Over de boerderij

Correct planten en onderhoud van bonen in open veld

Pin
Send
Share
Send
Send


Bonen behoren tot de top tien meest bruikbare groenten, dus bij het kiezen van gewassen voor het kweken in hun tuin, heeft het altijd een plaats. Om de tijd en het geld die worden besteed te belonen met een genereuze oogst, is het noodzakelijk om vertrouwd te raken met de basisregels van landbouwtechniek, planten en zorg tijdens de teelt in open grond.

Wanneer kan worden geoogst in de open grond

Het planten van bonen is gepland mei maand. Moet focussen op de weersomstandigheden en de juiste temperatuur in de bodem, wat wordt aangegeven door 12-15 graden (op een diepte van 10 cm). Volgens de volkskalender valt deze periode samen met de bloei van kastanjes.

Eerst moet u rechtopstaande variëteiten planten en na een week kunt u beginnen met het beklimmen van soorten. Struiksoort bonenplan om te planten begin juli. Dit kan worden gedaan op de bedden waaruit oogsten van vroege rijpe groenten al zijn geoogst.

Ervaren tuinders voeren plantwerkzaamheden uit in verschillende fasen: van half mei tot begin juli met een interval van minimaal 10 dagen.

Sproeibesoorten moeten begin juli in de grond worden gezaaid
Om de oogst te versnellen, wordt aangeraden om de grond van tevoren af ​​te dekken met een plastic folie om op te warmen. Na het planten van de zaden bedek je opnieuw het bed tot de nachttemperatuur minimaal 12 graden is.

Is de boon bang voor vorst

Bonen zijn hitteminnende culturen, dus de landing is beter te doen in het voorjaar in de tweede helft van meiwanneer de dreiging van vorst voorbij is. Jonge scheuten zijn bang zelfs van koude wind, daarom vinden veel tuinders zijn plaats onder de appelbomen of langs het hek.

De minimumtemperatuur die boonzaailingen kan ondersteunen, overschrijdt het merkteken niet -3-4 graden. Als de vorst kort was, zullen de bonen overleven, maar hun ontwikkeling zal worden vertraagd en de opbrengst zal worden verminderd.

Agrotextielen of films die voor de bouw worden gebruikt, zullen de situatie helpen veranderen. tijdelijk onderdak.

De meest populaire variëteiten voor aanplant

Verschillende rassen bemoeilijken de selectie. Als er problemen zijn bij het bepalen van het bereik, is het raadzaam de voorkeur te geven aan beproefde rassen die zijn aangepast aan de klimaat- en weersomstandigheden van de regio.

De beste variëteiten voor de regio Moskou, Oekraïne en Wit-Rusland

Witgroene hand van Moskou 556

Witgroene hand van Moskou 556

plant medio vroeg de rijpingsperiode, van zaaien tot oogsten, loopt 100 dagen. De struik is slechts 25 cm lang, de vrucht heeft een perkamentlaag, maar is erg dun. De cultuur is pretentieloos, bestand tegen natte omgevingen en droogtes.

nomade

Curly variëteit medio vroeg rijping. De eivormige boon heeft een okerkleur met een bleek paars patroon. Een vrucht zonder een perkamentlaag en vezels, waardoor de structuur zacht en zacht is. De plant is tolerant ten opzichte van anthracnose, grijsrot.

Voor de Oeral en de middelste band

Oran

Onar - vroege volwassenheid gerijpte bonen 80-90 dagenaanbevolen om te planten in het land in centraal Rusland. De hoogte van de struiken van 35 tot 56 cm, de vruchten hebben een hoge smaak.

Productiviteit van 1 m2 binnen 200 gram.

roze

roze

Het oogsten begint 65-85 dagen na zaadontkieming. Krullende struik bereikt een hoogte van 3 m en heeft daarom ondersteuning nodig.

Marmerroze bonen bevatten geen perkamentlaag en vezels, waardoor ze een delicate structuur hebben. Op de vruchten zijn zichtbaar paarse strepen en strepen. De toepassing is universeel, in elke vorm van bonen behoudt een unieke smaak.

Voor Siberië

winnaar

winnaar

Cultuur is anders hoge opbrengst en voedingswaarde van het fruit. De lengte van de peulen is ongeveer 30 cm, de bonen zijn groot. Koude weerstand en sterke immuniteit maken het mogelijk om een ​​plant in Siberië te cultiveren en te laten groeien.

Bijzonderheid: zwepen met prachtige vurige rode bloemen kunnen als decoratieve haag worden gebruikt.

Olie koning

Olie koning

Struiksoort bonen met een rijpingstijd 1,5 maand. De zachte en aangename smaak van buisvormig fruit laat geen neutrale gastronomie achter. De lengte van het snaardeel is ongeveer 25 cm. De toepassing van de oogst is universeel: oogsten in droge vorm, invriezen, inblikken.

Beplantingsregels en landbouwpraktijken in open veld

Zaad voorbereiding

Om snelle scheuten te krijgen en jonge scheuten tegen ziekte te beschermen, moeten de zaden worden voorbereid voordat ze worden geplant.

Eerst genieten in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat gedurende ongeveer 20 minuten. Na de procedure worden de bonen gewassen met schoon water en moeten ze opnieuw worden gedrenkt hout as infusie gedurende 2 uur.

De nacht voor het zaaien worden erwtenbonen in een vochtig servet gewikkeld om thuis te ontkiemen. En 5 minuten voordat ze in de grond zaaien, worden ze ondergedompeld in een oplossing van boorzuur. Dit zal de plant beschermen tegen ziekten en plagen.

Bodembewerking en selectie van zaaiplaatsen

Voor aanplant cultuur is geselecteerd goed verlichte plaats, maar zonder tocht en sterke wind waait het planten door zaailingen praktisch niet. De grondsoort speelt geen grote rol, maar ervaren tuinders hebben opgemerkt dat de hardste boon zich ontwikkelt, slecht kan ontkiemen en vrucht kan dragen op kleigronden. Dit komt door de slechte doorlaatbaarheid van vocht, waardoor de zaden en wortels rotten.

In het algemeen is het voorbereidende proces van het vormen van de bedden om de grond naar de diepte van de schop graven. Tegelijkertijd worden meststoffen geïnjecteerd: per m2 wordt 4 kg humus of compost, 2 el, toegevoegd. l. Dolomietmeel, 1 el. l. ammoniumnitraat en 2 eetlepels. l. superfosfaat.

Bij het voorbereiden van de grond moet je het graven naar de diepte van de schoppenbajonet

Een andere mogelijkheid om de bodem te verrijken met voedingsstoffen, is het gebruik van ½ compost (humus), 30 gram. superfosfaat, 20 gr. houtas per 1 m2.

Bij het bepalen van de plaats voor het planten van bonen, houd rekening met de gewassen die er vorig seizoen op zijn geteeld.

De ideale voorgangers zijn: aardappelen, wortelen, tomaten, komkommer, paprika, aubergine.

Regeling en diepte van de landing

Bush-variëteiten van gewassen geplant volgens de regeling:

  • diepte van het leggen van zaden - ergens 5-6 cm;
  • de afstand tussen de gaten in de rij - 20-25 cm;
  • doorgang - 40 cm.

Krullende variëteiten worden een beetje anders geplant:

  • diepte van legzaden - 5-6 cm;
  • het interval tussen de gaten in de rij - 25-30 cm;
  • doorgang - 45-50 cm.
Bij het planten van bonen worden 5-6 zaden in elk putje gedompeld.

5-6 zaden worden ondergedompeld in elke well. Na het vormen, moet één zaailing op de zaailingen worden overgelaten met slechts 3 zaailingen, de rest moet worden verwijderd of zorgvuldig worden overgeplant.

Volgens de maankalender voor 2018 Het wordt aanbevolen om bonen te planten:

  • Maart - 20-23 nummers;
  • April - de nummers 6-9, 19, 20, 23-26;
  • Mei - 7-10, 19-24 nummers;
  • Juni - 4-7 nummers.

Vertrek na ontscheping

Niet-pretentieuze bonen vereisen niet veel aandacht, maar ze hebben nog steeds de basisregels van de landbouwtechnologie nodig.

Kiemen van bonenzaden

Beanzaden beginnen later te ontkiemen 7-10 dagen na ontscheping. Als de temperatuur van de lucht en de grond onder de aanbevolen waarden ligt, zullen de eerste scheuten na 5-7 dagen ontkiemen.

Je kunt het kiemproces versnellen als je het zaad dompelt in groeistimulerende middelen thuis. Levert ook een bijdrage aan deze film met onderdakbedden.

Jonge scheuten moeten worden opgetrokken om ze stabiliteit te geven.

Irrigatieregels en voorwaarden

De plant houdt van water, dus je moet het wateringsregime niet breken. Het is vooral belangrijk om de grond te bevochtigen tijdens de periode van podvorming.

De snelheid van het water op de struik wordt bepaald door het oog Een keer per week, het belangrijkste is om de grond niet te laten drogen. De beste irrigatievloeistof is regenval. Ervaren tuiniers gebruiken gedestilleerd water, waarvan de temperatuur niet onder de 18 graden.

Bonen houden van water, dus je moet niet toestaan ​​dat de grond droog wordt

Welke verbanden om te gebruiken op het bed

De cultuur reageert op kunstmest. Na het voorbereiden van de grond voor het planten zal moeten maken ten minste 3 verbanden.

De eerste procedure wordt uitgevoerd na 3-4 weken na ontkieming. Ideaal om complexe meststoffen te gebruiken, rijk aan stikstof en fosfor. Ook geschikt superfosfaat met een snelheid van 30-40 gram per 1 m2.

Na 3 weken moet u een tweede keer voeren, dit is nodig voor de vorming van fruit (10-15 gram kaliumzout per 1 m2). De derde keer dat voedingsstoffen worden toegediend na 3 weken.

Overdoen met kunstmest is het niet waard, je kunt de groei van gebladerte provoceren en de eierstok van de peulen verminderen.

Plagen en preventie

Bonen zijn een van de weinige gewassen die val geen ongedierte aan. Kan worden weergegeven tenzij slakken.

Het is mogelijk om hun invasie te voorkomen door tijdig te wieden, omdat het onkruid groeit en een gunstig leefgebied voor de parasieten creëert. Wanneer slakken worden gedetecteerd, kunt u verschillende vallen installeren, van waaruit u periodiek insecten moet verwijderen voor verwijdering.

De juiste timing van de oogst in het land of de tuin

De oogsttijd is afhankelijk van het type gewas

Oogst tijd afhankelijk van variëteiten en soorten cultuur. Aspergebonen mogen niet overdreven op de bedden staan, in gedroogde vorm verliest het product zijn waarde.

Als het is gepland om de oogst van peulvruchten te behouden, dan kun je elk onrijp fruit gebruiken. Maar voor het oogsten in de winter is het beter om te wachten tot de peulen zijn uitgedroogd. Het belangrijkste is om niet te laat te zijn, om geen bonen van de grond te halen.

Pluk niet alle peulen tegelijk in één dag, als er onder hen helemaal droog en groenig zijn. In de schaduw van hun eigen toppen hebben sommige eierstokken misschien minder ontwikkeld, ze moeten worden overgelaten om te rijpen.

Om de bonen snel uit hun "huizen" te halen, hoeven ze niet per se met de hand gesorteerd te worden. Met het werk omgaan met de stok, die je kunt de oogst uitschakelen.

Om dit te doen, worden alleen gedroogde peulen op de beddensprei gelegd, die u met een eenvoudig hulpmiddel met een gemiddelde inspanning moet lopen. Het blijft alleen maar om het droge deel van de bonen te verwijderen. Geselecteerde bonen drogen nog steeds en worden pas na sortering naar de opslag verzonden.

De agrotechnologie van de bonen is eenvoudig, zelfs een beginnende tuinman kan zaaien en groeien in de regio Moskou, Oekraïne, de Oeral of Wit-Rusland. Door alle procedures tijdig uit te voeren, worden de voorbereidingen voor de winter voorzien van een ongelooflijk nuttig en voedzaam product, dat ook het menu diversifieert.

Bekijk de video: Open dag Lentiz Floracollege (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send