Over de boerderij

Goed snoeien in de herfst voor beginners

Pin
Send
Share
Send
Send


Een van de belangrijkste en meest verplichte maatregelen voor de verzorging van druiven is het snoeien van wijnstokken in de herfst. Vanaf het moment van snoeien en de juistheid van de uitvoering ervan hangt het van de opbrengst van de struik volgend jaar af. Verderop in het artikel zullen we verschillende opties voor het snoeien van druiven voor beginners bekijken en uitzoeken of het mogelijk is bladeren te plukken.

Waarom moet je een wijngaard in de herfst snoeien vóór de winter?

De noodzaak voor snoeien is als volgt:

 1. De extra scheuten afsnijden, daarmee wijnbouwers voedingsstoffen van de bodem omleiden naar gezondere scheuten.
 2. Verhoogt de vorstwijnstok;
 3. Als gevolg van de herfstvorming van de struik verhoogt de opbrengst. Opgroeien, jonge scheuten zullen naburige niet snoeien;
 4. Als u de takken regelmatig snijdt, zullen de bessen in de borstel groot en zonder smaakverlies zijn;
 5. Het proces van het bedekken van de wijnstok voor de winter is sterk vereenvoudigd;
 6. Het proces van fruitrijping versnelt, omdat in het voorjaar de knoppen bloeien voordat de actieve beweging van sappen in de wijnstok begint.
Snij wijnstokken op een industriële schaal

Voor- en najaarstermen om takken te snijden

Voer het snoeien van druiven uit, afhankelijk van de variëteit en het groeigebied. Voor niet-druivensoorten kan herfstsnoei op elk moment vóór de actieve groei van de scheuten worden gedaan. In het geval dat de winter wordt gekenmerkt door strenge vorst, snijd dan de takken in de lente.

Herfstsnoei voor theepotten bestaat uit twee soorten:

 • voorlopige;
 • de belangrijkste.

pre-snoeien begin oktober uitgevoerd vóór het begin van de nachtvorst. Het zou alle groene scheuten moeten verwijderen. Vermijd het snijden van scheuten die bruin van kleur zijn en knapperig bij het buigen.

Hoofdsnoei loopt van 15 oktober tot 30 oktober, dat wil zeggen, na het begin van de eerste nachtvorst. Na een voorlopige snede moeten er 14 dagen verstrijken. Na het inspecteren van de struik worden alle gedroogde, beschadigde, onrijpe, zeer dunne scheuten verwijderd, evenals die met de verkeerde locatie. Die fruitstokken die beter zijn ontwikkeld dan andere, worden gesnoeid met pijlen.

Snoeien in de lente gebeurt in de periode dat de luchttemperatuur + 3 graden zal zijn. Later wordt het niet aanbevolen om deze procedure uit te voeren, omdat de wondjes op de wijnstok heel langzaam zullen aanhalen. Dit is een van de nadelen van lentegensnoei. Een andere negatieve factor is dat met overvloedige sapstroom met een verticale ribbel, kan het op de fruitknoppen komen, wat de opbrengst aanzienlijk zal verminderenen kan romprot veroorzaken.

Selectie van druiventakken voor snijden in de herfst

Voordat u met het snoeien in de lente begint, moet u de stam controleren op schade en de toestand van de struik beoordelen om te begrijpen welke belasting de stam kan worden gegeven. Lente procedure is onderverdeeld in:

 • Kortom;
 • gemiddelde;
 • lang.

Het verschil in het aantal processen dat groeit vanaf één wortel en hun lengte. Bij het snoeien in de herfst op de wijnstok moet je het aantal knoppen met een marge achterlaten. In de lente, tot het moment waarop de struik begint te bloeien, wordt normalisatie uitgevoerd. Ze verjongen de wijnstok door een nieuwe huls te maken en de oude wordt verwijderd, maar laat niet meer dan 10 cm over.

De snede moet in de bewegingsrichting van het sap worden gedaan. Tegelijkertijd ontwikkelt de jonge scheut zich snel. Onderweg moet je een paar vervangende wijnstokken achterlaten. Ze zullen dienen in de vorming van de wijnstok in toekomstige seizoenen.

Snoeien in de zomer is van groot belang voor de bush. Het reguleert de opbrengst.

Tegen de zomer begrijpen ervaren wijnboeren al heel goed hoeveel trossen er op de wijnstok moeten blijven om de struik niet extra te belasten. Onnodige trossen achtergelaten op de wijnstok zal leiden tot de uitputting van de struik, en hun ontoereikendheid tot de vorming van extra stiefkinderen.

Voordelen van zomersnijden:

 • helpt bij het creëren van de gewenste wijnstokmaat;
 • verwijder overtollige groene massa trekkende sappen;
 • om vrije toegang van lucht en licht tot de clusters te creëren tijdens het vullen van fruit.

In de beginfase van ontwikkeling, is het noodzakelijk om alle zwakke processen te verwijderen, na de vorming van 2 borstels, knijpen de top van de wijnstok na 5 bladeren. Lange wijnstokken gaan niet weg, omdat de bessen zuur zijn. Verwijder ook alle stiefkinderen, snor en overtollige bladeren. In augustus, om het rijpen van fruit te versnellen, is het noodzakelijk om de scheuten hard te snoeien.

Bijgesneden stiefkinderen op de grond kunnen niet worden achtergelaten. Dit draagt ​​bij aan de ontwikkeling van ziekten!
Zomer druivensnoeien ontworpen om overtollig groen op de wijnstok te verwijderen

Hoe de wijnstok te snijden in het eerste jaar

Jongkweek bijsnijden om:

 • mouw formaties;
 • groei stimulatie;
 • zorgen voor een goede oogst.

Een jonge struik van 1 jaar oud verwijdert de punt en laat slechts twee tot vier knoppen over. Trek 1 cm terug vanaf het laatste oog omhoog en voer een snee uit. Dit zal de basis zijn voor de vruchtdragende armen voor het volgende jaar.

De wijnstokken van 2 jaar oud vormen een knoop van substitutie door het proces in twee ocelli te snijden. Laat 4 tot 6 knoppen op een ander proces staan. De struik wordt op dezelfde manier geknipt als in het eerste levensjaar, terwijl de oogst slechts over een jaar zal zijn en de struik veel sterker zal worden.

Bij het snoeien van een driejarige struik worden de knopen van vervanging en het vruchtbare proces gevormd. De substitutieknop bevindt zich onder de hoofdshoot en moet worden bijgesneden met 3 ogen. Bij de hoofdshoot moeten er vijf tot tien knoppen over zijn. In sommige rassen kan worden achtergelaten op de ontsnapping van 10 tot 12 knoppen. Met deze procedure vormt een struik gedurende drie jaar 4-6 vruchtdragende armen. Dit is voldoende voor verouderende gewassen.

Het doel van de herfstprocedure van jonge zaailingen is om een ​​struik goed te vormen. Veel beginnende wijnbouwers maken een fout zonder de eerste twee jaar te snijden, omdat ze de oogst niet willen uitstellen. Dit leidt ertoe dat de struik te dik wordt en de overtollige scheuten een grote hoeveelheid voedingsstoffen trekken. Bovendien zullen de onbesneden struiken moeilijker te bedekken zijn voor de winter.

Twee opties voor het snoeien van druiven uit het eerste levensjaar

Gereedschappen om de struiken te snijden

Voor de juiste snoei van druiven heeft u de volgende tool nodig:

 • tuin snoeischaar;
 • zagen, ijzerzagen;
 • tuinmessen.

Snoeischaren worden gebruikt om struiken van één en twee jaar te verwijderen met een dikte van niet meer dan anderhalve centimeter. Gebruik een snoeischaar met twee messen om een ​​gelijkmatigere snede te maken.

Als de dikte van de overblijvende wijnstok minder dan acht centimeter wordt gebruikt voor het trimmen van boegzagen. Met een dikte van meer dan 8 cm. Trimmen voert een ijzerzaag uit. Op moeilijk bereikbare plaatsen is het aan te bevelen om met behulp van de delimber uit te voeren.

Vóór het werk moet het gereedschap worden aangescherpt en verwerkt.
Noodzakelijke apparatuur voor het snoeien van druiven

Diagrammen van verschillende soorten snoeien voor oude en jonge wijnstokken

Momenteel zijn er verschillende vormen voor trimmen:

 • fan;
 • de beker;
 • capitatum;
 • cordon;
 • eenzijdig en bilateraal.

Fan snoeien in het voorjaar

Het gemak van dit snoeien is dat met deze optie het eenvoudig is om de mouwen te vervangen en het aantal fruitknoppen te reguleren, en de wijnstok gemakkelijk in de winter te bedekken. Op de trellis een rijstrook plaats van twee tot vier mouwen, en op de twee rijstroken van 4 tot 8. Op elke mouw laat de knopen van vervanging en 2-3 fruit pijlen. De lengte van de mouwen moet anders zijn. Dit draagt ​​bij aan een goede verlichting van de wijnstok.

In het eerste jaar moet je 1-2 scheuten met meerdere ogen verlaten. Volgend jaar zouden er verschillende nieuwe scheuten op de wijnstok zijn.

In het tweede jaar, als een proces zich heeft ontwikkeld, blijven er 2 tot 4 knoppen over. Als er twee zijn, blijven er 2-3 knoppen over. Het derde proces moet worden afgebroken. Het zal dienen voor de vorming van de volgende processen. Als er 4 scheuten zijn, dan moeten er van hen hulzen gevormd worden.

In het derde jaar blijven 3 ogen achter op elke opname om de wijnstok niet te belasten. Laat op elke mouw 1 bloeiwijze om de kwaliteit van het fruit te controleren. Het is ook noodzakelijk om fruitlinks te vormen op de nieuwe mouwen. Op voorwaarde dat de wijnstokken 2 jaar dikker zijn dan 7 mm. Je kunt 6-7 knoppen op de shoots laten staan ​​om nieuwe shoots te vormen.

In de daaropvolgende jaren wordt de vorm van de struik gehandhaafd door pijlen en fruitscheuten te snijden, die worden geoogst. Besteden tijdens de zomermaanden. Het is noodzakelijk om de mouwen eens in de zeven of acht jaar te vernieuwen.

Fan snoeien druiven

Cup vorm

Dit trimmen wordt gebruikt in het geval dat de stokken worden gebruikt als een ondersteuning voor de struik. De maat van de schaal hangt af van de grootte van de hoezen. Als de hoes 50 cm lang is, zal de schaal klein zijn. Met een grootte van 50 tot 70 cm - de gemiddelde kom. Meer dan 70 cm. - een grote kom.

De nadelen van dit type zijn:

 • het verdraaien van de wijnstok zal leiden tot een verslechtering van de aanvoer van nuttige stoffen;
 • laat schaduwen in de schaduw en ontvangt een kleine hoeveelheid licht;
 • slechte toegang tot de lucht.

De techniek door de jaren heen is identiek aan het snoeien van de ventilator.

Bowl Snoeien

Kroonheester

Gebruik dit formulier voor geënte struiken. Op de gesnoeide mouwen met zaailing. Op het hoofd zitten vijf knopen met elk twee knoppen. Van hen zullen de wijnstokken in de toekomst groeien.

Cranobate-druif na snoeien

Cordon dat een struik vormt

1e jaar 2-3 knoppen moeten in de bush blijven zitten om krachtige processen te vormen.

2e jaar met het begin van de lente zullen jonge mouwen groeien, ze zullen dienen als een cordon. Na de knoppauze is dunner worden noodzakelijk. De processen worden elke 30 cm gelaten, vervangende knopen worden gemaakt van de volwassen scheuten en laten er 2-3 ogen op.

In de volgende jaren moet je de lengte van de mouwen en het aantal pijlen vergroten. Vervangende cordons moeten afwisselend worden gedaan. Dit helpt om verlies van gewassen te voorkomen.
Cordon vormt een bosje druiven

Hoe kun je een verjongende trim maken

Er zijn twee methoden voor verjonging - volledig en gedeeltelijk.

Gedeeltelijke verjonging Je kunt spelen als de mouwen onderaan de bus zijn gevormd. Wanneer ze in de herfst worden gesnoeid, laten ze twee knoppen achter. De oude mouwen zijn gedeeltelijk uitgesneden en sommige zijn volgens het schema gesneden:

 • laat 6-7 knoppen op de bovenste foto schieten;
 • de onderste foto wordt in substitutieknobbels gesneden.

In de daaropvolgende jaren vormen de machtige afgevaardigden de mouwen van de tweede en derde rij. Een deel van de oude wijnstok is gesneden en aan de andere kant zijn 5-6 ogen over.

In het 4e jaar worden de oude mouwen volledig verwijderd. De secties beslaan de tuin. Jonge scheuten vormen een nieuwe struik.

Volledige verjonging. Het volledig afsnijden van oude struiken leidt tot het ontwaken van de knoppen op de struik en stronken. In de lente is er een actieve groei van scheuten en onder gunstige omstandigheden groeien ze tot twee meter. Volgend jaar wordt het eerste gewas uit de scheuten verwijderd en wordt een nieuwe struik gevormd. Het afsnijden van oude hulzen maakt het mogelijk om de nieuwe struik van het ongedierte dat nesten heeft gevormd in de oude mouwen te verwijderen, evenals het bovengrondse deel van de struik bij te werken.

Het proces van het snoeien van de wijnstok in de herfst

Snoeien van druiven op een boog voor beginners

Er zijn verschillende vormen van snoeien druiven op de boog:

 • polukryvnaya;
 • kordonovaya;
 • cordon odnoplechy;
 • ventilator mouw.

Als de druiven niet bedekt zijn, past u in dit geval halfverborgen formirovka. Bij deze vormgeving worden de wijnstokken gescheiden van de hoofdmof geplaatst, die zich op het bovenste tralie bevinden. Aan de onderkant van het latwerk bevindt zich een reservemof. Het moet dezelfde lengte hebben als de hoofdlengte. Helemaal onderin de struik is het nodig om een ​​scheut te schieten en deze één keer per jaar - in de herfst - te snijden. Samen met een extra uitweg is het beschut voor de winter. In het geval van een succesvol overwinteringsseizoen, in de zomer, scheuten die zijn gegroeid uit een reservemouw, in 2 tot 3 knoppen zijn gesneden en verschillende krachtige scheuten van ze hebben.

Als de hoofdshoot in de winter zwaar beschadigd is, wordt deze uitgesneden en wordt de reservetent op het bovenste hekwerk opgetild en vervangt de uitgevallen kopakker de reserve. Met dit soort vormgeving kunt u eenmaal per jaar oogsten.
Overspannen wijnstokkenpatroon

Een stromend bosje snoeien

Het is noodzakelijk om de gestarte struik in het vroege voorjaar of de late herfst af te knippen. Eerst moet je de oude, beschadigde wijnstokken verwijderen. Om dit te doen, wordt een snede gemaakt met een scherp mes op de wijnstok. Als de wijnstok groen is ingesneden, dan leeft hij. Als de wijnstok gekerft is wanneer de incisie gemaakt is, dan is de wijnstok weer ingekerfd, dichter bij de basis. Als de kleur van dezelfde wijnstok volledig is verwijderd. Snoeien wordt stap voor stap aanbevolen.

1e stap:

 1. Het is het beste om te snoeien tot de eerste nachtvorst of in de lente vóór 1 april. Het is noodzakelijk om alle onhoudbare of droge scheuten te verwijderen, alle delen uit te snijden die een grijze of zwarte schorskleur hebben. Als de hoes bevroren is, wordt deze volledig verwijderd.
 2. Na het verwijderen van alle uitgestorven gebieden, inspecteer de resterende scheuten. Laat die staan ​​met 10-12 knoppen en de dikte is minimaal 5 cm. Als er weinig van zulke scheuten zijn, laat dan alles. Van de korte exemplaren zijn er alleen die met een dikte van niet minder dan 5 cm, en er blijven vijf stukjes over van 2 strekkende meters van het latwerk. Ze moeten gelijkmatig langs het hekwerk worden geplaatst.
 3. Jaarlijkse opnames worden met 85% verwijderd.
 4. In de zomer worden de knoppen van overblijvende mouwen wakker en geven een groot aantal scheuten. Deze shoots moeten alles verwijderen. Als gevolg van zo'n snoeien, zal de oogst niet groot zijn, maar de smaak van de vrucht zal veel hoger zijn.

2e stap:

 1. Eind oktober, vóór het begin van de vorst, moeten bladeren, snorren en stiefkinderen worden afgesneden van de scheuten. Het is ook noodzakelijk om alle zwakke scheuten die minder dan 4 cm dik zijn te verwijderen.
 2. In de daaropvolgende jaren, bij het snoeien om fruiteenheden te vormen.
Pergola's Druiventeelt

Wijnstokverzorging na het trimmen

Als het snoeien werd gedaan in de zomerperiode, dan is na deze procedure voor de herfstsnoei het noodzakelijk:

 1. Voer knijpen uit. Het wordt gedaan door de scheuten korter te maken, 5 blaadjes over elke druiventros achter te laten en de punt van de wijnstok te knijpen om de groei te stoppen.
 2. Koppelverkoop scheuten die over het onderste tralie zijn gegroeid, meer dan 22 cm.
 3. Voer water en dressing uit;
 4. Om het slaan van de wijnstok uit te voeren, laat je op de scheuten de bovenste 14 bladeren snijden.
 5. Voor de behandeling van ziekten en plagen fungiciden. Hiervoor is het het beste om Topaz te gebruiken. Om plagen te bestrijden, is het noodzakelijk om insecticiden te gebruiken. De verwerking wordt 3 keer per seizoen uitgevoerd.
21 dagen voor het oogsten, stop elke verwerking. Als schimmelziekten worden gevonden, behandel dan de hele wijngaard!

Na het naaien van de herfst heb je nodig:

 1. Voer overvloedig water geven, zodat de bodem goed is verzadigd met vocht voor de winter.
 2. Maak de grond dichtbij de struik goed los om te voorkomen dat het vocht stagneert en om de toegang van zuurstof tot de wortels te verzekeren.
 3. Invoegen in de bodemhumus of rotte mest.
 4. Met het begin van de eerste vorst, beschutting van de druiven voor de winter. Voor deze fitte pijnboomtakken, zaagsel, veen, hooi.

Door het juiste snoeien van struiken en het constant verzorgen van de wijngaard, kunt u terecht op een goede oogst rekenen volgend jaar. U kunt alle druiven snoeien, inclusief de Isabella-variëteit.

Bekijk de video: Rozen snoeien in het najaar. Hoe snoei je de klimroos? (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send