Over de boerderij

De beste methoden om grijze schimmel te verwerken

Pin
Send
Share
Send
Send


Schimmelziekte - grijze rotting beïnvloedt niet alleen de bessen, maar ook de struik. Tijdens het regenseizoen en bij nat weer kan deze ziekte het grootste deel van het gewas vernietigen. Sporen van de schimmel die dit type ziekte opwekken, bevinden zich in de grond en zijn niet bang voor lage temperaturen en droogte.

Uitwendige tekenen van de ziekte op aardbeienstruiken

Het eerste teken van het voorkomen van deze ziekte is het uiterlijk op de bessen donkere, licht depressieve plekken.

In plaats van de vlek worden de weefsels van de foetus zachter en worden ze trager en waterig. De vrucht verliest zijn inherente aroma, karakteristieke kleur en smaak. Gedurende een korte tijd spreiden de vlekken zich uit en verschijnt er een grijze patina op.

Het eerste symptoom van de ziekte is het verschijnen van donkere depressieve vlekken op het fruit.

Bessen rotten en verspreiden zo sporen, waardoor nabijgelegen gezonde struiken in de tuin worden besmet. Deze ziekte kan niet alleen optreden tijdens de vruchtperiode, maar ook tijdens de bloeiperiode, waardoor de bloemen worden aangetast. Het grootste gevaar van deze ziekte is tijdens opslag.

In een ongeventileerde natte ruimte met een hoge temperatuur verspreidt de grijze schimmel zich zeer snel en beïnvloedt het fruit.

Oorzaken van rot en schimmel verspreid

Sporen van een schimmelinfectie bevinden zich constant in de lucht en in de grond, maar voor de verspreiding van deze ziekte zijn de volgende aandoeningen noodzakelijk:

 1. Verkeerde siteselectie voor de landing. Het bed voor de groei van aardbeien moet worden verlicht door direct zonlicht en goed geventileerd. In slecht geventileerde bedden ontwikkelen de sporen van deze ziekte zich vrij snel;
 2. Te dik landing. Groeiende, aardbeistruiken vormen een schaduw, waarom de aarde eronder genoeg is en niet opwarmt, en er niet genoeg luchttoegang is. In dit geval moeten aardbeien worden geplant om dit probleem op te lossen;
 3. Overmatig vocht. Tijdens de periode van regen of zware irrigatie, wordt verhoogde vochtigheid gevormd, die de oorzaak is van de verspreiding van de schimmel. Het losmaken van de grond en het beschermen van de aardbeiplanten bij frequente regens helpt vervuiling te voorkomen;
 4. Een groot aantal onkruid gras. De aanwezigheid in de tuin van een groot aantal onkruiden beperkt de toegang tot frisse lucht en voorkomt dat de tuin goed wordt geblazen. Het is noodzakelijk om de bedden tijdig te wieden;
 5. mechanisch letsel. Fruit mechanisch beschadigd, evenals slakken en insecten raken zeer snel besmet met dit type schimmel.
Overgroeid onkruid kan grijze schimmel veroorzaken

Manieren om grijze schimmel te behandelen

Er zijn een aantal activiteiten en methoden om grijze schimmel aan te pakken:

 1. Verzameling van besmet fruit en de verwijdering ervanVruchten scheuren zachtjes en begraven zich op afstand van de plaats van groei. Gooi besmette bessen kan dat niet. Sporen van de schimmel verspreiden zich door de wind en infecteren gezonde planten.
 2. Met een sterke verdikking van de planten, is het noodzakelijk om de overtollige bladeren en te verwijderen verdun de frequentie van de struiken. De introductie van as in de grond onder de struiken en bestuiving van planten. Stop tijdelijk met watergeven totdat de bovengrond droog is.
 3. Voer de struiken met de volgende oplossing:
  • water - 10 liter;
  • kaliumpermanganaat - 2 gram;
  • boorzuur - 2 gram;
  • jodium - 20 druppels.

  Bij de verwerking is het noodzakelijk om het onderste oppervlak van de bladeren aan te raken.

 4. Zeker weten sluit contact van het fruit met de grond uit. Om dit te doen, kunt u mulchen met stro of dennennaalden doen, de struiken vastbinden, met behulp van speciale frames voor deze doeleinden.
Met behulp van mulchen is het mogelijk het contact van aardbeivruchten met de grond uit te sluiten

Grijze schimmel bestrijden met chemicaliën

Behandeling met chemicaliën moet in het voorjaar of de zomer worden uitgevoerd, omdat de sporen van de schimmel niet in de kou sterven en niet kunnen worden vernietigd door de grond op te graven.

Verwerking is vereist drie keer:

 • zodra de bladeren beginnen te groeien;
 • na het knopen van de knoppen;
 • nadat het hele gewas is geoogst.

Het wordt aanbevolen om de verwerking van deze medicijnen uit te voeren:

 • "Horus" bij temperaturen boven +3 graden bereikt het de hoogste efficiëntie totdat hoge temperaturen zijn vastgesteld. Met het begin van de hitte neemt de activiteit van het medicijn toe, maar dit verkort de actieperiode aanzienlijk. Volgens deze behandeling moet worden uitgevoerd aan het begin van het seizoen.
 • "Teldor" gebruikt om de bessen te beschermen tijdens transport en tijdens opslag. Wanneer geraakt op het oppervlak van het geneesmiddel vormt een dunne film die beschermt tegen penetratie in het weefsel van de ziekteverwekker.
 • "Switch" voorkomt het verschijnen en verspreiden van schimmels, remt hun activiteit. Het bevordert een betere opslag van fruit.

Het gebruik van folk remedies

Om grijze rot te bestrijden, zijn effectieve folkremedies:

 • Jodiumoplossing. Verdun 10 druppels jodium in 10 liter water en spuit het in als een ziekte wordt gedetecteerd en als een preventieve maatregel. Het spuiten wordt 1 keer in 7 dagen uitgevoerd.
 • Mosterdoplossing. In 5 liter heet (niet kokend) water verdunnen 50 gram droog mosterdpoeder. Sta twee dagen aan, zeef, verdun met water in een verhouding van 1: 1 en verwerk de aardbeien in de lente met deze oplossing.

Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen om de ziekte te voorkomen zijn:

 • Tijdige verwijdering in de onkruidbedden;
 • Bodembehandeling as of kalk;
 • Struiken verwerken bordeaux-mengsel;
 • Verwijdering van gebladerte uit de struiken na de oogst. Het is noodzakelijk om de verwijdering van tevoren uit te voeren, zodat nieuwe bladeren op de struiken groeien vóór het begin van de vorst;
 • Verander de plaats van groeiende aardbeien om de drie jaar;
 • Laat geen rijpe bessen achter op de struiken;
 • Verwijder zieke bessen uit de struiken en laten vallen;
 • Mulchbedden met dennennaalden of droog stro.
Verwijdering van gebladerte na het oogsten van aardbeien is het voorkomen van grijze schimmel.

Deskundig advies

Om aardbeien te beschermen tegen het verschijnen van grijze schimmel, adviseren experts:

 • verwijder mulch overblijvend van vorig jaar en droog gebladerte, omdat ze grijze rotsporen bevatten;
 • de tijdige aardbeimeststof helpt om de struiken te versterken en de grond te desinfecteren;
 • Niet bevruchten met toortsomdat het een gunstige voedingsbodem is voor de schimmel;
 • Gebruik geen stikstofhoudende meststoffen, omdat dit bijdraagt ​​aan de overmatige groei van de struiken. Groeiende struiken vormen een schaduw, die de volledige verwarming en ventilatie van de grond voorkomt;
 • na elke watergift noodzakelijk maak de grond losom te voorkomen dat de stagnatie van vocht de ontwikkeling van de schimmel bevordert;
 • ziektepreventie kan hieraan bijdragen planten tussen rijen van aardbeienuien, of knoflook. Hun biologisch actieve stoffen remmen de ontwikkeling van de schimmel;
 • Voor de bloei is het noodzakelijk om aardbeien te behandelen met speciale preparaten voor een schimmelinfectie.

Om aardbeien te beschermen tegen infectie met grijze schimmel, is het noodzakelijk om de juiste omstandigheden te creëren - goed verwarmde en geventileerde bedden. Een geduldige en zorgzame zorg beloont een goede oogst van rijpe en gezonde bessen.

Bekijk de video: Natural Ways to Clear Skin + Prevent Breakouts, Inflammation & Fungal Acne! (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send