Over de boerderij

Waarom worden tomaten geel in een kas of broeikas en wat te doen

Pin
Send
Share
Send
Send


Vaak ervaren zelfs ervaren boeren het probleem van vergeling van tomatenbladeren in kassen. Waarom tomaten geel kunnen worden in de kas en wat te doen, zullen we in dit artikel vertellen.

De reden voor het vergelen van bladeren kan zijn:

 1. Late transplantatie van zaailingen;
 2. Schade aan het wortelstelsel tijdens transplantatie;
 3. Onjuiste organisatie van irrigatie;
 4. Niet-naleving van het temperatuurregime;
 5. Zware grond;
 6. Gebrek aan voedingsstoffen in de bodem;
 7. Ziekten en plagen.

Overweeg elk van de redenen afzonderlijk.

Untimely aanplant van tomaten zaailingen in de kas

Thuis groeiende zaailingen, moet u onthouden over de timing van de transplantatie. Begin zaailingen te planten in kassen of polycarbonaatkassen 55-60 dagen oud. In overwoekerde zaailingen verzamelt het wortelsysteem zich in een brok vanwege het gebrek aan ruimte in de tanks en begint te sterven.

Op het moment van verplanten groeien zaailingen in de kas nieuwe wortels en jonge bladeren. Oude bladeren bereiken niet langer de juiste hoeveelheid voedingsstoffen. Daarom worden ze geel en sterven ze.
Het planten van zaailingen van tomaten in de kas wordt gemaakt op de leeftijd van 55-60 dagen

In dit geval moet u spelen wortelirrigatie. De oplossing voorbereiden:

 • water - 10 liter;
 • meststoffen - 100 gr.

Deze oplossing bevloeit het wortelstelsel. Zaailingen zullen zich goed blijven ontwikkelen, maar er zal een aantal weken vertraging optreden in de ontwikkeling van de struik.

Schade aan het wortelstelsel tijdens het transplanteren van tomaat

Mechanische schade aan de wortels kan optreden als gevolg van onnauwkeurige aanplant van zaailingen, of onzorgvuldig losraken van de grond. In dit geval kunnen het onderste deel van de zaailing en de bladeren geel worden.

Wanneer de wortel groeit, zal de plant snel weer normaal worden. Om de plant te helpen herstellen, kun je het medicijn water geven "Kornevinen het besproeien van de bladeren complexe voeding.

Verkeerde watergift tomaten

Tomaten zijn een droogtetolerant gewas. Ondanks het feit dat het wortelsysteem van planten krachtig genoeg is en diep gaat, bevindt het grootste deel van de wortels dat vocht absorbeert zich dicht bij het grondoppervlak. Daarom beïnvloedt onregelmatig water geven de plant nadelig.

Alleen tomaten hou niet van een overvloed aan vocht. Watergift moet zelden, maar overvloedig worden uitgevoerd. In kassen verdampt vocht veel langzamer dan in open bedden, dus een overvloed aan vocht kan leiden tot schimmelziekten.

Het water geven van een tomaat moet uitsluitend onder de wortel gebeuren.

Water moet worden gedaan onder de wortel. Het water op de bladeren zorgt ervoor dat ze geel worden.

Niet-naleving van temperatuur

Als er in de kas plotselinge temperatuurschommelingen overdag en 's nachts optreden, heeft dit een negatief effect op de zaailingen. Als de bladeren geel en droog worden - dit praat over het verhitten van jonge boompjes. Wanneer de bladeren van onderkoeling geel worden, verliezen ze elasticiteit en vervagen ze. Dit wijst op slechte wortelprestaties.

De hoogst toelaatbare temperatuur in de kas is + 30-32 graden. De laagste - + 16-18 graden.

Het is mogelijk om temperatuurveranderingen in een kas te voorkomen watervaten. Overdag warmt het water op, absorbeert het warmte, 's nachts geeft het op.

Zware zure grond

tomaten tolereer geen zware grond en hoge zuurgraad. De grond voor tomaten is beter om jezelf voor te bereiden voordat je landt.

Het is noodzakelijk om in gelijke delen van de tuingrond, turf en gezeefd rivierzand te mengen en as toe te voegen om de zuurgraad te normaliseren. Grond nodig los na elke watergiftom te voorkomen dat de bodem stagneert, wat leidt tot verzuring van de bodem.

Bij het losmaken wordt extra zuurstof aan de wortels toegevoerd.

Bij het losmaken wordt extra zuurstof toegevoerd aan de wortels, wat zorgt voor normale plantengroei. De afwezigheid van deze maatregelen leidt tot vergeling.

Bodemtekort van sporenelementen

Voor tomaten is het erg belangrijk om voldoende mineralen in de grond te hebben. Hun gebrek leidt tot geelverkleuring van de bladeren.

Tekenen van tekorten aan micronutriënten:

 • Stikstof tekort. Met een tekort aan stikstof in de grond, zal de plant zwak zijn, met een uitgedunde stengel, klein blad. De eerste die begint te verkleuren tot gele onderste bladeren en strepen blauwachtig van kleur worden. Het is mogelijk om dit nadeel te elimineren door te bewateren met een oplossing van een toorts: voor 10 liter water, 1 liter gefermenteerde toorts en 200 gram as.
 • Magnesium-tekort. De bladeren zijn bedekt met bruin-bruine vlekken en vallen. Eliminate kan worden bevrucht met magnesiumnitraat.
 • Kalium tekort. Het blad is bedekt met gele vlekken en krullen. Totdat de vrucht is gezet, is het noodzakelijk om te voeden op basis van kaliumchloride, dan kan kaliumfosfaat worden gebruikt.
 • Gebrek aan zwavel. De bladeren zijn bedekt met bruin-bruine vlekken en vallen. In het proces van twee keer fruiten om dressing met een hoog gehalte aan zwavel te maken.
 • Boriumtekort. Vergeling van het blad aan de bovenkant van de struik. Voer invoeren op basis van boorzuur.
 • Mangaan vasten. De bladeren hebben een lichtgele kleur. Jonge bladeren worden eerst geslagen en dan oude.

In het laatste geval is het noodzakelijk om toe te voegen aan de bodem. gefermenteerde mullevel-oplossinggescheiden in de verhouding:

 • mullein -1 liter
 • water - 20 liter

Het wordt ook aanbevolen om tomatenstruiken te spuiten. mangaanoplossing in de verhouding:

 • warm water - 10 liter
 • mangaan - 1 eetlepel

Ziekten en plagen

Geel gebladerte kan optreden als gevolg van het verschijnen in de bodem van ongedierte zoals:

 • cricket;
 • wireworms;
 • nematoden;
 • tabaksblad.

De draadhoorn, nematode en Medvedka voeden zich met het wortelsysteem van planten en beschadigen het. Elk van deze plagen worden op verschillende manieren bestreden.

Het wordt aanbevolen om het medicijn tegen de beer te gebruikenMedvetoks"Om de draadboor te bestrijden gebruik"Bazudin"Als nematoden worden gevonden in de kas, wordt het aanbevolen dat vervang grond. Met dit soort ongedierte vechten extreem moeilijk.

Als het wortelsysteem van de plant niet wordt beschadigd en er geen ongedierte in de kas is en de bladeren geel blijven kleuren, duidt dit op de aanwezigheid van schimmelziekten.

Deze ziekten omvatten:

 • aardappelziekte;
 • Fusarium.

Phytophthora

Met deze ziekte verschijnen bruine vlekken op de bladeren, die later ook de vrucht beïnvloeden. De oorzaak van deze ziekte is onjuist water geven.

Men moet niet vergeten dat water moet worden uitgevoerd bij de wortel, niet vallen op de bladeren. In het geval van een aardappelziekte moeten struiken worden verwerkt. bordeaux-mengsel.

De nederlaag van Phytophthora

Thuis kan het onafhankelijk worden gemaakt. Bij het voorbereiden van deze oplossing is het noodzakelijk om de verhoudingen strikt in acht te nemen. Om een ​​1% -oplossing te verkrijgen, worden de componenten verdund in de volgende verhouding:

 • water - 10 liter;
 • kopersulfaat-100 gram;
 • ongebluste kalk -150 gram.

Voor het spuiten van tomaten op 1 vierkant. meter heeft 2 liter oplossing nodig.

Fusarium

Met deze ziekte, de bladeren van tomaten verliezen hun elasticiteit en veranderen van kleur. De oorzaak van deze ziekte zijn:

 • geïnfecteerd instrument;
 • geïnfecteerde zaden.
Door de bodem binnen te dringen kan de schimmel er lang in aanwezig zijn, omdat een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur in de kas ideale omstandigheden zijn voor zijn activiteit.
Tomatenbladeren voor fusarium

Deze ziekte kan zich zowel in een volwassen plant als in een zaailing manifesteren. Je kunt dit probleem oplossen met behulp van medicijnen "Previkur Energy"En"Trichoderma".

De redenen waarom de bladeren geel worden, preventie en eliminatie

 • Gebrek aan micro-elementen. Met dit probleem is regelmatig voeren noodzakelijk.
 • Ongediertebestrijding. Regelmatige vernietiging van onkruid, het onklaar maken van de grond, het versterken van de immuniteit van planten, normalisatie van het microklimaat in de kas zal dit probleem helpen voorkomen.
 • ziekte. Om ziekten te voorkomen, is het noodzakelijk om de kas, zaden en grond tijdig te desinfecteren. Voorkom verdikking van de planten, en regelmatig de kas luchten.
 • Schade aan de wortel. Dit probleem kan worden voorkomen door zaailingen in aparte containers te verbouwen. Herplant met een klomp land van de vorige groeiplaats. Zorgvuldig losmaken.
 • Temperatuur daalt. Voer regelmatig luchten uit. Installeer vaten water in de kas.

Het nemen van preventieve maatregelen om de oorzaken van geelverkleuring van de bladeren weg te nemen, kan in de kas worden verzameld met een goed gewas van tomaten met een uitstekende smaak.

Bekijk de video: Pepers en Paprika's kweken van zaaien tot oogsten (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send