Over de boerderij

Chardonnay-druifbeschrijving en gebruik voor het maken van wijn

Pin
Send
Share
Send
Send


Het eerste dat in me opkomt bij de vermelding van het woord Chardonnay is verfijnde Franse witte wijn. Het is gemaakt van de gelijknamige druivensoort, waaraan de drank zijn delicate smaak en internationale erkenning te danken heeft.

Beschrijving van de Chardonnay-druivensoort

De geschiedenis van het fokken is geworteld in het verre verleden. Er zijn veel versies die het voorkomen van Chardonnay beschrijven. Volgens één van hen hebben de druiven hun bestaan ​​te danken aan de kruistochten, die zaailingen uit het oosten brachten. Andere wijnmakers beschouwen het als een verdienste van de monniken van Frankrijk. Volgens een andere mening moet zijn thuisland het oude Libanon worden genoemd. Ondanks het grote aantal geschillen over dit onderwerp, is één ding zeker: Chardonnay is een onafhankelijke variëteit, geen afgeleide van enige andere druif. Dit werd bewezen door onderzoeker Pierre de Halle.

Chardonnay-druiven op een struik dichte omhooggaand
Opmerkelijke eigenschappen die geschikt zijn voor het maken van wijnen werden ontdekt in het oosten van Frankrijk, in de Bourgogne. Het was vanuit deze provincie dat de rassen zich naar andere landen verspreidden.

Over de beschrijving gesproken, Chardonnay verwijst naar de vroege, zelfbestoven soorten. Hij verschilt niet in hoge productiviteit. Het maximale gewicht van een bos is 200 gram. Het suikergehalte neemt in de droogfase aanzienlijk toe en bereikt een waarde van 35%. Een onderscheidend kenmerk van andere druivensoorten is de bescheidenheid van het klimaat en de bodem, maar net als bij andere soorten is het behoorlijk zonnebadend.

Kenmerken van bessen

De groenachtig witte vruchten van Chardonnay hebben een geweldige sappigheid. Hun volheid is rechtstreeks afhankelijk van invloeden van buitenaf, groeiomstandigheden. Elke bes heeft een ronde vorm, de schil is dicht en helder, met uitgesproken pigmentatie. Dezelfde ronde vorm in donkergroen, bijna grijs blad.

Sterke en zwakke punten

Degenen die deze druif unaniem laten groeien, geven toe dat het een aantal onmiskenbare voordelen heeft. Deze omvatten:

 • Vorstbestendigheid;
 • Goed voor wijnbereiding;
 • Kan worden gebruikt om champagne te maken;
 • Een grote hoeveelheid sap;
 • Weerstand tegen verschillende ziekten;
 • Lage bodemvereisten;
 • Snelle rijping (130 dagen);
 • Weerstand tegen droogte;
 • Met goede wijnverzorging worden producten van uitzonderlijk hoge kwaliteit verkregen.
Op industriële schaal groeiende Chardonnay voor wijnproductie

De nadelen zijn onder meer:

 • De behoefte aan beschutting voor de winter;
 • Druiven houden niet van overmatig vocht;
 • Verlies van smaak bij overeten;
 • Lage opbrengst.

Ook aan de moeilijkheden in de zorg kan worden toegeschreven aan de vroege rijping van bessen, die in de koude lente kwam. Er zijn problemen in landen met warme klimaten: de druiven rijpen zeer snel en beginnen ook snel te vervagen.

Een cijfer gebruiken voor het maken van wijn

Net als andere witte wijnen, is Chardonnay niet lang bewaard en vergt het geen veroudering op de lange termijn. Direct na het einde van het fermentatieproces wordt de wijn geschikt voor consumptie.

Smaak varieert sterk onder invloed van verschillende factoren.Daarom is het bij het bereiden van een drankje belangrijk om te voldoen aan de technologie. Het maakt uit of de wijn in een vat is gerijpt, bij welke temperatuur. Het opslagvat zelf speelt ook een belangrijke rol. Zo geeft eikenhout vloeistoffen een olieachtige smaak.

Chardonnay druivenwijn

Het groeigebied van een variëteit variëteit beïnvloedt ook de smaak. Dit Bourgondische product onderscheidt zich door zijn minerale frisheid. Het kan ook de appel en citrus tonen.

Een goed voorbeeld van Chardonnay-wijn heeft een hoog alcoholpercentage - tot maximaal 13 graden.

landing

Elke klimaatzone heeft zijn eigen groeiomstandigheden. Op heet terrein moet de afstand tussen de struiken tijdens het planten groter zijn dan in koude. Om de plant te beschermen tegen wateroverlast, moet het worden geplant in goed geventileerde ruimtes.

Het planten van planten vindt plaats in het voorjaar of de herfst. De tweede optie komt vaker voor bij tuinders, omdat jonge boompjes gemakkelijker plaatswijzigingen kunnen overdragen tijdens deze periode. Als de lente wordt geplant, begint de voorbereiding in het vorige seizoen voordat de sneeuw valt. Het is noodzakelijk om een ​​gat te graven met een diepte van niet meer dan 80 centimeter, en zijn bodem uit te leggen met een drainagelaag. De grond moet worden bemest met humus - dit zal bijdragen aan de ontwikkeling van een krachtig wortelstelsel van planten in het eerste jaar van zijn leven.

Hoewel het ras in arme grond groeit, verhoogt het groeien op vruchtbaar land zijn opbrengst.
Chardonnay Grape Care

Zorg voor een jonge en volwassen wijnstok

Zoals ervaren tuiniers opmerken, wordt de snelste druivegroei waargenomen in de eerste twee maanden. Het ras wordt beschouwd als middelgroei, maar soms is het krachtig en heeft het ondersteuning nodig.

Watergift wordt aanbevolen met behulp van een sproeier, waardoor de overvloed bij hoge temperaturen toeneemt. Om overtollig vocht te verwijderen, wordt mulchen toegepast.

Ondanks de weerstand tegen lage temperaturen (tot -20), ongeacht het terrein, moeten de wijnstokken worden bedekt met isolatie voor de winter.

In het voorjaar wordt soms een speciale aanpak toegepast op deze soort. Sommige scheuten worden afgesneden tot langzame rijpende bessen gedurende twee weken. Deze actie is noodzakelijk als de nieren te vroeg beginnen te zwellen, wanneer er nog steeds een kans op vorst is.

Chardonnay-druiven oogsten

Fokkerijmethoden

De meest gebruikelijke methode voor het vermeerderen van druiven: stek gebruiken. De procedure wordt uitgevoerd in de herfst en gecombineerd met het trimmen van de struik. Het bepalen van een kwaliteitstak die geschikt is om te rooten, is vrij eenvoudig. De diameter ervan moet minstens 6 millimeter en niet meer dan 10 zijn.

We hebben een harde steel nodig met schone bruine schors en felle greens op de snede. Meet 30-40 centimeter in lengte, de stam is vrijgemaakt van stiefzonen en neergelegd voor de winter. Tot de lente worden ze opgeslagen in een natte en donkere plaats, bijvoorbeeld in een kelder. Na het verschijnen van de wortels worden de zaailingen geplant in afzonderlijke containers.

Ziekten en plagen

Druivenplanten van de Chardonnay-variëteit weerstaan ​​plagen en ziektes goed, maar preventieve maatregelen zijn nog steeds de moeite waard. De plant moet worden beschermd tegen vocht, omdat bij een hoge luchtvochtigheid het risico op rotting van het fruit toeneemt. Je hebt ook tijd nodig om onkruid en gedroogde bladeren te verwijderen, waardoor de lucht rondom de mogelijkheid van vrije circulatie komt. Indien nodig worden de groenten van de druiven tweemaal per seizoen met chemicaliën besproeid.

Chardonnay - een ras dat aandacht verdient voor smaak en pretentie.

Pin
Send
Share
Send
Send