Over de boerderij

De voordelen en nadelen van varkensmest als meststof

Pin
Send
Share
Send
Send


Het wordt gebruikt als topdressing voor tuinplanten. Maar je moet weten dat zo'n meststof zijn eigen kenmerken heeft. Varkensmest zonder problemen kan in grote hoeveelheden worden verkregen, het heeft meer nuttige componenten dan in uitwerpselen van vee. Er moet rekening mee worden gehouden dat er negatieve punten zijn die voorkomen dat veel tuinders dit type meststof op hun bedden aanbrengen.

Kan varkensmest worden gebruikt als meststof

Eerlijk gezegd impliceert het gebruik van kunstmest in de tuin in deze kwaliteit een voorbereidende voorbereiding. Waar het op neerkomt, is dat in het lichaam van grote gehoornde dieren, waarvan het product vaker wordt aangetroffen, voedsel dat door een complex spijsverteringsstelsel wordt geleid, wordt onderworpen aan een speciale verwerking. Bijvoorbeeld door methaanfermentatie zonder zuurstof, zal het zuur ontleden tot deeltjes die stikstof bevatten.

Maar bij varkens is het spijsverteringskanaal anders qua structuur, het zuur komt uit met ontlasting. Maar hierin is niets verschrikkelijks - mest moet worden gecomposteerd, waardoor het zuur kan worden ontbonden in nuttige componenten.

Varkensvleesmest in het handenclose-up

Het gebruik van dergelijke mest als meststof in een kas of serre, waarbij de vochtigheidsgraad altijd verhoogd is, wordt niet aanbevolen. Anders is er de kans op verhoogde oxidatieve processen. Om het te neutraliseren, moet in de compost (naar eigen goeddunken) worden toegevoegd:

  • dolomietmeel met een snelheid van 1 tot 100;
  • superfosfaten - anderhalve kilo per centner;
  • dubbele superfosfaten - van zevenhonderd gram tot kilogram voor hetzelfde gewicht;
  • vijfhonderd gram limoen tot honderd kilo mest. Merk op dat deze optie minder acceptabel is, omdat veel nuttige componenten in de meststof zullen verdwijnen.
Het gebruik van verse varkensmest dreigt niet alleen om de bodem aan te zuren. Het is waarschijnlijk dat het wortelstelsel van jonge planten eenvoudigweg verbrandt.

Dit kan gebeuren zelfs als verse mest eenvoudigweg wordt verspreid op het grondoppervlak vóór het begin van het winterseizoen. Het probleem is dat de meststof een overmatige hoeveelheid ammoniak en stikstof bevat en deze hoeveelheid hangt af van de aanwezigheid van strooisel in varkens gedurende de periode van hun inhoud.

Wanneer het gaat om mestvrije mest, betekent dit een stikstofgehalte van 50 tot 70%, dat zich bevindt in een oplosbare vorm, wat zeer geschikt is voor opname door gewassen.

De voordelen en schade in de tuin

Het is noodzakelijk om de stadia en periodes van afbraak van organisch materiaal te kennen, omdat het afhankelijk is van welke grond en waarvoor plantenmest kan worden toegepast.

Fris, het mag niet worden gebruikt voor zwarte aarde en andere bodemsamenstellingen verrijkt met humus. Ze kunnen ongeschikt worden om te planten.

Ideaal - aardalkalimetaal met veel carbonaten. Zuurmest maakt de grond neutraal en verbetert de conditie. In andere gevallen zijn afval voorafgaand aan gebruik pre-training.

Bereiding van varkensmest voor gebruik

Varkensvleesmest vermengd met paard, geschikt voor elk bed. Als zaagsel of stro wordt vermengd met afval, mag het in leembodem worden gedeponeerd.

Kunstmest samenstelling

In de ontlasting zit veel fosfor, maar als je het vergelijkt met een analoog van minerale meststoffen, wordt het beter geconsumeerd door planten, omdat het niet in de grond wordt gefixeerd. Kalium wordt ook goed geabsorbeerd, omdat het zich bevindt in sterk oplosbare verbindingen. Als u het gemiddelde definieert, bevat de droge meststof:

  • organische stoffen - 86 procent;
  • stikstof - 1,7;
  • as - 14;
  • fosfor - 0,7;
  • kaliumoxide - 1.2.

Humusvarkens worden het best gebruikt voor vroege groenten - het moet in de herfst in de grond worden geïntroduceerd. Pompoenen, komkommers, uien, wortels, kool en courgette worden geplant op bedden die zo bemest zijn.

Met behulp van varkensmest moeten andere meststofverbindingen die stikstof bevatten worden losgelaten.

Mest in de verse en semi-gescheurde toestand mag worden gebruikt voor planten die verband houden met het verbruik van stikstof in de eerste groep - aardappelen, paprika's, aubergines, bramen, kersen, frambozen, dahlia's, kruidnagel en anderen.

Maar de vervormde vorm is beter om onder de tomaten, bieten, maïs, knoflook, krenten, appels, peren, jeneverbes en anderen te leggen.

Heel vaak laat de mest die is toegevoegd onder vaste planten, zijn kwaliteiten pas het volgende jaar zien.

Het leggen van varkensmest gemengd met de grond op de bedden

Praktische toepassing

Een aantal kenmerken laten niet altijd toe om te begrijpen of mest als kunstmestsamenstelling kan worden gebruikt. Het belangrijkste dat onthouden moet worden is dat de mate van voordeel en schade afhangt van het stadium van ontbinding dat mest ondergaat. Het wordt veroorzaakt door het feit dat bij rottende materialen de samenstelling aanzienlijk verandert. Afhankelijk van de mate van versheid, zijn er vier soorten:

- vers. Deze optie is niet meer dan drie maanden, bevat de maximale hoeveelheid zuur, stikstof en andere schadelijke elementen. Ze kunnen elk land verwoesten en planten beschadigen die stikstof nodig hebben. Maar als de grond dringend moet worden bemest, en er is geen andere mest, dan is het noodzakelijk om eenvoudig het zuurniveau ervan te verlagen en het te mengen met het afval dat is verkregen van andere dieren;

- half gebroken. De looptijd is van drie tot zes maanden. Er is nog steeds voldoende gifstoffen, maar het niveau van biologische vervuiling is aanzienlijk verminderd. Het is onmogelijk om planten met dergelijke kunstmest te bederven, maar toch is het noodzakelijk om het zorgvuldig in te voeren (tot 3 kg per vierkante oppervlakte), en alleen in de herfst;

- verrotte. Ligt van zes maanden tot een jaar. Sterk gekrompen, bijna de helft van de massa kwijt. Het niveau van zuur en stikstof neemt af. Dergelijk materiaal draagt ​​tot zeven kilogram per vierkante meter bij en het is beter om dit in de herfst te doen om de gelegenheid te bieden om eindelijk te rijpen;

- humus. Ligt minstens een jaar. Bijna bevat geen zuur, het stikstofniveau is optimaal, onkruidzaden en micro-organismen verdwijnen. Het wordt op elk moment aan de bodem toegevoegd.

Wanneer kunstmest niet kan worden toegepast

Ongestoorde mest bevat een hoge stikstofconcentratie, die de planten kan verbranden of gewoon kan voeden, wat een risico voor de gezondheid van de mens oplevert. Het toevoegen van vers product aan de grond zal geen goed effect hebben, omdat de stikstof zal verdampen.

Als je goed wilt handelen, breng dan de mest van het varken aan tijdens het graven in de herfst - humus of rot, met een minimum van een jaar oud worden.

Opslag van varkensmest op industriële schaal

Zelf mest maken van mest

De meest geschikte manier is composteren. En de voedingswaarde van kunstmest zal toenemen en de onaangename geur zal verdwijnen.

De ontlasting moet gelaagd zijn, waartussen stro ligt, lof enig ander zaagsel. De compost moet contact hebben met de grond zodat de wormen zich in de winter kunnen verstoppen in de grond. Om het voedingsniveau te verhogen, moet u extra organisch materiaal uit plantenresten toevoegen. Bereid een bosje voor, je moet een jaar wachten om de compost eindelijk te laten rijpen.

De stapel moet los zijn zodat de parasieten en hun eieren uit de humus verdwijnen.

Dit kan worden bereikt door het gebied van de hoop te vergroten en de hoogte te verkleinen. In de afgewerkte vorm zal de compost losse, donkere, ruikende grond zijn. Als er een geur van rot is, betekent dit dat het afval niet rot is, maar rot. De stapel moet worden gemengd om ervoor te zorgen dat deze toegang heeft tot zuurstof.

Na bestudering van de procedure voor het gebruik van varkensmest als een meststofcomponent, is het mogelijk om verrijking van planten met nuttige componenten te bereiken zonder extra kosten te veroorzaken. Het is goed om dergelijk materiaal te gebruiken als er varkens op de boerderij zijn.

Bekijk de video: Waarom Organische Mest En Geen Kunstmest Gebruiken? (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send