Over de boerderij

Vervaldatums en op welke dag er 22 groenten ontkiemen

Pin
Send
Share
Send
Send


Zaaikomkommers en elke kweek hebben hun eigen houdbaarheid. Met dit concept wordt het leven van het zaad bedoeld. Vaak verwarren beginnende tuinders de op de verpakking aangegeven houdbaarheid met zaden met een houdbaarheid, waarbij de zaden een bepaald percentage ontkieming behouden.

Factoren die de kieming van zaden beïnvloeden vóór het planten

Onder de kieming van zaden impliceren percentage ontkiemde zaden. Houdbaarheid is afhankelijk van de volgende factoren:

  • luchtvochtigheid in de kamer;
  • temperatuur;
  • percentage vocht in de zaden;
  • zuurstof.

In de regel worden zaden opgeslagen in een donkere en droge kamer met goede ventilatie. Lage luchtvochtigheid draagt ​​ertoe bij dat zaad niet van tevoren ontkiemen, en goede ventilatie bijdraagt ​​aan het behoud van de levensduur van de zaden. Zonder de toegang van zuurstof sterven ze en kunnen ze nooit meer opstaan.

Voor volledige ontkieming is de aanwezigheid van deze componenten vereist:

  • vochtigheid;
  • een bepaalde temperatuur.

komkommers

Gekiemde komkommerzaden

Voor een goede kieming is komkommer nodig dat de temperatuur in de kamer was van +19 tot +25 graden. Bij deze temperatuur kunnen scheuten worden verwacht op de vijfde dag na het planten. In aanvulling op het tempo. lucht moet ook rekening houden met de grond.

Als de bodemtemperatuur lager is dan 13 graden, zal het zaad op zijn best ontkiemen en in het slechtste geval sterven.

tomaten

Tomatenzaden worden opgeslagen voor 5-6 jaar. Aan de temperatuur. ontkieming + 22 + 25 graden zal 5-7 dagen uitspruiten. Voor kieming waren hogere zaden vooraf in de groeistimulator te weken.

watermeloen

Dit kalebasgewas handhaaft de kieming van 6 tot 8 jaar. Ontkiemd bij een temperatuur + 20 + 30 graden. De term kieming van twee dagen.

watermeloen

Voordat u watermeloenzaden opbergt voor opslag, moeten ze goed worden afgespoeld van zoet sap, op een papieren handdoek worden gelegd om overtollig vocht te drogen. Gedroogde zonnebloempitten verzameld in een voddenzak en opgeslagen in een ruimte met matige vochtigheid, waardoor blootstelling aan direct zonlicht en licht wordt geëlimineerd.

bonen

Bespaart ontkieming 5-6 jaar. Ontkiemd wanneer + 10 + 11 graden. Op dag 10 verschijnen opnames.

Om zaden te verzamelen voor opslag, moeten de bonenpods 's morgens worden geoogst om kraken te voorkomen. Zaadmateriaal vóór verpakking voor opslag moet goed worden gedroogd en meerdere malen worden gedraaid tijdens het droogproces. Verpakt in stoffen zakken. Op een goed geventileerde plaats bewaren.

erwten

Erwtzaailingen

Erwten overal ontkiemen 5-6 jaar. Ontkiemt bij + 10 + 11 graden op de 7e dag. Bij het splitsen van de peulen is het onmiddellijk noodzakelijk om de verduisterde te achterover te leunen. Verspreid dan de verzamelde erwten in een dunne laag op papier en droog gedurende zes dagen.

Droog ze vervolgens in een papieren envelop of een voddenzak en bewaar ze in een ruimte met matige vochtigheid op kamertemperatuur.

Het is noodzakelijk om van tijd tot tijd het materiaal te controleren op de afwezigheid van ongedierte: wormen, knaagdieren, snuitkevers.

meloen

Er verschijnen opnames + 20 + 30 graden. Deze kalebas cultuur heeft een houdbaarheid. 6-8 jaar.

Ontkiemd op + 20-30 graden. Schieten verschijnen op de 8e dag. Voordat ze worden verpakt voor opslag, moeten de zaden goed worden gedroogd om het uiterlijk of voortijdige kieming te voorkomen. Het materiaal wordt in een glazen houder geplaatst. Het vocht in de container moet 6% zijn.

aubergine

Houdt de kieming overal 3-5 jaar. Ontkiemen met + 20 + 30 graden gedurende 10 dagen. Was de verzamelde zaden grondig, droog ze grondig en verpak ze in voddenzakken. Opslagtemperatuur + 10-15 graden.

aubergine
Verpakt in de zakken met zaden moet goed worden ingewreven om te voorkomen dat de zaden blijven kleven, wat hun kwaliteit doet afnemen.

Pompoen, courgette

Ontkiemen met + 20 + 30 graden binnen 10 dagen. Kieming blijft behouden 6-8 jaar.

Het is beter om het verzamelde materiaal van pompoen of courgette in de open lucht te drogen, maar ze te bedekken tegen direct zonlicht. Tijdens het drogen moeten de zaden worden omgedraaid. Bewaar bij + 10-15 graden in een goed geventileerde ruimte. Verzamelde zaden kunnen niet worden gewassen en scheidingswanden worden verwijderd.

kool

Zaad houdbaarheid 4-5 jaar. Kiemen met + 20 + 30 graden.

Om de koolzaadjes te controleren op kieming, moet je ze vijf dagen in een nat gaasje leggen. U moet ervoor zorgen dat het vocht niet verdampt en het gaas altijd nat is. Op de vijfde dag kunnen de broedzaden op zaailingen worden gezaaid. Scheuten verschijnen op de 10e dag. Binnen opslaan met een vochtigheid van 55% en een temperatuur van 0 + 5 graden.

Gekiemde koolzaden

maïs

Ontkiemt op dag 7 bij kiemtemperatuur + 20 + 30 graden. Neem voor het planten alleen grote zaden zonder schade en bewaar ze in 5% zoutoplossing gedurende 5 minuten om te controleren op ontkieming.

Geplant alleen degenen die in de loop van de week tot rust komen op de bodem. Houdt de kieming overal 2-3 jaar.

wortelen

Is houdbaar 2-3 jaar. Ontsproten op dag 10 bij kiemtemperatuur + 20 + 30 graden.

Om het ontkiemen van wortels te versnellen, wordt aanbevolen om in een voedingsoplossing te weken.

Om dit te doen, lost u 1 eetlepel as (een lepel zonder glijbaan) op in 1 liter water. De watertemperatuur mag niet lager zijn dan 30 graden.

Week de zaden 24 uur lang in een zakje in deze oplossing. Na het weken van de zaden, spoel en plaats in de koelkast gedurende 5 minuten voor harden, drogen en beginnen met zaaien.

wortelen

biet

Biet overleeft 1-2 jaar. Zaden en suiker en voederkiem na 8 dagen, bij een kiemtemperatuur + 20 + 30 graden.

Opslagtemperatuur 14-16 graden. Luchtvochtigheid is 50-60%. Deze temperatuur en vochtigheid zijn ook geschikt voor gewassen als: maïs, radijs, radijs, rapen en uien.

peterselie

Houdt de kieming tijdens 3 jaar. Optimale kiemtemperatuur + 20 + 30 graden. Scheuten verschijnen op dag 14. Opslagomstandigheden zijn vergelijkbaar met de bewaarcondities van bieten.

Voor het planten wordt aanbevolen om peterseliepitten met heet water te gieten om de essentiële oliën af te spoelen waarmee de zaden bedekt zijn. Watertemperatuur +50 graden. Doorweken versnelt het kiemproces aanzienlijk.

uien

Uienzaden zijn geschikt om overal te planten 3-4 jaar. Kiemt op temperatuur + 20 + 30 graden, geeft opnames op dag 12.

Uiensoep

Vóór het zaaien moeten de zaden op kieming worden gecontroleerd. 14 dagen voor het planten, wikkel ze in een vochtige doek en laat ze in een warme kamer. Gedurende deze tijd moet het servet op de een of andere manier worden bevochtigd, zodat de stof niet uitdroogt.

Giet na twee weken de zaadjes in een lompenzak en dompel ze gedurende 15 minuten onder in kokend water en dompel ze dan 1 minuut onder in koud water. Sta daarna nog 24 uur in een natte zak op kamertemperatuur.

Deze procedure verhoogt de immuniteit van zaden voor schimmelziekten.

peper

Houdt de kieming tijdens 3 jaar. Scheuten verschijnen 15 dagen, bij de kiemtemperatuur + 20 + 30 graden. Opslagtemperatuur +5 graden. Luchtvochtigheid 55-60%.

Ervaren tuinders hebben gemerkt dat middelgrote zaden, eerder gedesinfecteerd met een 2% -oplossing van kaliumpermanganaat en 5 uur gerijpt in een as-oplossing, beter kunnen groeien.

De oplossing is als volgt bereid:

  • water -1 liter;
  • as - 20 gram.

dille

Houdt de kieming overal 2-5 jaar. Ontkiemt bij + 10 + 12 graden.

Dillezaden geven de beste scheuten en weelderige greens, als je de zaden 72 uur in warm water laat weken. Zaden om in een voddenzak in slaap te vallen en in heet water te leggen. Tijdens het weken moet het water minstens 5 keer worden vervangen.

rabarber

Rabarberzaden na kieming

Houdbaarheid zaad 2-3 jaar. Ontkiemd wanneer + 20 + 30 graden. Schieten geeft op dag 14.

Voordat u in open grond plant, wordt het aanbevolen om de zaden gedurende 24 uur te laten weken voor zwelling en vervolgens in een vochtige doek te wikkelen voor kieming. Rabarber die is gegroeid uit zaden geeft een goede opbrengst pas na 2-3 jaar.

radijs

Houdt de kieming overal 4-5 dagen. Kiemt op temperatuur + 20 + 30 graden binnen 7 dagen.

Voor het zaaien, is het noodzakelijk om de zaden door een zeef met 2 mm cellen te zeven om de grootste te kalibreren voor planten. Geselecteerde zaden weken gedurende 48 uur. Dit moet worden gedaan om de kieming te versnellen.

salade

Zaad houdbaarheid 1-2 jaar. Kiemt op temperatuur + 20 + 30 graden binnen 10 dagen. Het ontkiemen van zaden hangt af van hun grootte en dichtheid.

Alvorens te zaaien, wordt het aanbevolen om de zaden in een groeibevorderaar te weken en vervolgens onder stromend water af te spoelen. Dit zal de opkomst van zaailingen versnellen.

Slazaailingen
Gedrenkt in de regen en gedroogde zaden zijn niet geschikt om te planten, dus vormen ze scheuren en waarom moeten ze worden afgewezen.

raap

Zaadontkieming wordt bewaard 4-5 jaar. Ontkiemd bij een temperatuur + 20 + 30 graden. De eerste scheuten verschijnen op de 7e dag.

Alvorens te zaaien, wordt aanbevolen om zaden gedurende 30 minuten te verwarmen. Zaden moeten in een glazen pot worden gedaan, goed worden gesloten en ondergedompeld in heet water. Watertemperatuur 55 graden. Na het opwarmen voor gemakkelijk zaaien, meng met nat zand.

selderij

Zaden blijven levensvatbaar voor 1-2 jaar. Kiemtemperatuur + 20 + 30 graden. Scheuten verschijnen na 14 dagen. Zaadopslag wordt uitgevoerd bij + 14-17 graden. Vochtigheid in de kamer 55-60%.

Selderijzaadjes ontkiemen lang vanwege het hoge gehalte aan zaden van etherische oliën. Voor het planten wordt aanbevolen de zaden 20 minuten onder te dompelen in een afvalzakje in heet water, en dan onmiddellijk 20 minuten in te dompelen en heel koud water. Laat het dan op een vochtig servet in een warme kamer staan ​​tot het uitkomt. Meng met nat zand en voer zaaiwerkzaamheden uit in de grond of in de kas.

radijs

De houdbaarheid van het zaad wordt gehandhaafd 4-5 jaar. Bij kiemtemperatuur + 20 + 30 graden geeft kieming op dag 7.

Voor een week en van boord gaan, is het aan te raden de zaden in een vochtige doek te weken. 5 dagen na het weken, neem een ​​servet in de zon en laat het 2 dagen opzwellen. Meng de gezwollen zaden met zand en zaai.

Gegevenspercentage kieming tot opslag

cultuurHoudbaarheidShoots (dagen)t% 1 jaar% 2 jaar% 3 jaar% 4 jaar% 5 jaar% 6 jaar% 7 jaar
komkommer6-84-819-2585959572604013
Tomaat, erwten, maïs, bonen5-64-810-118589838371760
kool4-53-62-3857559541400
Radijs, raap5715-17715749371200
biet57-820-22747069623400
selderij2-318-203-4462320000
Dille, peterselie2-312-223-44623230000
wortelen3-4104-56035227000
rabarber51415-17857569591400
Watermeloen meloen6-86-1513-1586889277909236
maïs5-81015-208680726233149
squash6-84-810-1285898383717632

Met inachtneming van de juiste temperatuur, de zorgvoorschriften en het handhaven van de nodige vochtigheid in de kamer, evenals het markeren van de zakken met zaadmateriaal, kunt u altijd rekenen op een goede snelle oogst.

Bekijk de video: Excel: rekenen met tijd en datums 1 (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send