Over de boerderij

Correct planten en verzorgen van zonnebloem in het open veld

Pin
Send
Share
Send
Send


De teelt van zonnebloem bezorgde meer Indiërs die gebruikte zaden om pijn op de borst te verlichten en koorts te behandelen. Op het gebied van ons land wordt de cultuur van de Compositae-familie voornamelijk verbouwd voor de productie van plantaardige olie. In deze review bekijken we de belangrijkste punten van aanplant, zorg en technologie van de agrotechniek bij het kweken van planten in de volle grond.

Voorwaarden voor het planten van zonnebloem in het huisje in de volle grond

De teelt van zonnebloemen levert de zaadmethode voor het planten. Zaailing zaaien toepassen heeft geen zin, omdat de korrels voorjaarsvorst worden gehouden zonder risico voor de toekomstige oogst. Sommige tuinders die in de noordelijke regio's wonen, slagen er in om oliegewassen te verbouwen met zaailingen (zaailingen). Het zaaien wordt uitgevoerd in voorbereide potten of plastic flessen zonder bodem om de scheuten samen met de grondkluit over te brengen naar de tuin van het zomerhuisje. Hiermee kunt u een slecht ontwikkeld wortelstelsel opslaan. Als het beschadigd is, kan de plant niet op een nieuwe plaats gaan zitten.

Moderne high-oil variëteiten van zonnebloemen worden gezaaid wanneer de grond opwarmt tot +10 graden op een diepte van 5 cm.

De zaaitijd begint eind april of begin mei.Zaden van hoogwaardige zonnebloemrassen ontkiemen goed en ontkiemen wanneer de grond opwarmt tot 8-10 ° С. Zonnebloem zonder pretentie van de teeltomstandigheden, de temperatuur tot min 5 ° verscheen net scheuten die gemakkelijk kunnen weerstaan.

De meest populaire soorten voor de regio Moskou, Sint-Petersburg en andere regio's

Verscheidenheid aan variëteiten compliceert het proces van het selecteren van zaden. Bij het kopen moet je je richten op de populariteit van variëteiten en klimaatkenmerken. Een goede oogst krijgen is waarschijnlijker met bewezen zonnebloemrassen. Deze cultuur wordt verbouwd in voorsteden, zoals in de regio Moskou, Sint-Petersburg en in de zuidelijke regio's. Wat voor soort plant, beslis voor jezelf.

Tunka

Zonnebloem Tunka

De hybride wordt gekenmerkt door hoge productiviteit, weerstand tegen droogte en ziekte (witrot, asrot, fomozom, fomopsisu). Niet bang voor de plant en onkruid (klaver). Zonnebloem midden in de rijping periode, het groeiseizoen duurt 110-120 dagen. De hoogte van de steel met een mand is 140-150 cm. De variëteit wordt aanbevolen voor de teelt in de steppes en de steppe-zones van het bos.

Jason

Zonnebloem Jason

Three-line hybride met een groeiseizoen van 100-110 dagen. De hoogte van de stengel bedraagt ​​165-170 cm. Sterke immuniteit draagt ​​bij aan uithoudingsvermogen tegen witte en grijze rot, fomopsis. Zaden bevatten een hoog percentage olie - tot 55%. Productiviteit maakt 39-41 c / hectare.

Sanai

Zonnebloem Sunay

De hybride van de Nederlandse selectie verschilt qua resistentie tegen herbiciden. Kenmerk van het ras zijn de lage eisen voor de teelt van de grond. Technische rijpheid treedt op binnen 100-110 dagen na kieming. op het grondoppervlak. Het gehalte aan oliën in zaden is ongeveer 55%. Het wordt niet aanbevolen om te zaaien in de velden waar flitsen van Fomopsis waren.

Buzuluk

Buzuluk zonnebloem

Vroege rijpe variëteit met een groeiseizoen van ongeveer 85 dagen. 54% olie. Planthoogte - tot 168 cm. De variëteit Buzuluk is stabiel onder verschillende klimatologische omstandigheden, droogtebestendig. Dit is een soort van intensieve richting, het vereist hoogwaardige landbouwtechnologie en het gebruik van meststoffen.

Technologie die zonnebloem bij hun de zomerplattelandshuisje zaait

Voor het planten van zonnebloem moet u gebieden kiezen met dergelijke voorgangers: maïs, granen. En van de plaats waar de tomaten werden verbouwd, moesten bieten, peulvruchten worden verlaten.

Zaad voorbereiding

Voor het planten worden zonnebloempitten gesorteerd en gedrenkt in een oplossing van mangaan

Voor het planten moet het zaad goed worden voorbereid. Het proces omvat het sorteren (selectie van grote gezonde zaden) en weken gedurende 14 uur in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Om kieming te versnellen en vriendelijke scheuten te verkrijgen, worden de kernen verwerkt met biostimulerende middelen. Fungiciden en insecticiden kunnen aan de oplossing worden toegevoegd om de weerstand van jonge scheuten tegen ziekten en plagen te vergroten.

Bodemvoorbereiding

Voordat u een zonnebloem gaat zaaien, moet u serieus overwegen een plant te kiezen voor beplanting. De cultuur heeft de zon nodig, dus de plaats moet goed verlicht en geventileerd zijn. De ideale optie is vruchtbare grond met een kleine hoeveelheid klei. De plant kan zich echter aanpassen aan elke omgeving, met uitzondering van zuur, zout en moerassig.

De grond voor het planten van een zonnebloem na granen en maïs past gewoon perfect

Het is beter om het terrein in het huisje in de herfst klaar te maken, alle plantenresten zorgvuldig te verwijderen en de schoppen tot op de diepte van de bajonet te graven. Gelijktijdig met het graven van minerale meststoffen moet worden ingevoerd.

Zaaipatronen en inbeddingsdiepte

Laten we eens kijken hoe we een zonnebloem kunnen zaaien en wat is de optimale inbeddingsdiepte? Het is noodzakelijk zaden in vochtige grond te planten tot een diepte van 6-8 cm. In elk nest moet je 2-3 zaden leggen. Bij het planten van grote variëteiten van planten, wordt een interval van niet minder dan 1 m waargenomen, voor middelgrote rassen, een afstand van 60 cm wordt aanvaardbaar geacht. Hoe meer ruimte tussen de gaten wordt gelaten, des te groter zullen de kernen van het nieuwe gewas zijn.

Wanneer planten op een rij worden geplant, mag de afstand tussen hen niet minder dan 30 cm zijn

Veel tuinders twijfelden over het regelen van het planten van zonnebloem. Sommigen hebben zich aangepast om de plant langs het hek te planten (laat 65-75 cm tussen de gaten zitten, op minimaal 30 cm van het hek). Het is echter nodig om te verduidelijken dat het hek in de vorm van een raster moet zijn, om geen schaduw te creëren. Als een optie plant een zonnebloem tussen de bedden van komkommers of andere groentegewassen die goed met elkaar overweg kunnen (de vierkante cluster-methode van 50x70 cm is voldoende). De landing langs het pad is niet minder interessant (de afstand tussen de gaten is 70 cm)

Juiste verzorging van zaailingen en landbouwtechnologie

Voor de zaden in de manden groot te zijn, moet je een aantal inspanningen leveren: voorzien van water, tijdig om extra bemesting te maken, om de grond los te maken en onkruid te verwijderen, om inter-rij teelt uit te voeren. Periodieke behandelingen van de plantage om ziekten en plagen te voorkomen, zullen een goede aanvulling zijn.

Watergift regels

Irrigatie van velden of bedden met zonnebloem moet regelmatig plaatsvinden voordat er 4 paar bladeren op de jonge scheut komen. Verdere watergift wordt uitgevoerd als dat nodig is. Verhoging van het waterverbruik of verhoging van de frequentie van de introductie in de bodem moet worden in de periode van ontwikkeling van bloeiwijzen en zaadvulling.

Zonnebloem moet elke dag worden bewaterd.

De grond is doordrenkt met vocht tot de diepte van de wortels. Bij warm weer wordt er dagelijks irrigatie uitgevoerd. Als er een langdurige hoge temperatuur wordt vastgesteld met een lage luchtvochtigheid, moeten de bedden of velden meerdere malen per dag worden bewaterd. Dit zal helpen bij het vormen van grote kernen.

Top dressing

Om te groeien en een goede oogst te krijgen, heeft zonnebloem regelmatige voeding nodig. De eerste is gemaakt na de vorming van het derde paar vellen. Superfosfaat wordt gebruikt als meststof (20-40 g per 1 m2). Het is verspreid op de grond, waarna ze worden begraven tot een diepte van 10 cm en gedrenkt.

Minerale en organische meststoffen zullen de opbrengst verhogen en de ontwikkeling van zonnebloemen versnellen

Het tweede lokken wordt gemaakt na de vorming van de mand. In dit stadium zijn potas-stikstofmeststoffen meer geschikt (een eetlepel kaliumsulfaat wordt toegevoegd aan een emmer oplossing van toorts). Gebruik bij het rijpen van zaden dezelfde samenstelling.

Als blaarvormende vervormingen verschijnen op de bladeren van de plant en kraken op de stengel, is dit een signaal van boriumgebrek. Sproeien met boormeststof moet worden uitgevoerd.

Plagen en preventie

Niet-naleving van de regels van de landbouwtechnologie bedreigt de oogst. De grootste problemen ontstaan ​​in het geval van detectie van de ziekte. Tot de gevaarlijkste behoren de volgende schimmelinfecties.

  • Valse meeldauw (perinospora) gekenmerkt door de volgende kenmerken: verwelkende bladeren, dunner worden van de stengel, witte plaque aan de onderkant van het blad. Als de cultuur twee keer per seizoen wordt geïnfecteerd, wordt een ander symptoom toegevoegd: kleine olieachtige vlekken op de bladeren. Met de ontwikkeling van de schimmel in de actieve fase is de mand beschadigd, waardoor deze niet langer ontwikkeld wordt.
  • Vaak zijn de planten aangetast door zwarte vlek, die wordt herkend door donkere necrosevlekken, die in de loop van de tijd tot 4-5 cm in omvang toenemen Andere tekenen wijzen op infectie: talrijke scheuren op de plaats van aanhechting van de stengel aan de stengel, donkere vlekken op de bladstelen met een langwerpige vorm.
  • Grijze vlek treft bijna de hele plant, waardoor donkere plekken met een hoekige vorm ontstaan ​​met een grijze contour op de bladeren, bladstelen, stengels. Na verloop van tijd drogen delen van de plant af en vallen ze af.
  • Met bacteriose plantaardige weefsels rotten, worden bedekt met slijm. Als u de cultuur niet verwerkt, zal deze verdorren en drogen.
Om schimmelziekten te bestrijden, worden fungiciden van systemische actie gebruikt: Kruiser, Schort. Als een virale infectie wordt gedetecteerd, moeten de aangetaste planten uit het bed worden verwijderd en worden weggegooid.

Insectparasieten kunnen ook gewassen beschadigen:

  • steppe krekels - de plant aanvallen in het stadium van vorming van de eerste blaadjes, het groeipunt vernietigen;
  • korenworm - parasieten hebben een snack op de stengel van jonge scheuten, zaadblaadjes eten weg, spruiten die nog niet op het voer voor het grondoppervlak zijn verschenen;
  • weide motten - larven verschillen in gulzigheid, eten bijna het bladgedeelte van de cultuur, vernietigen de opperhuid in manden en stengels;
  • knagende scoops - insecten in het stadium van de rups eten de stengel op nabij de wortelzone;
  • kever - parasietlarven beschadigen het wortelstelsel van de plant.
Ter bestrijding van schadelijke insecten worden insecticiden gebruikt: Akarin, Volley, Agrovertin, Aktellik. Het is onmogelijk om de behandeling uit te stellen, parasieten kunnen ongeneeslijke virale infecties uitvoeren.

oogst

Zonnebloemgewassen beginnen te worden geoogst wanneer de plant volledig volwassen is. Mand en bladeren drogen op, worden bruin (bruin) van kleur. Volwassen zonnebloempitten verzamelen een voldoende hoeveelheid olie, de korrels worden vast, en de schil krijgt een tint die overeenkomt met de variëteit. Geschat en geheel geplant veld als geheel. Als de indicator van de resterende planten met gele bloembladen niet groter is dan 15%, begint de oogsttijd.

Het is noodzakelijk om de zonnebloem niet te overdrijven, anders zullen de zaden spontaan uit de manden kruimelen.

De cultuur bevat mineralen en vitamines die gunstig zijn voor het lichaam, en essentiële oliën. Het is mogelijk om zonnebloempitten zowel in de culinaire doeleinden, en medische gebruiken. Wanneer u op grote oppervlakken landt, kunt u voorraden van plantaardige olie aanvullen voor de winter. Het is absoluut niet moeilijk om de agrotechnologie van zonnebloemteelt onder de knie te krijgen.

Bekijk de video: Jutter van het jaar en nieuwjaarsreceptie 2019 (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send