Over de boerderij

Wat kan volgend jaar na tomaten worden geplant

Pin
Send
Share
Send
Send


Gewasrotatie - agrotechnische techniek, gebaseerd op zinvolle afwisseling van gewassen tijdens het planten. De planten hebben verschillende behoeften aan voedingsstoffen, ze trekken verschillende plagen aan en creëren voorwaarden voor bodemziekten. "De situatie veranderen" maakt het mogelijk om het land te herstellen zonder het onder paren achter te laten. Als je een tomaat oogst, is het belangrijk om te weten wat er het volgende jaar op deze plek kan worden geplant.

Gewasrotatieregels

 • jaar- bijsnijden van het landingsgebiedDe uitzondering is maïs en aardappelen, die meerdere jaren op één plaats kunnen groeien;
 • na de wortelgewassen worden fruitplanten gekweekt en, integendeel, om het gemakkelijker te maken om te onthouden: afwisselend "toppen en wortels";
 • culturen met een hoge behoefte aan voedingsstoffen planten we na die waarvan de behoefte lager is;
 • er zijn culturen die geneest de grond (bijvoorbeeld knoflook en uien), moet ervoor worden gezorgd dat ze consequent worden geplant op alle delen van de tuin;
 • met de jaarlijkse verandering van aanvoer is noodzakelijk overweeg eigenaarschap planten naar bepaalde botanische families - "overerving" van grond binnen dezelfde familie is ongewenst.
Geplant planten uit de familie Solanaceae na tomaten ongewenst
Maak het een regel om een ​​dagboek bij te houden van planten, waarmee u veranderingen in opbrengsten en oorzaken van ziekten van verschillende gewassen kunt analyseren. Het is niet overbodig om een ​​schematisch plan van uw tuin op te stellen en de landing erop te markeren.

Je kunt gewassen planten op basis van de meest geschikte voor hen - dit is een zeer tijdrovende methode, maar het meest effectief. Naast de afwisseling van beplanting, is het belangrijk om aandacht te besteden aan hoe de groenten met elkaar opschieten in de aangrenzende bedden.

Wanneer het tijd is om de plaats van het planten van een tomaat te veranderen

De tomaat houdt van gemakkelijk opwarmen, leemachtige grond, los en met goede permeabiliteit, het is niet veeleisend voor zuurgraad. Idealiter Het is noodzakelijk om tomaten elk jaar naar een nieuwe plaats te transplanteren.

Maar sommige eigenaren laten ze enkele jaren op hetzelfde bed, met kleine trucjes om de oogst te behouden:

 • toplaag verandering aarde in de tuin (je kunt het verplaatsen naar waar je van plan bent radijzen te kweken - het groeit het beste na een tomaat);
 • toepassing van stikstofmeststoffen;
 • de juiste keuze van gewassen voor naburige tomatenbedden - peulvruchten en geurige groenten;
 • tomaten planten volgens de methode van Kizimain een cellofaannuier met de vorming van een diepe wortel;
 • Herfstaanplant van peulvruchten en mosterdgewassen na het verwijderen van tomatenstruiken.
Om de toestand van de bodem te verbeteren nadat de tomaten mosterd kunnen worden gezaaid

Je kunt dit doen tot drie jaar. Maar hoe dan ook, vroeg of laat moet je nadenken over het optimaliseren van de vruchtwisseling. Een teken dat het tijd is om de plaats van de tomatendislocatie te veranderen, er zijn ziekten die tomaten beïnvloeden.

Onder de omstandigheden van een tekort aan voedingsstoffen wordt de eierstok slecht gevormd en worden de vruchten van de tomaat kleiner. Er is een groeiend risico op infectie door phytophtora, een schimmel die in de grond leeft en die wordt gedragen door delen van knollen en wortels. Bovendien verlopen deze processen in de kas sneller dan in open terrein.

Als u deze signalen negeert, dan kan worden achtergelaten zonder oogsten - de grond wordt geleidelijk uitgeput.

Reinig de tuin in de herfst en probeer de stengels en wortelstokken van planten volledig uit de bedden te verwijderen.

Wat kun je na tomaten planten?

Onder tuinbouwgewassen heeft tomaat gemiddelde nutriëntenbehoefte. Maakt geen gebruik van de grond, maar houdt van stikstof.

Voor het opnieuw planten van tomaten op dezelfde plaats, wordt de aarde vanaf de herfst bemest met stikstof.

De zuurgraad verandert enigszins, waardoor het zuur wordt na verschillende groeicycli op één plaats. Het is een acceptabele voorloper voor de meeste groenten, behalve die waarmee het veel voorkomende ziekten heeft.

Onder welke gewassen is het het beste om volgend jaar een tomatenbed te nemen:

 • in de eerste plaats zijn alle planten die de bodem verzadigen met stikstof geschikt - dit pols (erwten, bonen);
 • kool is niet bang voor ziektes die kenmerkend zijn voor tomaten en is onverschillig voor een tekort aan stikstof in de bodem, na een tomaat zal een goede oogst verzekerd zijn voor een van zijn soorten;
 • komkommers - zijn ook niet vatbaar voor phytophthora, maar zijn zeer gevoelig voor de kwaliteit van de bodem; compost moet worden geïntroduceerd voordat komkommers worden geplant;
 • courgette - Chinees, courgette en pompoen - groeit goed na een tomaat;
 • je kunt ook planten wortelgroenten: wortels, bieten, radijs, radijs hebben diepere wortels, ze voeden zich met voedingsstoffen die tomaten "niet bereikten" en laten die grondlagen toe waarin de wortels van hun voorganger zich herstelden (respectievelijk als tomaten werden gekweekt "volgens Kizime", dan wortelgroenten na hen is beter om niet te planten);
 • ui of knoflook de grond ontsmetten en een minimum aan voedingsstoffen nodig hebben die tomaten voor hen achterlaten;
 • prima zal groeien groen.

Tom terugbrengen naar hun oorspronkelijke locatie kan alleen twee of drie jaar later. Tegelijkertijd is het noodzakelijk om de vruchtwisseling zodanig te plannen dat uien, knoflook, peulvruchten of kruisbloemigen hun voorgangers worden.

Verdun plantaardige gewassen met bloemen: planten zoals tagetis en calendula geplant naast plantaardige bedden beschermen hen tegen ongedierte.
Calendula kan zich beschermen tegen ongedierte als het naast tomaten wordt geplant.

Welke gewassen na volgend jaar niet kunnen worden geplant na tomaten

 • je kunt niet solanaceous planten na tomaten - aubergines, paprika's, aardappelen, physalis - planten van dezelfde familie, vergelijkbaar in behoeften en ziekten, zorgen voor eenzijdige uitputting van de bodem;
 • om deze buurt te schaden aardbeien, het kan besmet zijn met bacterievuur;
 • nadat de tomaat niet geplant is meloenen culturen, omdat hun wortels op dezelfde diepte liggen;

Beperkingen op het planten van gewassen na tomaat zijn vrij eenvoudig, maar soms is er geen keuze als u veel plantensoorten in een klein gebied of in een kas moet verbouwen. Vallende opbrengsten kunnen worden vermeden door correct te bemesten, de aarde te vernieuwen en methoden te gebruiken om plagen en schimmelziekten in uw tuin te onderdrukken.

Plant in de herfst Groenbemesterze verzadigen de grond, laten het rusten. Aan het einde van het seizoen moeten ze worden opgegraven om de grond te mulchen.

Breng zinvolheid in de vruchtwisseling van uw perceel, en het zal gemakkelijker worden om te werken, en de oogst zal tevreden zijn.

Bekijk de video: Tomaten planten in een pot (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send