Over de boerderij

Wat te doen met zwarte poten in tomaat zaailingen

Pin
Send
Share
Send
Send


Om de efficiëntie van het tomatenbed te maximaliseren, cultiveer tomaten op een zaailing manier. In de volle grond worden volgroeide planten geplant in mei, wanneer de dreiging van recurrente vorst voorbij is. Dankzij het kunstmatige microklimaat van verwarmde kassen kunt u het hele jaar door oogsten. Niet alles is echter zo eenvoudig. Bij het telen van zaailingen kunnen tomaten het zwarte been raken, omhoog draaien en de bladeren drogen. Waarom dit gebeurt en wat te doen in deze gevallen, zal verder worden bekeken.

Problemen met tomatenzaailingen

Voor open grond beginnen de zaailingen van tomaten in zaailingen eind maart - begin april te planten. Voor de volledige ontwikkeling van de zaailingen is een bepaalde modus van daglicht, temperatuur en vochtigheid vereist. In een stadsappartement is het moeilijk om aan deze vereisten te voldoen. Er zijn tekenen van onvolgroeide groei en ziekte.

Oorzaken van tomaat met zwarte poten

Onervaren tuinders kunnen de eerste fase van de mee-eterziekte nemen als onvoldoende water geven. Onzekere zaailingen buigen. Het lijkt erop dat de spruit is vervaagd. De natuurlijke wens om de tomaten water te geven, zal de situatie alleen maar erger maken.

Als je goed kijkt, is het wortelgedeelte van de stengel bedekt met microscopische donkere stippen. Dit is hoe kolonies schimmels eruit zien, die je zaailingen raken. Jonge planten aangetast door schimmels overleven meestal niet - heel jonge zaailingen zonder echte bladeren vallen gewoon en sterven.

De zaailingen zijn iets ouder, met 2-3 paar echte bladeren, in de wortelzone zijn er kenmerkende "vernauwingen" die de natuurlijke stroom van groentesappen verstoren.

Als de plant kan worden opgeslagen, wordt deze verzwakt en telt het gewas niet mee.

Ook kan de ziekte de zaailingen van paprika's, komkommers en kool aantasten.

Zwart worden van de poten in tomatenzaailingen door schimmelinfectie

Waarom bladeren geel kunnen worden

De bleke kleuring van de bladplaat van zaailingen en hun verdere vergeling is een veel voorkomend verschijnsel bij het kweken van zaailingen. In een stadsappartement is het moeilijk om het noodzakelijke microklimaat te creëren voor de gezonde groei van tomaten. De bladeren kunnen om verschillende redenen geel en droog worden.

 1. Onjuist geprepareerd grondmengsel voor het kweken van zaailingen uit zaden. De bodem heeft een niet-geschikte zure of alkalische reactie.
 2. Onregelmatige irrigatie - onvoldoende of overmatig met stilstaand water.
 3. De temperatuur in de kamer is te hoog voor de zaailingen en de lucht is te droog.
 4. Gebrek aan zonlicht.
 5. Verkeerde manier van aankleden.

Een verandering in de natuurlijke kleur van de zaailingen geeft te weten over de problemen. Chlorosis, het zogenaamde gebrek aan chlorofyl in planten, komt meestal voor rekening van tuinders.

Een vensterbank van een stadsappartement is niet de meest comfortabele plek voor zaailingen. Droge, warme lucht stijgt op uit een verwarmingsradiator en droogt de grond in een zaailingendoos. Om de beste redenen, wanneer de grond uitdroogt, spenderen ze overvloedig water aan de wortel, wat ziekten van tomatenzaailingen veroorzaakt.

Een ander dorpelprobleem is onvoldoende verlichting. Een volwaardig lichtschema voor zaailingen impliceert minstens 10 uur zonlicht. Zelfs een raam op het zuiden kan in maart-april niet de normale hoeveelheid zonlicht bieden.

Geel worden van de bladeren als gevolg van chlorose

Chlorosis manifestatie is het eerste teken van ondervoeding in een jonge plant. Naast het gebrek aan zon reageert zaailingen gevoelig op het tekort aan micro- en macro-elementen. Van bijzonder belang voor de gezondheid van zaailingen zijn stikstof, kalium en zink.

Waarom bladeren kunnen omkrullen en omwikkelen

De bladeren van zo'n zaailing tomaten kunnen niet alleen geel worden, maar ook in een boot draaien en al later droog zijn. En nogmaals, de reden waarom de bladeren kunnen krullen, moet gezocht worden in de verkeerde watergift en lage luchtvochtigheid in de kamer. Wikkel bladeren in met een onbalans van vochtigheid en temperatuur. In feite is de plant uitgehongerd.

Beginnend bij 35 graden in een tomatenplant, prevaleren de processen van de afbraak van voedingsstoffen uit de reserves van het lichaam. Gelijktijdig vertraagt ​​de absorptie en accumulatie van suikers. Dit is een kritische temperatuur voor een volwassen struik, jonge zaailingen overleven het gewoon niet.

Naast uithongering kunnen zaailingen bacteriële kanker (bacteriose) treffen. Zijn tekens - de bladeren krullen naar beneden, verwelken, worden bruin en droog. Er zijn zweren en barsten op de stengels en bladstelen, en een bruine ring van aangetaste haarvaatjes is zichtbaar op de snede van de stengel.

SpoorelementVerschijning van vasten
Fosfor (tekort)De aders worden paars van kleur, de bovenkant van het blad van een tomaat wordt grijs
Zink (teveel)Oude bladeren bukken
Gebrek aan koper, boor, zinkAlleen jonge bladeren krulen
Weinig kaliumBladeren kruipen, worden bleek, krimpen en sterven - necrose ontwikkelt zich
Bladeren kruipen door gebrek aan mineralen of door ziekte

Hoe om te gaan met ziekten van tomaat

Het is veel gemakkelijker om van het probleem af te komen wanneer de eerste symptomen van de ziekte verschijnen. Wees gevoelig voor de alarmen en schrijf het gebrek aan zaailingen niet weg.

Maatregelen ter bestrijding van zwarte zaailingen

Zaailingen beginnen te verdorren en vallen als "gebarsten". Bestudeer de beschadigde plant zorgvuldig. Als je "taille" op de stengel bij de wortel vindt, is de diagnose duidelijk - "zwarte poot". Je kunt alleen dat deel van de zaailingen opslaan, dat alleen "verdord".

Zwarte poot - een schimmelziekte die ontstaat door verkeerd water geven en ventilatie van zaailingen. Sporen van pathogene schimmels leven in de bodem. Met overmatig water geven en verdikken van planten, ontwikkelt zich een epidemie van schimmelinfecties, die in staat is om al uw aanplantingen binnen 1-2 dagen op de vensterbank aan te brengen. De ziekte treft niet alleen tomaten - al uw zaailingen lopen risico.

Straat land met kaliumpermanganaat helpt om te gaan met een zwarte poot in tomaat

Noodmaatregelen ter bestrijding van schimmelinfecties.

 1. De meest eenvoudige en betrouwbare middelen - de gebruikelijke apotheek kaliumpermanganaat. Het is noodzakelijk om een ​​oplossing van lichtroze kleur te maken en de aarde voorzichtig in de zaailingendoos te gieten. Het is erg belangrijk om de oplossing te bevochtigen met de bovenste laag aarde. Om de desinfecterende oplossing van de zaailingen te wassen, wordt deze overvloedig met schoon water besproeid.
 2. U kunt alle fungiciden voor tuinplanten gebruiken (Ridomil, Kvadris, etc.), maar overweeg de risico's van het gebruik in een stadsappartement.

Als de behandeling op tijd wordt gestart, zijn 2-3 behandelingen voldoende. Vervolgens moet er op worden gelet. De tweede golf van de ziekte zaailingen zal niet uitstaan.

 1. Volg bij het water geven de regel: "Onvoldoende water geven is beter dan een schimmypische epidemie." Als de zaailing geen water heeft, begint het actief het wortelsysteem op te bouwen, wat behoorlijk in het belang van de zomerbewoner is.
 2. Het is raadzaam om naar de bodem te gaan - giet water alleen in de pan. De installatie kan de vereiste hoeveelheid water verkrijgen (zie de vorige paragraaf). Schimmels zullen zich niet kunnen ontwikkelen in de droge grond van de oppervlaktelaag.
 3. Voor profylaxe, zaaien per week zaailingen tussen rijen met een oplossing van kaliumpermanganaat.
Ridomil Gold - een van de middelen om ziektes van tomaten te bestrijden

Behandeling van vergelende bladeren

Zaailingen reageren om verschillende redenen met vergeling van de bladeren. Dit komt tot uiting als de grond:

 • heeft een zure reactie;
 • met overtollige meststof;
 • voor het kweken van zaailingen nam ongestructureerde zware grond zonder zand of zaagsel;
 • water geven wordt uitgevoerd met hard water, wat leidt tot de vorming van een oppervlakkige korst; wortels zaailingen kunnen niet volledig ademen;
 • Alkalische grond zelf veroorzaakt de ontwikkeling van chlorose.

De redenen zijn anders, maar het resultaat is er een - de bladeren worden geel, droog, sterven af. Het is noodzakelijk om te sparen voordat het te laat zaailingen zijn.

redenProbleemoplossend
Zaailingen werden gegoten, de grond was nog niet verzuurd, de vlekken van zout uit irrigatie met hard water waren niet verschenenDe bovengrond met as poederen en water geven (overbrengen naar de bodem die door de pan giet)
Grond verzuurd of aanvankelijk had een ongepaste reactie, de zaailingen zijn over-fed met meststoffen en groeit te dichtVerwijder zaailingen uit de grond, selecteer gezonde planten en transplantatie in een nieuwe bodem met een geschikte samenstelling. Plant de planten losjes en water elk onder de wortel met een lichtroze oplossing van kaliumpermanganaat. Wanneer de zaailingen wortel schieten, zorg dan voor een goede dekking gedurende 12-14 uur.
MesttekortGeef zowel wortel- als bladvoeding met chelaten. Deze complexen worden snel opgenomen.
Ongeacht de reden voor het vergelen van de bladeren van de zaailingen, zullen planten baat hebben bij verwerking op een groen blad met een oplossing van Appin volgens de instructies. Het is een immunostimulator - het verhoogt de immuniteit van planten voor alle ongunstige factoren.
Tomaatpoeder helpt tegen vergeling van bladeren

Wat te doen als de bladeren naar beneden krullen

Pak de chemicaliën niet meteen vast en merk op dat de bladeren beginnen te krullen en draaien. Sommige soorten hebben gegroefde bladeren (bijvoorbeeld "Cherry").

Als deze vorm van de bladplaat niet specifiek is voor de variëteit, is er iets mis met uw tomaten. Bladeren kunnen om de volgende redenen in een buis krullen:

 • te hoge omgevingstemperatuur met onvoldoende / overmatig vocht;
 • Een overmaat aan meststoffen van de stikstofgroep, die zich manifesteert als een tekort aan het dieet van tomaten, fosfor, kalium en calcium;
 • virale infecties zoals bacteriose, bladkrul, etc.

De gemakkelijkste manier om met oververhitting van zaailingen om te gaan, is door de zaailingen eenvoudig naar een koelere plaats over te brengen, bijvoorbeeld op een glazen balkon of veranda. Vanuit de felle zon kun je de zaailingen bedekken met een gordijn. Droge lucht is ook geen probleem. Vooral als het water door de pan wordt gedaan. Om de luchtvochtigheid te verhogen, plaatst u het water in een houder met wijde hals naast de zaailingen. Je kunt de bladeren ook spuiten, maar alleen 's morgens of' s avonds.

Tomaatzaailing houdt van verkoeling

Overtollige stikstofmeststoffen kunnen uit de grond worden gewassen voor verschillende overvloedige irrigaties. Gelijktijdig moeten tomaten worden gevoerd met een asoplossing: 0,5 l van een ash bank wordt 3-4 dagen lang in 1 liter water getrokken. Langdurige infusie kan worden vervangen - giet kokend water over de as.

Bacteriële infectie is gemakkelijker om voorbehandeling van zaden en grond te voorkomen. Om planten te behandelen wanneer hun bladeren draaien, heeft het geen zin. Gelukkig zijn gevallen van bacteriose vrij zeldzaam.

Voorkom ziekte tomatenzaailingen

Een volwaardige oogst van hoge kwaliteit kan alleen een sterke, gezonde plant opleveren. Zelfs na verloop van tijd geven de waargenomen ziekte en tijdige maatregelen om de zaailingen te redden geen 100% resultaat. Een deel van de planten (dit is op zijn best!) Sterft nog steeds, en de overlevenden zullen achterblijven in de groei.

Tuinders met veel ervaring adviseren om de preventie niet te verwaarlozen, om niet deel te nemen aan de behandeling.

 1. Grond voor zaailingen moet worden voorbereid in de herfst, het mengen van alle ingrediënten.
 2. Het is raadzaam om gerechten met ten minste kokend water te ontsmetten voordat u ze met aarde vult. De oplossing van vitriool, koper of ijzer, 1 eetlepel tot 1 liter heet water (lost niet op) werkt heel goed bij schimmels. Spoel de behandeling niet!
 3. Zaden van thuisassemblage voor het planten van zaailingen, is het wenselijk om een ​​halfuur te weerstaan ​​in een oplossing van kaliumpermanganaat voor desinfectie. Opgelet, zaden geproduceerd door agrofirms gaan in de verkoop al verwerkt. Dit staat op de verpakking vermeld. Ze kunnen onmiddellijk in de grond worden geplant.
 4. Let op plantdichtheid: minimaal 1 cm op een rij en 7 cm tussen de rijen. Deze snelheid is bedoeld voor zaailingen, gevolgd door plukken.
 5. Organiseer bodembewatering via de pan.
 6. Zorg voor een goed verlichte ruimte voor gematigde zaailingen. Uitstekend glazen balkon of veranda van een woonhuis.
 7. Organiseer de weergave van zaailingen. Een 24-uursbelichting is niet nodig - het totaal moet 12-14 uur daglicht zijn. LED-lampen of gewone fluorescentielampen zijn het meest geschikt voor achtergrondverlichting. Ze zijn zuinig in termen van elektriciteitsverbruik en hun spectrum is vergelijkbaar met zonne-energie.

Als alle preventieve maatregelen worden nageleefd, zullen de zaailingen geen probleem voor u zijn.. Gezonde planten komen eerder in bloei en geven een volwaardig gewas. Ze worden minder beschadigd door ongedierte. Het is moeilijk om de aanwezigheid van de volledige reeks vitaminen in de vruchten van gereanimeerde planten voor te stellen. Alleen gezonde tomaten kunnen tevreden zijn met de presentatie en smaak.

Bekijk de video: Bonen zaaien! - Grow, Cook, Eat #31 (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send