Over de boerderij

Hoe effectief witte en zwarte vliegen op tomaten te verwijderen

Pin
Send
Share
Send
Send


Het is leuk om zelf een tomaat uit de tuin te plukken, hem op te eten of iets smakelijk en gezond te koken. Maar het wordt beledigend voor tranen als het gewas wordt bedorven door ongedierte. Het ziet er klein uit, maar verre van onschuldige witte muggen, ze drinken levensreddende sappen van de plant, ze vermenigvuldigen zich, maar ze hebben controle. In dit artikel zullen we leren hoe en hoe u kunt omgaan met deze tomatenvliegen en of u er voor altijd van af kunt komen.

Schadelijke witte vlieg op tomaten

De meeste van de parasiterende insecten op tomaten behoren tot de gevaarlijke soort bladluissoorten. Het verspreidt de ziekte met virussen, veroorzaakt afwijkingen in planten. Deze aanval kan tijdens het zomerseizoen worden ingehaald, vooral tijdens het groeiseizoen en het rijpen van fruit.

Hoge vruchtbaarheid leidt ertoe dat de bladeren er volledig mee worden gepleisterd. Vaker op de tomaten vestigden zich witte en zwarte muggen. De eerste wordt de witte vlieg genoemd;

Als op het onderste deel van de bladeren een heldere bloei verscheen, die op meel leek, dan is het de witte vlieg. Lichaamsgrootte niet meer dan 3 mm, heeft 4 portieken. Het springt goed, vliegt, beweegt gemakkelijk over de site of de kas. Volwassen uitwerpselen veroorzaken meer schade aan de lagere delen van planten dan aan het eten. De rupsen zijn ontstaan ​​uit hun larven en scheiden een wasachtige substantie af, die de parasiet stevig aan de plant plakt. Het insect kleeft aan de plaat, drinkt sappen, waarvan de reserves voldoende zijn voor de ontwikkeling van de pop, terwijl de aanplant vergaat.

Wit vliegclose-up op blad
Het lijdt ook door de enzymen van muggen, in geschillen waarvan er zwarte schimmels zijn die groen weefsel vernietigen. Het oppervlak van de bladeren krijgt een briljante eb, en de gewonde plekken zijn bedekt met bloei, worden zwart.

Het bepalen van de aanwezigheid van de parasiet is ook mogelijk door:

 • gedraaide bladeren;
 • vergeelde delen van de plant;
 • ongelijk rijpende vruchten;
 • witte strepen in de tomaat.
Bij het zien van vergeelde gekrulde planten, beginnen sommigen de grond rijkelijk te hydrateren, het is niet nodig om te haasten. Aanvankelijk moet u de platen inspecteren of aanraken. Als een zwerm kleine witte insecten omhoog vloog, is het probleem niet in droogte.

Zwarte Dikad en redenen voor het voorkomen ervan in zaailingen

Er is een zwarte kleine mug met vleugels en zonder hen. De levenscyclus is afhankelijk van de aanwezigheid van mieren op de boerderij. Mierennesten dienen als een onderkomen voor hen 's nachts, en daar kunnen ze eieren leggen. Ze hebben geen goede vliegvaardigheid, maar wanneer er gevaar is, verplaatsen ze zich snel naar aangrenzende struiken en vormen ze massa-clusters. Ze voeden zich, als witte vlieg, met voedzame sappen, vaak aan de binnenkant van de bladeren.

Zwarte cicada

De redenen voor het uiterlijk van beide zijn vergelijkbaar:

 • hitte, hoge luchtvochtigheid, geen wind;
 • plantdichtheid, zowel in kassen als op open terrein;
 • toepassing van niet-geteste meststoffen, incl. vervuilde mest;
 • zaailingen planten die besmet zijn met plaaglarven.

Met de bovenstaande klimatologische factoren kunnen witte en zwarte insecten zich in de zomer naar alle culturen verspreiden. Ongedierte leeft tot 25 dagen, d.w.z. tijdens het warme seizoen wordt vervangen door verschillende generaties.

Insectparasieten, hun larven vestigen zich in de bloembladen. Om de site of de broeikas van muggen die zich naar tomaten en andere planten verplaatst niet mee te brengen, is het noodzakelijk om de boeketten zorgvuldig te bekijken.

Hoe om te gaan met witte en zwarte tomatenmuggen?

Sommige tuinders proberen kleine vormen van ongedierte met een slang aan te pakken, ze met water te wassen of hun handen te vernietigen. Dergelijke manipulaties zijn niet effectief. Liever helpen:

 1. Fumigatiemethode. Het wordt minimaal 2 keer per jaar in kassen gehouden. Verdamping, stagnerende lucht, warmte erin vormen een uitstekende omgeving voor muggen en de vorming van roetzwammen. Zwavelkaarsen zullen helpen. Pre-tomaten kunnen beter tijdelijk worden weggehaald.
 2. Chemische aanval. Het wordt uitgevoerd door zachte pesticidale, organische insecticiden met een overvloed aan insecten. Veiliger producten zullen zijn op pyrethrines, vetzuren, plantaardige esters. Tegen moshkars zijn populair: "Aktafit", "Fufanon", "Pegasus". Tuinwinkels bieden veel opties. Strikt volgens de bijgevoegde instructies worden oplossingen voorbereid. Tomaten worden 3 keer per 5 dagen verwerkt. Er zijn medicijnen voor eenmalig gebruik. Het is noodzakelijk om de samenstelling en regels van het werken met hen zorgvuldig te bestuderen.
In een poging om snel van plagen af ​​te komen, gebruik geen agressieve giftige chemicaliën. Ze kunnen zich ophopen in de grond, moeilijk te tonen. Ook moet de stof overeenkomen met een bepaald stadium van ontwikkeling van het insect (volwassen, larve, rups).

Methoden van vernietiging vliegen bewezen door de jaren heen

Het zou de voorkeur hebben om de eerste plaats te geven aan de folkmethoden om de witte vlieg of de zwarte krekels te bestrijden. Chemische behandeling moet worden gestart wanneer ze niet hebben geholpen. De belangrijkste vijanden van muggen zijn zeep en azijn (alkali, zuur). Bereid oplossingen met hen voor:

 • neem 2 el. eetlepels vloeibare zeep, opgelost met 0,5 liter water, voeg zonnebloemolie toe;
 • 10 g zeep, verdund in 10 liter warm water met een glas as;
 • 1 eetl. lepel 9% azijn per liter.

Houdt niet van bladluizen en individuen van zijn variëteiten van hete pepers, knoflook, mosterd. 200 g gehakte knoflook wordt onder roeren in een emmer water gegoten. Giet voor gebruik 50 g droge mosterd en 20 hete rode peper. Uienschil helpt ook. Het wordt gedurende een half uur gekookt, de oplossing moet een hoge concentratie hebben: 300 g per kleine emmer.

Tomaatverwerking bij bestrijdingsmiddelen

Behandel deze feeds twee keer: 's morgens en' s avonds.

Preventieve maatregelen om tomaten te redden van parasieten

Vechten tegen een witte of zwarte mug kan het hele zomerseizoen ruïneren. Het is eenvoudiger en humaner om de plant te verhinderen dat onverwachte gasten zich verspreiden. De witte vlieg, krekels, zoals alle parasieten, houden niet van kou. Elementair luchten van de kas in de winter om van hun uiterlijk af te komen.

Het afscheiden van onkruid, toppen, het opgraven van de aarde, het verwijderen van de compost zal ook niet overbodig zijn en zal helpen om de vliegen kwijt te raken. Als het mogelijk is, worden tomaten in de koelte uitgenomen. In de kas kun je een val bouwen. Geplaatst stukjes felgeel triplex zijn besmeurd met lijm. De gebruikelijke plakband van vliegen is handig.

Het is de moeite waard om een ​​biologische methode te proberen, die wordt geconcludeerd in het aantrekken van insecten die muglarven eten. Voorlopige tuinders plantten geurige kruiden naast tomatenzaailingen, ze trekken aan:

 • lieveheersbeestjes;
 • wespen, bijen;
 • lacewings;
 • zweefvliegen.

Witte en zwarte muggen tolereren de geur van calendula, dille, ui en knoflook niet.

De uitgescheiden zoete vloeistof trekt mieren aan tegen schadelijke insecten. De aanwezigheid van paden bij de bedden geeft hun aanwezigheid aan. Daarom is het ook nodig om van anthills af te komen, omdat daar eieren worden opgeslagen.

Om gezonde tomaten te laten groeien, moet je ze niet dik planten, zelfs als er weinig land is. Wanneer planten naast elkaar staan, is er gebrek aan licht, voedingsstoffen in de bodem. Schoten verzwakken en de witte vlieg slaapt niet. Ze maakt het gewas af, ruïneert het gewas. Maak daarom geen korte landing. Het heeft de voorkeur dat er minder grote hele tomaten zijn dan een groter aantal pijnlijke vruchten van één site.

Bekijk de video: Wat doe je tegen luizen in je planten? (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send