Over de boerderij

Wat is hydroponie en de toepassing ervan?

Pin
Send
Share
Send
Send


Hydrocultuur is een alternatief voor de populaire klassieke methode om verschillende planten in de grond te kweken. Het is passend in het geval dat het niet mogelijk is om groenten, kruiden, bloemen en bessen direct in de grond te planten. De technologie is duur, maar het rechtvaardigt zichzelf als het wordt gekweekt in kasomstandigheden in gebieden met een ongunstig klimaat voor gewassen.

Wat is hydrocultuur?

Hydrocultuur is een manier om gewassen te laten groeien in voedingsoplossingen zonder bodem te gebruiken. Met deze techniek voeden groenten en bloemen, zoals gebruikelijk, ten koste van hun wortels. Maar alle voedingsstoffen die nodig zijn voor groei zijn afkomstig van speciaal bereid water, dat elementen van kalium, ijzer, calcium, zwavel en andere elementen moet bevatten. Zeker, de culturen zelf moeten in een substraat worden geplaatst dat van tijd tot tijd moet worden geïrrigeerd met vocht. En dat allemaal om de reden dat naast water en nuttige sporenelementen de wortels van groenten en bloemen zuurstof nodig hebben.

Teelt met behulp van hydrocultuur thuis

Afhankelijk van het substraat zijn er hydroponische methoden:

 1. Agregatoponika - is een manier van kweken van culturen op vaste anorganische materialen. Plantwortels worden geplaatst in grind, grind, perliet, geëxpandeerde klei, zand. Geef de zaailingen water met voedingsoplossing. Na een paar jaar zijn kunstmatige bodemsubstituten vervuild, gezouten en moeten ze worden gewassen.
 2. Hemoponika - is een gewas dat is gebaseerd op een substraat van organische materialen. In dit geval is de grond zaagsel, boomschors, kokosvezel, mos, hoogveen. Als substraat wordt deze grondstof 2 jaar lang gebruikt. Pre-organische materialen worden verbrijzeld, de zure reactie van het medium wordt ook aangepast. Voedsel wordt uitgevoerd door irrigatie met water verrijkt met micronutriënten.
 3. Ionitoponika - een methode om gewassen te kweken op kunstmatige bodem, met alle nuttige stoffen die nodig zijn voor de groei. Zaailingen in dit geval, moet je alleen water geven met gewoon water. Het substraat bestaat uit een mengsel van twee soorten kunstharsen: "Anion Exchanger EDE-10P" en "Kation Exchanger KU-2". Er is een ander type stof dat wordt gebruikt als habitat voor planten. Dit is een synthetische ionenwisselingshars genaamd "Levatite HD 50".
 4. aeroponics - Met deze methode hangen de wortels van gewassen in een speciale kamer in de lucht. Met behulp van een pomp wordt de voedingsoplossing gesproeid. Dus de waterdruppels vallen naar de wortels.
 5. hydrocultuur - de teeltwijze van groenten en greens, waarbij hun wortels in vaste kunstmatige grond worden geplaatst en water met nuttige elementen altijd helemaal onderaan de doos of pot zit.

Wat groeit in hydrocultuur

Het hele jaar door in het land in de kas of thuis kunt u groenten en kruiden kweken met hydrocultuur.

Culturen worden geplaatst in dozen met een vast substraat en af ​​en toe bewaterd met een voedingsoplossing.

Planten die gekweekt worden met hydrocultuur:

 1. Groentegewassen: tomaten, komkommers, radijzen, broccoli, aubergines, kool, paprika's, prei.
 2. Bananas.
 3. Kamerplanten: asperges, klimop, ficus, dracaena, cactussen, azalea, camelia.
 4. Aardbeien, aardbeien, kamperfoelie.
 5. Salade, dille, rozemarijn, basilicum, peterselie, melissa, munt, salie.
 6. Bloemen: tulpen, narcissen, gerbera's.
 7. Framboos, meloen, watermeloen.

Het wordt niet aanbevolen om dergelijke gewassen op de hydrocultuurmethode te telen: aardappelen, bieten, wortels, champignons, hortensia.

Het wortelstelsel van planten wanneer gekweekt door hydrocultuur

Voors en tegens van het verbouwen van gewassen in hydrocultuur

voordelen:

 1. Groentegewassen worden voorzien van alle heilzame stoffen en vitamines. Groenten en greens worden gezond en sterk. Productiviteit neemt meerdere keren toe.
 2. Er zijn geen plagen in het kunstmatige substraat en culturen worden nergens ziek van. Het is niet nodig chemicaliën te gebruiken om kevers en rupsen te bestrijden.
 3. Het is niet nodig om met onkruid om te gaan, de grond los te maken.
 4. Plantenwortels ontvangen zuurstof en vocht in de vereiste hoeveelheid.
 5. Planten verzamelen geen elementen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
 6. Het is niet nodig om elke dag water te kweken.
 7. Groenten en bloemen zijn gemakkelijker te verzorgen, geen onaangename geuren, muggen, vuil.

Nadelen van hydrocultuur:

 1. Om op deze manier gewassen te laten groeien, is geld nodig voor apparatuur, materialen, meststoffen en zaden.
 2. In de beginfase is hydrocultuur een moeizaam proces.

Hoe substraat en voedingsoplossing thuis te bereiden

Om planten op uw boerderij te laten groeien met hydrocultuur, moet u allereerst speciale containers aanschaffen: hydropots. Dit zijn potten die in elkaar worden gestoken. De binnenpot moet gaten hebben voor de wortels. Het is gevuld met een solide substraat. En de buitenste doos is 1/3 gevuld met voedingsstoffen. U kunt zelfstandig containers voor planten maken uit een plastic fles. Het wordt in twee gehouwen en in elkaar gestoken. In degene die versmalt, maken ze gaten voor de wortels.

Het substraat is gemaakt van perliet, grind, grind, kleine kiezels, geëxpandeerde klei, puimsteen, zand.

Ten eerste worden materialen gereinigd van onzuiverheden, gezeefd door een zeef. De grootte van de fracties mag niet groter zijn dan 2 cm, daarna wordt het substraat gesteriliseerd met een verzadigde oplossing van kaliumpermanganaat. Het met zuiver water gewassen materiaal wordt gebruikt voor het planten van gekiemde en geroote zaailingen. Aanvankelijk worden zaden geplant in zand of een container minerale wol en gedrenkt.

Ontwerp voor het kweken van planten met behulp van hydrocultuur

Voedermiddelen kopen kant-en-klaar. Het is het beste om meststoffen "Uniflor But", "Flora Series", "Uniflor Growth" te kopen. Het is noodzakelijk om de aanbevelingen te volgen bij het gebruik van deze stoffen, dat wil zeggen om de meststof in bepaalde hoeveelheden in water op te lossen.

Dus, om een ​​oplossing voor 1 liter water te bereiden, neem 15 ml kunstmest. Om de gebruikte snelheid te meten, een gewone injectiespuit van 20 ml. Water voor irrigatie mag alleen verdedigd worden gebruikt. Een keer per maand is het wenselijk om het complex van meststoffen te veranderen.

Om de planten te voeden, wordt ook een 25% -oplossing van calciumnitraat gebruikt, hiervoor wordt 250 g meststof verdund in 1 liter water. En voor de bereiding van een oplossing voor bewatering wordt naast aangekochte kant-en-klare meststoffen 2 ml opgelost nitraat per 1 l water ingenomen.

Het is noodzakelijk om de voedingsoplossing, wat een bewaterde cultuur is, te beheersen voor zuurgraad. Het zou op het niveau van 5.6 moeten zijn, als de zuurgraad hoger is, voeg zuiver water toe.

Opgeslagen oplossing voor het bewateren van planten op een donkere en koele plaats, de temperatuur moet gelijk zijn aan 20 ° C.
Er moet aan worden herinnerd dat voor elke periode van het plantenleven (kieming, bloei, vruchtvorming) vereist een bepaalde concentratie van minerale zouten in de oplossing, wat een bewaterde kweek is. Het overschrijden van de hoeveelheid kunstmest leidt tot drogende en vallende bladeren. Het is beter om de planten niet te voeren dan te overvoeren.

Bekijk de video: Episode 13 - How do tomatoes grow in a hydroponic system? (Oktober 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send