Over de boerderij

Goede verzorging en groeiende planten katran

Pin
Send
Share
Send
Send


Katran is de naam die veel mensen voor het eerst horen, maar degenen die deze plant al hebben laten groeien, zijn er dol op. Het blijkt dat dit de "broer of zus" is van de bekende en zo'n wijdverspreide tuin mierikswortel. In de wilde vorm wordt gevonden in de steppen van de Krim, daarom ontving de naam "Krim steppe mierikswortel."

Wat is de steppe mierikswortel katran

Katran is een kruisbloemig kruid. Zijn volgende "familieleden" - kool, radijs, radijs, raap, mierikswortel. dank hoge weerstand tegen vorst en droogte, is een meerjarig gewas, hoewel veel tuinders het als een tweejarige plant kweken.

Plant zeer houdt van open ruimtesverlicht door de felle zon en perfect staat niet voor black-out.

In het eerste jaar vormt de plant een spreidende rozet van brede, grote bladeren met een hoogte van 60-120 cm. Vanaf het tweede jaar begint het te bloeien en zaden te geven, waardoor het aantal bladeren toeneemt.

De plant kan ook dienen als decor voor een huistuin, omdat er gedurende lange tijd luxueuze witte of roze bloeiwijzen op de struiken blijven hangen, die een sterk honingaroma uitstralen en actief bestuivers van insecten aantrekken.

De wortel van de steppe mierikswortel Katran

Wortel katrana staaf, gaat diep in de grond, erg sappig, vlezig, broos, het vlees is licht crèmekleurig. Qua smaak en nuttige eigenschappen is het vrijwel niet anders dan tuinmierikswortel, maar het is veel vruchtbaarder: in één jaar geeft het een gelijkmatige, krachtige, sappige stengel met een diameter van 1,5-5 cm en een lengte van 20-60 cm.

Het belangrijkste kenmerk van de katran van mierikswortel is dat het de site niet verstopt, de restanten van de wortels na de oogst van de planten groeien volgende lente niet.

Toepassingsgebieden

Katran - veel smakelijker en veel rijker aan chemische samenstellingdan de hel. Zowel bladeren als wortelstokken, die meer dan eiwitten bevatten, vetten, fytonciden (bioactieve stoffen die bacteriën doden), essentiële oliën, minerale zouten, zetmeel, pectine, inuline, nicotinezuur, caroteen, vitamine C, B1, B2, zijn geschikt voor voedsel.

Jonge groene vlezige en sappige bladeren worden gegeten, net als sla of asperges. Kruidige pittige smaak en karakteristieke geur vanwege het gehalte aan essentiële olie.

Wortelgroenten smaken als mierikswortel, maar sappiger en smakelijker. Gebruik vers voor het bereiden van geraspte tafel mierikswortel, sauzen, conserven of groente. In tegenstelling tot mierikswortel, kunnen gehakte wortels worden gekookt en gekookt.

De groene bladeren van de katran worden ook gegeten.

De plant heeft het vermogen zout van het lichaam verwijderen.

Hier is een van de medische recepten: vermaal 1 kg van de wortelstokken van de katran in een vleesmolen, voeg 4 liter koud water toe, breng aan de kook en laat het 5 minuten sudderen. Zeef het mengsel, voeg een pond honing toe. De voltooide medicinale stof wordt bewaard in de koelkast, gebruik 1 glas per dag. Herhaal de cursus 2 keer per jaar - in de lente en de herfst.

Teelttechnologie

De Qatran-fabriek reageert hierop vruchtbare, rijke zandige bodem neutraal. Maak in de verzuurde grond tijdens het graven as (300-500 g per 1 m² M).

De beste optie om te planten - zaaien onder de winterzaden.

De bedden zijn diep gegraven, ze maken humus, bevruchten met superfosfaat, voeg kaliumzout toe (50 g per 1 vierkante M).

Zaden nemen niet minder dan een erwt, omdat kleine zaden niet ontkiemen.

Katran zaden

In de grond vlak voor het begin van de rijp gezaaid op een diepte van 2-3 cm volgens het schema: tussen planten - 20-30cm, rijafstand - 50-60cm. Bij het zaaien in de herfst wordt de stratificatie van het zaad niet uitgevoerd (in de winter ondergaan ze natuurlijk doven), ontkiemen bij t 3-4 graden en scheuten verdragen gemakkelijk vorst tot t-5-6 graden.

Als zaden in de lente worden gezaaid, moeten ze binnen 90-100 dagen worden gepasseerd laagvorming: De gekalibreerde zaden worden geweekt, vervolgens gemengd met zand en opgeslagen in de sneeuw of in een koelkast bij een temperatuur van 0-10 graden tot het zaaien.

Op Rassadny manier kun je ook katran kweken. Voor deze zaailing op leeftijd 35-45 dagen met een rozet van 4-5 bladeren geplant op een vaste plaats. De lengte van de wortel moet minimaal 20 cm zijn, moet worden gepoot met een pen. Maar de kwaliteit van de wortel met deze methode van cultivatie is veel erger en de methode zelf is nogal omslachtig.

Plant zorg

Basiszorg komt op het juiste moment het losmaken van de grond, wieden en onkruid verwijderen. In het eerste jaar van cultivatie in het stadium van 2-3 echte bladeren sneden ze de quatrans door en lieten de sterkste scheuten op een afstand van 30-40 cm van elkaar liggen.

In het tweede jaar in het vroege voorjaar wordt de grond geschrobd of onkruid gewied (losgemaakt) en regelmatig water gegeven. Voor 2-3 jaar van het leven, de katran bloeit, vormt vruchten in de vorm van een pod met een zaadje.

Als je de wortel niet opgraaft en alleen bladeren gebruikt voor voedsel, dan is de plant 10-15 jaar kunnen op één plek groeien.

Oogsten en opslag

Oogst katran uitgevoerd op de tweede - het derde jaar van het groeiseizoen planten in de late herfst. De wortelstokken bereiken in deze periode een lengte van 50-60 cm, om ze niet te beschadigen, graven ze in met tuinvorken of nietjes. Goede wortelgewassen met een diameter van 5-8 cm. Ze zijn redelijk goed opgeslagen in de kelder (kan in het zand worden bewaard) of in de koelkast.

Katran - pretentieloze en nuttige plant. Als een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de spijsvertering te verbeteren, zijn aandoeningen van het maagdarmstelsel, hete sauzen en geraspte kruiden een uitstekend profylactisch middel voor verkoudheid.

Qatran heeft een verbazingwekkend vermogen om de groei van andere planten en tuingewassen te stimuleren - hiervoor is het voldoende om de grond eronder met katranbladeren te mulchen.

Het lange scala van voordelen en nuttige eigenschappen van dit gewas maakt het steeds populairder bij tuinders en stimuleert hen om het te cultiveren.

Bekijk de video: KOMKOMMER PLANTEN in je MOESTUIN (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send