Over de boerderij

Mushroomteelt thuis voor beginners

Pin
Send
Share
Send
Send


Champignons zijn elitepaddestoelen opgenomen in de dagelijkse voeding van elk gezin. Ze hebben een uitstekende smaak, gemakkelijk te bereiden. Hiervan kunt u een grote verscheidenheid aan gerechten bereiden. Als je een huisje met een kelder hebt en het hele jaar door zonder enige beperking het hele jaar door je familie wilt behagen met deze prachtige paddenstoelen, nadat je de technologie hebt bestudeerd, kun je beginnen met hun zelfstandige teelt. Geloof me, het planten van champignons is helemaal niet moeilijk. En onze instructies over hoe u dit stap voor stap voor beginners kunt doen, zullen u hierbij helpen.

Waar kan ik champignons kweken?

Champignons thuis kunnen worden gekweekt in bedden en kelders. Het is mogelijk om dit soort paddestoelen met uw eigen handen enige tijd in de bedden te laten groeien, terwijl de weersomstandigheden dit toelaten. Maar je kunt de hele tijd in de kelder groeien. Om dit te doen, hoeft u alleen een speciaal substraat te bereiden, de kamer goed te bereiden, alle nuances van het groeien te ontdekken en geduldig te zijn.

Champignons zijn vrij ongecompliceerde paddenstoelen die zowel in het land als in de kelder thuis kunnen worden geteeld.

Kelderbouw voor beginners

Voordat u gaat kweken, moet u de kamer goed voorbereiden op de groei van paddenstoelen. Het is beter om dit onderwerp serieus te nemen, omdat de oogst en de kwaliteit van paddenstoelen afhankelijk zijn van de groeiomstandigheden.

Bij het uitrusten van de kelder voor het kweken van champignons, moet er rekening mee worden gehouden dat de vloer in de kelder beton moet zijn. Dit is nodig om de juiste luchtvochtigheid en een bepaalde temperatuur in de kamer te kunnen handhaven, en om het verschijnen van ratten, mollen en verschillende insecten in de kelder te voorkomen.

Het voorbereiden van de kelder voor het kweken van paddenstoelen is belangrijk om de volgende activiteiten te houden:

 1. Maak de kelder schoon van resten van groenten;
 2. Om de muren en het plafond te kaalen met kalk, waaraan koper sulfaat is toegevoegd;
 3. Als, als gevolg van het opslaan van groenten in de kelder, er fruitvliegen zijn, is het noodzakelijk om de gebouwen te behandelen met chlorophos;
 4. Bij de ingang om de doos te rangschikken met zaagsel gedrenkt in ontsmettingsmiddelen. Hiermee wordt voorkomen dat bacteriën de kamer binnenkomen;
 5. Desinfecteer alle oppervlakken en rekken;
 6. Installeer extra ventilatie, airconditioning en luchtzuiveringsinstallaties;
 7. Er mag geen schimmel op het plafond en de muren zijn;
 8. Na verwerking is de ruimte goed geventileerd.
Bereide kelder voor de kweek van champignons

Thuis voorbereiden van het substraat

Het voorbereiden van het substraat zal nodig zijn;

 • Paardenmest - 100 kg;
 • droog stro-100 kg;
 • ureum - 2,5 kg;
 • gips-8 kg;
 • superfosfaat-2 kg;
 • krijt 5 kg;
 • water is 400 liter.

De bereiding van voedingscompost moet buitenshuis of in een goed geventileerde ruimte worden uitgevoerd. Als het substraat op straat wordt voorbereid, is het raadzaam een ​​schuurtje te bouwen om het terrein tegen regen en direct zonlicht te beschermen. Het stro wordt gedrenkt en 2 dagen weggezet.

Voor de bereiding van compost is het beter om tarwe of roggestro te gebruiken, zonder tekenen van schimmel.

Na het weken worden het stro en de mest gemengd en overgelaten aan re-perevaniya. Na 3 dagen wordt de samenstelling gemengd, ureum en superfosfaat toegevoegd. Bij het toevoegen van deze componenten verschijnt een bijtende ammoniakgeur.

Op dag 7 wordt gips of albast aan de samenstelling toegevoegd, de samenstelling is goed gemengd, zodat de bovenste laag naar binnen beweegt. Maak na nog eens 3 dagen krijt en voeg water toe. Vervolgens worden om de 4 dagen nog eens twee onderscheppingen gedaan. Bij het uitvoeren van stekken moeten alle componenten grondig worden gemengd, zodat ze gelijkmatig worden verdeeld over de totale massa.

Kant-en-klaar compost voor champignons moet rijk aan eiwitten zijn

Wanneer de compost pereper wordt, zal het donkerbruin van kleur worden, de geur van ammoniak zal verdwijnen. De massa zal veerkrachtig zijn, het rietje zal zacht worden en de compost zal tijdens de compressie een nat merkteken op de handpalmen achterlaten. Als tijdens het comprimeren water vrijkomt uit het substraat, moet het opnieuw worden ingeslagen en worden verspreid om te drogen. Je kunt 2 kilogram krijt toevoegen. Het composteringsproces duurt 21 dagen. Dit volume is voldoende voor een oppervlakte van 3 vierkante meter. m.

Mycelium thuis planten in de kelder

Wanneer het substraat klaar is, wordt het in de kelder neergelaten, in dozen of zakken klaargelegd voor het kweken van paddenstoelen en beplant met mycelium. Je kunt het kopen in speciale winkels of op boerderijen die paddenstoelen telen.

Het is noodzakelijk om het mycelium tot een diepte van 5 cm te verdiepen, de afstand tussen de groeven moet minstens 20 cm zijn, het wordt aanbevolen de landing in een dambordpatroon uit te voeren. Na het planten wordt het mycelium besprenkeld met aarde.

Mycelium voor planten in een verpakking

Als sporen van schimmels worden geplant, worden ze in dit geval op het oppervlak van de voorbereide grond gezaaid. Na het zaaien worden de sporen niet gestrooid en heeft de grond geen extra vocht nodig. Het is belangrijk om de grond met een doek te bedekken en regelmatig te bevochtigen. Binnen 5 dagen zal er een groei van mycelium zijn. Op dit moment is het noodzakelijk om de luchtvochtigheid binnenshuis te handhaven van 80-92% en een temperatuur van 22 tot 27 graden. Na 12 dagen, wanneer de versterkte groei van schimmelfilamenten begint, moet het oppervlak worden gevuld met een mengsel van de volgende ingrediënten:

 • turf - 5 delen;
 • bodem - 4 delen;
 • kalksteen - 1 deel.

Laag moet minimaal 3 centimeter dik zijn. Na het leggen van de bovenste laag moet nog 5 dagen duren. De grond moet regelmatig worden bevochtigd.

De deklaag moet steriel zijn, anders kunt u de infectie dragen en zal het hele zwamvlok afsterven. Voor sterilisatie wordt de grond besprenkeld met kokend water of gestoomd in een oven!

Na 5 dagen moet de temperatuur in de kamer worden verlaagd tot 13-16 graden. Tijdens deze periode begint de groei van schimmels.

Geplant mycelium, dat tijd nodig heeft om te groeien

Distillatie van fruitlichamen

De eerste oogst kan na vier maanden worden verwijderd. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de champignons niet overrijp zijn. De verzameling moet worden gemaakt op het moment dat er nog steeds een witte film aan de onderkant van de dop zit en er geen bruine borden zichtbaar zijn. Paddenstoelen kunnen niet met een mes worden gesneden, omdat vanaf de overblijfselen van het gesneden been de myceliuminfectie kan optreden. Elke paddenstoel moet voorzichtig worden losgeschroefd.

Na het oogsten moeten de plaatsen waar de paddenstoelen zijn gegroeid worden bedekt met aarde. Binnen 7-14 dagen zal er een actieve groei van schimmels zijn, wat de gelegenheid geeft om tot 8 keer te oogsten. Het grootste bedrag kan worden verzameld in de eerste drie collecties, waarna de opbrengst daalt.

Paddo-kweektechnologie in open bedden

Je kunt champignons niet alleen binnenshuis kweken, maar ook in open bedden.

Voor het kweken van paddenstoelen geschikt bed, gelegen aan de noordzijde van de site, beschut tegen direct zonlicht en beschermd tegen tocht.

De ideale locatie is de locatie onder een overkapping of naast een muur of stenen omheining. Dit beschermt het mycelium tegen zonlicht en regen.

Het gemak van het kweken van champignons in open grond is dat extra ventilatie niet nodig is, het bed wordt op natuurlijke wijze geventileerd, waardoor het risico van rotting van het mycelium in de grond wordt voorkomen.

Voor het kweken in een open tuin, zal kippenmest, paarden- of koeienmest gemengd met stro geschikt zijn.

Champignons kunnen groeien in de kelder of op de open bedden

Wat is het mycelium in het land

Voor het planten en kweken van paddenstoelen is mycelium nodig. Het mycelium is het wortelsysteem van de schimmel, een netwerk van witte dunne filamenten in de bovenste laag van de grond. Het is de taak paddestoelen te reproduceren. Het groeit uit de sporen die zich bevinden in de overrijpe paddestoelkap in het proces van sterven. Het heeft vocht nodig om succesvol te groeien.

Voor het kweken van champignons thuis, kan mycelium worden gekocht bij speciaalzaken of op eigen houtje worden verbouwd.

Landing in open bedden

Voor het planten van de plot om beter te koken in de herfst. In het geselecteerde gebied is het noodzakelijk om de bovenste laag aarde 30 cm te verwijderen. Het bed moet minstens 1 meter breed zijn. De afstand tussen de rijen is 55 cm. Een laag geëxpandeerde klei moet onderaan worden gegoten, het zal dienen als een drainagelaag.

De laagdikte moet 9 cm zijn, daarna wordt onkruid over de drainagelaag geworpen, besproeid met een toortsoplossing, bestrooid met grond verwijderd uit dit bed en tot volgend jaar verlaten. Voordat het substraat op de bedden wordt gelegd, moet de grond worden gedesinfecteerd. Om dit te doen, kunt u een oplossing van carbathion gebruiken. De dikte van het substraat moet 22 cm zijn, spreid het uit met golven, waarvan de hoogte 32 cm is en de basis 52 cm.

Opstelling van opstelling van bedden met open champignons

In het substraat moeten putten van ten minste 5 cm diep worden gemaakt. Het mycelium moet in het gat 2 cm onder het oppervlak van de grond worden verdiept en bedekt met een substraat. Als het graanmycelium, dan is het genoeg om op het oppervlak van de grond te verspreiden, bestrooi met een laag substraat in drie cm en zacht geramd.

Langs de rand van de bedden is het noodzakelijk om onttrekkingen uit te voeren om overtollig water af te tappen!

Op voorwaarde dat de temperatuur van de grond +25 graden is, zal de groei van het mycelium binnen twee weken plaatsvinden. Als de temperatuur +30 is, sterft het mycelium. Gemakshalve wordt het mycelium op een verspringende manier geplant met een interval van 25 cm honinggaten. Aan het einde van het planten moeten de bedden worden gemout met stro, dit voorkomt verdamping van vocht. De laagdikte moet 25 cm zijn.

Bevochtig het rietje regelmatig, zodat er geen water op de ondergrond valt. Controleer het proces van kiemmycelium mogelijk na 5 dagen. Til hiervoor de compost voorzichtig op. Na 14-21 dagen wordt het oppervlak van het substraat bedekt met draden van mycelium.

Na het rooten van het mycelium moet het rietje worden verwijderd en het mycelium worden bedekt met een deklaag. Coatingprimer wordt als volgt bereid:

 • turf-9 delen;
 • krijt-1 deel.

De grond moet nat zijn. Verspreid het over het oppervlak, verdicht en opnieuw bedekt met stro. De dikte van de grond moet 3,5 cm zijn.

Na 7-10 dagen zouden de eerste paddestoelen moeten verschijnen. Als het warm weer is, kan de vruchtzetting ophouden. Met het begin van het verlagen van de temperatuur met verschillende graden, hervatten de paddenstoelen de groei.

Champignons worden 21-30 dagen na het planten geoogst.. Het is noodzakelijk om paddenstoelen te verzamelen wanneer de hoed een roze tint begint te krijgen. Het is onmogelijk om rijpe paddenstoelen achter te laten, omdat ze het mycelium verzwakken. Bovendien verslechteren de overrijpe champignons de smaak aanzienlijk. Bij het verzamelen van paddestoelen niet snijden. Ze moeten voorzichtig worden losgeschroefd. Nieuwe paddestoelen groeien binnen twee maanden.

De eerste paddestoelen schieten in de tuin

De winstgevendheid van het kweken van paddenstoelen thuis

Om te begrijpen hoe rendabel de kweek van champignons thuis is, is het noodzakelijk om alle nuances van dit bedrijf duidelijk te vertegenwoordigen, namelijk:

 • verhuur van afgewerkte gebouwen of de bouw van een nieuwe;
 • aankoop van mycelium;
 • desinfectiemiddelen voor het behandelen van de lokalen;
 • benodigde apparatuur (rekken, containers);
 • uitrusting voor ventilatie en luchtzuivering;
 • hygiënisch onderzoek van afgewerkte producten.

Laten we proberen het kostengedeelte te berekenen:

 • compost 20 ton-13,335 roebel;
 • mycelium-6 700 roebel;
 • ruimteverwarming - 33,335 roebel;
 • salaris-40.000

Totaal-93 370 roebel.

Teelt van champignonpaddestoelen op industriële schaal

Winstberekening:

Op 20 ton compost kunt u 4 ton afgewerkte producten krijgen. De gemiddelde kosten van champignons zijn 150 roebel. Met de implementatie van 4 ton krijgen we 600.000. Dienovereenkomstig bedraagt ​​de nettowinst 506 630 roebel.

Bij deze berekeningen wordt echter geen rekening gehouden met investeringen in apparatuur, gebouwen en kosten die ontstaan ​​in het teeltproces. Dienovereenkomstig kunnen de kostenterugwinning en de eerste winst niet vroeger dan na 12 maanden worden verwacht als aan alle vereisten met betrekking tot de teelttechnologie is voldaan.

Houd er rekening mee dat de berekening wordt gemaakt voor een gemiddelde boerderij. Thuis zal de schaal veel kleiner zijn, en dienovereenkomstig zal het kostengedeelte niet zo groot zijn. U kunt de gemakkelijkste manier gebruiken - in zakken groeien.

Je kunt beginnen met het kweken van champignons met verschillende dozen en je hebt de teelttechnologie onder de knie gekregen en bent doordrongen van alle nuances die je veilig kunt ontwikkelen voor dit soort bedrijven.

Pin
Send
Share
Send
Send