Over de boerderij

Wat zijn brekers of brekers voor druiven

Pin
Send
Share
Send
Send


Elke tuinman die zich bezighoudt met de teelt van druiven voor de daaropvolgende productie van wijn is bekend met een gereedschap zoals een breker. Er zijn verschillende variaties op het mechanisme, die in dit artikel zullen worden besproken.

Waarom heb je een breker nodig voor druiven?

Crusher is een apparaat met een eenvoudig mechanisme. De meest primitieve constructie bestaat uit de volgende elementen:

 • bunker voor het laden van bessen;
 • capaciteit waarin de cake gaat;
 • verpletterende rollen;
 • het frame dat alle knopen vasthoudt;
 • handgrepen aandrijfassen;
 • versnellingssystemen.

De tool wordt gebruikt door privé-wijnmakers en industriëlen om druiven te verwerken voor het verkrijgen van sap.

Roll crusher voor druiven

Het werkingsprincipe is gebaseerd op het vullen van de bunker met bessen en het in beweging zetten van de werkschachten, die, onder druk, de huid en het vruchtvlees aandrukken en het sap scheiden. Het verwerkte product gaat naar de pulpakamer. Een aandrijving die ervoor zorgt dat verbrijzelingselementen bewegen, is mechanisch en elektrisch.

De assen van het apparaat moeten in de tegenovergestelde richting bewegen.

Het ontwerpkenmerk is de opening die speciaal tussen de werkschachten wordt gelaten. Hierdoor kunt u de druiven persen zonder de zaden te pletten. Beschadigde zaden hebben een negatief effect op de smaak van het sap en geven later de bitterheid aan de wijn.

Soorten crush

Er zijn verschillende soorten druivenmolens die elk verschillende voordelen hebben.. De keuze van het mechanisme van wijnmakers wordt uitgevoerd rekening houdend met de hoeveelheid verwerking en de vereiste prestaties.

Bovendien heeft de uitrusting van de apparatuur met een kamscheider een directe invloed op de smaak van de drank, omdat de botten zowel een verfijnde zuurheid kunnen geven als de wijn intolerant bitter kunnen maken. De technologie voor de verwerking van druiven van rode en even variëteiten maakt de aanwezigheid van zaden mogelijk, terwijl bij de vervaardiging van witte wijnen de procedure voor het filtreren van het sap noodzakelijk is.

Met kamscheider

Structureel verschillen brekers op verschillende manieren, maar de aanwezigheid of afwezigheid van een kamscheider wordt als fundamenteel beschouwd.. Het belang van dit element in de apparatuur is te danken aan het spinproces, waarbij tannines en bitterheid van de stengel het sap binnendringen.

Deze toevoeging bederft de smaak van het wort. Na het oogsten vallen de druiven in de bunker zonder de bessen van de struik te scheiden. Deze functie neemt de kam, die een ander ontwerp kan hebben. Het voorkomt dan de vorming van een bittere smaak in wijn.

Zonder kamscheider

Structurele brekers met een nokafscheider en zonder deze zijn niet significant verschillend, behalve dat er geen richels zijn en de functie om de bessen van de borstel te scheiden. De verwerking van druiven is langzamer vanwege het feit dat grondstoffen een voorbereidende voorbereiding vereisen - de scheiding van druiven van het stengeldeel.

Met alle voordelen van de combi-afscheider is het de moeite waard om te bedenken dat bij het maken van wijn uit muskaatvariëteiten, brekers die zijn uitgerust met toppen niet van toepassing zijn.
Brekers, nokscheiders, centrifugaal

Roll brekers

Dergelijke eenheden bereiden hoogwaardige wijnbrij voor.en het proces van spinnen is vergelijkbaar met productietechnologie. Het werkingsprincipe van de shredder is gebaseerd op het samenknijpen van de bessen met schachten, gevolgd door filtratie van het sap door de kamscheider.

De parameters van de opening tussen de twee roterende assen worden aangepast afhankelijk van de gebruikte druivensoort (de grootte van de steen wordt als een geleider beschouwd). Het oppervlak van het hoofdstructuurelement - assen kunnen verschillende opties hebben:

 • glad;
 • golfplaten;
 • 4, 6, 8-bladig.

De meeste in de fabriek gemaakte brekers hebben geprofileerde rollen.

Brekers, nokscheiders, centrifugaal

Het ontwerp van brekers van dit type worden uitgevoerd in horizontale en verticale versies. Het principe van de werking van het mechanisme is gebaseerd op de impact van de impactkracht van de rotor, roterend met een snelheid van 300-500 rpm. De apparatuur is uitgerust met een kamscheider, die het sap zoveel mogelijk van de cake zuivert.

Het kenmerk van een centrifugale impactbreker wordt beschouwd als een spin van hoge kwaliteit, waardoor een grote hoeveelheid kleurstoffen en fenolische stoffen uit de bessen wordt geëxtraheerd, wat de wijn een rijke kleur en verschillende tonen van smaak geeft. Vaker wordt een apparaat met een rotor gebruikt voor het verwerken van rode druivensoorten.
Crusher Crusher

Mechanische en elektrische brekers

Het principe van de bediening van mechanische en elektrische brekers is hetzelfde alleen in het eerste geval wordt het systeem handmatig bediend, en in het tweede geval met behulp van een elektrische aandrijving. Een kenmerk van de apparatuur is de aanwezigheid van een kamscheider, die een soort cilinder is met een horizontale opstelling. Het ontwerp van de cilinder omvat ook de as en schroefbladen, die helpen bij het persproces om de bessen van de richels te scheiden.

Hoe maak je een handmatige crush met je eigen handen

Het is niet nodig fabrieksgemonteerde apparatuur aan te schaffen voor het verwerken van het gewas uit uw achtertuin.. Bouw het volledig eenvoudig met hun handen. Maar eerst moet u beslissen over het type constructie en de benodigde materialen. Een eenvoudige breker vereist een klein aantal onderdelen, waarvan de meeste kunnen worden vervangen door geïmproviseerde middelen.

De stappen van het samenstellen van een eenvoudig ontwerp voor het persen van druivensap

 1. Teken een tekening van de eenheid of gebruik het voltooide als basis.
 2. Om de bunker te verzamelen voor het laden van grondstoffen. De vorm van het structurele element is vergelijkbaar met de afgeknotte omgekeerde piramide. Het materiaal voor zijn vervaardiging is beter om een ​​boom van hardhout (bijvoorbeeld, eik) te kiezen. Plastic en roestvrij staal zijn ook toegestaan.
 3. Een schacht met bladen (4-6 stukken) is langs de onderkant van de bunker geïnstalleerd. Om het te maken, moet je een pijp (diameter 30-40 mm) en platen (lengte 15-20 cm, breedte 8-10 cm) gemaakt van roestvrij staal. Las de bladen op een verspringende manier op de buis (afwisselend langs de zijkanten van de verbindingsdelen).
 4. Installeer de as in de gaten in de trechterbevindt zich onderaan.
 5. Om een ​​rooster op het onderste deel van de bunker te bevestigen. De diameter moet overeenkomen met de parameters van de verwerkte bessen. U kunt verschillende stukken tegelijk in verschillende cellen met verschillende cellen snijden en ze veranderen, rekening houdend met de gebruikte druivensoort.
 6. De as wordt aangedreven door een handvat. Buig hiervoor de staaf (minimaal 10-12 mm), zodat deze zigzagvormig is. De ene kant van het handvat is op de as bevestigd.
 7. De basis van het ontwerp is het frame. Het moet uit houten blanks worden geslagen in parameters die iets groter zijn dan de onderkant van de bunker. De hoogte moet minimaal 15 cm zijn.
 8. 2 schachten met een opening van 2-3 mm worden op het frame bevestigd. Vanaf de buitenkant van het frame om op de tandwielassen te installeren.
 9. Plaats de hendel op een van de assen van de roller.
Elektrische druiven crusher

Dit ontwerp heeft 2 handvatten die de kamscheider en rollen activeren die het sap uitpersen. Het is gemakkelijk om de uitrusting te verbeteren door beide mechanismen te combineren in een handmatige bediening of een elektrische (installatie van een elektrische aandrijving).

Koop een kant-en-klare druifbreker of monteer eenvoudig een apparaat met uw eigen handen - beslis voor iedereen onafhankelijk. Maar in ieder geval is het interessant om het bestaande model onder bepaalde omstandigheden te verbeteren om het kneden van het sap te vergemakkelijken. Met een innovatief idee, kunt u later delen met gelijkgestemde mensen in het netwerk.

Bekijk de video: Hoffenne Lipdub (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send