Over de boerderij

Hoe en wat mulchen van tomaten in de kas produceren

Pin
Send
Share
Send
Send


In de wereld van vandaag wordt veel aandacht besteed aan de teelt van biologische producten en groenten. Er worden geavanceerde en verbeterde agro-industriële technologieën geïntroduceerd die het mogelijk maken om een ​​rijke oogst van tomaten te verkrijgen in polycarbonaatkassen tegen minimale kosten. Een van die technologieën is mulchen - het oppervlak van de vruchtbare grondlaag bedekken met materialen van natuurlijke of kunstmatige oorsprong. Laten we uitzoeken of we de tomaten in de kas moeten mulchen en hoe dat moet.

Het doel van mulchen tomaten in kassen en open grond

De belangrijkste doelstellingen van het mulchen van tomaten die in de kas worden gekweekt en in het open veld, zijn:

  1. Bescherming van de kasbodem tegen overmatige verdichting en de vorming van een ondoordringbare korst;
  2. Het natuurlijke vocht en de temperatuur van de bodem gedurende lange tijd waarborgen;
  3. Het verminderen van de frequentie van irrigatie en de hoeveelheid gebruikt zoet water;
  4. Voorkomen van de ontwikkeling en overdracht van pathogenen en plagen van bodem naar planten;
  5. Bescherming tegen het drogen van de toplaag van de kasbodem als gevolg van de werking van intense zonnestraling;
  6. Verbetering van de bodemvruchtbaarheid en verhoging van de totale opbrengst van tomaten.
Mulch tomatenbed met zwarte film

Eigenaardigheden van meelsnijden van tomaten

In omstandigheden van een gesloten kasruimte en verhoogde temperatuur vindt het versnelde proces van vochtverdamping plaats. Hoge luchtvochtigheid vertraagt ​​de groei en ontwikkeling van tomaten, creëert gunstige omstandigheden voor de opkomst van verschillende ziekten. Daarom is de introductie van mulch het belangrijkst in de omstandigheden van de glastuinbouw van groenten.

Benodigde materialen

De meest voorkomende zijn de volgende materialen:

  • organisch (natuurlijk): zaagsel, hooi of stro, vers gemaaid gras, compost;
  • anorganisch (kunstmatig): papier en karton, film, dakleer, dakleer en andere soorten materialen voor het coaten van rollen.

film

Een ondoorzichtig met licht gestabiliseerde film kan als een filmmateriaal worden gebruikt. Voordat de folie op het bed wordt gelegd, wordt deze over de hele lengte rechtgetrokken en gefixeerd. Voor het planten van zaden of zaailingen, zijn speciale gaten vooraf gemaakt in de film.

Gemaaid gras

Het gemaaid gras behoudt gedurende lange tijd het natuurlijke bodemvocht in de kas, waardoor het aantal gietbeurten meerdere keren kan worden verminderd. Ter bescherming tegen schadelijke insecten wordt vers gemaaid gras fijngemalen en meerdere dagen in de zon gedroogd.

Vers gemaaid gras tomaten

Hooi (stro)

Mulchen met gedroogd gras of stro helpt onkruidontkieming te voorkomen en biedt een betrouwbare gewasbescherming tegen ongedierte. Bij het verbouwen van laaggroeiende soorten tomaten speelt hooi de rol van strooisel voor daarop liggend fruit. Vruchten blijven altijd droog, schoon en daarom niet vatbaar voor bederf of infectie door pathogene bacteriën.

Mulchtuin van tomaten met hooi

Papier (karton)

Voordat je een bed van kranten, papier of karton mompelt, wordt de grond rond de tomaten losgemaakt en bovendien bemest. Vervolgens wordt het papier fijngestampt en een laag op het bed gelegd, vooraf bevochtigd met water of een oplossing van vloeibare mest (compost).

Wanneer toegepast zonder te pletten, wordt een groot aantal gaten vooraf gemaakt in het papier zodat lucht en vocht ongehinderd kunnen passeren.

Het grootste nadeel van papier is de afwezigheid van bruikbare stoffen, daarom wordt boven de gelegde laag een laag vruchtbaar organisch materiaal toegevoegd.

Mulching bedden met papier

zaagsel

Mulchen met zaagsel wordt als de meest gebruikelijke methode beschouwd.

De dikte van de laag wordt verondersteld 10-15 cm te zijn.Een dunnere laag kan snelle onkruidontkieming veroorzaken. Zaagsel houdt perfect de bodemvochtigheid, zodat de grond altijd in een natuurlijke, vochtige toestand is. Zaagsel maakt het makkelijker om onkruid te wieden en te verwijderen. Zaagsel absorbeert perfect en laat overtollig water door.

Het grootste nadeel van zaagsel is dat ze de meeste nuttige sporenelementen (vooral stikstof) uit planten halen en bijdragen aan de oxidatie van de bodem.

De gelegde laag van houtmulch wordt geïmpregneerd met een oplossing van ureum om extra grond van stikstof te voorzien. Om oxidatie van de grond te voorkomen, wordt gebluste kalk of krijt aan het zaagsel toegevoegd.
Zaagsel op tomaten in een kas als mulch

compost

Compostmulch is het meest uitstekende type bescherming en voeding van tomaten in de kas.

De structuur van het strooisel moet volledig verrot, homogeen, kruimelig, geurloos zijn, zonder de toevoeging van zaagsel en eventuele onzuiverheden. Paardenmest is het best geschikt als compost voor tomaten.

Als aanvullende bodemmeststof heeft de toepassing van meststoffen in de vorm van een vloeibare compostoplossing het beste effect.

De laagdikte bedraagt ​​20 cm. Tegelijkertijd worden zaailingen en zaailingen van serretomaten niet in de grond geplant, maar rechtstreeks in de compost, tot een diepte van 1-3 cm.

Licht gecomposteerde tomaten

Ongeschikt voor mulchmaterialen

Het wordt niet aanbevolen om schors en bladeren van naaldbomen te gebruiken als mulch voor in de kas geteelde tomaten.met specifieke vluchtige stoffen en essentiële oliën die de vitale activiteit van nuttige micro-organismen kunnen verstoren. Het meest correcte en effectieve is het verbranden van deze componenten, gevolgd door het gebruik van as.

Mulchen met een doek

Wordt ook beschouwd als ongeschikt tol (dakvilt) met giftige stoffen. Niet aanbevolen voor gebruik van zuiver veen, wat bijdraagt ​​aan de oxidatie van de grond.

De bekwame keuze van de methode en het materiaal voor het mulchen leidt dus tot een aanzienlijke verlaging van de kosten voor het telen van tomaten in de kas. Dankzij de vele voordelen van deze procedure kunt u een rijke en hoogwaardige oogst van deze mooie en gezonde groenten krijgen.

Bekijk de video: Succesvol aardbeien telen in een voedselbos-setting (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send