Over de boerderij

De voordelen en schade van zaagsel voor de tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


Goedkoop en betaalbaar natuurlijk materiaal - zaagsel. Ze kunnen worden gekocht bij de dichtstbijzijnde houtzagerij, die tijdens de bouw op hun eigen locatie wordt verkregen en brandhout zaagt. Boeren hebben veel manieren gevonden om van dit afval te profiteren. Maar vergeet niet dat ze schadelijk kunnen zijn. Verderop in het artikel laten we aspecten zoals de voordelen en nadelen van het gebruik van zaagsel in de tuin nader bekijken. Evenals het bemesten of behandelen van de bedden.

Toepassingsgebied van zaagsel in het land of de tuin

Zaagsel en spaanders worden soms verbrand en ontvangen minerale meststoffen - houtas. Maar op deze manier verdwijnt waardevolle organische stof, verdwijnt de bulk losse substantie. Meer winstgevend om anders te doen:

 1. Mulchen.
 2. Compost.
 3. Bladwijzer in de grond en kassen.
 4. Neutralisator van schadelijke stoffen.
 5. Acidifier.
 6. Luchtontvochtigers.
 7. Temperatuurisolator.
 8. Ongediertebestrijder.
 9. Additief voor zaailingen.
 10. Substraat voor mycelium, kieming van zaden en knollen, bloemen en groen dwingend.
 11. Milieu voor winteropslag van wortelstokken en knollen.
 12. Over tuinpaden.
 13. Zwerfvuil in vee en pluimvee, in een hondenkennel.
 14. Een plamuur in een landelijk toilet.
 15. Materiaal voor het opvullen van tuinvogelverschrikker, tuinmeubelen en kussens.
 16. Bouwmaterialen (isolator, isolatie, vulmiddel voor opilkobetona).
 17. Brandstof in verwarmingsketels.
 18. De bron van rook in de rokerij.
Zaagsel van dichtbij

Rassen van klein houtafval

Klein afval van houtzagen is verdeeld in chips, grote en kleine fracties. Verschillen zijn ook beschikbaar per houtsoort: van naaldhout of hardhout. Soms zijn verschillen belangrijk, bijvoorbeeld: bladverliezend afval rot sneller; coniferen zijn niet geschikt voor het roken van producten, etc. Maar de waarde is organisch. Voor gebruik is het wenselijk om zaagsel te verwerken.

Voordeel en schade

 1. Voor mens en milieu is de aanwezigheid van dergelijke verontreinigingen zoals creoline, chemische oliën, verfdeeltjes, lijm, benzine gevaarlijk. Dat is waarom het noodzakelijk is om de producten van de verwerking van zuiver hout te nemen, en niet spaanplaat of dwarsliggers.
 2. Harsstoffen remmen zaadkieming en plantenontwikkeling. Dit tekort wordt geneutraliseerd door het substraat te broeien met kokend water, evenals tijdens het composteren.
 3. Intacte organische stof (wanneer deze in de bodem en op het oppervlak ervan wordt geïntroduceerd) begint uiteen te vallen door micro-organismen, die sterk stikstof uit de bodem verbruiken. Vanwege dit, planten zijn uitgehongerd voor stikstof - ze worden bleek, ze ontwikkelen zich slechter. Daarom is het aan te raden alleen rotte zaagsel in de grond te plaatsen en bij mulchen met vers, het kruiden met stikstofmeststof.
 4. Zaagselcompost verzuurt de grond. Het is noodzakelijk om tegelijkertijd te alkaliseren (in de herfst - met kalk, in de lente - met dolomietmeel, as).
 5. Rustieke zaagselgrond droogt te snel uit. Het is noodzakelijk om te voldoen aan de aanbevolen verhoudingen van de componenten, om de regelmaat van de bewatering te controleren.

Mulchirvanie

Zaagselmulch is een goedkope en handige optie. Ze dekt in het huisje:

 • oppervlakkige randen met groenten en aardbeien
 • bodem in frambozenveld, bloembedden
 • boomstammen in de fruittuin
Zaagsel in zakken, klaar voor grondmulchen

De laagdikte kan van 4 tot 20 cm zijn.

Mulch wordt in de lente of vroege zomer gezet en voor fruit, bessen en siergewassen - het is ook mogelijk in de herfst. Aan het begin van het seizoen wordt oude zaagselcompost van het verleden of het vorige jaar gebruikt, aan het einde van het seizoen is organische compostering geschikt.

Mulch acceptabel en vers zaagsel. Ze zijn voorgekookt: geïmpregneerd met een sterke oplossing van stikstofhoudende meststoffen. Hiervoor worden 3 emmers mulchmateriaal gegoten met 10 liter water, waarbij een kwart van een kilogram ureum of nitre wordt opgelost. Het beste is om dit mengsel een paar weken te laten staan ​​voordat het wordt gemulst (bedekt met polyethyleen), waarna het over de bedden kan worden gegoten. Minerale meststoffen kunnen worden vervangen door verse mest of mest (2 liter), maar deze mulch zal niet werken met aardbeien en sommige groenten (om hygiënische redenen).

Voordelen van zaagmeelmulch

 1. het materiaal is niet bezaaid met onkruidzaden
 2. geleidelijk mulchen, mulch verrijkt de bodem met organisch materiaal
 3. vocht wordt opgeslagen
 4. geen bodemkorst en erosie
 5. wortels zijn geïsoleerd, temperatuurdalingen worden afgevlakt
 6. comfortabele tot nuttige grondbewoners (micro-organismen, regenwormen)
 7. Het is moeilijk voor sommige ongedierte
 8. er is geen vuile spray in regen en water - schonere producten en minder ziekten
 9. onkruidgroei geremd
 10. richels, tuin, bloembedden zien er goed verzorgd en mooi uit
Mulchen met zaagselbedden met aardappelen

Hoe kan compost worden bemest

De beste optie voor het verwijderen van zaagsel - competente compostering. Net op een grote stapel gestort, zullen ze meerdere jaren worden gebruikt (vooral van naaldbomen). Rot wordt versneld door laag-voor-laagmenging met stoffen zoals

 • mest, mest
 • faeces
 • veen
 • gebladerte
 • gras humus
 • dolomietmeel, as.

De massa wordt regelmatig geschept en afgeworpen met water, evenals kunstmestoplossingen, kruideninfusies en biopreparaties (Baikal, Florumb Super, Shining). Compostrijping duurt meestal zes maanden tot twee of drie jaar. De minimale wachttijd is 2 maanden.

Gemengde compost wordt beschouwd als de beste organo-minerale meststof voor alle gewassen.
Compost verkregen van zaagsel

Bladwijzer in grond en kassen

Zaagselcompost wordt aanbevolen om te worden toegepast op de bodem voor najaarsgraven (5-15 liter per 1 vierkante meter), na kalkmeststoffen. Goed verteerd organisch materiaal wordt in het voorjaar gebruikt - ze worden onder de grond gegraven, in de putten en de aanlegputten.

Meststof "werkt" 3-5 jaar in de grond: voedt planten, maakt zware leem los.

Klein houtafval wordt ook gebruikt bij het leggen van biobrandstoffen in kassen en kassen. Ze worden gemengd: vers zaagsel tot verse mest, gerotterd tot verrot (in een verhouding van 1: 1).

Gebruik van zaagsel in kassen

Neutralisator van schadelijke stoffen

Een verse massa klein houtafval doet dienst als ambulance in geval van nood. Het wordt aan de grond toegevoegd als er een overschot aan stikstof en andere meststoffen wordt opgemerkt. Dus de planten zullen vetmesten, ophoping van nitraten en schadelijke zouten vermijden.

Podkiditel op bedden in een tuin

Vers zaagsel is nuttig voor het planten en mulchen van planten die houden van de verhoogde zuurgraad van de grond (hortensia's, rododendrons, azalea's, heathers, bosbessen).

Pijnboomzaagsel als ontvochtiger

Compost van zaagsel

Vers zaagsel kan de hoeveelheid vloeistof absorberen die 5 keer groter is dan hun volume. Ze zijn goed gevuld met afvoersleuven, paden tussen hoge bergkammen in wetlands.

Temperatuurisolator

In streken met lage wintertemperaturen, met droog zaagsel, de wortelzone en takken van struiken (druiven, hortensia's, rozen, clematissen), het planten van winterknoflook en meerjarige bloemen (lelies, irissen, chrysanten) zijn bedekt door bevriezing. Om verdrinking te voorkomen, wordt de shelter geproduceerd bij het begin van temperaturen onder het vriespunt, en de opening - in het voorjaar vroeg. Ter bescherming tegen vocht wordt een waterdicht materiaal op de bovenkant geplaatst (polyethyleen, dakleer, enz.).

Sommige fruitgewassen bloeien heel vroeg en de eierstokken bevriezen licht. Als de basale zone is gevuld met een krachtige zaagsellaag, worden de bomen en struiken later wakker. Bloei zal teruggaan naar een meer comfortabele tijd.

Rozenstruiken besprenkeld met zaagsel voor de winter

Ongedierteverjager in de tuin

Klein houtafval is geïmpregneerd met teer of benzine, bedoeld om knaagdieren, uien en wortelvliegen weg te jagen.

Het toevoegen van stekelig zaagsel maakt het moeilijk om slakken en slakken te verplaatsen. Het harsachtige aroma beschermt planten gedeeltelijk tegen de aanval van kevers (Colorado, framboos, bloemkever, kever).

Additief voor zaailingen

Een bodemsubstraat met van 10 tot 50% teruggewonnen zaagselcompost wordt aanbevolen

 • zaailingen van groente- en bloemgewassen
 • wortelstekken en aardbeienwhiskers
 • groeiende zaailingen met een gesloten wortelstelsel.

Andere componenten van deze bodem zijn tuingrond, turf, wat zand. Loszittende grond vereist veelvuldig water geven of speciale toevoegingen die vocht vasthouden (hydrogel, vermiculiet, kokossubstraat).

Intacte organische stof kan verhongering van jonge planten veroorzaken. Als het gebladerte bleek is, is het noodzakelijk om stikstof-fosfor kunstmest te geven.
Pad bedekt met zaagsel

Gebruik van het substraat als meststof

Komkommerzaden (evenals squash, pompoenen, meloenen en watermeloenen) worden gekiemd in vers klein zaagsel en zaailingen worden bewaard. Het substraat wordt kokend water gegoten, waarna het water onmiddellijk wordt afgevoerd. De procedure wordt twee keer herhaald om de harsachtige stoffen weg te wassen. De warme natte massa wordt in een laag van 6 cm gelegd en droge zaden worden erin geplaatst tot een diepte van 1,5 cm (met een afstand van 3 cm van elkaar). Gewassen zijn bedekt met film en op een warme plaats geplaatst. Neemt "schieten" op na 3-4 dagen. Zaailingen zijn in twee weken klaar om te planten.

In zaagsel kun je de groene uien tulpbloemen forceren. Het substraat moet eerst worden afgezet met kokend water, om te smaken met complexe meststoffen met een overwegend stikstofgehalte. Evenzo ontkiemden ze voordat ze knollen aardappelen en dahlia's plantten.

De middelste fractie van het geplette hout van loofbomen wordt gebruikt voor het kunstmatig kweken van paddenstoelen zoals oesters.

Milieu voor winteropslag van wortelstokken en knollen

In de herfst graven bloemtelers dahlia-knollen, callas en begonia's, cannes wortelstokken. Ze worden opgeslagen in een kelder of in een koelkast, bestrooid met droog, vers zaagsel. Harsachtige componenten remmen rotting.

Deze methode is niet geschikt voor het behoud van lelies en uiensets (ze zullen de turgor verliezen).

Boeren zijn ijverige en creatieve mensen. Ze zijn in staat om afval om te zetten in inkomen, vooral als het gaat om biologisch. Zoals u kunt zien, kan het gebruik van grenen of andere zaagsel profiteren van goede handen.

Bekijk de video: Meer dan 100 miljoen euro schade door noodweer voor boeren en tuinders in Zuidoost-Brabant (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send