Over de boerderij

Gebruiksaanwijzing meststof Superfosfaat

Pin
Send
Share
Send
Send


Voedingsstoffen zijn nodig voor het normale groeiseizoen van fruit- en siergewassen. Een van de belangrijkste is fosfor. Academicus A.E. Fersman stelde in zijn wetenschappelijke werk een microcel gelijk aan het biogene mechanisme van leven en denken. In de natuur komt de stof echter praktisch niet in een vrije vorm voor, daarom worden minerale meststoffen, bijvoorbeeld superfosfaat, gebruikt om de grond te verrijken. Voordat u het gebruikt, is het noodzakelijk dat u de instructies leest.

Samenstelling en doel van kunstmest superfosfaat

Superfosfaat is bekend bij bijna alle tuiniers en tuinders. Velen hebben een foto op de site waargenomen wanneer de planten begon te verwelken. Een van de manieren om te reanimeren is de tijdige introductie van het voedingsstoffenmengsel.

behalve fosfor Het complex bevat andere minerale additieven:

 • magnesium;
 • calcium;
 • zwavel;
 • fluor;
 • mangaan;
 • silica;
 • ijzer en andere stoffen.

Superfosfaat heeft plantengroei en -ontwikkeling. gunstig effect:

 • verbetert het metabolisme;
 • draagt ​​bij tot de ontwikkeling en versterking van het wortelstelsel;
 • versnelt de bloei- en vruchtperiode;
 • verbetert de kwaliteit en kwantiteit van het gewas.
Superfosfaat kan worden toegepast in alle stadia van de ontwikkeling van planten.

Over het algemeen, minerale meststoffen verhoog de immuniteit van cultuur, waardoor de weerstand tegen verschillende ziekten en aanvallen van insecten wordt verhoogd. Het gebruik van het gereedschap is niet beperkt tot het voorverzaaien van de bodem met voedingsstoffen. De samenstelling wordt ook gebruikt als verbanden.

Superfosfaat is geschikt voor elk type bodem, maar de hoogste efficiëntie wordt waargenomen op alkalische en neutrale gronden.

Bij het maken van fondsen in de grond met een zure omgeving, wordt het aanbevolen om het product te mengen met kalksteen, fosfaatgesteente, krijt.

types

Superfosfaat is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, wat het gebruik van kunstmest voor bepaalde gewassen vereenvoudigt. Een onderscheidend kenmerk van de samenstellingen is bovenal de hoeveelheid fosfor en de toevoeging van andere sporenelementen.

monofosfaat

Een eenvoudige verscheidenheid aan minerale meststoffen bevat:

 • fosfor - 10-20%;
 • stikstof - ongeveer 8%;
 • zwavel - tot 10% en andere stoffen.

Het product is een eenvoudig grijs poeder met een sterke geur van zuur. Eigenschappen en kwaliteit blijven lang behouden bij een vochtigheid die het gemiddelde niet overschrijdt.

Aanbevolen hulpmiddel voor verrijking van compost, de introductie van bemesting. In termen van efficiëntie verliest het tot dubbel superfosfaat en gegranuleerd, maar anders dan het heeft het de mogelijkheid om op te lossen in water.

monofosfaat

kristalsuiker

De grondstof voor de vervaardiging van gegranuleerd product is monofosfaat. In het productieproces wordt het bevochtigd, onder een pers bedreven en vervolgens opgerold in de vorm van korrels. Tegelijkertijd neemt de indicator van fosfor toe tot 50%calciumsulfaat - tot 30%.

Het voordeel van granulaire agent is bij meer gebruiksgemak en lange actie sporenelementen. Dit komt door het langzaam oplossen van de korrels in een natte omgeving, waardoor de efficiëntie van het voeren wordt verhoogd.

Het korrelige type meststof wordt aanbevolen voor peulvruchten, bolgewassen, kruisbloemigen en granen.

Dubbel superfosfaat

De tool bevat 43-46% fosfor in licht verteerbare vorm voor de plant. Monomagnesiumsulfaat, aluminium- en ijzerfosfaten en calciumsulfaat zijn ook in kleine hoeveelheden aanwezig. Het product wordt gebruikt om te verrijken elke grondsoort, die wordt geïntroduceerd bij het kweken van verschillende planten.

Dubbel superfosfaat
Dubbel superfosfaat wordt in de grond ingebracht tijdens het graven in de herfst of het vroege voorjaar. Kenmerk van het product wordt beschouwd als een hoog stikstofgehalte (tot 20%) en een lichte toevoeging van zwavel (tot 6%).

geammonieerd

Ammoniated superphosphate wordt aanbevolen voor gewassen, waarvan de ontwikkeling een verhoogde hoeveelheid zwavel en calciumsulfaat vereist. In de tool zijn deze cijfers verhoogd tot 12% en 55%.

Meststof lost goed op in water. Aanbevolen voor oliehoudende zaden, kruisbloemigen en andere planten.

Er zijn andere rassen die verrijkt zijn met borium, magnesium, molybdeen en andere sporenelementen die bruikbaar zijn voor planten.

Voor- en nadelen van gebruik in vergelijking met andere middelen

Om een ​​mening te vormen over superfosfaat en de eigenschappen ervan, wordt aanbevolen om kennis te maken met de preferentiële kenmerken.

De belangrijkste zijn:

 • veiligheid voor de gezondheid van mens en plant;
 • het vermogen om topdressing in water op te lossen, waardoor verstopping van de grond wordt voorkomen;
 • betaalbare prijshandige verpakking;
 • gemakkelijke toepassing, rekening houdend met de keuze van een meer geschikt type;
 • zorgt voor de nodige aanvoer van sporenelementen die nodig zijn voor de ontwikkeling en groei van gewassen.
Een van de voordelen van superfosfaat is de prijs en verschillende verpakkingsopties.

Bij het gebruik van superfosfaat is het de moeite waard om de nadelen ervan te overwegen:

 • met oneigenlijk gebruik kan verzuren of zout de grond;
 • geef snel effect, maar al snel is de grond weer uitgeput;
 • een teveel aan product heeft een negatief effect op de vegetatie.

Instructies voor gebruik

Vóór het gebruik van superfosfaat is noodzakelijk controleer de zuurgraad van de grond, indien nodig, om dolomietmeel of kalk te deoxideren. Het wordt aanbevolen om meststoffen te gebruiken na preventieve maatregelen in een maand, anders verliest het nutriëntmengsel zijn voedingswaarde.

De dosering van het medicijn om verschillende culturen te maken

Elke cultuur heeft fosfor nodig, maar in een bepaalde hoeveelheid, dus het is belangrijk om de dosering voor elke soort in de tuin te kennen.

aardappelen

Fosfaten worden gebruikt tijdens de voorbereidende werkzaamheden in de herfst of het voorjaar. De gegranuleerde vorm van afgifte van meststoffen wordt als effectiever beschouwd.

Korrels worden aan elk putje toegevoegd. 3-4 gram. Je kunt ook een spreiding op de grond maken met de snelheid van 20 gr. per 1 m2.

tomaten

Een bed voor tomaten wordt op dezelfde manier bereid: superfosfaat wordt over de grond verspreid of in het gat ingebracht. Dosis is 15-20 gr. per 1 m2.

Pompoengewassen

Gebruik voor de pompoen dubbele superfosfaatoplossing

Bij het bemesten van de bodem voor het planten van het land is verrijkt met mineralen aan de snelheid van 30 gr. per 1 m2. In het stadium van actieve ontwikkeling van jonge scheuten met behulp van dubbel superfosfaat, dat vooraf is verdund in water. Bij het verwerken van de greens mag de oplossing niet vallen.

Bomen en bessen

Voor het voeden van de lente een oplossing voorbereiden 15-20 gr. geld voor een emmer water. Onder elke struik giet je ongeveer 6 liter vocht. Het is ook toegestaan ​​om kunstmest in een droge vorm aan te brengen met een snelheid van 1-2 eetlepels per stuk.

aardbeien

Om de oplossing te bereiden, wordt superfosfaat genomen en water is in gelijke verhoudingen en vloeistof wordt tussen de rijen toegevoegd. In de herfst of het vroege voorjaar kunt u een mengsel van humus of een infuus toevoegen aan vogelpoep.

Dosering is: 60 gr. mineraalcomplex 5 kg humus, 15 gr. kaliumzout per 1 m2.

Voorbereiding van werkende oplossing

De meeste tuinders maken kunstmest samen met water geven. Dus de tool werkt sneller en dus efficiënter. Fosforhoudende meststoffen worden als in water oplosbaar beschouwd, maar bij gebruik van koud water vallen de werkzame stoffen slecht uiteen. Neem daarom voor het bereiden van de werkoplossing heet water.

Om superfosfaat op te lossen moet warm water worden gebruikt.

Er is 2 manieren om te fokken: de eerste omvat het gieten van poeder of korrels met kokend water, de tweede - met een beetje warm water en vervolgens de tank installeren op een zonnige plaats. Hoge temperaturen veranderen de chemische samenstelling van de meststof niet.

Voor de bereiding van geconcentreerde vloeistof 300 gr. fondsen giet 3 liter kokend water en aandringen met periodiek roeren. Opgemerkt moet worden dat alle kristallieten niet oplossen, maar visueel in omvang afnemen.

Concentreer (100 ml) voor het bemesten van de grond verdund in een emmer water. Bij het uitvoeren van verende verbanden, kunnen assen (500 gr.) En stikstofverbindingen (20 mg) aan de oplossing worden toegevoegd.

Termen en methoden voor het verwerken van planten met het medicijn

Superfosfaat kan worden gebruikt meerdere keren per seizoen:

 • tijdens de voorbereidende werkzaamheden (herfst of lente);
 • voor het voeden van zaailingen;
 • 2 weken na transplantatie;
 • in het geval van vergeling van bladeren op jonge scheuten.
Superfosfaat kan worden gemaakt als de jonge bladeren geel beginnen te kleuren

Het is beter om kunstmest toe te passen in het stadium van grondbewerking droog een plantenbak gebruiken of handmatig. Kies voor dressings de vloeibare vorm (oplossing). Het wordt gegoten in de wortel van planten.

Tijdens het seizoen wordt het mineraalcomplex gebruikt driemaal:

 • in de formatiefase van 1-3 bladeren;
 • 15-21 dagen na de eerste voeding;
 • 20-25 dagen na de 2e procedure.

Beveiligingsmaatregelen bij het werken met de tool

Onderworpen aan de regels van opslag superfosfaat niet vuur en explosief. Tijdens het gebruik van de meststof is het verboden om te roken, voedsel of water te gebruiken. Handen en andere onbedekte huid moeten na het werk goed met zeep worden gewassen.

Als er een beetje werkende oplossing in de ogen of op de huid terechtkomt, moet u het getroffen gebied onmiddellijk onder stromend water wassen. De houder waarin de oplossing was verdund, werd grondig gereinigd met behulp van detergentia.

Bewaar superfosfaat op een ontoegankelijke plaats voor kinderen en dieren.

Compatibiliteit met andere geneesmiddelen

Het hoogste efficiëntie-superfosfaat toont bij het aanbrengen op neutrale gronden (pH-indicator 6.2-7.5). Als de zuurgraad is verhoogd, moet de meststof worden aangevuld met dolomietmeel of limoen. Deze componenten interfereren niet met elkaars acties.

Met verhoogde zuurgraad van de grond vóór superfosfaat draagt ​​het dolomietmeel bij

Bij het bepalen van de begeleider voor de fosforsamenstelling wordt rekening gehouden met het type product:

 • monofosfaat is goed gecombineerd met stikstofhoudende stoffen;
 • gegranuleerde en dubbele soorten complementeren kaliumtukam.

Combineer een mineraalcomplex toegestaan met organisch materiaal: kippenkeutels, humus, compost.

Het is onmogelijk gebruik superfosfaat samen met ammoniumnitraat, ureum, krijt. Het interval tussen de introductie van deze stoffen zou moeten zijn niet minder dan een week.

Opslagcondities en houdbaarheid

Een verwarmde ruimte is meer geschikt voor het opslaan van meststoffen, waar een stabiel temperatuurregime is vastgesteld. In vervallen magazijnen, zijn er niet alleen temperatuursprongen, maar ook verhoogde luchtvochtigheid, waardoor de agent in de puinhoop stopt. Optimale snelheid mag 50% niet overschrijden.

Open zakken moeten worden gesloten in een verzegelde container of in een container met een opsluitdeksel worden gegoten. Bereide oplossingen worden onmiddellijk gebruikt of verwijderd.

De belangrijkste indicator voor de kwaliteit van superfosfaat is het uiterlijk
De houdbaarheid van fosfaatmeststoffen is niet beperkt tot een bepaalde periode.

De belangrijkste indicator voor de kwaliteit van het product is het uiterlijk, dat niet mag verschillen van wat het poeder of de korrels waren na de opening van het nieuwe pakket.

Minerale meststoffen profiteren alleen als ze op de juiste manier worden gebruikt. Voordat u de grond in de bedden verrijkt met voedingsmengsels, is het daarom raadzaam om vertrouwd te raken met de instructies en adviezen van ervaren tuinders.

Bekijk de video: Je gazon bemesten. Stap 5 - organische meststoffen en je grasmat. (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send