Over de boerderij

Waarom kunnen auberginebladeren geel worden in een kas

Pin
Send
Share
Send
Send


Aubergine - wordt beschouwd als een van de meest pretentieloze planten. Het kan echter aan een groot aantal ziekten worden blootgesteld, het reageert snel op een verandering van grond, temperatuurdalingen. Meestal wordt ontevredenheid over cultuur uitgedrukt door een verandering in de kleur van het gebladerte - het wordt geel en krullt. En zelfs als u in staat zou zijn om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor het kweken van aubergines in de kas, kunnen kleine fouten in de zorg tot zeer ernstige gevolgen leiden. In dit artikel zullen we leren waarom de onderste en bovenste bladeren van aubergine kunnen wit worden en wat te doen.

De redenen waarom de onderste bladeren van de aubergine geel worden en eraf vallen

Aubergine is iets zwakker dan een tomatenstruik. Hiervan en de problemen ermee zijn veel meer. Het probleem met het geel worden van het gebladerte wordt vaak niet alleen gevonden in open bedden, maar ook in broeikassen en zelfs op de vensterbank. De situatie kan worden verergerd door het feit dat de vergeelde bladeren beginnen af ​​te vallen. En om de oorzaak van het probleem goed te kunnen bepalen, is het aan te bevelen de cultuur zorgvuldig te onderzoeken. De redenen waarom de bladeren geel worden, kunnen heel verschillend zijn. De eenvoudigste is om je aan te passen aan een nieuwe transplantatiesite. De groente na het planten kan een beetje geel worden. Maar nadat de zaailing wortel heeft geschoten, wordt de aubergine weer groen.

Vergeelde bladeren in auberginezaailingen

Vaak worden tuinders die zaailingen kweken geconfronteerd met het feit dat het geel wordt. Dit komt door het feit dat de jonge spruit een groot aantal macronutriënten en voedingsstoffen nodig heeft.

Als ze niet genoeg zijn, trekken de bovenste bladeren alle benodigde stoffen uit die zich onderaan bevinden. Die worden natuurlijk bleek, worden geel en verdwijnen.

Verkeerde verzorging van zaailingen

Witte of gele vlekken kunnen verschijnen in de volgende gevallen:

 • geel worden van het gebladerte kan worden veroorzaakt door veengronden waarop aubergine wordt geteeld;
 • gebrek aan ventilatie;
 • brandwonden uit de zon of verlichtingsarmaturen;
 • irrigatie en spuiten bij zonnig weer, gebruik van koud water voor irrigatie;
 • lage niveaus van kalium, macronutriënten en andere voedingsstoffen;
 • droogte;
 • stikstofdeficiëntie, die nodig is voor de normale ontwikkeling van aubergines. Alleen dit onderdeel helpt de geelheid van het gebladerte te bestrijden.

Ziekten of plagen

Als u merkt dat de bladeren geel zijn geworden in groenten, kunnen de redenen zijn als volgt:

 • mozaïek van bladeren. Op hun oppervlak worden lichte vlekken gevormd. Rijp fruit verhardt. Meestal treedt dit probleem op bij het verbouwen van groenten in een kas. Dit komt door het ontbreken van verlichting of door het verlagen van de temperatuur;
 • fusarium verwelken. Tekens over deze gele bladeren van aubergine. De ziekte is gevaarlijk en kan de struik volledig vernietigen. Bladeren verliezen kleur, worden geel, vallen naar beneden, verdorren de takjes;
 • schimmel. Kan vanuit de grond in de plant komen, niet alleen in de bedden, maar ook in de kas. Takjes draaien, drogen en vallen af;
 • zaad van lage kwaliteit. Het kan worden verzameld van zieke planten of worden gekocht bij gewetenloze fabrikanten.
Auberginebladeren beginnen geel te kleuren

Heel vaak is het problematische probleem gerelateerd aan de variëteit aubergine. Er is een mogelijkheid dat het niet past bij het klimaat in uw omgeving, de samenstelling van de grond voldoet niet aan de gestelde eisen. Een ander probleem is de overtreding van regels voor snijrotatie. Aubergines worden een paar jaar op rij op een bed geplant, of tomaten of paprika's bleken de voorgangers van het gewas te zijn.

Waarom bladeren witte droge plekken kunnen lijken

De veroorzaker van witte vlek wordt als een schimmel beschouwd. Heeft invloed op de wortel van de cultuur. In de aangetaste gebieden van de stengel, de ziekte lijkt witachtig, sclerotia ophopen binnenin (vaste insluitsels). Na een tijdje worden ze zachter, waardoor het vermogen van het wortelstelsel wordt verstoord, de struik droogt en vervaagt.

In de regel is een dergelijk probleem van karakter voor zaailingen die net zijn getransplanteerd naar een permanente plaats, en de lucht is nog steeds vrij koel. Zaailingen kunnen zelfs gele bladeren afwerpen.

De getroffen foetus wordt zacht en waterig, met vlekken van witte tint. De ziekte is een brandpunt van de natuur, de ziekteverwekkers kunnen zich in de bodem ophopen.

Wat te doen met vergeelde bladeren

Het is geen geheim dat een probleem kan worden geëlimineerd als u de redenen voor het optreden ervan begrijpt. Allereerst wordt de plant onderzocht om de aanwezigheid van witte en droge vlekken te onthullen. Op een dergelijk moment is het aan te raden om een ​​vergrootglas te gebruiken. Indien nodig kunnen de nodige maatregelen worden genomen om het probleem op te lossen.

De vergeelde close-up van auberginebladeren

Top dressing

 • Zorg ervoor dat je de grond voedt. Geïntroduceerde complexe verbindingen die de noodzakelijke macronutriënten en mineralen bevatten;
 • stikstofhoudende meststoffen worden gebruikt;
 • gist- of zuiveloplossingen worden door velen als aanvullende middelen gebruikt;

Eliminatie van water fouten

 • wanneer water geven de juiste hoeveelheid vocht had;
 • soms is het niet nodig om een ​​aantal dagen water te geven om de aarde te laten uitdrogen;

Ongediertebestrijding

 • een van de preventieve maatregelen is de behandeling met fungiciden;
 • sproeien wordt uitgevoerd met wei, extract van ui of knoflookschillen, zeepwater.

Oplossingen worden aangebracht op het oppervlak van de aangetaste bladeren, zodat elk gebied wordt verwerkt. Wanneer de ziekte verdwijnt, wint de aubergine weer kracht en blijft zich ontwikkelen.

Als het niet mogelijk is om tijdige verwerking uit te voeren, moet u gezonde struiken beschermen tegen een dergelijke ongewenste buurt. Hiertoe worden de aangetaste planten eenvoudig verwijderd.
Auberginezaailingen met vergeelde en droge bladeren

Methoden voor het omgaan met witte vlekken in kassen en open grond

Om een ​​dergelijk probleem te voorkomen, is het noodzakelijk om de grond op de juiste manier te behandelen, terwijl u de struiken voortdurend borstelt van de aangetaste takken, bladeren en stelen, en de probleemgebieden besproeit met as of krijt. Voor het besproeien wordt alleen warm water gebruikt.

Houd er rekening mee dat als u geen tijdige maatregelen neemt en de glans van auberginebladeren verandert in een uitgesproken geelheid, de plant zelfs niet kan worden opgeslagen. Het zal blad verliezen en volledig verwelken. Daarom, besluit aubergines te laten groeien, vergeet niet om hen de nodige voedingscomponenten te geven. Vergeet niet dat aubergine uit dergelijke problemen in staat is om de opbrengst verschillende keren te verlagen.

Pin
Send
Share
Send
Send