Over de boerderij

Correct planten en verzorgen van peterselie in het open veld

Pin
Send
Share
Send
Send


Het is moeilijk om je een boer voor te stellen die geen groen krijgt op zijn complot. Elke tuinman zal zeker een bed toewijzen voor het zaaien van peterselie. Geen zomerschotel kan zonder dit groen. Peterselie heeft een breed scala aan toepassingen. Het wordt toegevoegd aan warme gerechten, salades, gebruikt voor decoratie, voorbereidingen treffen voor de winter in droge of bevroren vorm, rauw gegeten als een pittig kruid. Met de juiste zorg is planten op open terrein en vóór de winter en in het voorjaar niet moeilijk.

Kenmerken en nuttige eigenschappen van peterselie

Peterselie is van twee soorten - wortel en blad. Bevat een groot aantal voedingsstoffen:

 • vitamines PP, E, C (5 keer meer dan in citroen en rozenbottel);
 • de elementen P (fosfor), Ce (selenium), K (kalium);
 • calcium, ijzer, magnesium;
 • complex van in water oplosbare en in vet oplosbare vitaminen thiamine, riboflavine, retinol.

De wortel is anders dan het blad dat in voedsel wordt gebruikt wortelgroentegevormd aan het einde van het seizoen. Het heeft dezelfde smaakeigenschappen als het vel.

Wordt gebruikt voor het bereiden van marinades en augurken.

Blad kan zijn - normaal en gekruld. Curly wordt gebruikt om toe te voegen aan gerechten en als decoratie.

Jus zaaien in de lentetuin

Zaaien is noodzakelijk om uit te voeren in aprilzodra de vorst voorbij is en de aarde opwarmt +5 graden.

Weken voor een succesvolle ontkieming

Opgemerkt moet worden dat de zaden essentiële oliën bevatten die kieming voorkomen. Om de zaden sneller te laten ontkiemen voordat ze geplant worden, is het noodzakelijk om ze te laten weken.

U kunt dit op een van de volgende manieren doen:

 • Methode 1. Voor het weken worden de zaden ondergedompeld in heet water (geen kokend water). Onder invloed van heet water uit de zaden spoelt u de essentiële oliën af. Giet vervolgens water bij kamertemperatuur (19-23 graden) op de bodem van de schotel, giet de zaden uit en laat 12 uur staan. Daarna moeten de zaden in een groeistimulator worden gedrenkt. Tijdens het weken moeten ze om de 3 uur worden uitgetrokken zodat zuurstof naar de zaden gaat. Na drie dagen zijn de zaden klaar om te planten.
 • Methode 2. Leg wodka op de bodem van de schotel voordat u gaat weken en dompel zaden ingepakt in kaasdoek 15-20 minuten erin. Let goed op de tijd dat de zaden niet verbrand zijn. Na het verwijderen van de wodka van de schotel, spoel de zaden grondig met water en droog.
Soaking peterselie zaden
Beide methoden helpen zaden sneller te ontkiemen.

Sommige tuinders gebruiken ook het weken van peterselie, wortel of dillezaden in melk en zijn tevreden met het resultaat.

Hoe de behandeling en voorbereiding van de grond voor de teelt te maken

Voor het planten van zaden in de tuin is het noodzakelijk om de grond voor te bereiden en te verwerken. De grond begint zich in de herfst voor te bereiden. Tuinbedden worden opgegraven en op de grond aangebracht. koningskaars.

Als de grond voornamelijk kleiig is voeg gezeefde rivier toe zand en zaagsel. In de lente van de aarde moet goed worden losgemaakt en maken minerale meststoffen (het is beter om peterselie in vruchtbare grond te planten).

Voor de groei van groen is de best passende tuin, waar eerder geteelde tomaten, courgette, uien, komkommers. Tuinbedden moeten in de zon staan ​​of licht overschaduwd zijn. Zaai zaden nodig niet dieper dan 1 cm. Bestrooi de groeven met aarde, goed met water, mulch met humus of bedek met polyethyleen.

Zorg na het planten in de volle grond

Wanneer de eerste scheuten zullen verschijnen maak de grond los en zaai de zaailingen uit. De eerste verdunning wordt uitgevoerd in de aanwezigheid van 2-3 bladeren. De afstand tussen de struiken zou moeten zijn meer dan 2 cm.

De tweede verdunning moet worden uitgevoerd in de aanwezigheid van 5-6 vellen. Verlaat tussen planten niet meer dan 6 cm.

Het losmaken van de grond en het verwijderen van onkruid moet minstens 4 keer worden gedaan.

Voor het seizoen moet je eten voeren 2 keer en zorg ervoor dat je los raakt niet minder dan 4 keer. De eerste dressing wordt op de grond aangebracht als de zaailingen 2-3 bladeren hebben. Stikstofrijke meststoffen zijn het best geschikt voor dit doel.

Snijstenden nodig zo dicht mogelijk bij de grond. Het is niet aan te raden om direct een groot aantal bladeren uit een struik in één dag te snijden. Je moet 1/3 van de struik doorknippen om de struik de tijd te geven om te herstellen. Als je niet van plan bent om zaden te verzamelen, moet de stengel met knoppen worden verwijderd, omdat nieuwe bladeren niet groeien.

Een voorwaarde voor het verbouwen van een goede oogst is regelmatig water geven, wieden en het losmaken van de grond. Het sproeien moet 's avonds worden uitgevoerd. Losraken is nodig om zuurstof toegang te geven tot de wortels van de plant. Als het nodig is om late peterselie te oogsten, is het raadzaam om twee keer per maand te zaaien.

De volgende variëteiten worden aanbevolen voor planten in de lente:

 1. Peterselieblad "gewoon"Het behoort tot de vroege rijpingsvariëteiten, het rijpt in 70 dagen, de smaak is kruidig, de bladeren zijn ontleed, de kom is krachtig, alleen bladeren zijn geschikt voor voedsel.
 2. "bries"- vel. De rijpingstijd is 80 dagen, de smaak is delicaat, behoudt de versheid en de smaak voor een lange tijd na het snijden.
 3. "aster"- de variëteit is gekruld en rijpt in 65 dagen. Na het snijden herstelt de struik snel en groeit.
 4. "oogst"- een verscheidenheid aan wortelgroenen, heeft een spitse wortelgroente. De rijpingsperiode is 130 dagen;
 5. "festival- bladpeterselie Rijptijd 56 - 65 dagen De bladeren hebben een donkergroene kleur, geurig, sterk ontleed Na het snijden groeit het goed.

Hoe zaaien voor de winter

Het zaaien van peterselie voor de winter is goed omdat de greens beginnen te verschijnen zodra de sneeuw is gevallen en het warm wordt.

Zaden, overwinterd in de grond, ontkiemen erg actief. Snijden en de eerste greens, tuin kan opnieuw worden gebruikt.

De grond voor het planten moet in de herfst worden voorbereid. Nadat je een bed hebt gegraven, is het nodig om kunstmest aan te brengen. Voor dit doel is het beter om toorts te gebruiken.

In november, na het begin van de vorst, wanneer de bovengrond 2 cm bevroren is, kunt u de zaden zaaien. zaad niet aan te raden om te laten wekenzodat ze niet opstijgen voor het begin van de vorst.

In de grond is het nodig om groeven te maken met een diepte van 2 cm met een afstand tussen rijen van 15-20 cm. Giet een laag snel kalk in de 0,5 cm dikke groeven en zaai peterseliezaden er dicht in. Vul de groeven met aarde en mulch met humus. Humus zal warm blijven en beschermen tegen wind.

In de lente, zodra scheuten verschijnen, is het noodzakelijk om water te geven 3 keer per week met warm water. Geef de planten water moet 's avonds zijn.

Bij het planten voor de winter, na het verschijnen van scheuten, driemaal per week water geven

Na het verschijnen van 2 blaadjes op de zaailingen, moet de eerste verdunning worden uitgevoerd. Laat alleen de sterkste scheuten achter. De tweede verdunning wordt uitgevoerd in de aanwezigheid van 5-6 folders op de zaailingen. De afstand tussen de struiken bedraagt ​​10 cm.

Voer moet worden gemaakt tweemaal. De eerste keer nadat de bladeren verschijnen. De tweede voeding wordt in twee weken uitgevoerd. Na het aanbrengen van het verband is water geven noodzakelijk, zodat de voedingsstoffen goed in de grond doordringen en daar oplossen.

Als de grond niet is uitgeput, is topdressing niet nodig, omdat de peterselie niet van de overvloed aan meststoffen houdt.

Oorzaken van slechte zaadontkieming

Zelfs ervaren tuinders staan ​​soms voor het probleem van ontkieming met peterselie. Laten we proberen de redenen te begrijpen waarom deze niet kan stijgen:

 1. Verhoogde bodemzuurgraad. Normaliseer de zuurgraad door as aan de grond toe te voegen;
 2. Zware grond. Als de peterseliepitten diep geplant zijn, kan het geen dikke grondlaag binnendringen. Het is noodzakelijk om te zaaien tot een diepte van niet meer dan 1 cm in de lente en 1,5 cm voor de winter. In het geval dat de grond kleiachtig is, is het noodzakelijk gezeefd rivierzand en zaagsel aan de grond toe te voegen;
 3. Schaduw bed. Groenen groeien goed in zonnige bedden. In de schaduw kan helemaal niet ascenderen. In het geval van zaailingen op schaduwrijke bedden zal zeer bleek, met een zwak aroma en slecht uitgesproken smaak;
 4. Zaden met een slechte houdbaarheid. Bespaart kieming voor slechts drie jaar. Om een ​​goede oogst te krijgen, moet je alleen verse zaden zaaien;
 5. Lange kiemperiode. Het hoge gehalte in de zaden van etherische oliën stoot water af en maakt ontkieming moeilijk. Om het proces te versnellen, worden de zaden gedrenkt in heet water.
Een van de redenen voor slechte ontkieming zijn zaden met een slechte houdbaarheid.

Oogsten en opslag

Peterselergroenten kunnen het hele seizoen worden geoogst.

De beste manier om peterseliebladeren op te slaan, wordt overwogen bevriezen. Waarom? - Wanneer bevroren, verliest peterselie zijn smaak niet, blijft de kleur hetzelfde, de smaak verandert niet.

Was de peterselie bladeren, handdoekdroog, fijn hakken. Gesneden bladeren in een plastic zak gevouwen en in de vriezer gelegd, zelfs als ze ingevroren zijn, zien ze er geweldig uit.

Indien nodig wordt de juiste hoeveelheid gemakkelijk gescheiden van de totale massa (ingevroren peterselie wordt gemakkelijk gesneden). Peterseliestengels om in kleine bossen te verzamelen en te bevriezen.

hun gebruikt bij de bereiding van warme gerechten. Het is voldoende om 5 minuten voor het einde van het koken een stel stengels in een hete schaal te laten zakken. Dit zal zijn smaak verbeteren. Ook kan peterselie in een droge vorm worden bewaard, nadat het eerder in een droge ruimte met weinig verlichting is gedroogd.

Wortelpeterselie wordt geoogst in de late herfst, vóór het begin van de vorst. Snijd de bladeren en bewaar in de kelder, besprenkel het met zand.

Deze kruidige en gezonde plant met goede planten en goede verzorging zal zeker een rijke, volle vitaminenoogst bezorgen. Planten en kweken is gemakkelijk, het belangrijkste is om de zaadbehandeling goed uit te voeren en te verzorgen.

Bekijk de video: Orchidee verzorgen en water geven - (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send