Over de boerderij

Goede teelt en verzorging van broccoli in het open veld

Pin
Send
Share
Send
Send


Zeer vergelijkbaar met externe gegevens met broccoli bloemkool heeft niet minder waardevolle kwaliteiten en voordelen voor het menselijk lichaam. Daarom wordt de agrotechnologie van de groente beheerst door een toenemend aantal tuinders, waarbij de wintervoorraden aangevuld worden met een "vitaminebom". Met de juiste zorg is het kweken van groenten in het open veld eenvoudig en eenvoudig.

Beschrijving en kenmerken van broccoli

Broccoli wordt ook wel genoemd asperge kool. Het historische spoor van de groente kan worden teruggevonden in de manuscripten van de zestiende eeuw, maar het is op betrouwbare wijze bekend dat de hybride werd gefokt in de 6e tot de 5e eeuw voor Christus.

Gedurende vele eeuwen werden de vruchten uitsluitend in het noordoostelijke Middellandse Zeegebied (modern grondgebied van Italië) geteeld. En pas aan het begin van de achttiende eeuw valt kool in Engeland en andere Europese landen.

Later begonnen exotische gerechten met groene knoppen in het buitenland te verschijnen. Slaven vonden het product onmiddellijk goed vanwege de delicate smaak en rijke vitaminesamenstelling.

Broccoli behoort tot de koolfamilie, is een verwant van gewone kool.
Het eetbare gedeelte is niet het blad, maar ongeopende bloeiwijzen.

De plant is jaarlijks, de vruchtperiode is afhankelijk van de omstandigheden van teelt en verzorging. Eetbare deel worden beschouwd ongeopende knoppen, niet bladeren.

Het uiterlijk van de plant is vergelijkbaar met bloemkool, maar heeft een rijke groene kleur. Groente groeit en fruit voor meerdere maanden naar de rij.

Van een vrij hoge stam (60-90 cm) worden de rijpe bloeiwijzen van de toppen afgesneden, waarna de laterale knoppen actief beginnen te ontwikkelen. Een van de voordelen van de cultuur is een eenvoudig agrotechnisch werk, het kost een minimale inspanning om het fruit te laten groeien.

De juiste omstandigheden om te groeien in het land of in de tuin

Broccoli wordt gekweekt rassadny manier. Hiermee kunt u groenten verbouwen in centraal Rusland en de zuidelijke regio's. Zelfs het grillige Ural-weerhoudt niet om een ​​goede oogst te krijgen.

De plant draagt ​​adequaat over en scherpe temperatuurdalingen en droogte en de verhoogde luchtvochtigheid. Deskundigen adviseren tegen het gebruik van laat rijpende variëteiten voor gebieden met koele en korte zomers. Als geplant in dergelijke omstandigheden, dan bloeiwijzen in dergelijke omstandigheden gewoon geen tijd hebben.

Koolzaadtijd

Broccoli zaden

Geplant zaaien in de eerste helft van maart. Voor gefaseerde oogsten wordt het aanbevolen om op transportband te zaaien met een interval van 2 weken.

Vanaf 20 april zaden kunnen worden geplant in de volle grond, waardoor het zaadloze broccoli kweken om geen zaailingen thuis te laten groeien.

Voor het begin van het planten, worden de zaden gesorteerd, klein weggegooid of met tekenen van ziekte. De zaadbehandeling omvat de procedure soaking in warm water (temperatuur 50 graden) gedurende 15-20 minuten. Na het opwarmen moeten de zaden onmiddellijk 3-4 minuten ondergedompeld worden in koud water.

Om de groei te stimuleren en de beschermende functies te versterken, wordt aanbevolen om de zaden gedurende 15 minuten in Appin-oplossing onder te dompelen, vervolgens onder stromend water af te spoelen en tot een vloeibaarheidsstatus te laten drogen.

Voor het kweken van broccolizaailingen worden plastic bakken of houten kisten (minstens 25 cm diep) met drainagegaten aan de onderkant gebruikt.

Vul ze met drainage en los vruchtbare grond neutrale of licht zure omgeving.

Voor het planten op zaailingen zijn goed geschikt containers of houten kisten

In de doos met het substraat moet je groeven maken met een diepte van 1-1,5 cm. De zaden worden op een afstand uitgespreid 3 cm uit elkaar. Je kunt bedekken met turf of gebruikte grond. Het is niet nodig om het oppervlak onnodig naar beneden te duwen.

Voorwaarden voor zaadkieming:

 • de luchttemperatuur in de kamer moet ongeveer 20 graden zijn, de luchtvochtigheid is niet onder het gemiddelde;
 • matig hydrateren met een spuitfles indien nodig;
 • verlichtingsvereisten worden niet opgelegd.

Na 6-8 dagen verschijnen scheuten op het grondoppervlak.

Zaailing zorg

Na het verschijnen van scheuten moet de temperatuur worden verlaagd. tot 8-10 graden. Een week later stijgen de tarieven tot 15-20 graden. Speciale zorg voor de zaailingen is niet nodig, evenals er geen speciale geheimen zijn, het is belangrijk om de algemeen aanvaarde regels te volgen:

 • regelmatig water geven om de grond droog te houden;
 • goede verlichting (in maart is de dag niet lang genoeg, dus je kunt de fluorescentielamp markeren);
 • gebrek aan tocht.

Beitsen zaailingen

Duik broccoli zaailingen presteren wanneer jonge boompjes 2 weken bereiken
Na het bereiken van de zaailingen van twee weken oud, is het noodzakelijk om te duiken. Het is ideaal voor het transplanteren om veenpotten te gebruiken, waarmee de zaailingen later worden overgebracht naar het tuinbed.

Het proces van het plukken creëert een stressvolle situatie voor de planten, dus het wordt aangeraden om de kamertemperatuur gedurende enkele dagen met maximaal 21 graden te verhogen en papierschaduw van de zonnestralen te maken. Dus schiet gemakkelijker om te settelen in de nieuwe omgeving.

Een week later wordt het temperatuurregime ingesteld:

 • in de middag - 17 graden;
 • 's nachts - 9 graden.

5-7 dagen na de picks nodig hebben te voeden, inclusief belangrijk voor de ontwikkeling van sporenelementen van broccoli: boor, molybdeen, kalium, enz.

Voordat u zaailingen plant in een datsja, moet u 2 weken van tevoren beginnen verharding. Om dit te doen, worden de zaailingen elke dag enkele uren uit de machine gehaald om zich aan te passen aan de nieuwe habitat. Stel bloot dat de planten geen diepe schaduw nodig hebben en onder het open zonlicht.

Regeling en afstand bij landing op open terrein

Jonge boompjes zijn klaar om te planten in de aanwezigheid van 5-6 echte vellen
Zaailingen zijn klaar voor het planten in de volle grond na de vorming van 5-6 echte bladeren.

Deze periode valt vaak op half mei. Plaats onder het bed wordt geselecteerd aan de zonnige kant van de tuin. Goede voorgangers zijn:

 • granen;
 • komkommers;
 • bonen;
 • aardappelen;
 • wortelen;
 • uien.

Landing is ook geschikt voor planten na het kweken van sideratov. Maar na een raap, radijs, tomaten, bieten geplant broccoli is het niet waard.

De grond voor kool past los vruchtbare neutrale of zwak zure omgeving. Als aanzuring wordt waargenomen, moet dolomietmeel of gemalen ongeblorie worden toegevoegd.

Het jaarlijkse gebruik van het land voert het af, zodat elke herfst het wordt gevoed met mest of compost (4-5 kg ​​per 1 m2). In het voorjaar volstaat het om het bed te verrijken met complexe minerale meststoffen, waaronder stikstof.

De landing wordt uitgevoerd volgens het schema van 35x60 cm

Voor het planten wordt de grond geëgaliseerd met een hark. Het is ideaal om 's avonds of overdag te werken bij bewolkt weer, zodat de zaailingen snel op een nieuwe plaats beginnen. Het wordt aanbevolen om gaten voor zaailingen te hebben volgens het volgende schema: 35x60 cm.

De putten worden eerst bewaterd en vervolgens gevuld met kunstmest (5-7 gram minerale stoffen, een half glas houtas, een glas turf). Gevormde bedden bewaterd met warm water. Als er nachtvorst dreigt, moet je steunen bouwen en de plastic folie strekken.

Zorgregels

De zorg voor broccoli verschilt praktisch niet van bloemkool. De enige functie beschouwd gevaar voor direct zonlicht op jonge scheuten. Het zal nodig zijn om aandacht te schenken aan planten, die eenvoudige zonwering hebben opgebouwd met behulp van een karton of stof.

Irrigatie wordt uitgevoerd Een keer per week. Bij warm weer moet u de grond niet laten uitdrogen, zodat de waterfrequentie tot 3 keer per week wordt verhoogd. Het is echter belangrijk om te onthouden dat wateroverlast van de grond en stagnatie van water erin wortelrot kan veroorzaken.

Watergift broccoli wordt een keer per week uitgevoerd.

Het bevochtigen gebeurt via de wortels en door de plant te besproeien. De procedures moeten in de vroege ochtend of 's avonds worden uitgevoerd als de zon al ondergaat.

Na water geven of neerslag nodig hebben land omhoog op het bed. Bodemverrijking met zuurstof komt niet alleen het wortelstelsel ten goede, maar ook de bloeiwijzen.

Gelijktijdig met loskomen op de site onkruid wordt verwijderd. Ze creëren veel problemen voor groentegewassen, het aantrekken van insectenplagen en het verhogen van de luchtvochtigheid, en als gevolg daarvan ontwikkelen zich schimmelziekten.

Intensieve ontwikkeling van de cultuur is nodig regelmatige correcte voeding. Tijdens het groeiseizoen maak ze minstens 3 keer:

 • de eerste keer na 2 weken na het verplanten van zaailingen (1 kop van een oplossing van toorts per 10 liter water, een theelepel ureum);
 • de tweede voeding wordt 2-3 weken na de eerste (matchbox-salpeter tot 10 liter water) toegediend;
 • de derde keer dat de planten aan het einde van de zomer worden gevoerd (40 g superfosfaat, 10 g kaliumsulfaat, 20 g ammoniumnitraat, 10 1 water).

Wanneer de bloeiwijzen op de hoofdstam rijpen, verzwakt de kweek. Om de ontwikkeling van laterale scheuten te stimuleren, is het aan te bevelen elke snijbus te bevruchten met een voedingsvloeistof (40 g superfosfaat, 20 g ammoniumnitraat, 10 g kaliumsulfaat, 10 liter water).

Bij het zaaien van zaden in de volle grond, wordt de eerste topdressing gemaakt 3 weken nadat de kiem verschijnt.

Als topdressing en ziektepreventie kunt u een bedje van houtas poederen (1 kopje per m2).

Oogsten en opslag

Broccoli wordt verzameld tot de bloemen opengaan.

Verwijder de kool vóór de onthulling van zijn bloemen. Dit moment is gemakkelijk te missen, dus je moet opletten.

Bij het bepalen van de bereidheid van de groente om te snoeien, kunt u zich concentreren op de volgende functies:

 • Volwassen kop heeft een diameter van 12-14 cm;
 • kleur - donkergroen;
 • knoppen moeten worden gesloten (een signaal voor snelle reiniging is de vergeling van knoppen).

Meestal bereiken de bloeiwijzen daarna de gewenste mate van rijpheid 60-65 dagen na ontkieming van zaailingen. En je kunt oogsten tot de kou, en in de Oeral, en in Siberië, en in de buitenwijken.

Gesneden kool nodig in de vroege ochtend. Afsnijden, draaien van de stengel, is niet toegestaan, zijscheuten zijn beschadigd, wat verdere vruchtgroente broccoli uitsluit.

Hoofden worden ongeveer opgeslagen 3 maanden. Hiervoor worden de gunstigste omstandigheden gecreëerd: verkoeling en gebrek aan zonlicht. Thuis is het ideaal om voor dit doel het kelder- of groentecompartiment in de koelkast te gebruiken.

Alle sporenelementen en vitamines die nuttig zijn voor het menselijk lichaam zijn te vinden in broccoli in de meest verteerbare vorm. Bovendien is landbouwtechnologie betaalbaar. Daarom is het gewoon noodzakelijk om een ​​unieke groente op uw eigendom te verbouwen, laat staan ​​om er voor te zorgen.

Bekijk de video: LAN0007 (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send