temperatuurregime vijfentwintig graden Celsius is en de luchtvochtigheid negentig procent bereikt.

Deze ziekte kan de opbrengst verminderen en de graankwaliteit aantasten.

De belangrijkste symptomen van deze ziekte zijn:

 • de tederheid van de getroffen pitten, de aanwezigheid van rimpels diepe voren, punten op de zijkanten;
 • korreloppervlak verliest kleur wordt of roze en straalt niet;
Tekenen van tarwe Fusarium
 • endosperm los, een afname of volledig verlies van glasvocht;
 • in korrelgroeven en in embryonale gebieden er is een patina in de vorm van een web, witachtig of roze. Het is mogelijk om de pads te onderscheiden waarin conidiën zich ophopen;
 • graankiemen verliest het vermogen om te leven De snede ziet er donker uit.
Graan die naar buiten toe gezond lijkt, kan microtoxinen en schimmelsporen bevatten.

Planten aangetast door Fusarium bloeien slecht, worden geel, verliezen bladeren. Het wortelsysteem ontwikkelt slecht, duistere vaten zijn te onderscheiden aan het stengelgedeelte.

Oorzaken van voorkomen en strijdmethoden

Deze omvatten het volgende:

 • gewasrotatie graan variëteiten;
 • directe gewassen, uitgevoerd met minimale grondbewerking;
 • vatbaarheid planten naar de ziekte;
 • warm weer hoog percentage luchtvochtigheid tijdens bloei, veroudering en oogsten;
 • verwaarlozing beschermende maatregelen.
Een hoge dichtheid van tarwe vormt een microklimaat dat geschikt is voor de ontwikkeling van fusarium
De productiviteit wordt met vijftien tot twintig procent verminderd. Graankwaliteit kan volledig verloren gaan.

Tegenwoordig zijn geavanceerde methoden ontwikkeld om een ​​soortgelijk probleem te bestrijden, waarbij fungicidepreparaten worden gebruikt. Met hun hulp wordt de ziekte vernietigd en blijft de kwaliteit van graangewassen op hetzelfde niveau.

Ziektepreventie in de toekomst

Om problemen met septoria te minimaliseren, Draag de plant niet buitenshuis bij regenachtig weer. Het is noodzakelijk om het vochtgehalte in de kamer te regelen. Het wordt aanbevolen om de kamer te ventileren, om stikstofbevattende preparaten in de grond te brengen, om voldoende verlichting te creëren. Zaaiculturen worden behandeld met speciale preparaten.

Voor profylactische doeleinden wordt het aanbevolen om oplossingen op basis van Gliocladin, Trichodermine of Rovral te gebruiken.

Als de planten ziek worden met fusarium, dan is het noodzakelijk om de aangetaste delen te verwijderen en te verbranden, om de grond te desinfecteren. In het geval van massa-laesies, wordt het aanbevolen om de te planten plekken te veranderen, gebruik chemische drugs. Hun effectiviteit hangt volledig af van tijdige toepassing. De snelheid en tijdigheid van het verwerken van oren zal een impact hebben op de uiteindelijke uitvoering.

Ziekten van gewassen zijn zeer ernstig, kunnen leiden tot een verlies in de kwantiteit en kwaliteit van gewassen. Hun tijdige identificatie en goedkeuring van passende maatregelen kan de situatie redden.

Bekijk de video: Levenscyclus Septoria tritici (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send