Over de boerderij

De beste maatregelen om echte meeldauw tegen kruisbessen en krenten te bestrijden

Pin
Send
Share
Send
Send


Elke ziekte vermindert de opbrengst van kruisbessen met bijna de helft, en soms veroorzaakt de infectie de dood van de plant. De eerdere behandeling is gestart, hoe minder schade er zal zijn. Het is zelfs beter om tijdig preventieve maatregelen te nemen en geschikte omstandigheden te bieden voor de teelt van fruitstruiken. Een van de gevaarlijkste ziekten is echte meeldauw, de controlemaatregelen waarmee we in het artikel rekening zullen houden.

Tekenen van echte meeldauw op kruisbessen en krenten

Een van de gevaarlijkste ziekten is echte meeldauw. Betrokken gebied beslaat bladeren van struiken, schiet toppen, knoppen en bessen. U kunt krenten en kruisbessen redden met een vroege diagnose van het probleem en de juiste keuze van de verwerkingsmethode.

Witte bloei in de vorm van een spinnenweb verschijnt aan de onderkant van gebladerte. In de loop van de tijd groeit de haard, zich uitspreidend naar de stengels, scheuten en apicale greens. De laag witachtige vlekken is verdicht, het is niet mogelijk om het mechanisch te verwijderen.

Poederachtige dauw op kruisbessenbessen

Het blad van de getroffen struik draait snel, wordt hetzelfde als de boot, verliest zijn kleur. De bessen rijpen niet, verschrompelen eerst, en dan brokkelen ze af. De opname van de patiënt is vervormd, waardoor de ontwikkeling wordt vertraagd, verkorting van internodiën wordt opgemerkt. De plant zonder behandeling verzwakt geleidelijk en verdraagt ​​vaak geen overwintering.

Het is onmogelijk om de aangetaste bessen van een bes of een kruisbes te eten.

Bronnen van infectie van struiken en bessen met echte meeldauw

De verraderlijkheid van echte meeldauw zit in de manier waarop geschillen worden overgedragen. Ze kunnen op de fruitstruiken komen met wind of insecten. Warm weer en vochtigheid dragen bij aan de ontwikkeling van schimmels. Gunstige tijd voor intensieve reproductie van micro-organismen wordt overwogen vroege zomer.

Een overvloed aan bodem met stikstofmeststoffen kan ook de ontwikkeling van echte meeldauw veroorzaken. Daarom is het, voordat verschillende voedingsstofmengsels worden toegepast, noodzakelijk om strikt de dosering te volgen bij het bereiden van de werkoplossing of het introduceren van korrels in de grond.

Het gevaar voor infecties neemt toe bij overmatig snoeien van struiken. De belangrijkste fout is toegestaan ​​bij het verwijderen van extra scheuten, wanneer het knippunt boven het ingestelde niveau onbewerkt blijft. Verschillende micro-organismen dringen daar binnen, waaronder schimmelsporen.

Rode en witte bessen variëteiten minder waarschijnlijk beïnvloed echte meeldauw, dan struiken met zwarte bessen.

Methoden en maatregelen ter bestrijding van drugs en volksremedies

Methoden voor het omgaan met echte meeldauw, er zijn er veel. Samen met folk remedies zijn veel gebruikte biologische agentia en fungiciden.

Als er tekenen van ziekte worden gevonden, moeten de betreffende scheuten onmiddellijk worden verwijderd.

Als er tekenen van ziekte worden gevonden verwijder de getroffen scheuten uit de bush. Dit moet zorgvuldig gebeuren zodat de sporen zich niet op het oppervlak van de bodem nestelen. In de grond kunnen ze gemakkelijk de strenge vorst overleven en actiever worden aan het begin van het zomerseizoen. Snijd takken beter af.

Voor het begin van de bloeiperiode en na de oogst Heesters worden behandeld met speciale voorbereidingen:

 • Topsin M (10 g per emmer water);
 • Topaz (8-15 ml per 10 l water);
 • Saprol (tot 20 ml per emmer water);
 • Stroboscoop (2 g per 10 liter water).

Meer dan zachte behandeling voorziet in het gebruik van de volgende hulpmiddelen:

 • soda-oplossing (50 g natriumcarbonaat, 20 g geraspte huishoudzeep, 10 l water);
 • drijfmest verdund met water (verhouding 1: 3);
 • oplossing op basis van 1% kaliumzout (per 10 liter water 100 g zout);
 • een mengsel van wei (3 l), water (7 l), een theelepel kopersulfaat;
 • oplossing van kaliumpermanganaat (1,5 g per 10 liter water).
Niet-chemische procedure wordt uitgevoerd, zelfs in de periode van rijpende bessen.

Regels voor het verwerken van krenten en kruisbessen:

 • spray de struiken nodig van alle kanten (niet beperkt tot het getroffen gebied);
 • de werkoplossing moet op de boven- en onderkant van de bladeren vallen;
 • de procedure moet 's avonds bij droog weer worden uitgevoerd;
 • regulier spuiten - 1 keer sproeien binnen 4-7 dagen (totdat de witte bloei volledig verdwijnt).

Het wordt aanbevolen om te gebruiken voor werk. spuitpistool of borstel met zachte lange haren.

Wat te behandelen voor de preventie van ziekten

Het behandelen van struiken is alleen effectief op kleine bedden.

Er zijn veel manieren om de ziekte te bestrijden en de meeste zijn effectief bij gebruik op kleine bedden. Als bessenstruiken in grote hoeveelheden worden gekweekt, is het moeilijk om de intensief groeiende schimmel te overwinnen. Daarom worden reguliere preventieve maatregelen beschouwd als de beste bescherming tegen echte meeldauw.

 • snoeien struiken aan het einde van elk seizoen.
 • Behandeling van kruisbessen en bessen in het vroege voorjaar met een oplossing van kopersulfaat. De procedure wordt gecombineerd met bodemsdesinfectie.
 • Tijdig water geven en bemesten bevordert de immuniteit. Gezonde planten zijn beter bestand tegen ziekten en plagen.
 • Voor elke periode van het seizoen, is het noodzakelijk om geschikte meststoffen aan te brengen: in het voorjaar - stikstofmeststoffen, tijdens het groeiseizoen - fosfor-kalium; in de herfst - biologisch.
 • Periodiek (1 keer in 7-10 jaar) wat je nodig hebt verander de landingsplaats struiken. Langdurige groei in één gebied vermindert de grond sterk, topdressing heeft geen regenererend effect.
 • Als u zaailingen koopt, geeft u de voorkeur aan rassen die resistent zijn tegen echte meeldauw.
U moet het ontschepen regelmatig inspecteren om problemen in een vroeg stadium te identificeren.

Ziekteresistente kruisbessen- en bessenrassen

Beginnende hoveniers wordt geadviseerd om resistente variëteiten van bessenstruiken aan te schaffen voor het planten, gekenmerkt door resistentie tegen echte meeldauw en beproefd, waarna de ziekte niet hoeft te worden bestreden.

raadsel

Verscheidenheid aan zwarte bessen Mystery

Verscheidenheid van zwarte bessen met een gemiddelde maar stabiele opbrengst 3 kg van een struik. De plant is vorstbestendig, grootbloemig met een rechte vormkroon. Het gewicht van een bes bereikt 1,2-2,2 gram. De eigenaardigheid is de noodzaak om perifere takken te verwijderen, de tijdige introductie van bemesting.

vernissage

Hoge licht uitgestrekte plant, begint in juli vruchten af ​​te werpen. Het gewicht van de bes is ongeveer 2 gram donkere inkt.

Berry is ongelooflijk aromatisch met een zoetzure smaak. De cultuur heeft een sterke immuniteit, wat het mogelijk maakt om een ​​stabiele oogst te geven, zelfs onder ongunstige weersomstandigheden. Verwijderd uit de bush 3-3,8 kg fruit.

Nederlands rood

Aalbes Rood

Een oude, in de tijd geteste variëteit, die hoge opbrengsten opleverde (meer dan 4,5 kg uit de bush). Het gemiddelde gewicht van een rode bes is 0,7-1 gram. In smaak zijn er zowel zuur als zoet. Bij scheiding valt het sap niet op, wat duidt op goede conservering en transporteerbaarheid.

Een van de belangrijkste voordelen van aalbessen: weerstand tegen lage temperaturen, ziekten en aanvallen van plagen.

keu

De kruisbessenstruik is gevormd van rechtopstaande takken van gemiddelde hoogte. De vorming van doornen is gemiddeld, de massa bessen is 4,2 - 4,5 gram, de smaak is zoet met een vleugje zuurheid.

De schil is niet te dicht, heeft een goede elasticiteit, waardoor je het gewas kunt transporteren zonder verlies van presentatie.

consul

De middelste struikstruik verschilt in parameters (hoogte tot 1,8 m) en een klein aantal doornen. Ronde bessen hebben een roodachtige tint van de schil, de massa van een gemiddeld fruit is 6,4 gram. Smaak is zacht met zoetzure tinten. Trek het in ieder geval uit de bush 5,5-6 kg oogst.

De plant verdraagt ​​gemakkelijk warmte en wateroverlast. Goede weerstand komt tot uiting in resistentie tegen schimmelziekten en ongedierte.

Kruisbes Consul

Wat te verwerken en te spuiten in de herfst om te beschermen tegen echte meeldauw

Elke herfsttuinier besteedt aandacht aan het zorgvuldig verwerken van struiken om in het nieuwe seizoen een goede oogst te krijgen. Gebruik voor behandelingen verschillende hulpmiddelen en methoden, die elk hun eigen voordelen hebben.

Het spuiten in de herfst maakt deel uit van preventieve maatregelen gericht op het verhogen van de weerstand van gewassen tegen schimmelziekten en ongedierte.

IJzeren vitriool

Het gereedschap wordt gebruikt als desinfector voor fruitbomen en bessenstruiken. Naast de desinfectie verrijkt het product planten met een dergelijke belangrijke stof als ijzer.

Voor het besproeien van aalbessen en kruisbessen een oplossing van de volgende concentratie bereiden: 250 gr. ijzeren vitriool op 10 liter water. Spuiten presteren na de val van het gebladerte, proberen het hele oppervlak van de stengels en takken te bedekken. Het is ook noodzakelijk om de grond rond de struiken te vangen.

Kopersulfaat

Het product behoort tot fungiciden, wordt toegepast voor bodem- en plantdesinfectie. Kopersulfaat wordt beschouwd als een zeer effectief middel om de ontwikkeling van schimmelziekten te voorkomen.

De werkoplossing wordt bereid van 50-75 gram. medicijn en 10 liter water. Het is mogelijk om met de middelen te besprenkelen nadat het blad is afgevallen, wat een grondiger spuiten van de stelen en takken mogelijk maakt.

Kopersulfaat

Ureumbehandeling

Gebruikte meststofkorrels als een voedingsstof voor planten vanwege het stikstofgehalte. Ureum-oplossing wordt gebruikt om te verwerken in de lente en de herfst.

Voor de bereiding van fondsen in de emmer water los 500-700 gr. Vloeibaar gespoten struiken, proberen alle bladeren, takjes en stelen te grijpen. In de tuin vervult de oplossing de functie van desinfector, het verbranden van schadelijke micro-organismen, larven en insecten.

Nuances van de verwerking van de herfsttuin

De herfstverwerking van struiken legt het succes van gemakkelijke overwintering en goede vruchtvorming in het volgende seizoen vast.

Verplichte herfstactiviteiten omvatten:

 • snoeien van takken (oud, bereikt 5 jaar, zwak en ziek);
 • tekenen op plaatsen van een afgesneden tuin vara;
 • grondige reiniging van plantenresten (larven en insecten overwinteren daarin, evenals schimmelsporen);
 • grondbehandeling met colloïdale zwavel of karbofos;
 • bodemmeststof met organische of complexe minerale verbindingen.

Na de sneeuw valt podgresti aarde tot de wortels van struikenom de planten te beschermen tegen de bittere kou. Een ingepakte struik onder een sneeuwlaag overweldigt het koude seizoen zonder veel verlies, en in de lente zal hij veel nieuwe scheuten produceren.

Om de Amerikaanse meeldauw te verwijderen en te genezen, is het belangrijk om de zorgmaatregelen te volgen, om de grond en planten als een profylaxe in de tijd te behandelen, dan is het risico op infectie aanzienlijk verminderd en hoeft het niet te worden behandeld.

Bekijk de video: Nieuwe regels voor bedrijven inzake energiebesparende maatregelen (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send