Over de boerderij

Correct planten van bietenzaden in open grond

Pin
Send
Share
Send
Send


Rode biet algemeen bekende en nuttige groente. Het is gemakkelijk te kweken, lang opgeslagen. In vrij barre omstandigheden van ons land biedt ons essentiële vitamines tijdens de strenge winter en in de lente van beriberi. Onder de omstandigheden, als je de plant verzorgt en liefhebt, is het niet moeilijk om deze groente met zaden in de volle grond te planten.

De juiste tijd voor het planten van bieten in de volle grond

Beets worden op verschillende manieren geplant. Het kan worden geplant met zaden of zaailingen. Doe het in de lente of herfst, het is belangrijk om te voldoen aan de juiste data. Voorjaarsplanten van zaden in de volle grond wordt uitgevoerd in 1-2 jaar mei, na volledige opwarming van de grond.

Als de zaden in een onvoldoende verwarmde grond worden geplaatst, zullen de zaailingen beginnen te schieten en kan een goede oogst niet worden verwacht.

Je kunt bietenzaden planten in de herfst, eind oktober of novemberHet hangt van uw regio af. De landing gebeurt wanneer de luchttemperatuur daalt tot -4 graden. Haast je niet om te planten, als de geplante zaden wakker worden onder invloed van hitte, zullen ze sterven.

Bij het planten van zaden voor zaailingen worden dozen thuis of in een kas opgeslagen.

Soms worden bieten geplant met zaailingen. Met deze methode worden de zaden thuis in speciale dozen geplant. Je kunt zaden in het huisje planten in een kas of broeikas.

Zaden voor zaailingen moeten worden gezaaid begin april, een maand voordat ze op open terrein kunnen worden geplaatst. Het planten van bietenzaailingen geeft je de mogelijkheid om een ​​vroege oogst te krijgen en zaden te besparen, omdat je kunt planten op de bedden en spruiten die na het verdunnen overblijven.

De meest populaire variëteiten voor het kweken in het land of de tuin

Beets kan zijn suiker, voer of eten. Rassen van suiker en voeder worden meestal op industriële schaal geteeld en worden niet in zomerhuisjes gezaaid. Op tuinbedden is het gebruikelijker om rode bieten te zien.

Er zijn veel populaire variëteiten, ze verschillen in groeisnelheid en opslagtijd. Alle tafelvariëteiten onderscheiden zich door een hoge smaak en helderheid van kleur. Hier zijn enkele:

  1. Detroit. Vroege variëteit, exemplaren zijn niet erg groot met een uitstekende smaak. Wortelgewassen met een heldere claret kleur zonder ringen op een snede, met een gewicht van ongeveer 200 g. De kwaliteit levert hoge opbrengsten op.
  2. cilinder. Mid-seizoen fruitwortel. Volledig rechtvaardigt zijn naam. Rode biet, cilindrische vorm tot een lengte van 16 cm. Bestand tegen ziekten, lang bewaard.
  3. darkie. Middenseizoen variëteit met uitstekende opbrengst. Heerlijk, verliest geen kleur tijdens het koken. Gewicht 300-350g. Het heeft goede houdbaarheid.

Sommige variëteiten zijn uitstekend voor de middelste band, andere voor de Oeral en Siberië. Let bij het kiezen van zaaigoed op de weersfuncties van uw regio.

Rassen om te planten in Siberië en de Oeral

In de Leningrad en andere koude gebieden vooral populair Koopman, Koudbestendig 19, Gewoon Wonder. Deze variëteiten onderscheiden zich door een uitstekende weerstand tegen ziekte en koude, hoge opbrengsten. De cilinder is ook goed gewend in deze regio's.

Koudbestendig 19

Om in de buitenwijken te planten

In de buitenwijken en in het westen groeien veel soorten. Sommige tuinders geven de voorkeur aan sappige vroege variëteiten die niet tot in de lente kunnen liggen, maar erg lekker zijn en vitamines bieden in de herfst en de winter. Anderen zijn later rassen geplant, minder sappig, maar heel lang bewaard.

Vroege rassen omvatten Red Ball, Detroit, Mulatto. Ze geven allemaal hoge opbrengsten, onderscheiden zich door de intensiteit van kleur en goede smaak.

Bordeaux, Cilinder en Mona, hield ook van de Moskovieten. Dit zijn latere variëteiten, met hoge opbrengsten en opmerkelijke smaak, ze worden bijna een jaar bewaard.

Instructies voor het planten van bietenzaden in de volle grond

Bodemvoorbereiding

Voordat u een groente plant volgens de stapsgewijze instructies, moet u een bed bereiden voor bieten, doe het in het najaar. Elke zonnige, open goed gedraineerde plaats is gekozen, waar komkommers, tomaten of uien eerder groeiden. Groente groeit slecht op plaatsen waar vroeger wortelen of kool leefden. Brengt de buurt niet over met selderij en knoflook.

Je kunt een groente op dezelfde plek planten in 3-4 jaar. Het verdraagt ​​geen wateroverlast, het is beter om de bedden niet op kleigronden te plaatsen. Zonnige, goed doorlatende te planten plekken, wat deze groente nodig heeft voor een goede groei.

Het geselecteerde gebied is volledig vrij van delen van de planten (wortels, bladeren, zaden). Humus wordt in de grond gebracht, een complex van minerale meststoffen en de aarde wordt opgegraven tot op de diepte van een schop. Om de grond voor bieten minder dicht te maken, wordt de grond vermengd met zand of zaagsel. Een uitstekend plantaardig voedsel is houtas.

Bieten tolereren geen verse mest.

Als de grond in het geselecteerde gebied zuur is, voeg dan wat kalk toe en verander de pH in neutraal of alkalisch. De beste waarde voor bieten is 6-7.

In het voorjaar wordt de grond in de tuin losgemaakt met een hark en geïntroduceerd complexe minerale meststof. Cultuur vereist stikstof- en kaliumfosfaatkunstmest, evenals behandeling tegen ongedierte.

Zaden planten in de lente

Bietenzaden

Zaden worden gesorteerd en ze moeten 24 uur in oplossing worden gehouden. groeibevorderaar of houtas. Voor de bereiding waarvan 2 el. l ash schonk liters warm water in, meng goed.

Na 2 dagen wordt de oplossing uitgelekt, niet alleen bieten kunnen erin geweekt worden, maar ook het zaadmateriaal van andere groenten. Ash levert zaden een complex van essentiële mineralen. Na een dag worden ze gewassen en in een vochtige doek geplaatst voordat ze worden geplant.

Op het bed besteden gladde groeven met een diepte van 2-3 cm. Deze groeven werpen water af, sommige tuinders geven de voorkeur aan warm water. Wanneer water wordt geabsorbeerd, worden grote bietenzaden een voor een op een afstand van 10 cm van elkaar geplaatst en met aarde besprenkeld.

Bietenzaden zijn multi-groei, één bietenzaad geeft van 2 tot 6 scheuten. Opgevaren zaden, verdund na het verschijnen van 2 bladeren. De tweede keer dat de procedure wordt uitgevoerd wanneer 4 vellen verschijnen.

Herfst aanplant

Vaak worden bietenzaden gezaaid in de volle grond in de herfst wanneer de luchttemperatuur daalt. tot -4 graden. In dit geval wordt de grond op dezelfde manier voorbereid, maar het bed wordt hoog gemaakt, 20-25 cm, om niet weggespoeld te worden door smeltwater. De groeven in de herfst planten dieper 4 cm.

Zaadmateriaal tijdens het najaar planten is niet nodig om te laten weken en het bed wordt niet bewaterd.

Bij het planten in de herfst worden droge zaden geplant in droge grond.

Voordelen van herfstplanten:

  • zaadmateriaal perfect getemperd in de winter;
  • er worden voor de tijd minnelijke shoots geleverd;
  • de tijd is vrijgemaakt voor andere tuinzaken;
  • de oogst is veel eerder gerijpt.

Deze methode heeft slechts één nadeel, maar er moet rekening mee worden gehouden. Oogst bieten geplant voor de winter niet lang opgeslagen.

Om de zaden tegen vorst te beschermen, is het bed bedekt met stro op de top, je kunt het met sneeuw gooien. In de lente, wanneer de lucht opwarmt tot + 7-10 graden, wordt stro verwijderd. Met deze methode kunt u een vroege oogst krijgen, zelfs als de lente-warmte achterblijft.

Thuis planten voor zaailingen

Zaden worden geplant in speciale dozen of onder de film in het land, een maand voor de landing op open terrein. De afstand tussen rijen van 5-8 cm, tussen zaad 3-5 cm. Wanneer 2 bladeren verschijnen, worden de zaailingen uitgedund, waardoor de sterkste spruiten achterblijven, na het verschijnen van 4 bladeren, wordt het overvloedig gedrenkt, voorzichtig, samen met een kluit aarde overgebracht naar de open bedden.

Alvorens in de grond te planten, beginnen zaailingen te harden, dagelijks de film te verwijderen en de scheuten thuis te luchten. Naar spruiten zijn gewend aan hen nodig 7-10 dagen.

Geplant op een spruit, na 10 cm. Op jonge leeftijd schieten spruiten perfect wortel op een nieuwe plek. Zo'n goede manier geeft je de mogelijkheid om een ​​hoge, vroege oogst te krijgen en zaden te besparen, omdat alle spruiten geplant kunnen worden.

Zaailingen van bieten worden na 10 cm één spruit in de grond geplant

Op welke afstand en volgens welk plan om in de grond te landen

Op smalle en lange bedden wordt de groente vaak overlangs gezaaid, met de afstand tussen de zaden 10 cmen tussen rijen 20-25. Deze methode vergemakkelijkt de verzorging van gewassen. Dit is een methode met één regel.

Met de tweeregelige landingsmethode worden op een afstand twee rechte groeven gemaakt 25 cm van elkaar, laat dan een gratis tape van 50 cm breed. Dus afwisselend landen. Ze gebruiken ook een diagram van drie regels als de groente in 3 rijen wordt geplant, erdoorheen 20-25 cm. Dit wordt gedaan om het drenken, wieden en losmaken van de grond te vergemakkelijken.

Om een ​​groot gewas te laten groeien, moeten bieten regelmatig worden bewaterd en de grond in de bedden worden losgemaakt.

Biet onpretentieuze groente, die uitstekende opbrengsten geeft, als je de beschreven tips en geheimen volgt. Tuinders groeien het in de zuidelijke regio's, Wit-Rusland, de regio Tsjeljabinsk, de middelste gordel en de noordelijke regio's. Het is goed, in de vertrouwde ons eerste gerechten, verschillende salades, van het maken blanks voor de winter.

Het is heerlijk opgeslagen en voorziet ons van de nodige mineralen en vitamines voor de nieuwe oogst. Het is in staat om het bloed te reinigen en de spijsvertering te normaliseren. Al deze eigenschappen hebben de rode biet populair gemaakt bij verschillende landen en de geschiedenis van de teelt ervan is al vele eeuwen berekend.

Pin
Send
Share
Send
Send