Over de boerderij

Juiste verzorging van tomaten na het landen in de grond

Pin
Send
Share
Send
Send


Tomaten zijn eenvoudige planten die gemakkelijk te onderhouden zijn, maar om geen klein of ziek fruit te krijgen, moet je wat aandacht besteden aan de cultuur. De plant reageert heel goed op regelmatig water geven en aankleden, belonen tuinlieden met een overvloedige oogst. In deze review zullen we het hebben over de juiste verzorging van tomaten na het planten op open terrein.

Stadia zorgen voor tomaten na de landing in de grond

Alleen met goede en tijdige zorg kun je een goede oogst van tomaten krijgen

Na het selecteren van een variëteit en het planten van zaailingen op een tomatenbed, is het noodzakelijk om te zorgen voor tijdige verzorging, die erin bestaat de plant te voorzien van voedingsstoffen en vocht. Naast de basisbehoeften zijn er ook andere die niet minder invloed hebben op het groeiseizoen. De details van het werk zijn te vinden in dit artikel.

Juiste watergift

Tomaten reageren gelijk op het gebrek aan en het teveel aan vocht, dus irrigatie wordt uitgevoerd terwijl de grond droogt. Voor de bloei is de periodiciteit 1 keer per week, bij het vormen van fruit wordt de watergift verhoogd tot 2-3 keer per week. Bij warm weer met hoge temperaturen overdag, zal het nodig zijn om de grond om de dag of zelfs dagelijks water te geven (focus op de mate van droogte van de grond). Procedures moeten alleen in de vroege ochtend of late avond worden uitgevoerd. De avond heeft de voorkeur, omdat het vocht langer in de grond zal blijven, wat betekent dat de plant comfortabeler zal zijn.

Druppelbevloeiing wordt niet alleen gebruikt voor irrigatie, maar ook voor organische meststoffen van tomaten

Uitrusting van het irrigatiesysteem, de voorkeur moet worden gegeven infuus of ondergrondse optie. Besproeien hydrateert de toppen, terwijl het risico op het ontwikkelen van schimmelziekten, in het bijzonder toprot, toeneemt. Irrigatie kan ook worden uitgevoerd onder de wortel of langs de groeven. Voor de preventie van ziekten wordt aangeraden om houtas toe te voegen aan het bezonken water. En wanneer de eierstokken verschijnen, wordt aspoeder rond de struiken gesprenkeld voor een betere vruchtzetting.

Het wordt niet aanbevolen kraanwater te gebruiken om te bevochtigen. Meer geschikt en opgewarmd de optie voor putten. De snelheid van vloeistof per bus is 8-10 liter.

Periodiek water geven in combinatie met de introductie van bladdressing. Om dit te doen, worden minerale meststoffen opgelost in het water dat wordt gebruikt voor irrigatie. Daardoor wordt de tijd die aan beide procedures wordt besteed verminderd.

Tomaten maskeren

Als je de stiefkinderen van tomaten niet verwijdert, zullen ze zich krachtig ontwikkelen en zal de plant veranderen in een meerstammige struik met veel bloemen

Sommige tuinders onderschatten de procedure om tomaten stil te houden, aangezien een vertakte struik en een groot aantal scheuten de opbrengst verhogen. werkelijk de plant heeft niet genoeg kracht voor alle eierstokken, daarom worden vruchten vaker klein gevormd of hebben ze eenvoudigweg geen tijd om te rijpen. Het probleem is opgelost door nutteloze scheuten te verwijderen. Dit moet gedaan worden terwijl ze nog klein zijn (3-5 cm). Als tijd verloren gaat en ze al groei hebben gekregen, dan is het niet logisch om een ​​pasynkovanie uit te voeren.

De procedure wordt begin augustus uitgevoerd. Alle stiefkinderen worden uit de bush verwijderd, waardoor er 2-3 bladeren boven de vruchten overblijven. Soms wordt het jammer om de bloeiwijzen af ​​te scheuren, maar dit zal de rijpende vruchten ten goede komen (ze zullen veel groter zijn).

Een andere manier om te knijpen houdt in het verwijderen van extra scheuten om de 10 dagen. In dit geval wordt een van de opties voor de vorming van de struik gekozen: in een stengel, in twee of drie. De keuze is gebaseerd op het merk.

Sproeien tegen ongedierte en eten

Het besproeien van de bedden met tomaten moet niet alleen gebaseerd zijn op het detecteren van insecten, maar ook op preventie, aangezien tomaten de meest kwetsbare zijn onder de koolzaadachtige gewassen. Wat vraag je om te spetteren?

In de plantfase worden de wortels van zaailingen gedrenkt in een insecticide-oplossing. (bijvoorbeeld Aktar) om te beschermen tegen draadwormen, junkever en luizen. Vóór de periode van vrucht dragen, worden de bedden periodiek behandeld met fungiciden (Kvadris, Ridomil Gold), die de ontwikkeling van schimmelziekten voorkomen.

Je kunt folk remedies gebruiken. Het besproeien van de struiken met aftreksels van uienschil, houtas en knoflook wordt als tamelijk effectief beschouwd. Om insecten af ​​te schrikken geschikte afkooksels van geurige planten: farmaceutische kamille, alsem, calendula, enz.

Tomaten worden helemaal aan het begin van de bloei besproeid, evenals met het verschijnen van eierstokken.

Tomaten voeren heeft tijdens het groeiseizoen ten minste drie keer nodig. Op voedselarme gronden wordt dit systematisch elke 2 weken gedaan. Meststoffen worden zowel organisch als mineraal gebruikt. Het stikstofgehalte daarin moet kleiner zijn dan kalium en fosfor. Hoeveel meststof moet worden verwerkt?Een van de opties voorziet in een dergelijke samenstelling:

 • 50-60 gr. superfosfaat;
 • 30-40 gr. kaliumchloride;
 • 15 gr. ammoniumnitraat;
 • 10 liter water.
Als de bloeiwijzen en de eierstokken worden afgestoten, mist de plant sporenelementen (boor). U kunt een oplossing van boorzuur (1 gr.) En water (1 l) bereiden. Sproei greens in de middag.

Cultuur reageert goed op de oplossing van vogeluitwerpselen. Het verdient de voorkeur complexe meststoffen te gebruiken die sporenelementen bevatten zoals magnesium, boor, koper en zink. Onder de populaire tools: Meester NPK-17.6.18, Kristlon en anderen.

Hilling en loslaten

Na elke besproeiing is het raadzaam om de grond enigszins los te maken (de onderdompeldiepte is ongeveer 3 cm). Dit draagt ​​bij aan het vasthouden van vocht in de bodem, geeft toegang tot zuurstof. De eerste losmaking kan worden gedaan na de eerste irrigatie van de zaailingen. De regelmaat van de procedures - 1 keer in 10-14 dagen. Wanneer de struiken groeien en de gangpaden versmallen, kan het losraken worden gestopt.

Het losmakingsproces wordt rationeel gecombineerd met wieden. Onkruid trekt ongedierte aan, creëert schaduw van tomaten, dus het gevecht tegen hen staat voorop.

Om de vorming van extra onvoorziene wortels te stimuleren, is het aanhouden van tomatenstruiken aan te bevelen. Ze worden gevormd vanaf de onderkant van de stengel, maar alleen in natte grond. Rij de grond onder de plant moet meerdere keren tijdens het seizoen. De eerste procedure wordt uitgevoerd in 2-3 weken na het planten van de zaailingen. De tweede keer dat de bedden gewassen worden, is na 2 weken gedaan. Om de tomaten niet opnieuw te verwonden, wordt de gebeurtenis gecombineerd met losmaken en wieden.

Met behulp van hilling kunt u het uiterlijk van extra wortels op de struik bereiken

Vormen van tomatenstruiken en brekende bladeren

Het is noodzakelijk om struiken alleen te vormen in die planten die vatbaar zijn voor vertakking. Als een ras wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van een enkele stengel, is er geen procedure nodig.

Er zijn verschillende manieren om struiken te vormen:

 • in een stam;
 • in twee stelen;
 • in drie stelen.

Wanneer u een optie kiest, is het de moeite waard om de kenmerken van de variëteit en de klimatologische omstandigheden in de regio te bekijken. In het zuiden van het gebied kunnen meer takken op de tomaat worden achtergelaten. Het is belangrijk op te merken dat de vruchten die niet worden gevormd op de hoofdsteel kleiner zijn.

Bij het kiezen van een methode in één stam Alle stiefkinderen die een lengte van 3-5 cm hebben bereikt, moeten worden verwijderd. Om ervoor te zorgen dat de tomaat niet alle bloemen en eierstokken kwijt raakt, wordt aanbevolen om eerst de scheuten die onder de borstels groeien af ​​te snijden.

Vorming van een struik van een tomaat in twee stengels

Als een tomaat in twee stelen wordt gevormd, dan moet je een zijschezing achterlaten, die bij de eerste borstel is gevormd. En bij het kiezen van de derde methode, wordt het aanbevolen om de sterkste stiefzoon te laten ontwikkelen onder de tweede borstel.

Verwijder overtollige scheuten moeten regelmatig zijn, de enige beperking van de procedure is de hitte. Onder dergelijke omstandigheden verdraagt ​​de plant geen verwondingen.

De spruiten afsnijden moet heel voorzichtig zijn, ze met duim en wijsvinger omklemmen. Noodzaak om over jezelf heen te gaan en abrupt naar de zijkant. U kunt ook een mes met een scherp mes gebruiken. Wanneer u de stiefzoon snijdt, tast dan de hoofdsteel niet aan, het is beter om 1-2 mm van de ontsnapte foto te laten staan.

Bodem mulchen

Het vullen van de grond met mulch maakt het mogelijk om het aantal irrigaties te verminderen, te wieden en los te maken. Dergelijke besparingen zijn eenvoudig nodig voor zomergasten die sites alleen in het weekend bezoeken. Naast het verminderen van de complexiteit van het proces, wordt de grond beschermd tegen uitdroging.

De haalbaarheid van mulchen kan worden beoordeeld op basis van de volgende voordelen:

 • verlagen wietgroei (vermindering van de hoeveelheid onkruid);
 • stabilisatie temperatuur condities en bodemvocht;
 • bescherming tegen vochtverdamping;
 • het voorkomen vorming van schors op het grondoppervlak;
 • regenwormen echtscheiding beter onder een soort van bontjas, die de broosheid van de bodem verhoogt.
Om het aantal gietbeurten te verminderen en de fruitrijping te versnellen worden tomaten gemoutched

Turf, droge bladeren of stro, zaagsel wordt gebruikt als mulch. Ook gevallen compost zal doen. In de tuinafdelingen van hypermarkten kunt u vandaag kunstmatige mulch kopen, die verschilt door meervoudig gebruik. Laag moet ongeveer 6-8 cm zijn, om licht door te laten. Dit voorkomt de snelle groei van onkruid.

Rondom de tuin met tomaten aandacht, is het noodzakelijk om de maat te observeren bij water geven en bemesten, anders krijg je het tegenovergestelde effect. De behoeften van planten ervaren tuiniers worden daarom bepaald door hun uiterlijk 2-3 keer per week hoef je alleen maar de struiken te inspecteren. Dan zal elk geïdentificeerd probleem gemakkelijker te lokaliseren of te elimineren zijn.

Bekijk de video: Tomaten buiten telen gaat perfect, ook in België (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send