Over de boerderij

Hoe maak je een zuurdesem wijn van druiven

Pin
Send
Share
Send
Send


De gisting van druivensap begon de aandacht van onze voorouders te trekken. Ze begonnen na te denken over hoe dit proces te beheersen. Het is nu bekend dat alle processen beginnen te gebeuren dankzij gistwelke het basisprincipe zijn van de bereiding van de bedwelmende drank. Maar om ervoor te zorgen dat het sap niet zuur wordt of in azijn verandert, is het beter om zuurdesem te gebruiken voor wijn uit druiven. Hoe het thuis te doen, we zullen praten in deze review.

Wat is de starter voor

In de industrie is het mogelijk om steriele omstandigheden, temperatuur en andere even belangrijke parameters te observeren die een kwalitatief hoogwaardig product aan de uitlaat garanderen. Thuis is er in de regel niet zo'n mogelijkheid. Daarom kan de gist beginnen te sterven, en in plaats daarvan ontwikkelen zich andere micro-organismen, die zullen leiden tot het verschijnen van schimmels, de verzuring van de drank en de onmogelijkheid van verder gebruik. Met een onvoldoende hoeveelheid gist of hun slechte activiteit kan een troebel product worden verkregen. met twijfelachtige smaak.

Zuurdesem voor wijn

Om de hierboven genoemde problemen te vermijden, is het noodzakelijk de kolonie wijngist van tevoren te verdunnen (zuurdesem bereiden) en het dan toe te voegen aan de klaargemaakte wort. In dit geval zal de gisting volgens alle regels verlopen en zal de wijn niet bederven.

dus, het belangrijkste doel van het zuurdesem voor wijn uit druiven - Het is de preventie van het bederf van het wort als gevolg van het ontbreken van gist op de geoogste bessen. Het kan ook het productieproces van een alcoholische drank aanzienlijk versnellen zonder de smaak te verliezen.

Hoe maak je een zuurdesem wijn

Van druiven

Om te koken, moet je een paar rijpe druiventrossen selecteren. Een belangrijke voorwaarde is dat het materiaal alleen bij droog en zonnig weer moet worden verzameld. Het is onder deze omstandigheden dat de maximale hoeveelheid gist zich ophoopt op de bessen. Bij regenachtig en winderig weer worden ze weggespoeld en bij koud weer worden ze vernietigd.

Voor de bereiding van wijnzuurdesem geschikte druiven van verschillende variëteiten

De smaakkwaliteiten van de bessen die zijn geselecteerd om de starter te maken zijn niet belangrijk. Deze parameter heeft geen significante invloed op de smaak van het eindproduct. Het heeft geen zin om de hoeveelheid suiker te verhogen in het geval dat de bessen zijn met karakteristieke zuurheid. Je kunt ook de druivensoort verwaarlozen. Het belangrijkste is dat de vruchten rijp en droog zijn.

In geen enkel geval kan niet worden gebruikt voor de bereiding van de zuurdesems van koper of gegalvaniseerd ijzer.

Wijngist wordt bereid met een dergelijke berekening, zodat ongeveer 200 gram bessen (dat is ongeveer 1 kop) nodig is per 10 liter wort. Je moet het een week voorbereiden voordat je van plan bent om de wijn zelf te gaan maken.

  1. Bessen moeten gescheiden worden van de twijgen. Was ze in geen geval. Voor 1 kopje fruit moet je 50 gram suiker nemen. Dit alles wordt gemalen in een schoon gerecht.
  2. Na het schaven moet je een schone pot voorbereiden en giet de pulp erin.
  3. Volgende in de pot voeg zoveel water toezodat het tot een derde gevuld is en alles grondig mengt.
  4. Jar strak afgesloten met katoen of gevouwen in meerdere lagen gaas. Lucht moet ongehinderd passeren, maar insecten en schadelijke bacteriën mogen niet binnendringen.
De pot met zuurdesem moet goed worden afgesloten met gaas of katoen

Tot slot moet het vat worden verwijderd op een warme plaats met een optimale temperatuur van 22-25 ° C. Een paar keer per dag moet de bank een beetje worden opgewonden. Na 5 dagen moet de pulp van de vloeistof worden gescheiden en naar boven drijven. Het produceert een groot aantal bubbels. Dit duidt op een succesvol fermentatieproces.

Gedurende deze periode moet de cake worden gescheiden. Door gaas wordt de vloeistof in een andere schone schaal gegoten en de resterende geperste pulp wordt weggegooid. Het zuurdeeg dat op deze manier wordt verkregen, wordt opnieuw op een warme plaats schoongemaakt. Na een dag moet er een schuim op het oppervlak verschijnen, wat een normaal verloop van het proces aangeeft. Toch moet je de container een paar keer per dag schudden.

Zeef het mengsel, bevrijd het uit de pulp

Na het zuurdesem uit te persen, wordt het ongeveer 5 dagen bewaard, om alle processen te voltooien. Vervolgens moet je het in slechts een paar dagen gebruiken, anders kan het gisten en zelfs verzuren. Gedurende de aangegeven tijd moet u beginnen met het produceren van wijn en hebt u tijd om het te vullen met gekookt zuurdesem.

Wanneer u wijn kookt, moet u de verhoudingen van wijngist nemen, afhankelijk van het soort drankje dat u wilt produceren. Voor het drogen heb je 1-2% zuurdesem nodig, maar voor het dessert 3-4% van het totaal.

Zodra het wort klaar is, wordt het gewoon toegevoegd aan het bereide zelf-zuurdeeg en vervolgens werkt het volgens het standaardrecept.

Van rozijn

Het gebeurt zo dat het weer niet toelaat om druiven te verzamelen voor de bereiding van wijngist. In dit geval kun je het vervangen door rozijnen, die ook op geen enkele manier worden gewassen. Bessen moeten sorteren en weggooien met duidelijke tekenen van schade. Bij 250 gram rozijnen moet je 80 gram suiker innemen. Het resulterende mengsel wordt gegoten met gekookt water gekoeld tot kamertemperatuur in een volume van 500 milliliter (0,5 liter). Alles wordt grondig gemengd totdat de suiker volledig is opgelost en gedurende 5 dagen is overgebracht naar een warme kamer. Na het koken kan het zuurdesem in de koelkast worden bewaard, maar de houdbaarheid mag niet langer zijn dan 1 week.

Rozaatdesem voorbereiding
Voor de bereiding van de starter en de wijn zelf, is het beter om gerechten te gebruiken die gemaakt zijn van materialen zoals email, keramiek, hout of plastic van voedselkwaliteit. De ideale optie zou glas zijn, dat de gelegenheid biedt om de procedure te observeren en de stroom te regelen.

Met de toevoeging van vooraf bereid zuurdeeg wordt het wijnbereidingsproces aanzienlijk versneld. Ook maakt dit ingrediënt het leven gemakkelijker voor beginnende wijnmakers. Het risico om een ​​product van lage kwaliteit te krijgen of alles te bederven, is immers tot bijna nul gereduceerd.

Fermentatie kan het beste worden uitgevoerd in glas in de vorm van flessen of cilinders.

Voorbereiding starters - de procedure is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden. Het kan zelfs worden uitgevoerd door een beginner met een bepaalde voorraad theoretische kennis. Maar dit onderdeel verwaarlozen en weigeren van het gebruik ervan is vrij riskant en kan ertoe leiden dat al het werk van het oogsten en verwerken ervan wordt gebruikt voor smarting.

Bekijk de video: Rode wijn maken: #3 Het gist (Juni- 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send