Over de boerderij

Hoe rozijnen thuis van druiven te maken

Pin
Send
Share
Send
Send


Rozijnen zijn gedroogde druiven die een aangename smaak hebben. Net als een vers product, brengt het voordelen voor de menselijke gezondheid. Bij het koken wordt dergelijk gedroogd fruit niet alleen toegevoegd aan zoete salades en desserts, maar ook gebruikt om vleesgerechten te bereiden. Maar is het mogelijk om het thuis te maken? Praat hierover verder.

Kan ik thuis rozijnen maken van druiven?

Voor diegenen die nog nooit zelfgemaakte blanks zijn tegengekomen, is de technologie van het drogen van druiven een complex proces dat speciale apparatuur en professionaliteit vereist. In feite kunt u zelf rozijnen van vers fruit maken. Er zijn verschillende recepten, waarna iedereen de techniek onder de knie kan krijgen.

De beste druivensoorten worden zoete variëteiten genoemd, zoals zwart, wit of Kishmish pink. Een ander voordeel van deze druif is de kleine omvang van de druiven, waardoor ze het droogproces kunnen versnellen. Het gedroogde product verliest tot vijfentachtig procent vocht, terwijl het de volledige hoeveelheid suiker behoudt.

Rozijnen op een plaat dicht omhoog
Alle druiven zijn geschikt om te drogen, inclusief bessen met stenen. Compotes worden er uit gekookt en er worden vruchtendranken gemaakt.

Manieren om rozijnen te krijgen

Eerst moet je het oogsten en voorbereiden op het oogstproces. Bessen moeten rijp zijn, verstoken van verschillende schade. Droge druiven kunnen anders zijn. Het is de moeite waard om kennis te maken met verschillende manieren om de handigste te kiezen. De belangrijkste methoden zijn onder meer:

 • Natuurlijk drogen;
 • In de oven;
 • In elektrische droger;
 • Met het gebruik van alkali.
Met een goede droging kunt u tot tachtig procent van de voedingsstoffen in de druiven bewaren.

Productie in direct zonlicht

Deze methode is niet de snelste, maar wel economisch en betaalbaar. Het hele gewas moet worden gecontroleerd, ontdaan van rotte, beschadigde bessen en het vervolgens op een droog oppervlak in de zon uitspreiden. Druiven hoeven niet met penselen te schieten. Periodiek, om de paar dagen, wordt de vrucht door de andere kant omgedraaid. De methode omvat drogen tot drie weken.

Rozijnen natuurlijk drogen. Druiven droogt uit het plafond op de touwen.

Gebruik in de oven

Deze methode vereist het verwijderen van het fruit uit de takken nadat de clusters grondig zijn gewassen met koud water. Overtollig vocht wordt van de borstels verwijderd, waarna voor het koken gezonde rijpe bessen worden geselecteerd. Fruit dat moet worden verwijderd:

 • droog;
 • rotten;
 • Beïnvloed door plagen en ziekten;
 • Bevroren.

Geselecteerde druiven dalen gedurende 5 seconden af ​​in een oplossing van kokend frisdrank. Deze techniek is nodig voor het kraken van de huid, waardoor vocht sneller zal verdampen.

Na het drogen van de druiven met een handdoek, verspreiden ze het op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat het product uit de oven lopen als de ovendeur open is en stel de temperatuur in op 50-60 graden. De duur van de procedure is in totaal 10 uur. Van tijd tot tijd is het nodig om pauzes te nemen en de bessen te laten afkoelen.

Drogen in de elektrische droger

Gewassen druiven in een enkele laag liggen op de trays van elektrische drogers. De eerste droogfase duurt acht uur. En elk uur moet je van pallet wisselen. Nadat u het apparaat hebt uitgeschakeld, moet u het laten afkoelen en het proces opnieuw gedurende acht uur starten. Voor grote druiven van de twee fasen een beetje, heb je een andere nodig.

Sommige mensen gebruiken een andere methode: ze verhogen het aantal benaderingen, waardoor de droogtijd tot vier uur wordt verkort. Pauze met deze optie is 2 uur. De totale droogtijd varieert van twintig tot vijfentwintig uur, afhankelijk van de grootte van de bessen.

Rozijnen maken in een elektrische droger

Alkalische methode

De methode bestaat uit het gebruik van alkali. Druiven trossen, indien mogelijk, ontsmetten met zwavel of zinken gedurende 10 seconden in de kokende alkalische oplossing. 40 gram baking soda wordt gebruikt voor 10 liter water. Nadat u ze snel moet verwijderen, spoel ze dan af met koud water en laat ze drogen. Behandelde takjes met bessen hangen in de kamer. Er worden dozen onder geplaatst zodat de kant-en-klare rozijnen die uit de borstels vallen erin vallen. Bij droging volgens deze methode mag direct zonlicht niet worden toegestaan.

Deze techniek in vergelijking met natuurlijk drogen in de zon vermindert de kooktijd 3-4 keer. Na 5 of 10 dagen zijn de vruchten klaar voor gebruik.

Hoe de bereidheid van druiven te bepalen

Het is onmogelijk om te begrijpen dat de rozijn was voorbereid, waarbij alleen op de tijdindicator werd scherpgesteld. De duur van het drogen hangt af van het type, de grootte en de gebruikte methode.

Het product bij de uitlaat heeft de parameters waarmee de bereidheid ervan wordt bepaald:

 • Bessen mogen niet plakkerig zijn;
 • Het totale gewicht en volume van de verkregen producten is meerdere malen kleiner dan de aanvankelijke kenmerken;
 • Wanneer je met je vingers in de rozijnen knijpt, geeft het geen vloeistof af.
In deze vorm kunnen de druiven lange tijd worden opgeslagen. Het kan worden gebruikt als een apart gerecht en wordt toegevoegd aan gebak, salades en meer.

Voor een betere bewaring worden gedroogde vruchten op een temperatuur van 5-6 graden en een relatieve vochtigheid van 60 of 70% gehouden.

Controleer bereidheid rozijnen, opgehangen voor drogen binnenshuis

Wat is de beste droogmethode?

De keuze van de methode wordt beïnvloed door vele factoren. Voor degenen die hun eigen wijngaard hebben, is het beter om te wenden tot de zon drogen of alkalische methode. In de beperkte ruimte van een stadsappartement is het efficiënter om rozijnen te krijgen met behulp van een elektrische droger of oven.

Om gedroogde vruchten zo nuttig mogelijk te bewaren, kunt u de methode in Azië gebruiken. Wijnbouwers bouwen speciale geventileerde aarden huizen waarin clusters in de schaduw worden gedroogd. Maar vóór het drogen worden dergelijke gebouwen ook behandeld met zwavel, omdat het een soort alkalische methode kan worden genoemd.

Aziatische rozijnen behouden hun natuurlijke kleur.

Zelfdrogen van druiven heeft voordelen ten opzichte van de aankoop in de winkel. De rozijn verkregen door deze methode voldoet aan de smaakvereisten van de persoon die het koopt, en is ook een milieuvriendelijk, schoon product.

Bekijk de video: Waarom zijn rozijnen goedkoper dan druiven? KEURINGSDIENST VAN WAARDE KORT #23 (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send