Over de boerderij

Correcte voedende en snoeiende bessen in de herfst

Pin
Send
Share
Send
Send


Om elk jaar bij de oogst te zijn, moeten de struiken goed worden onderhouden, niet alleen tijdens periodes van actief groeiseizoen. In het najaar worden de basis gelegd voor de toekomstige oogst, en daarom is het zo belangrijk om voor de bessenplantages te zorgen voordat ze de winter ingaan. Een van de belangrijkste elementen van de verzorging van bessen is bemesten en snoeien.

Zorg voor krenten in de herfst

De werken worden in verschillende fasen uitgevoerd. Aanvankelijk wordt het snoeien uitgevoerd, maar pas nadat de meeste bladeren zijn gevallen.

Alle gevallen bladeren worden verwijderd en verbrand, omdat plagen en ziekteverwekkers van verschillende ziekten goed overwinteren onder het tapijt van gevallen bladeren.

Snoeien struiken onder de winter

Aalbes is een dichtgroeiende struik en als hij niet in de tijd is "gekamd", kan hij eenvoudigweg niet omgaan met zoveel scheuten en degeneraties.

herfst, van de tweede helft van september tot novemberHet wordt beschouwd als de beste tijd om te snoeien. In het voorjaar beginnen krenten vroeg te groeien en het is moeilijk om in dat interval te komen als er geen rijp is en de sapstroom nog niet is begonnen.

Bes snoei regels

Het moeilijkste is het snoeien van zwarte bessen. Vruchtvorming vindt plaats op scheuten die niet ouder zijn dan 5-6 jaar, en om een ​​goede oogst te krijgen, moet je een struik vormen zodat het aantal van dergelijke scheuten ongeveer gelijk verdeeld is over de jaren. Ervaren agronomen adviseren om te hebben niet meer dan 15-18 sterke takken van verschillende leeftijden.

Allereerst takken knippen:

 • op de grond liggen;
 • oud;
 • gebroken en zwak, waarop kleine bessen waren;
 • die groeien in de bush.

Vervolgens worden de toppen van de jaarlijkse groei van de scheuten van vorig jaar op een zodanige manier gesneden dat groeipunten worden samengedrukt en de kroonvorming wordt gestimuleerd.

Knijpen gebeurt niet alleen voor schoonheid en opbrengst, maar ook voor de gezondheid van de tuin. De meeste insecten en schimmelinfecties blijven precies boven aan de shoot, van waar ze de grond betreden voor de winter.

Heesters ouder dan 5 jaar vereisen anti-aging snoeien: 3 oude takken worden verwijderd, ter vervanging van de drie jonge.

De scheuten van rode en witte bessen langer dan zwart, dus ze heb geen frequente verjonging nodig. Bovendien worden fruitknoppen op jaarbasis gelegd, zodat ze niet kunnen knellen. De rest van de trimtechniek is hetzelfde als voor de zwarte bes.

Rode en witte aalbessen hebben geen frequente verjonging nodig

Na het trimmen van de krenten start grondbewerking en bemesting.

Kunstmeststruiken na de oogst

Krenten, vooral hoogrenderende variëteiten, halen voor de lente-zomerperiode een enorme hoeveelheid voedingsstoffen en sporenelementen uit de grond. Om het verlies te compenseren en een reserve te creëren voor het volgende seizoen, moet het land worden bemest.

Voor het bemesten van de grond rond de bush nodig onkruidvrij en als het weer droog is veel water. Meststof kan alleen worden aangebracht op vochtige grond.

Bemesting wordt aanbevolen gecombineerd met graven (tot een diepte van 7-8 cm) en het gebied rond de struik losmaken. Van anorganische meststoffen zijn die die het land in de eerste plaats voorzien van kalium en fosfor.

Wanneer het najaar wordt gevoerd, is het verboden om stikstofhoudende meststoffen aan te brengen, anders zullen de planten actief beginnen te groeien en zullen ze zich niet voorbereiden op de wintervorst. De laatste stikstoftoepassing moet onmiddellijk na de oogst zijn.

Hoe kalium te voeden

Het belang van dit element is moeilijk te overschatten, het draagt ​​bij aan:

 • vorstbestendigheid;
 • ziekteresistentie;
 • opbrengst.
Kaliumsulfaat wordt gebruikt om krenten te voeden

Kalium is verkrijgbaar in twee vormen: chloride en sulfaat. Het heeft de voorkeur om sulfaat te gebruiken, omdat chloor in de bodem schadelijk is voor planten. Het is zelfs beter om complexe kalimeststof te gebruiken - kaliummagnesium, dat ook magnesium bevat.

De snelheid van toepassing van kaliummeststoffen - ongeveer 40 g per struikvoor arme zanderige en zandige bodems kan de dosis worden verhoogd tot 50 g.

fosfor

Zoals fosfaatmeststoffen gebruiken:

 • superfosfaat - in de hoeveelheid van 20-30 g per struik;
 • dubbel superfosfaat - twee keer minder dan eenvoudig;
 • fosfaatgesteente - 40-80 g per plant.

Als je fosfaatgesteente gebruikt, moet je onthouden dat dat zo is alkaliseert de grond.

Dubbel superfosfaat wordt niet aanbevolen om te worden toegepast in zijn zuivere vorm, alleen in een mengsel met humus of compost.

as

Houtas

Natuurlijke anorganische meststof. Naast kalium en fosfor bevat andere waardevolle componenten - magnesium, silicium, calcium en natrium. Ash wordt gebracht onder graven of diep losraken in de hoeveelheid 200 tot 300 g / m²voor kleigronden neemt het verbruik toe tot 800 g / m².

Als je de bessen in de herfst voedt, dan moeten we het organische niet vergeten. Humus en compost worden zo laat mogelijk in de grond gelegd - al in de herfst. Hun ontbinding vindt plaats binnen een paar maanden, en de stoffen die de planten nodig hebben zullen op tijd beginnen te werken om de lente te laten ontwaken.

Humus voeren

Absoluut alle planten houden van deze organische stof, krenten zijn geen uitzondering. Het levert de levering van nuttige sporenelementen - molybdeen, kobalt, koper, boor en mangaan.

Het wordt aanbevolen om te graven te voeren, indien mogelijk in totaal in drie doses 12-14 kg per struik:

 • in oktober;
 • in november;
 • December dooi.

In december, niet langer graven, en mulch turf.

Vogelpoep

Vogelpoep kan worden gemengd met humus of turf

Het heeft veel magnesium, fosfor, kalium, ijzer, stikstof. Bevat bacteriofagen, desinfecterende verschillende soorten pathogene pathogenen.

Vanwege de hoge stikstofconcentratie kan niet puur gemaakt worden. Het is het beste om te mengen met compost of turf in de norm voor het bemesten. 0,5 kg / m².

compost

Het kan onafhankelijk van planten, voedsel en ander organisch afval worden bereid of kant-en-klare tassen kopen. Rijk aan kalium, stikstof, fosfor.

Verhoogt de activiteit van bodembacteriën, hun enzymatische activiteit. Effectief verbetert de vruchtbaarheid van alle landen. Toepassingsdosis - 4 kg / m².

veen

Meestal gebruikt voor mulchen. Voor dressing - alleen met andere organische stoffen. Vooral gewaardeerde turf, die actief bijdraagt ​​aan de vorming van humus.

groenbemesters

Verrijk de bodem en verbeter de structuur. Meestal worden ze in de lente geplant, het groene "haar" dat in de zomer wordt gekweekt, wordt afgesneden en in de grond ingegraven.

Als om een ​​of andere reden de lente niet geplant is, dan kun je in het vroege najaar inhalen. Geschikt voor winterplanting tarwe, haver, rogge of witte mosterd. Ze vormen snel een groene sluier die de wortels beschermt tegen bevriezing, en met het begin van de lente worden ze begraven in de grond.

Groene mest verrijkt de grond rond de krenten met voedingsstoffen

Bemestingsfrequentie bepaald door bodemvruchtbaarheid:

 • rijk leemachtige landen hebben 1 keer voeding nodig in 3 jaar;
 • slecht zand en zand - jaarlijks;
 • turf, moeras - 1 keer in 4 jaar.
We moeten niet vergeten dat planten niet alleen te lijden kunnen hebben van een tekort aan voedingsstoffen, maar ook van hun overmaat.

Als het plantgat voor aalbessen goed was gevuld, heeft de eerste voeding een struik nodig niet eerder dan 3 jaar na de landing.

Om de bessen betrouwbaar voor de winter te bereiden, is alleen trimmen en aankleden misschien niet genoeg. In streken met strenge winters buigen de struiken naar beneden zodat ze niet bevriezen.

De takken naar beneden buigen voor de winter

Aalbes wordt beschouwd als een vorstbestendige struik. Het verdraagt ​​lagere temperaturen. tot -30 graden zonder extra schuilplaatsen. Met de juiste voorbereiding is ze zelfs niet bang voor vorst tot -50 gradendaarom wordt de weersbestendigheid van planten uitgevoerd rekening houdend met lokale klimatologische omstandigheden en eigenschappen van een bepaald ras.

De kale takken van aalbessen naar beneden buigen

De sneeuw zelf is een goede isolator, zodat deze de takken van de bes betrouwbaar afdekt, ze buigen naar beneden. Het beste om het te doen aan het einde van oktoberwanneer het materiaal nog steeds niet zo broos is.

De takken zijn gebonden in bossen en gelijkmatig verdeeld op de grond rond de struik, gedrukt met iets zwaar. Gevallen sneeuw bedekt de struik volledig, en dit zal het mogelijk maken om veilig te overwinteren bij temperaturen. tot -35 graden.

Het is niet nodig om de struiken te bukken terwijl de bladeren er nog op zitten, omdat dit zal bijdragen aan de ontwikkeling van schimmelziekten.

In gebieden met ijzige winters is sneeuw niet genoeg. Drukbusafdekking lutrasil of agrofibredesgewenst kunt u minerale wol toevoegen. Zo'n schuilplaats zal de kou tot -50 graden helpen overleven.

De lucht moet ongehinderd in de winter naar de takken stromen, net als in de zomer. Het gebruik van polyethyleen en andere luchtdichte materialen als een winterschuilplaats leidt tot de dood van de plant.

Als de takken hun flexibiliteit hebben verloren en niet horizontaal vallen, dan kan het anders. In het midden van de struik is verstopt staak of staaf, scheuten worden er omheen gebonden en omwikkeld met agrofiber. Efficiëntie is minder dan de eerste methode, maar beter dan niets.

In het voorjaar is het onmogelijk om de plant te lang te bedekken, het is noodzakelijk om de struik de kans te geven om zich zo snel mogelijk in zijn natuurlijke positie te ontwikkelen - open hem (of ontspan).
Als het onmogelijk is om de takken te buigen, kun je een schuilplaats bouwen

Handige tips

Snoeien, bemesten en opwarmen zijn een must-have programma. Afhankelijk van hoe droog of omgekeerd het een regenachtig jaar was, kan het bovendien duren:

 • diep water geven;
 • bodembedekking

Als de bessen hebben geleden aan plagen of ziektes, is het aan te raden de struiken en de grond eronder in de herfst te besproeien. kopersulfaat of Bordeaux-mengsel of voer een transplantatie uit.

Goed geselecteerde set herfstwerk verhoogt de opbrengst en verlengt de levensduur van de plant.

Bekijk de video: How to raise successful kids -- without over-parenting. Julie Lythcott-Haims (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send