Over de boerderij

Het gebruik van kaliumnitraat of kaliumnitraat in de tuin

Pin
Send
Share
Send
Send


Dit is de naam van kaliumnitraat, een anorganische stof geregistreerd als additief voor levensmiddelenconserveringsmiddelen. Deze kalimeststof wordt gebruikt voor alle planten in de tuin op verschillende bodemsamenstellingen. Meestal wordt kaliumnitraat toegevoegd in de vorm van een extra toptoevoersamenstelling aan planten die chloor niet kunnen verdragen.

Wat is kaliumnitraat

Deze binaire verbinding, algemeen bekend als:

 • kaliumnitraat;
 • kaliumnitraat;
 • kaliumnitraat.
Kaliumnitraat poeder close-up

De verbinding wordt vertegenwoordigd door een kristallijn poeder dat geen tint en geur heeft. Het is niet-vluchtig, heeft hygroscopische eigenschappen. De stof is zeer goed oplosbaar in water, onschadelijk voor dieren. In zijn natuurlijke vorm kan de stof worden gevonden in de vorm van het minerale nitrocaliet, dat in grote hoeveelheden wordt gedolven in Chili en Oost-Indië. In kleine hoeveelheden kan de stof aanwezig zijn in planten en dieren.

Geneesmiddel als meststof

Chemische kenmerken van de samenstelling bepalen het toepassingsgebied. Kaliumnitraat omvat:

 • stikstof (13 procent);
 • kalium (vierenveertig procent).

Een dergelijke verhouding maakt het mogelijk om het medicijn met succes te gebruiken, zelfs in de periode dat de plant is vervaagd en de eierstok heeft gevormd.

Eigenschappen en voordelen

Het gebruik van kaliumnitraat helpt planten:

 • groei versnellen;
 • verhoog de zuigkracht van de wortel;
 • het ademhalingsvermogen van cellen verbeteren;
 • het immuunsysteem van de plant activeren, waardoor het wordt beschermd tegen een groot aantal ziekten, waardoor de opbrengst toeneemt;
 • verhoog de grootte van het fruit, verbeter hun smaak;
 • de periode van gewasveiligheid zal toenemen;
 • bessen en meerjarige fruitplanten zullen hun weerstand tegen het winterseizoen en bij lage temperaturen verhogen.
Kaliumnitraat verpakking

Maar tegelijkertijd zijn er enkele negatieve punten. Kaliumnitraat, dat in voedsel zit, kan in nitriet veranderen, wat gevaarlijk is voor het lichaam. De stof vermindert het zuurstofniveau in het bloed, verhoogt de kans op bloedarmoede en onregelmatige polsslag. Er is een mogelijkheid van nierziekte, braken, ernstige pijn in de buik.

Toepassing in de tuin

Meestal wordt kaliumnitraat gebruikt in de landelijke industrie. Het feit is dat het wordt beschouwd als een uitstekende meststofsamenstelling voor planten. Het wordt gebruikt voor bepaalde variëteiten die slecht reageren met andere meststofformuleringen. Deze groep omvat bessen- en citrusplanten, druiven, bieten, tabak. Gebruikt als tonicum voor planten gekweekt in een kas of kamer. Het zal het wortelstelsel versterken, de fotosynthese stabiliseren en de weefselstructuur verbeteren.

Het medicijn wordt gebruikt in de vorm van wortel- en bladsupplementen. Deze meststof bevat bijna geen chloor, zodat het probleemloos kan worden gebruikt voor aardappelen, druiven, tabak en andere planten. Uitstekende reactie op de drug wortelen en bieten, krenten, bloemen.

Ervaren tuiniers raden het gebruik van salpeterzuur op radijs, kool en groen niet aan.

Tijdens het vruchtlichamen van komkommers kunnen ze worden onderhouden met kaliumnitraat. Dit zal het rendement van de plant verhogen, de greens zullen niet groeien. Vrijwel de gehele topdressing wordt besteed aan de vorming en rijping van komkommers.

Compatibiliteit met andere meststoffen

Het is niet toegestaan ​​om te mengen met organische meststoffen - veen, mest, zaagsel en stro. Voor aardappelen en kool werkt zo'n samenstelling goed samen met andere bemestingsmiddelen. Onder de kool wordt salpeter geadviseerd om te mengen met calcium, en in het geval van aardappelen wordt fosfor eraan toegevoegd. Wortelen en bieten reageren goed op pure nitre, maar het is toegestaan ​​om calcium te mengen.

Kaliumnitraat korrels close-up

Kaliumnitraat moet in de lente worden aangebracht op lichte bodems, omdat kalium niet in zo'n bodem blijft hangen, het wordt snel uitgewassen. Kunstmestsamenstellingen worden gekenmerkt door een hoge zuurgraad, daarom wordt aanbevolen deze te gebruiken in combinatie met calcium of kalk. In chernozemgebieden, gekarakteriseerd door alkalische reacties, heeft kalium geen negatief effect op gewassen.

Opslag en voorzorgsmaatregelen

Kaliumnitraat wordt als giftig voor de mens beschouwd. Tijdens het werk is het noodzakelijk om aan veiligheidseisen te voldoen.

De belangrijkste voorwaarde - vermijd inhalatie van het medicijn, gebruik een gasmasker. Het gebruik van het medicijn houdt verband met het risico om het op de huid of in de ogen te krijgen. Verwerking moet worden uitgevoerd in beschermende uitrusting - brillen en handschoenen. Hoge concentraties van de meststof kunnen chemische brandwonden of irritaties veroorzaken.

Als kaliumnitraat op het huidoppervlak terechtkomt, moet het getroffen gebied met water worden gewassen. Hetzelfde moet worden gedaan als de ogen worden aangetast - ze worden tien tot dertig minuten gewassen, terwijl de oogleden open blijven. Dan moet je een oogarts bezoeken.

In het geval van brandwonden wordt een antiseptisch verband aangebracht. Een reis naar de dokter is een must.

Ook moet tijdens de opslag voorzichtig worden omgegaan. Het is erg belangrijk dat het product losstaat van de rest van de meststof en huishoudelijke chemicaliën.in een goed gesloten container. Op het medicijn mag geen zonlicht komen.

Tomatenmeststof met kaliumnitraat
Kaliumnitraat wordt beschouwd als een oxidatiemiddel, dat goed reageert met ontvlambare stoffen. Om deze reden wordt het vaak gebruikt in pyrotechniek.

Tijdens het verhitten begint het medicijn te ontleden, waardoor zuurstof vrijkomt. De kans op branden neemt toe.

Sommige tuinders geloven dat de hoeveelheid gebruikte kunstmest afhangt van de opbrengst. Maar dit is verre van het geval. Wanneer u werkt met kaliumnitraat, is het noodzakelijk om nauwkeurige berekeningen van de doseringen uit te voeren, rekening houdend met het type plant, de periode van zijn groei. Alleen in dit geval is het mogelijk een gunstig effect uit te oefenen op de groei en vruchtvorming, en niet het gewas te "vullen" met schadelijke elementen voor het lichaam.

Bekijk de video: hoe maak je kaliumnitraat reupload (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send