Over de boerderij

Wat te doen als tomatenzaailingen dun en lang zijn

Pin
Send
Share
Send
Send


Verdriet en teleurstelling worden ervaren door tuinders, die in ruil voor hun tijd en moeite vervaagde, lange of dunne tomatenzaailingen thuis krijgen. Na het verplanten van ondermaatse zaailingen die slecht wortel schieten en slecht ontwikkeld zijn, over goede vruchtzetting, praten we zelfs niet. Vervolgens zullen we bespreken waarom zaailingen kunnen rekken, fleuren of bloeien, en wat ze moeten doen en hoe ze ze moeten voeren.

Problemen met tomaat zaailingen en is het mogelijk om ze te repareren

Ervaren tuiniers zijn bekend met de problemen die kunnen optreden bij het kweken van tomatenzaailingen. In dit artikel zijn de basisregels voor het planten van zaden en het verzorgen van scheuten geselecteerd, omdat de meeste redenen liggen in hun overtreding. De opgedane kennis helpt om problemen te voorkomen, niet alleen met tomaten, maar ook met peper, kool, komkommers en aardbeien. Agrotechnische eisen voor deze gewassen hebben veel gemeen.

De bovenstaande voorbeelden van standaard zaailingenituaties zullen deel gaan uitmaken van de handleiding van de tuinman voor het kweken van groenteplanten. En de aanbevelingen zullen de juiste acties aangeven om de toekomstige oogst te redden.

Tomatenzaailing op de vensterbank

Wat kunnen zaailingen missen? Voor een adequate beoordeling van de conditie van de scheuten, moet u precies weten wat gezonde tomatenzaailingen moeten zijn. De volgende tekens dienen als richtlijn:

 • verzadigde groene kleur van bladeren en steel;
 • groenheidselasticiteit;
 • de intensiteit van de ontwikkeling van scheuten komt overeen met de timing van deze fase van het groeiseizoen;
 • de steel wordt sterk en stabiel gevormd zonder buigingen in de zijkant.

Tegen de tijd dat de zaailingen klaar zijn om in de grond te worden geplant, moeten ze opgroeien tot 25-35 cm, de stengel moet worden versterkt tot een dikte van 8-10 mm. Ook een must factor is de aanwezigheid van 7-10 bladeren en de eerste bloem borstel gevormd.

Als tegen de tijd dat u plant op een zaailing van minder dan 6 bladeren, moet het hieronder gelegen paar voorzichtig worden verwijderd en in de verwarmde grond worden geland tot de diepte van de gescheurde vellen. Onderontwikkelde scheuten zijn beter te verwerpen, ze sterven nog steeds of zijn ziek.

Oorzaken van zeer dunne en lange stengels

Onder de belangrijkste redenen die leiden tot het dunner worden van zaailingen:

 • overmatig water geven (de ontwikkeling van het wortelgedeelte is opgeschort, alle krachten zijn gericht op de groei van groen);
 • bij niet-naleving van het luchtvochtigheidsregime (droge en hete lucht verdunt het bovengedeelte van de scheuten);
 • gebrek aan verlichting (spruiten die zich uitstrekken tot zonlicht);
 • zaad zaaien voor op schema (plan de landing is niet eerder dan 20 maart, wanneer de dag van het licht snel toeneemt);
 • overtreding van het schema van het maken van aanvullende voeding (van teveel of gebrek aan voedingsstoffen laten de bladeren verdorren en verzwakken en de stengel wordt dun);
 • sterk dicht zaaien (zaailingen verstrengelen, schaduw creëren voor elkaar).

Intensieve zaadbereiding kan ook een intensieve groei van zaailingen veroorzaken. Koop beter zaad in gespecialiseerde winkels. Bij het kopen van handen is het noodzakelijk om de korrels te verwerken met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat voor desinfectie.

Sluit omhoog van tomatenzaailingen

Aanbevelingen voor het voorkomen van het dunner worden van de stelen van zaailingen en ongecontroleerde groei:

 • voeden na het zaaien mag niet meer dan 1 keer in 10 dagen zijn (gebruik organische of minerale meststoffen);
 • het eerste voer wordt 10 dagen na het verschijnen van zaailingen (nitrofosfaatoplossing) ingebracht, het tweede - na 10-12 dagen (oplossing uit houtas en ammoniumnitraat);
 • Bij intensieve groei van zaailingen wordt aanbevolen om 2 onderste bladeren te verwijderen en een laag grond te gieten;
 • Watergift mag niet overmatig zijn, droge lucht kan worden afgesteld door een luchtbevochtiger te installeren (als alternatief voor handmatige bevochtiging met een spuitfles);
 • zaden moeten worden vermalen op een afstand van 8-10 cm, zinken naar een diepte van 1,5-2 cm, 2-3 zaden elk;
 • om het vak voor zaailingen of een pot te vullen met vruchtbare grond, die gedesinfecteerd moet worden;
 • na de vorming van 2 vellen moet je de scheuten in aparte containers (plectra) overplanten.

Als de aanbevolen maatregelen het probleem niet hebben opgelost, kunt u speciale preparaten gebruiken: groei stoppen of atleet. De samenstelling van de fondsen omvat voedingsstoffen die in korte tijd het tekort aan essentiële sporenelementen in de bodem opvullen. Na verwerking is er een suspensie van de groei van het bovenste deel van de plant, wordt de stengel sterker, wordt deze dikker. Kracht en wortelstelsel verkrijgen.

De geldigheid van geneesmiddelen die de ontwikkeling van zaailingen stabiliseren, is beperkt tot zeven dagen, dus voor de periode van het kweken van zaailingen zijn slechts 2-3 behandelingen toegestaan.

Tomaat zaailing op de vensterbank is bleek, zwak en dun

Vaak beginnen groeiende zaailingen te vervagen en wordt de stengel dun. De oorzaken van het probleem kunnen liggen in het volgende:

 • onvoldoende verlichting (van het ontbreken van lichte scheuten begint intens te reiken naar de zon);
 • dichtheid van zaaien (scheuten getrokken vanwege de gecreëerde schaduw);
 • overmaat of tekort aan stikstof;
 • verhoogde luchttemperatuur;
 • overtreding van water geven.
Verzorging van tomatenzaailingen

Reanimeer zaailingen zullen eenvoudige gebeurtenissen helpen. Allereerst is het noodzakelijk om de methoden van drenken en toepassing van bemesting aan te passen. Bij het gebruik van kunstmeststoffen is het noodzakelijk om de gebruikte dosering te regelen, het is onmogelijk het volume te verminderen of te verhogen dat in de instructies wordt aanbevolen.

Als zonlicht voor het normale groeiseizoen niet voldoende is, moet u een lamp over de planten plaatsen. Er dient te worden opgemerkt dat de duur van de daglichturen voor tomaten ten minste 12 uur moet zijn.

Door voor elke sprout de nodige ruimte en voedsel te bieden, kunnen er tijdig picks worden gedaan. Schieten veroorzaken geen schaduw en trekken alle sporenelementen uit de grond, waardoor naburige zaailingen beroofd worden.

De meest voorkomende oorzaak van bleekheid is het gebrek aan stikstof in de grond.. De situatie kan worden verholpen door de zaailingen te irrigeren met een nutriëntmengsel van ureum (1 eetlepel L.) en water (10 l.). Na zo'n voeding moet de kist of potten worden verplaatst naar een koele, maar lichte plek, waar de temperatuurindicator niet boven 8-10 ° uitkomt.

Als de oorzaak van blancheren van groen een oververzadiging van de bodem met stikstof is, moet er superfosfaat aan worden toegevoegd (3 eetlepels geld per 10 liter water).

Heldere bladeren van tomaten en wat ze misschien missen

In het geval van een verandering in de kleur van het gebladerte, moeten de redenen worden gezocht in de volgende factoren:

 • gebrek aan stikstof (de zaailing raakt onvolgroeid, de stengel wordt dunner, de bladeren worden bleek);
 • ijzertekort (verkleuring van bladweefsel tussen de aderen);
 • magnesiumtekort (marmering wordt gevormd).

Onregelmatige irrigatie of gebrek aan verlichting kan ook een probleem veroorzaken.

Om klaring van zaailingen te voorkomen, wordt het aangeraden om complexe kunstmeststoffen te gebruiken voor dressings. Alle noodzakelijke micro-elementen zijn opgenomen in hun samenstelling, daarnaast is het veel gemakkelijker om de dosering te houden.
Het planten van tomatenzaailingen in de volle grond

Een van de mogelijke oorzaken van bliksemgroen:

 • zonnebrand (als de doos is geïnstalleerd op het raam waar direct zonlicht valt);
 • onjuiste grond (gebrek aan sporenelementen in combinatie met zware structuur);
 • bij het gieten van de greens.

Als het gebladerte wordt beschadigd door zonlicht, zal spuiten helpen de plant te reanimeren met Appina of op een andere manier die het immuunsysteem van de kweek stimuleert. Bij het ontbreken van een geschiktere plaats voor zaailingen dan een vensterbank, is het de moeite waard om te zorgen voor lichte schaduw (tule, gaas, papier).

Bij irrigatie is het niet nodig het bovengrondse deel met water te vullen. Van deze kleur kan gebladerte veranderen. In dit geval is het voldoende om de wijze van irrigatie en de methode voor het inbrengen van de vloeistof (aan de wortel) te bekijken.

Bij het overwegen van verschillende opties voor de oorzaken moeten schimmelinfecties niet worden uitgesloten, met name bij het gebruik van onbehandelde zaden.

Waarom zaailingen kunnen rekken en hoe ze later kunnen worden geplant

De redenen voor het zeer sterk uitrekken van tomatenzaailingen kunnen zijn:

 • gebrek aan natuurlijk licht;
 • plantdichtheid (scheuten creëren schaduw);
 • te hoge temperaturen.

Om te voorkomen dat de stengel langer wordt, moet je de eenvoudige richtlijnen volgen.

 • Zorg tijdens de periode met kort daglicht voor extra verlichting boven de zaailingen. Fluorescentielampen, bevestigd op een hoogte van 50 cm vanaf scheuten, zijn meer geschikt. Gebruik geen gewone gloeilampen, deze vormen warmte, wat rampzalig zal zijn voor zaailingen.
 • Het temperatuurregime voor beplante zaden moet minimaal 21-23 ° zijn. Na ontkieming van zaailingen daalt de indicator tot 16-20 °. Het is beter als de dag- en nachtstanden 2-4 graden verschillen (overdag - 18-20 °, 's nachts - 15-16 °). Dan zal de intensiteit van de scheutgroei onder controle zijn.
 • Na het vormen op de stengel van twee bladeren, maken tuinders een keuze. Deze procedure biedt toegang tot zonlicht voor elke plant, waardoor er ruimte is voor ontwikkeling. De pick vertraagt ​​de groei van zaailingen, waardoor het wortelstelsel en de stengel een kans krijgen om te versterken.
 • Frequent en sterk water geven van zaailingen is niet nodig. Genoeg 2 keer per dag irrigatie. Indien nodig wordt de grond bevochtigd met een sproeier om de luchtvochtigheid te behouden.
Verlichte bladeren op tomatenzaailingen

Wat te doen als tomatenzaailingen beginnen te bloeien voordat ze op de grond worden overgeplant

Het planten van bloeiende tomaten op de bedden is ongewenst. Maar wat te doen, zaailingen begonnen lang te bloeien voordat ze in de volle grond gingen planten? Je kunt het probleem oplossen door de shoot te verkorten, vooral als deze sterk langwerpig en dun is. Dit moet 2-3 weken worden gedaan voordat de zaailingen naar de tuin worden overgebracht, voordat snoeien niet de moeite waard is, omdat andere scheuten kunnen groeien en bloeiwijzen uit de tijd opnieuw kunnen vormen.

Bij het inkorten van een jonge boom moet de hoofdregel worden nageleefd: hoe hoger de plaats van snoeien, hoe minder stress de plant zal ervaren.

Snijd de vlucht om in het water te planten om te rooten en tegen de tijd van ontscheping zal het aantal zaailingen toenemen. Er zijn verschillende opties om te trimmen, maar het verkorten van het tweede echte blad wordt als het meest optimaal beschouwd. Van de ingekorte jonge boom zal de struik die al in 2 stelen is gevormd, blijken.

Onder andere manieren om de bloei van zaailingen te voorkomen:

 • verwijdering van onderste bladeren;
 • bloemen scheuren.

In dit geval moeten de bloeiwijzen niet worden betreurd, de tomaat gooit nog steeds bloemstelen uit, maar voor een goede vruchtzetting is het beter als dit proces plaatsvindt in de tuin.

Wanneer je voor zaailingen zorgt, moet je er zorgvuldig naar kijken, de plant zelf geeft een hint over de problemen. Eventuele veranderingen in het uiterlijk van de bladeren of de stengel moeten worden gewaarschuwd. Het probleem vroegtijdig oplossen, de kans op het corrigeren van de situatie neemt toe. En het is mogelijk om gezonde planten in de volle grond te planten.

Bekijk de video: Verspenen van plantjes met een lange stengel. (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send